یکی از خاصترین قسمتهای رشته کوه زاگرس زردکوه یا زردکوه بختیاری است که در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد و تا خوزستان ادامه پیدا میکند. زردکوه که سرچشمه رودهای بزرگی مانند کارون، زاینده رود و دز است، تعداد زیادی قله مرتفع دارد که از جمله آنها میتوان به قلههای شاه شهیدان، زرده، دوزرده، هفت تنان، چری و کینو اشاره کرد؛ بلندترین قله زردکوه کلونچی یا کلونچین است که از آن به عنوان بلندترین قله استان چهار محال و بختیاری یاد میشود. این قله از جمله بلندترین قلههای ایران نیز به حساب میآید.
قله کلونچین با ارتفاع 4221 متر بلندترین قله زردکوه در استان چهار محال و بختیاری است که در زمره قلل پروژه سیمرغ قرار گرفته است و از جمله مقاصد جذاب کوهنوردانی به حساب میآید که قلههای رشته کوه زاگرس مرکزی را برای صعود انتخاب میکنند، برای اینگه بیشتر با این قله آشنا شوید با این مقاه از وب سایت دکوول همراه باشید.
رشته کوه زاگرس به عنوان طولانیترین رشته کوه ایران مجموعهای از کوههای منحصر به فرد و زیباست که از کشور ترکیه شروع و تا عراق امتداد مییابد. این رشته کوه طویل از بسیاری از استانهای ایران میگذرد که از جمله آنها میتوان به استانهای همدان، سمنان، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، اصفهان، چهار محال و بختیاری و خوزستان اشاره کرد.
نام قله |
کلونچی یا کلونچین |
ارتفاع |
4221 متر |
موقعیت |
استان چهار محال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ |
ناحیه |
کوهستانی |
ارتفاع نقطه شروع صعود |
2155 متر |
استان زیبای چهار محال و بختیاری که به آن لقب بام ایران را داده اند، استانی با تنوع زیست محیطی بالاست. هر چند این استان مرتفع با کوههایش شناخته میشود، اما جنگلهای منحصر به فرد بلوط، آبشارها، رودخانهها و تالابهایش که برخی از آنها جزو تالابهای بینالمللی هستند نیز جذابیت زیادی دارند. علاقه مندان به طبیعت هم برای بازدید از این جاذبهها و هم برای صعود به قلههای مرتفعی که در این استان سردسیری وجود دارند به چهار محال و بختیاری سفر میکنند. صعود به قله کلونچی یکی از جذابترین اتفاقاتی است که میتواند برای کوهنوردان رخ دهد.
قله کلونچین در شهرستان کوهرنگ چهار محال و بختیاری جزو 1515 قله بسیار برجسته جهان است. قله بسیار برجسته اصطلاحی است که استفان فرای زمینشناس آمریکایی برای اولین بار به کوههایی اطلاق کرد که برآمدگی نسبی آنها ۱۵۰۰ متر یا بیشتر از آن باشد. در ایران چندین مورد از چنین قلههایی در استانهای مختلف وجود دارد که صعود به آنها همواره مورد توجه کوهنوردان بوده است.
دلیل اینکه عنوان کلونچی یا کلونچین را روی این قله گذاشتهاند به ساختار کوه و چینش سنگهای آن برمیگردد. در این کوه سنگهای کوچک و بزرگ جوری روی هم قرار گرفتهاند که انگار کسی با دست آنها را روی هم قرار داده است. محلیها در واقع به سنگ چین، کلونچین میگویند و به همین دلیل این نام را برای این قله انتخاب کرده اند. البته شکلی که سنگهای کلونچی دارند نباید شما را نگران کند، چون هر چند به نظر میرسد آنها خیلی جاها به هم نچسبیده و با دست روی هم قرار گرفتهاند، اما اصلا اینطور نیست و این سنگها کاملا محکم بوده و با اطمینان میتوانید روی آنها پا بگذارید.
قله کلونچی که در زاگرس مرکزی قرار گرفته است فاصله کمی تا مرکز چهار محال و بختیاری یعنی شهرکرد دارد. این قله زیبا که در اغلب ماههای سال پوشیده از برف است، زیستگاهی مناسب برای جانوران و گیاهان نادر و ارزشمند به حساب میآید. در کلونچی خرس قهوهای، پلنگ، کل و بز، قوچ و میش، کبک دری، قوش، شاهین بحری، عقاب طلایی، افعی شاخدار، لاک پشت خاک زی، اردک بلوطی، سنجاب ایرانی و … زندگی میکنند. همچنین در این منطقه گیاهانی مانند زرین گیاه، بیلهر، پونه کوهی، کاردین، جاشیر، شاه تره، کاجیره، بابونه کبیر، شیرین بیان، پیاز کوهی، گون و بادیان میرویند که خاصیت دارویی دارند.
مانند دیگر قلهها برای صعود به قله کلونچین هم چند مسیر وجود دارد که بسته به افرادی که قصد صعود به این قله را دارند و همچنین بسته به فصل صعود توسط کوهنوردان انتخاب میشوند. رایجترین مسیر صعود به قله کلونچی دره شرقی یعنی تونل دوم کوهرنگ است. خود این مسیر بسته به فصل صعود به دو مسیر تبدیل میشود. مسیر تابستانی تنگه کول خدنگ است که جانپناهی ندارد و مسیر زمستانی از یال شرقی مسیری است که جانپناه خرسان در آن واقع شده است.
مسیر دیگری که کوهنوردان ممکن است برای صعود به قله کلونچین انتخاب کنند یال شمالی است که سد تونل اول کوهرنگ در آن قرار دارد. در این مسیر جانپناهی به نام چال میشان واقع شده است. نکتهای که باید در مورد مسیرهای صعود به قله کلونچین چهار محال و بختیاری مد نظر داشت این است که برای انتخاب یک مسیر حتما باید به فصل صعود توجه داشت. از طرف دیگر اگر قصد دارید از یال شمالی، قله کلونچی را فتح کنید توجه داشته باشید که این مسیر شیب زیادی دارید و برای طی کردن آن احتیاج به توانایی بدنی بالا و تجهیزات مناسب دارید. به اصطلاح عنوان میشود که این مسیر صعود دست به سنگ است، یعنی اینکه در مواقع زیادی مجبور هستید خودتان را از صخرهها بالا بکشید.
صعود به قله کلونچین در چهار محال و بختیاری میتواند به یکی از به یاد ماندنیترین تجربههای کوهنوردی شما تبدیل شود. دلیل آن این است که منطقه زردکوه بختیاری از جمله بکرترین مناطق کوهستانی ایران است و در آن و همچنین اطراف آن جاذبههای طبیعی زیادی وجود دارد که دیدن هر کدام از آنها میتواند شما را سرشار از لذتی غیر قابل وصف کند.
زردکوه سرچشمه زایندهرود است و در اواخر بهار و تابستان چشمههای مختلفی از دل آن میجوشد و به رودخانه زایندهرود و همچنین رودخانههایی مثل کارون و دز میریزد. وجود این چشمهها و رودخانههایی که در پایین دست ایجاد شدهاند باعث میشود همواره تعداد زیادی از علاقه مندان به طبیعت در این منطقه حضور داشته باشند و ساعتهایی را در کنار رودخانهها از جمله رودخانه پایین دست کوهرنگ بگذرانند.
در اواخر بهار و اوایل تابستان کوهرنگ پر از لالههای واژگونی است که در نوع خود در ایران و جهان بینظیر هستند. علاوه بر این در این فصل کوههای اطراف کوهرنگ از جمله قله کلونچی پر از گیاهان ارزشمند دارویی و خوراکی مانند ریواس است. با وجود همه این زیباییها و جاذبهها اگر در صعود به قله کلونچی چند نکته مهم را مد نظر نداشته باشید ممکن است دچار مشکل شوید. نکته مهم اول داشتن لباس، کفش و تجهیزات مناسب کوهنوردی است. کلونچی قلهای بلند با شیبی تند است و برای صعود به آن علاوه بر داشتن لباس و تجهیزات مناسب توانایی بدنی بالا نیز لازم دارید.
نکته مهم دیگر در صعود به قله کلونچین لزوم همراه داشتن آب آشامیدنی به میزان کافی است. برخی با این فرض که زردکوه پر از چشمههایی است از دل کوه میجوشند، فکر میکنند به اندازه کافی آب برای آشامیدن در این منطقه وجود دارد. توجه داشته باشید که ارتفاع پای کوه قله کلونچی 2155 متر است و زمانی که شما به این نقطه میرسید و کوهنوردی اصلی را شروع میکنید، دیگر خبری از چشمه نیست. چشمهها در پایین دست کوه جاری هستند و معمولا برف چشمههای بالا دست را مسدود کرده است. بر این اساس برای فتح قله کلونچین باید به اندازه کافی آب به همراه داشته باشید.
صعود به قله کلونچین در فصل تابستان معمولا یک روزه اتفاق میافتد و به همین دلیل اغلب در این فصل کوهنوردان مسیری را برای صعود انتخاب میکنند که نزدیکتر است و جانپناه هم ندارد. اگر به فکر صعود به قله کلونچی در زمستان هستید حتما از مسیرهایی بروید که جان پناه دارند، چرا که صعود در این فصل معمولا دو روزه است و البته اگر قصد دارید شب را در کوه بگذرانید نیازمند تجهیزات مناسب از جمله چادر مجهز و لوازم گرمایشی و همچنین غذای کافی هستید.
در مورد صعود به قله کلونچین نکته مهمی که شاید خوشایند خیلی از افراد باشد این است که در تمامی مسیرهای صعود به این قله آنتن دهی مناسب برای موبایل و حتی اینترنت وجود دارد. این ویژگی به شما امکان میدهد که در صورت بروز هرگونه مشکلی به راحتی کمک بگیرید و به همین دلیل در صعود به قله کلونچین خیالتان راحت است.
همانطوری که در مقاله صحبت کردیم رشته کوه زردﮐﻮه در سمت ﺟﻨﻮﺏ ﻏﺮﺑﯽ کشورمان ﺍﯾﺮﺍن و ﺍز منتها الیه ﻗﺴﻤﺖ ﻏﺮﺑﯽ ﺍﺳﺘﺎن ﭼﻬﺎرﻣﺤﺎل و ﺑﺨﺘﯿﺎري ﺗﺎ ﺷﺮق و ﺷﻤﺎل ﺷﺮق استان ﺧﻮزﺳﺘﺎن ادامه دارد. ﺍﯾﻦ رﺷﺘﻪ ﮐﻮه ﯾﮑﯽ ﺍز پربارترین ذﺧﺎﯾﺮ ﻃﺒﯿﻌﯽ آﺏ ﺍﯾﺮﺍن را در دل خود جایی داده است و ﺑﻌﻀﯽ ﺍز ﺳﺮﭼﺸﻤﻪ ﻫﺎي ﺍﺻﻠﯽ رودﺧﺎﻧﻪ ﻫﺎي ﮐﺎرون، ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍن ﺑﺰرﮔﺘﺮﯾﻦ رودﺧﺎﻧﻪ ﺍﯾﺮﺍن و ﺑﺮﺧﯽ ﺍز ﺳﺮﭼﺸﻤﻪ ﻫﺎي ﺍﺻﻠﯽ زﺍﯾﻨﺪه رود ﺍز ﺍﯾﻦ رﺷﺘﻪ ﮐﻮه ﺳﺮﭼﺸﻤﻪ ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ. کلونچین نیز یکی از قلل مهم و بام استان چهار محال بختیاری در این رشته کوه که جزوی از زاگرس محسوب میشود قرار دارد. امیدواریم از مطالعه این مقاله کمال استفاده را برده باشید، اگر تجربهی از صعود به این قله دارید با ما به اشتراک بگذارید.