قله گاوکشان

زمان مطالعه: 7 دقیقه

قله گاوکشان قله‌ای واقع در رشته‌کوه‌های البرز شرقی است. این ارتفاع بلندترین قله استان گلستان محسوب می‌شود و در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند 31 استان) هم قرار دارد. یعنی اگر تصمیم داشته باشید این پروژه را به سرانجام برسانید باید قله گاوکشان را نیز فتح کنید. این قله 3813 از سطح دریا ارتفاع دارد و در رشته کوه کهکشان جای گرفته است.


قله گاوکشان

    این قله در قسمت شمالی این رشته کوه جزو منطقه تحت حفاظت جهان‌نما به‌شمار می‌رود و از جنوب، جزو حوضه آبریز رودخانه مجن به حساب می‌آید. یکی از زیبای‌های این کوه وجود برج‌ها و قله‌های سوزنی شکل است که در دل رشته کوه، زیبایی بسیار خاصی را به این جاذبه طبیعی بخشیده است. در مطلب قله گاوکشان قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این جاذبه طبیعی بررسی کنیم. مسیرهای صعود به قله گاوکشان را بررسی خواهیم کرد و درباره نکات مهم دیگر مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره این قله هستید و یا قصد صعود به آن را دارید و می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره‌اش به دست آوردید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله

گاوکشان

ارتفاع

3813 متر

موقعیت

استان گلستان، روستای شاهکوه

ارتفاع روستای شاهکوه

2290 متر

ارتفاع سنگن بن

2540 متر

مختصات قله

40S 272236 E 2045029 N

مسیرهای صعود به قله گاوکشان

    قله گاوکشان نیز مانند هر قله دیگری مسیرهای صعود متعددی دارد که برخی از این مسیرها رایج‌تر از بقیه هستند. دو مسیر که اکثر کوهنوردان برای صعود به قله گاوکشان از انتخاب می‌کنند به شرح زیر است :

  • مسیر اول از طریق روستای شاهکوه به سمت سنگ غول و چشمه سنگ بن و گردنه زین اسبی
  • مسیر دوم از طریق شهر دیباج و سرچشمه و تنگه زندان

مسیر قله گاوکشان و گزارش صعود به قله گاوکشان را در دکوول بخوانید.

    مسیر اول نزدیک‌ترین روستا به قله گاوکشان روستای شاهکوه است، روستای شاهکوه در ۶۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر گرگان قرار دارد. در این منطقه کوهای دیگری نیز وجود دارد که می‌توان به سیاه پوش و ترکه چال اشاره کرد. قله گاوکشان و کهکشان نیز در شش کیلومتری جنوب شرقی روستا واقع شده‌اند. ارتفاع روستای شاهکوه 2540 متر از سطح دریا است. منبع درآمد اکثر مردم این منطقه دامداری و کشاورزی است اهالی این روستای زیبا بسیار خون گرم و مهمان‌نواز هستند که در فصل تابستان پذیرای بسیار زیادی از مردم این سرزمین هستند. از روستا تا سنگ بن معمولا با نیستان طی می‌شود و بعد از رسیدن به سنگ بن کوهپیمایی به سمت قله آغاز می‌شود. مسیر با گذر از چند چشمه و چند گردنه به قله گاوکشان منتهی می‌شود.

    مسیر دوم مسیر دامغان، دیباج، به سمت سرچشمه (فاصله سرچشمه تا دیباج حدود هفت کیلومتر)، تنگه زندان، طول تنگه را پیموده و از مسیر مالرو که رو به بالاست باید ادامه دهید. سپس به موازات رودخانه‌ای کوچک که از شرق تنگه جاری است حرکت را ادامه دهید و پس از طی مسافتی به چشمه‌ای می‌رسید، به سیاه چشمه یا چشمه سیاه شهرت دارد دارد. می‌توانید زمانی که به چشمه رسیدید از این چشمه، آب شرب مورد نیاز خود را تأمین نمایید. برای ادامه مسیر صعود به قله گاوکشان باید از میان صخره‌ها حرکت کرد که در میان صخره‌ها پاکوب‌های خاصی معین شده است.

بهترین فصل صعود به قله گاوکشان

    بهترین زمان برای صعود به قله یا به منطقه شاهکوه و کوه‌های کهکشان و گاوکشان اواخر فصل بهار و اوایل تابستان است در این دو فصل طبیعت بکر و بی نظیری در منطقه مشاهده خواهید کرد و هوا نیز بسیار متعادل است. با این حال حتی اگر در این دو فصل هم راهی فتح قله گاوکشان شدید، باز هم لباس مناسب بپوشید.

جغرافیای قله گاوکشان

    قله گاوکشان از نظر پوشش گیاهی و جانوری بسیار غنی و ارزشمند است. گیاهان و جانوران زیادی این منطقه را برای زیست انتخاب کرده‌اند که در ادامه این گیاهان و جانوران را به شما معرفی خواهیم کرد. با دکوول همراه باشید.

پوشش گیاهی

    از میان پوشش گیاهی متنوعی که در این منطقه وجود دارد می‌توان به شنگ، درمنه، پیچک، اسپند، چوبک، قدومه، بادام کوهی، زنبقف انواع گون، انواع اسپرس، مریم گلی، گل عروس، لاله، شقایق، فستوکا، پرند، شیر خشت، کلاه میر حسن، گز، کندرف جاشیر، ارس، نسترن وحشی، کاکوتی، استاکیس و زرشک و ... اشاره کرد.

گونه‌های جانوری منطقه

    از جمله جانورانی که در این منطقه زندگی می‌کنند نیز می‌توان به قرقاول، شاهین، لاشخور، جغد، کلاغ، گنجشک، کبوتر، کبک، تیهو، بالابان، کل، بز، قوچ، میش، گراز، خرگوش، موش‌های دشتی، خارپشت، گربه وحشی، پلنگ و خرس اشاره کرد.

قله گاوکشان و منظره زیبای قله گاوکشان از روستای شاهکوه پایین با دکوول

نکات مهم صعود به قله گاوکشان

    جاده گرگان تا ابتدای جاده توسکستان 12 کيلومتر و از آنجا تا روستای شاهکوه سفلی 58 کيلومتر راه جاده‌ای آسفالته پر پيچ و خم وجود دارد.‌ (در گذشته به دلیل وجود جنگل گردو به اين مسير قزلق می‌گفتند.) مسير از ميان منطقه حفاظت شده جهان‌نما که پر از درختان با ارزش سرو کوهی يا اورس است و از منطقه چهارباغ می‌گذرد. دسترسی به آب و سرويس بهداشتی عمومی نیز در کنار اورژانس روستا قرار دارد.

    جاده روستای شاهکوه تا محل پارک ماشين خاکی ولی قابل تردد است. تنها منطقه‌ای که می‌توان آب مورد نیاز خود را تهیه کنید فقط در چشمه سنگ بن در دسترس است  مسير راحت و بدون دردسر گاوکشان که می‌توان به آن اشاره کرد مسير سنگ بن و شيب سرخ خانه يا سرخانه است که اصطلاحا به چکل (ديواره‌های سنگی) می‌رسد و بعد از آن به سمت شرق به قله گاوکشان و به سمت غرب به قله کهکشان می‌رود.

    در سمت غرب رشته کوه کهکشان غاری به نام غار يخدان وجود دارد بنا به گفته اهالی روستا مدت‌ها قبل يخ مورد نياز خود را تا مدت‌ها از آنجا تأمين می‌کردند. توجه داشته باشید که نزدیک‌ترین مرکز درمانی به قله، مرکز آموزشی و درمانی شهید صیاد شیرازی در بلوار صیاد شیرازی گرگان واقع شده است.

ویژگی‌های قله گاوکشان

    از قشنگترین و بارزترین ویژگی‌های این قله برای کوهنوردان مسیر شن اسکی آن است که واقعا سخت و طاقت‌فرسا است و معمولا کوهنوردانی که قصد را دارند قبل از صعود به قله دماوند گاوکشان را انتخاب می‌کنند، دلیل انتخاب کردن این مسیر شباهت آب و هواییش به کوه دماوند است. این قله دارای ویژگی‌های دیگری هم هست که از میان آنها می‌توان به وجود صخره‌های بلند و بزرگ و نوک تیز، برج‌ها و قله‌های همانند سوزن شکل واقع در رشته کوه است که زیبایی و جلوه خاصی را به این ارتفاع بخشیده است. همچنین وجود برف‌چال‌ها و یخچال‌های زیادی که منشأ چشمه‌سارها و حوضه آبخیز تعدادی از رودخانه‌های استان‌های گلستان، مازندران و سمنان است، از ویژگی‌های این قله به حساب می‌آید.

قله گاوکشان کجاست و مسیر صعود به قله گاوکشان در دکوول

چشم انداز قله گاوکشان

    در اطراف این روستا دو کوه دیگر با نام سیاه‏ پوش و کوه ترکه چال وجود دارد. کوه گاوکشان و کهکشان در شش کیلومتری جنوب شرقی روستا واقع شده ‏است. زمانی که در بالاترین نقطه این قله قرار می‌گیرید، ارتفاعات بلند دیگری نیز دیده می‌شود. در سمت شرق، قله کهکشان و قله زیبای شاهوار است، در قسمت جنوب رشته‌کوه سفید طزره با قله‌های بسیار بلند است، در قسمت جنوب غربی کوه‌های نمازگاه و سرتنگه. لازم به ذکر است قله شاهوار نیز از قلل موجود در لیست طرح سیمرغ کوهنوردی ایران است.

    در قسمت غرب قله امامزاده ابوالقاسم و در صورت خوب  بودن هوا به راحتی می‌توانید قله دماوند را مشاهده کنید. در سمت شمال نیز روستاهای شاهکوه پایین و شاهکوه بالا دیده می‌شود. همچنین در راه رسیدن به قله یخچال‌های طبیعی مملو از برف به چشم می‌خورد.

کلام آخر

    در مطلب آشنایی با قله گاوکشان هر آنچه را که لازم بود درباره این بلندترین قله در استان گلستان بدانید، بیان کردیم. با مسیرهای صعود به آن، جغرافیای این منطقه و چشم انداز زیبایش آشنا شدیم و درباره اطلاعات مهم آن نیز حرف زدیم. توجه داشته باشید که قله گاوکشان یک جاذبه طبیعی است بنابراین، در طول کوهپیمایی به هیج عنوان آسیبی به این گنجینه طبیعی وارد ننمایید. بهتراست یک کیسه زباله همراه با خود ببرید و زباله‌هایتان را به جای رها کردن در طبیعت در این کیسه ریخته و با خود برگردانید.

    اگر نکته دیگری درباره قله گاوکشان گلستان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها