دریاچه حوض سلطان

زمان مطالعه: 3 دقیقه

بسیاری از افراد فکر می‌کنند که استان قم جاذبه‌های گردشگری زیادی برای بازدید ندارد، تصور آنها این است که مسافران قم باید سری به حرم مطهر حضرت معصومه بزنند و بعد قم را ترک کنند اما اینطور نیست. در استان قم هم جاذبه‌ های گردشگری زیادی برای بازدید وجود دارد که اگر گذرتان به این استان افتاد، می‌توانید وقتی هم برای بازدید از آنها کنار بگذارید.

در مطلب راهنمای بازدید از دریاچه حوض سلطان قصد داریم سیر تا پیاز را درباره یکی از این جاذبه‌ها بررسی نماییم. ابتدا به معرفی دریاچه حوض سلطان قم خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره ویژگی‌های آن حرف خواهیم زد و در نهایت هم اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان بازدید و... را بررسی می‌کنیم.

اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و یا قصد سفر به قم را دارید و دلتان می‌خواهد به جز حرم مطهر حضرت معصومه از دیگر جاذبه‌های این استان نیز دیدن کنید، در جای درستی هستید. این مطلب مخصوص شماست. بنابراین با ما تا انتهای ای ن نوشته از وب سایت دکوول همراه باشید.

 


دریاچه حوض سلطان کجاست؟

    دریاچه حوض سلطان یکی از جاذبه‌های طبیعی استان قم است که در فاصله کمی با تهران قرار دارد. این دریاچه نمک که به بزرگ‌ترین آینه ایران مشهور شده است، در 40 کیلوتری شهر قم و 85 کیلومتری جنوب تهران قرار دارد و به طور کلی باید آن را یکی از جاهای دیدنی استان قم دانست. برای دسترسی به این جاذبه باید وارد جاده تهران- قم شوید.

    دریاچه حوض سلطان را با نام‌های دریاچه شاهی و دریاچه ساوه نیز می‌شناسند. این دریاچه که حدود  ۲۴۰ کیلومترمربع مساحت دارد در جنوب رشته کوه‌های البرز قرار گرفته است. وسعت این دریاچه در زمان‌های بارش باران و برف بیشتر و در زمان‌هایی که بارندگی وجود ندارد کمتر می‌شود. با استناد به این موضوع می‌توان گفت سطح آب دریاچه همیشه یکسان نیست.

    شاید برایتان جالب باشد که بدانید دریاچه حوض سلطان از دو چاله شرقی و غربی تشکیل شده است. این دو چاله اگرچه از هم جدا هستند اما توسط یک آبراهه به هم وصل می‌شوند. زمانی که بارش زیاد باشد ابتدا چاله شرقی که مره نام دارد پر می‌شود و سپس چاله غربی با آب مازاد پر می‌شود. بسیاری از افراد به این دلیل که نمک فراوانی در این دریاچه وجود دارد، آن را با دریاچه نمک اشتباه می‌گیرند. اما دریاچه نمک درواقع در جنوب شرقی قم قرار دارد و وسعتش بسیار بیشتر از دریاچه حوض سلطان است. بنابراین نباید این دو را با هم اشتباه گرفت. این دریاچه حدود 820 متر ارتفاع دارد و باید آن را یکی از زیستگاه‌های پرندگان مهاجر دانست.

درباره دریاچه حوض سلطان قم در دکوول بخوانید.

مروری بر ویژگی‌ های دریاچه حوض سلطان

  • درون این دریاچه یک جاده خاک ریز وجود دارد. این جاده برای اینکه خودروها در باتلاق فرو نروند و همچنین برای اینکه بتوان نمک دریاچه را بهره برداری کرد ساخته شده‌ است.
  • سطح آب این دریاچه به صورت مداوم در نوسان است. دلیل این نوسان را باید در میزان بارندگی جستجو کرد.
  • شماره زیادی رود در به این دریاچه می‌ریزند. اکثر این رودها از زمین‌های شوره‌زار عبور می‌کنند. از میان این رودها می‌توان به رود شور اشاره کرد.
  • شمار زیادی یاتوم‌ها (جلبک‌های تک‌سلولی) در این منطقه زندگی می‌کنند. این جلبک‌ها را باید همان تولیدکنندگان غذا در اکوسیستم آب‌های شور دانست. در صورت تولید انبوه این جلبک‌ها می‌توان از آنها در  تعلیف دام استفاده کرد.
  • براساس آخرین مطالعات و تحقیقات انجام شده، بیشتر از 240 گونه از موجودات ریز هوازی از قبیل جلبک‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها در این تالاب زندگی می‌کنند.
  • همچنین بیبشتر از 40 گونه گیاهی مانند درمنه بیابانی، اشنان، تاغ زرد و سیاه، سودا و اسفناج در این منطقه وجود دارند.
  • این منطقه را باید یکی از زیستگاه‌های پرندگان مهاجر و سایر پرندگان در ایران دانست. از میان پرندگانی که در این منطقه زندگی می‌کنند می‌توان به غاز خاکستری، آنقوت، لک‌لک، انواع عقاب و... اشاره کرد.

درباره ویژگی های خاص این دریاچه در دکوول مطالعه بفرمایید.

نکات مهم درباره دریاچه حوض سلطان

    دریاچه حوض سلطان قم درواقع یک منطقه کویری است. بنابراین بهترین زمان بازدید از دریاچه حوض سلطان را باید  اوایل بهار و اواسط پاییز در این مدت زمانی نه خبری از سوز سرمای زمستان‌های کویر است و نه گرمای طاقت فرسای تابستان‌های کویر گردشگران را اذیت می‌کند. شما هم اگر قصد بازدید از این جاذبه را دارید در یکی از این دو فصل راهی قم شوید.

    مسیر دسترسی به دریاچه حوض سلطان از چند طریق ممکن است. یعنی شما می‌توانید از میان گزینه‌های متعددی که دارید یک مسیر را انتخاب کنید. در ادامه دو راه ماشین رو که از دیگر مسیرها معروف‌تر هستند را به شما معرفی خواهیم کرد. مسیر اول برای کسانی است که از سمت قم به سوی این دریاچه رهسپارند. در این مسیر زمانی که به مجتمع مهتاب رسیدید. از اولین تپه عبور کنید و سپس در کنار تپه دوم یک جاده خاکی را خواهید دید که به سمت دریاچه سرازیر است. 

    مسیر دوم برای کسانی است که از سمت تهران به سوی این جاده رهسپارند. در این مسیر پس از اینکه جاده تهران قم را 70 کیلومتر طی کردید، در سمت چپ اتوبان یک جاده به سمت روستای چشمه شور خواهید دید. از اولین زیر پذر می‌توانید خود را به ان سوی اتوبان برسانید و وارد جاده شود. این منطقه یک جاذبه گردشگری است که از نظر زیست محیطی ارزش فراوانی دارد. هنگامی که برای بازدید از آن اقدام می‌کنید؛ به هیچ عنوان زیست این دریاچه و گیاهان و جانورانی که در آن زندگی می‌کنند را به خطر نیندازید. تا آیندگان نیز مانند ما بتوانند از نعمت وجود چنین جاذبه‌ای بهره ببرند.

درباره موجودات ساکن این دریاچه و پوشش گیاهی آن در ددکوول مطالعه بفرمایید.

کلام آخر

    در مطلب راهنمای بازدید از دریاچه حوض سلطان هر آنچه را که لازم بود درباره این جاذبه طبیعی استان قم بدانید بیان کردیم. ویژگی‌ها و نکات مهم این دریاچه را بررسی نمودیم و به معرفی کامل آن پرداختیم. حالا آماده بازدید از این جاذبه گردشگری هستید. دو نکته مهم درباره این بازدید وجود دارد که در بالا بدان اشاره شد اما تایید آن ضروری به نظر می‌رسد.

    نکته اول اینکه این دریاچه در منطقه کویری قرار دارد. بنابراین بهتر است در فصل‌های تابستان و زمستان از آن بازدید ننمایید. اگر خواستید در این فصول به بازدید از حوض سلطان بپردازید حتما در زمستان لباس گرم و در تابستان گرم ضد آفتاب، لباس مناسب و کلاه آفتابگیر را فراموش نکنید. نکته دوم اینکه سعی کنید در طول بازدیدتان هیچگونه آسیبی به این جاذبه طبیعی وارد ننماید تا آیندگان نیز بتوانند مانند ما از ان استفاده کنند.

    اگر نکته دیگری درباره دریاچه حوض سلطان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.