قله سبلان

تاریخ انتشار: 1401/5/13 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/13

قله سبلان را باید یکی از مشهورترین ارتفاعات ایران و سومین کوه بلند کشورمان دانست. این کوه زیبا در شمال غرب ایران، در استان زیبای اردبیل واقع شده است. قله سبلان ۴۸۱۱ متر ارتفاع دارد و جالب است درباره آن بدانید، این قله یکی از 1515 قله برجسته و مهم جهان نیز محسوب می‌شود. این قله زیبا همچنین بلندترین قله استان اردبیل است و در لیست قلل طرح سیمرغ و همچنین قلل آتشفشانی ایران نیز جای گرفته است.


قله سبلان

    قله سبلان در واقع یک کوه آتشفشانی نیمه فعال است که بالای قله آن یک چشمه وجود دارد. این کوهستان جایگاه ویژه‌ای هم در افسانه‌ها و اسطوره‌های ایرانی داشته و شایدی یکی از اصلی‌ترین دلایل شهرتش در میان ایران نیز همین حضور باشد.

    در مطلب قله سبلان قصد داریم همانطور که از عنوان پیداست، سیر تا پیاز را درباره این کوهستان مشهور کشورمان بررسی نماییم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر نکات مهم آن مانند جغرافیا، مسیر دسترسی، مسیرهای صعود و ... حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله   

سبلان

ارتفاع 

4811 متر

استان 

اردبیل    

برجستگی

3283 متر

رشته کوه والد

 رشته کوه البرز

معرفی کوه سبلان

    قله سبلان پس از قله دماوند و قله علم کوه بلندترین کوه در ایران به حساب می‌آید. این قله آتشفشانی که در مرحله فومرولی قرار دارد، یکی از ارتفاعات مهم جهان نیز محسوب می‌شود. اما یکی از دلایل محبوبیت سبلان را باید وجود چشمه‌های آب گرم و سرد در آن دانست که این چشمه‌ها خاصیت درمانی دارند و سالانه عده زیادی برای استفاده از آنها راهی صعود به قله سبلان می‌شوند. همچنین اطراف این کوهستان طبیعت فوق‌العاده زیبایی دارد و وجود پیست اسکی آلوارس نیز بر میزان محبوبیت سبلان میان گردشگران داخلی و خارجی افزوده است.

    همانطور که ذکر شد در افسانه‌ها و اسطوره‌ها از قله سبلان به عنوان یکی از ارتفاعات مهم یاد شده است تا جایی که برخی آن را محل بعثت زرتشت دانسته‌اند. برای مثال نیچه در کتاب چنین گفت زرتشت به این مساله اشاره کرده و گفته است که زرتشت پس از به پیامبری رسیدنش از سبلان پایین آمده است. به دلیل وجود همین افسانه‌ها و اسطوره‌ها کوه سبلان در میان مردم خصوصا محلی‌ها کوهی مقدس شمرده می‌شود.

    محلی‌ها به این کوه ساوالان نیز می‌گویند. در زبان محلی ساو یعنی باج و ساوالان یعنی باجگیر. به نظر می‌رسد به دلیل ارتفاع بلند این کوهستان چنین نامی را رویش گذاشته‌اند. این نام کنایه از این دارد که سبلان از ابرها برف باج می‌گیرد.

جغرافیای قله سبلان

    درباره مسیر دسترسی به قله سبلان باید گفت، این کوه در استان اردبیل 35 کیلومتری شهر اردبیل و 25 کیلومتر نیز تا شهرستان مشگین شهر فاصله دارد. در واقع این قله در بخش لاهرود قرار گرفته است. کوه ساوالان یا ساوالان داغ به صورت تخمینی دارای 60 کیلومتر طول و 45 کیلومتر پهنا است و در طول جغرافیایی 47 درجه و عرض جغرافیایی 38 درجه قرار گرفته است. این مجموه قله دارای سه قله معروف با نام‌های سلطان، هرم و کسری است و همچنین از ارتفاعات متعددی تشکیل شده که در موازات ارسباران قرار دارد. قست شرقی سبلان در نهایت به قله آتشفشان در ارتفاع ۴۸۱۱ متری خواهد رسید. همه قله‌هایی موجود در این رشته کوه در همه ایام سال از برف پوشیده می‌شوند.

    یکی از جذابیت‌های جغرافیای این منطقه سنگ‌هایی است که به شکل حیوانات و پرندگان هستند و در این کوهستان وجود دارند. سنگی به شکل عقاب در کنار جانپناه قرار دارد که این سنگ را نماد کوه سبلان می‌دانند. همچنین در مسیر صعود از یال شرقی (پناهگاه) سنگ‌هایی به شکل روباه، کبوتر کاکلی و شاه و ملکه را نیز خواهید دید.

پناهگاه قله سبلان در دکوول ببینید و درباره صعود به قله سبلان در این وب سایت.

مسیرهای صعود به کوه سبلان

    سه مسیر کلی برای صعود به این قله پرعظمت و پرانرژی وجود دارد که یکی از آنها به عنوان مسیر رایج شناخته می‌شود و دو تای دیگر مسیرهای کمتر شناخته شده هستند. در ادامه این مسیرها را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مسیر شمال شرقی

    رایج‌ترین مسیری که برای صعود به قله سبلان وجود دارد، مسیر شمال شرقی است. این مسیر از آبگرم شابیل که در جنوب غرب شهر لاهرود قرار دارد؛ آغاز می‌شود. سپس در این مسیر به پناهگاه خواهید رسید و در ادامه از طریق یال شرقی می‌توانید خود را به قله برسانید. از پناهگاه تا قله مسیر کاملا پاکوب است و پرچم‌های راهنما را در جای جای آن خواهید دید، بنابراین کوهپیمایی دشواری را پیش رویتان نخواهید داشت. اگر حتی به صورت انفرادی وارد مسیر شدید؛ برای رسیدن به قله تنها کافی است به پرچم‌های راهنما دقت نمایید. به دلیل همین آسانی مسیر است که اغلب کوهنوردان آن را برای صعود به سبلان انتخاب می‌کنند. اگر صبح زود کوهپیمایی خود را آغاز نمایید تا ظهر به قله خواهید رسید. هرچند توصیه اکید دکوول بر این است که به هیچ عنوان تنها وارد محیط کوهستان نشوید و همچنین آموزش کوهنوردی را جدی بگیرید.

مسیر غربی

    این مسیر از دریاچه قره گل آغاز می‌شود. شما می‌توانید شب را در کنار دریاچه کمپ کنید و  صبح زود صعود را آغاز نمایید. برای رسیدن به جانپناه غربی باید از هرم چال و یخچال عظیم هرم عبور کنید. از جانپناه غربی نیز می‌توانید خود را مستقیم به قله سبلان برسانید.

مسیر جنوبی

    مسیر جنوبی صعود به قله سبلان نیز از از سمت جنوب قله شروع می‌شود. در این مسیر زمانی که به قله نزدیک می‌شوید باید وارد یال شرقی شوید و مسیر را از این یال ادامه دهید. مسیر جنوبی جانپناه ندارد و باید آن را سخت‌ترین راه صعود به قله سبلان دانست که به دلیل سنگ‌های بزرگش کار کوهنوردان را سخت می‌کند.

قله سبلان و دریاچه این قله زیبا را با دکوول تجربه کنید.

نکات مهم درباره قله سبلان

  • قله سبلان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و مالکیتش تا ارتفاع بالای سه هزار متر به نام سازمان حفاظت از محیط زیست به ثبت رسیده است.
  • در سال 1399 حدود، ۹۷۴۰۰۰ هکتار و به شعاع ۱۰ کیلومتری از ییلاقات اطراف سبلان توسط اداره کل منابع طبیعی استان اردبیل به سند رسمی دست پیدا کرد. این کار برای جلوگیری از تصرفات غیرقانونی و همچنین برای ثبت در یونسکو انجام شد.
  • کوه سبلان را باید یکی از هفت مقصد مهم گردشگری در ایران دانست. در این کوهستان حدود 110 چشمه آبگرم و سرد وجود دارد که این چشمه‌ها دارای خواص درمانی هستند.
  • پوشش گیاهی منطقه ساوالان به گونه‌ای است که این منطقه را به یکی از قطب‌های زنبورداری و همچنین تولید گیاهان دارویی بدل کرده است.
  • جاذبه‌های گردشگری فراوانی در اطراف این کوه استوار وجود دارد و به همین دلیل این منطقه هم از برای کوهنوردان حرفه‌ای و هم برای علاقمندان به طبیعت‌گری جذابیت دارد از میان جاذبه‌های گردشگری و جاهای دیدنی سبلان می‌توان به پیست اسکی آلوارس، رودخانه مشکیل چای، دریاچه طاووس گلی، چشمه‌های آب گرم و سرد، آبشارهای دو قلوی شیران دره، آبشار گورگور، دریاچه قره گل و ... اشاره کرد.
  • قله سبلان را می‌توان با قله‌هایی همچون قله دماوند، قله علم کوه و قله تخت سلیمان مقایسه کرد. سبلان با این کوه‌ها تشابهات زیادی دارد و همچنین از نظر درجه سختی صعود و ارتفاع نیز با این قله‌ها قابل مقایسه است.
  • کوه‌ها، آبشارها، چشم‌ها و ییلاقات فراوانی که در این منطقه وجود دارد، باعث ایجاد یک اکوسیستم منحصر به فرد، غنی و ارزشمند برای گیاهان و جانوران شده است که سازمان محیط زیست در طول سال‌های اخیر تمام توانش را برای حفظ این اکوسیستم به کار برده است.

کلام آخر

    در مطلب قله سبلان هر آنچه را که لازم بود درباره این سومین قله بلند در ایران بدانید، بررسی کردیم. ابتدا به معرفی سبلان پرداختیم و سپس درباره جغرافیا و مسیرهای صعود به قله سبلان حرف زدیم. اگر چه به نظر می‌رسید صعود به این قله از مسیر نرمال کار دشواری نیست اما باز هم اگر کوهنورد حرفه‌ای نیستید بهتر است با یک تیم حرفه‌ای راهی سبلان شوید و تجهیزات لازم را نیز همراه با خود داشته باشید.

    اگر نکته دیگری درباره کوه سبلان واقع در استان اردبیل وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله دارید، تجربیات و نکات خود را با ما در میان بگذارید تا دیگران نیز بتوانند از این تجربیات استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 4 )


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها