در مقاله امروز میخوام شما رو به یک مکان جالب ببرم که اسمش رو زیاد شنیدین منتهی این بار اطلاعات تکمیلی رو در اختیارتون میذارم پس در دکوول به خوندن ادامه بدین.
مدرسه فیضیه قم از اهمیت ویژهای در کشورمان برخوردار است. عالمان و مجتهدان زیادی ساکن این مدرسه بودند و در اون تحصیل یا تدریس داشتن. سخنرانی معروف امام خمینی (ره) در ۱۳ خرداد سال ۱۳۴۲ که منجر به قیام ۱۵ خرداد شده بود هم در همین مدرسه اتفاق افتاده بود. همچنین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، بعضی از دیدارها و سخنرانیهای ایشان در صحن مدرسه فیضیه برگزار میشده. امروزه این مکان بهعنوان یکی از جاهای دیدنی قم، میزبان زائران زیادی است.
آدرس دقیق: استان قم، شهر قم، ضلع شمالی حرم حضرت معصومه (س).
مدرسه فیضیه قم در شمال صحن عتیق آستانه حضرت معصومه (س) قرار گرفته. این مدرسه به دلیل همجواری با مسجد «اعظم» و مدرسه «دارالشفا»، کانون مرکزی حوزه علمیه قم به شمار میره و بخشی از مهمترین درسهای حوزه قم و همینطور اجتماعات حوزوی در این مدرسه برقرار میشه. نام مدرسه فیضیه در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۸۶ با شماره ۲۰۷۱۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده
برای دسترسی به مدرسه فیضیه در شهر قم، باید خودتون رو به آستانه حضرت معصومه (س) برسونین. اگر از بلوار زائر به این مکان مقدس مشرف بشین، مدرسه فیضیه قم در مسیر ورودی صحن عتیق قرار گرفته و میتونین اون رو ببینین.
بنا بر نظر منابع معتبر تاریخی، بنای اولیه مدرسه فیضیه قم با نام مدرسه «آستانه»، به قرن ششم هجری قمری برمیگرده و تا اواخر قرن یازدهم به همین نام مشهور بوده؛ اگرچه بعدش در دوره صفوی و سالهای حکومت شاه طهماسب، این مدرسه تجدید بنا شده و در همین دوران به نام فیضیه معروف شده. در نیمه اول قرن سیزدهم، بنای مدرسه فیضیه قم جایگزین مدرسه آستانه شد. بنای فعلی مدرسه، مربوط به دوره فتحعلیشاه هست که سال بنیانگذاری اون به سال ۱۱۷۱ هجری قمری برمیگرده؛ با اینهمه، از بنیانگذار مدرسه فیضیه قم نامی در تاریخ عنوان نشده.
از اونجایی که فیض کاشانی، از علمای بزرگ دوره صفویه و داماد ملاصدرای شیرازی، مدتی در این مدرسه تدریس میکردن، در بین مردم به نام مدرسه فیض معروف شده بود. بعضی هم معتقدند این نام از زمان تجدید بنای مدرسه در دوره قاجار و به پیشنهاد علمای این دوره رایج شد. این احتمال با توجه به اینکه خاندان فیض در دوره قاجار ریاست شرعی شهر قم را برعهده داشتن، برجستهتر میشه.
مدرسه فیضیه قم از دو بخش اصلی صحن و ساختمان تشکیل شده که در ادامه به اونها میپردازم:
صحن اصلی مدرسه فیضیه تا ورودی صحن عتیق حرم حضرت معصومه (س) گسترش یافته و سردر ورودی حرم هم همون ایوان جنوبی مدرسه هست. سردر ورودی این مدرسه که به صحن اصلی باز میشه، طاقی جناغیشکل داره. صحن اصلی دارای حوض به ابعاد ۱۲٫۵ × ۱۲٫۵ متر هست.
بنای اصلی مدرسه فیضیه قم با ابعاد ۵۰ در ۸۹ متر، دارای چهار ایوان در دوطبقه هست. در هر دوطبقه، ۴۰ حجره دیده میشه و سردر، ایوانها و پیشانی حجرهها با کاشیهای رنگی تزئین شدن. دوازده غرفه سپهر نشان هم در این ساختمان دیده میشه.
به دنبال اعتراض امام خمینی (ره) به تصویب لایحه انجمنهای ایالتی، ولایتی و لوایح ششگانه و همچنین انقلاب سفید و اعلام عزای عمومی در نوروز ۱۳۴۲، در روز دوم فروردین همون سال، همزمان با روز شهادت امام جعفر صادق (ع)، مأموران حکومت با همراهی عدهای اوباش به مدرسه فیضیه قم حملهکردن. بعد از مقاومت طلاب و روحانیون، به اونها شلیک شد و تعدادی از اونا بهشهادترسیدن یا مجروح شدن. در این حمله، تعدادی از طلاب از بالای پشتبام مدرسه به پایین انداخته و کشتهشدن. از کشتار طلاب مدرسه فیضیه قم بهعنوان یکی از خونبارترین وقایع تاریخ انقلاب اسلامی ایران یاد میشه.
در عصر عاشورای سال ۱۳۴۲، امام خمینی (ره) با حضور در مدرسه فیضیه قم، سخنرانی کوبندهای داشتن و در اون از رژیم پهلوی و همینطور دولتمردان غربی که نفوذ زیادی بر محمدرضا پهلوی داشتن، انتقادی شدید کردن. حضور مردم در سخنرانی بهاندازهای بود که تمام صحن فیضیه و دارالشفا، صحن حرم حضرت معصومه (س)، میدان آستانه و اطراف اون مملو از جمعیت شده بود. در پی سخنرانی امام در صبح ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲، مأموران پهلوی به خانه ایشان حملهکردن و پس از دستگیری، وی رو به تهران انتقالدادن. در پی این اتفاق، قیام ۱۵ خرداد مردم قم شکل گرفت.
مدرسه فیضیه یکبار توسط «حاجی علیمحمد» مرمت شد. طبق منابع تاریخی، حجرهها و صحن مدرسه در سال ۱۲۳۸ هجری قمری یک طبقه بودن و تنها در دو طرف هر کدام از سه ایوان شرقی، غربی و شمالی، چهار حجره در طبقه دوم وجود داشته. در سالهای بعد، به دستور «آیتالله میرزامحمد فیض» در طبقه دوم قسمتهای شمالی و شرقی مدرسه حجرهسازی انجام شد و در سال ۱۲۶۲ هجری قمری آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری، حجرههای بقیه قسمتها رو کامل کرد.
در پشت ایوان غربی، شاه نشینِ مجلل قرار داشته که محل استقرار و جلوس پادشاهان قاجار بوده. در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی، اولین کتابخانه عمومی شهر توسط آیتالله حائری در این شاه نشین تأسیسشده. در سال ۱۳۲۹ هجری شمسی، آیتالله بروجردی در کمرگاه ایوان غربی، طبقهای ایجاد کردن که به مخزن کتابخانه تعلق یافت و دو سالن بزرگ مطالعه جایگزین آشپزخانه شاهی شد.
در حمله به مدرسه فیضیه قم، این مجموعه آسیب دید که با کمک بازاریان و زیر نظر آیتالله گلپایگانی بازسازی اون صورت گرفت. در دهه ۱۳۷۰ شمسی، زیر صحن حیاط مدرسه، زیرزمینی احداث کردن. کتابخانه مدرسه هم به صورت کلی تجدید بنا شد و توسعه پیدا کرد.
حرم حضرت معصومه (س) دومین جاذبه مهم مذهبی کشور ایران محسوب میشه که هرساله میزبان شیعیان بسیاری از سراسر جهان هست. این مجموعه که بهواسطه معماری جذاب، کاشیکاریها، آینهکاریها و سایر تزیینات چشمنواز شناخته میشه، دربرگیرنده بخشهای مختلفی مثل مسجد، کتابخانه، آرامگاههای متعدد و... هست.
موزه آستانه مقدس حضرت معصومه (س) که از سال ۱۳۱۴ تأسیس شده، شامل بخشهایی مثل پارچهبافی، نقاشی، سکه، حجاری و سنگهای قیمتی، خاتمکاری، قالیبافی، کاشیکاری، تابلوهای خط و تذهیب، قرآنهای خطی و... میشه. موزه حرم حضرت معصومه (س) یکی از قدیمیترین موزههای ایران هست و مساحت اون به بیش از ۱,۲۰۰ مترمربع میرسه.
در این مقاله سعی کردیم تا شما رو با اتفاقات و سرگذشت تاریخی و مهم مدرسه فیضیه قم آشنا کنیم و این مکان دیدنی مهم رو بهتون معرفی کنیم. طبق روال همیشگی باعث خوشحالی بنده هست که تجربیاتتون رو در این باره با ما در دکوول به اشتراک بذارین.
مربی ژیمناستیک و زبان انگلیسی هستم از کودکی ژیمناستیک تمرین کردم و سابقه قهرمانی استانی و کشوری رو دارم در رشته مربیگری ورزشی کارشناسی گرفتم و در حال حاضر کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی-کاربردی هستم.
مدرسه فیضیه در شهر قم و ضلع شمالی حرم حضرت معصومه (س) قرار گرفته.
قرن ششم هجری قمری.
سخنرانی امام خمینی (ره) به همراه اجتماع و تحصن روحانیون.
بازدید از مدرسه فیضیه قم رایگان هست.