قله کرکس

زمان مطالعه: 4 دقیقه

قله کرکس بلندترین قله رشته کوهی به همین نام است. رشته کوه کرکس یا کوهستان کرکس که در زمره قلل مرکزی ایران به شمار می‌روند و در از نظر تقسیمات جغرافیایی در استان اصفهان و شهرستان نطنز قرار گرفته است. در این مقاله قصد داریم به شکل اختصاصی به معرفی کلی کوهستان کرکس و بررسی مهمترین قله آن یعنی قله کرکس بپردازیم که از قلل بسیار پر صعود کشور و استان اسفهان نیز به شمار می‌رود. با ما در دکوول همراه باشید.


کرکس

    قله کرکس با ارتفاع 3895 متر بلندترین قله رشته کوه کرکس یا به عبارتی کوهستان کرکس می‌باشد. رشته کوهی که جهتی نسبتا شمالی به جنوبی دارد. کوه‌هایی چون کوه سفید، کوه غلبه شاه در بخش شمالی کوه کرکس، کوه شاهین در بخش غربی و قللی مانند کوه کمر سیاه و قلعه نائین نیز به ترتیب در جنوب و جنوب شرقی قله کرکس قرار داردند.

وجه تسمیه نام قله کرکس

    داستان‌های زیادی را به این قله اختصاص داده‌اند که از آن میان می‌توان به وجود نوعی کرکس در این منطقه و وفور حضور آن اشاره کرد. روایت دوم از حمد الله مستوفی است که بیان می‌دارد چون قله آنقدر بلند است که کرکس نمی‌تواند به بلندای آن برسد آن را کرکس نامگذاری کرده‌اند. حال چه روایتی صحیح است را نمی‌دانیم اما هر چه باشد شیرین است داستان‌هایی که پیرامون نام و رسم قله‌ها بیان می‌شوند.

    البته روایت دیگری نیز وجود دارد که مبنی بر نامگذاری این قله توسط شه عباس صفوی است. در بعضی از این روایت‌ها می‌گویند که کرکس جلوی نوشیدن زهر را گرفته است، عده‌ای این روایت را به قله باز نسبت می‌دهند. خیلی معلوم نیست و شفافیت بالایی وجود ندارد. به هر حال یکی از این روایت‌ها را بپذیرید و به ادامه این مقاله بپردازید.

درباره قله کرکس با این مقاله از دکوول همراه باشید.

مسیرهای صعود به قله کرکس

    قله کرکس دارای مسیرهای مختلفی برای صعود می‌باشد که از این میان می‌توان به مسیر جنوبی در روستای کشه، مسیرهای شرقی از روستای طامه که دو مسیر وجود دارد یکی نسبتا شمال شرقی و دیگری نسبتا جنوب شرقی است. مسیر دیگری صعود به قله کرکس از روستای اوره شروع می‌شود که مسیر شمال شرقی است و نهایتا مسیر روستای بیدهند که مسیر شمال غربی صعود به قله می‌باشد را شامل می‌شوند. بنابراین 5 مسیر مخلتف برای صعود به قله کرکس وجود دارد.

صعود به قله کرکس از روستای کشه

    این مسیر را معمول‌ترین مسیر و البته بعضا ساده‌ترین مسیر صعود به قله کرکس می‌دانند. یکی از دلایل این سادگی را می‌توان وجود پناهگاه که دسترسی به آب آشامیدنی نیز در نزدیکی آن وجود دارد دانست. روستای کشه حدودا 36 کیلومتر با شهر نطنز فاصله دارد و در جاده بین نطنز تا مورچه خورد در جایی به نام طرق کافی است به سمت شمال بروید و پس از چند کیلومتر به روستای کشه خواهید رسید.

    از اصفهان نیز حدود 110 کیلومتر فاصله تا روستای کشه وجود دارد. در انتهای روستای کشه جایی به نام منطقه توریستی رایان وجود دارد که آنجا را می‌توان پای صعود به قله کرکس برشمرد. پس از شروع مسیر و پیمایش شیبی تند به پناهگاه می‌رسید و در نهایت مسیر بدون هیچگونه درگیری فنی ادامه پیدا می‌کند تا به قله کرکس به ارتفاع 3895 متر برسد

درباره مسیرهای صعود به قله کرکس در این مقاله از دکوول بخوانید.

درجه سختی قله کرکس 

    همانطور که همیشه  گفته‌ایم درجه سختی با توجه به فصل و مسیری که انتخاب می‌کنید می‌تواند متفاوت باشد. اما در اینجا برای اینکه بتوانیم راجع به درجه سختی مسیر صحبت به میان آوریم پیرامون مسیر معمول صعود به قله کرکس یعنی مسیر روستای کشه که بالاتر به آن اشاره شده است.

بهترین فصل صعود به قله کرکس 

    قله کرکس را می‌توان در فصول مختلفی صعود کرد. از این میان می‌تواند به سهولت صعود به قله کرکس در فصل بهار اشاره کرد. قله کرکس را البته در همه فصلی می‌توان صعود کرد که از میان می‌توان به صعود در زمستان اشاره کرد که باید مراقب انتخاب مسیر صحیح بود که درگیر بهمن و موضوعات دیگر نشویم که سابقه مرگ بر اثر حوادث را نیز به دنبال دارد.

    قله کرکس را هم می‌توان در فصول تابستان نیز صعود کرد. با این حال به دلیل کویری بودن منطقه احتمالا گرم بودن بیش از حد منطقه وجود دارد. بنابراین سعی کنید مایعات کافی مصرف کنید و به همراه داشته باشید.

درباره درجه سختی قله کرکس در این مقاله از دکوول بخاونید.

نکات مهم در صعود به قله کرکس

  • قبل از صعود به قله کرکس، از وضعیت آب و هوا و شرایط مسیر مطلع شوید.
  • به اندازه کافی آب و غذا به همراه داشته باشید.
  • لباس و کفش مناسب کوهنوردی بپوشید.
  • از مسیرهای مشخص شده خارج نشوید.
  • به محیط زیست احترام بگذارید و زباله‌های خود را جمع کنید.

درباره نکات مهم در صعود به قله کرکس در این مقاله از دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در این مقاله به بررسی قله کرکس که بخشی از کوهستان کرکس یا رشته کوه کرکس می‌باشد پرداختیم. قله کرکس به عنوان بلندترین قله این مجموعه به ارتفاع 3895 متر از تمام قلل دیگر بیشتر مورد توجه می‌باشد. قله‌ای که در تقسیم بندی قلل از زیر مجموعه قلل مرکزی ایران به شمار می‌رود و در استان اصفهان واقع شده است.

    در نهایت راجع به درجه سختی صعود به قله کرکس، بهترین فصل صعود به قله کرکس و مواردی از این دست صحبت به میان آوردیم. امید است که مورد توجه شما عزیزان واقع شده باشد. همچنین دعوت می‌کنیم که با ما در رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران همراه باشید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.



امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها

سوالات متداول شما

قله کرکس در استان اصفهان و شهرستان نطنز قرار دارد. برای دسترسی به این قله، می‌توانید از مسیرهای مختلفی استفاده کنید که شامل روستاهای کشه، طامه، اوره و بیدهند است. مسیر جنوبی از روستای کشه، معمول‌ترین و ساده‌ترین مسیر صعود به قله کرکس است.

قله کرکس با ارتفاع 3895 متر، بلندترین قله رشته کوه کرکس است. این رشته کوه جهتی شمالی به جنوبی دارد و در اطراف آن قلل دیگری مانند کوه سفید، کوه غلبه شاه، کوه شاهین و کوه کمر سیاه قرار دارند. نام قله کرکس به دلیل حضور کرکس‌ها در این منطقه یا به دلیل بلندای زیاد آن نامگذاری شده است.

پنج مسیر اصلی برای صعود به قله کرکس وجود دارد:

  • مسیر جنوبی از روستای کشه
  • مسیر شرقی از روستای طامه (دو مسیر شمال شرقی و جنوب شرقی)
  • مسیر شمال شرقی از روستای اوره
  • مسیر شمال غربی از روستای بیدهند

بهترین فصل برای صعود به قله کرکس بهار است که هوا مطبوع و طبیعت زیبا است. در تابستان نیز می‌توان صعود کرد، اما باید به گرمای زیاد و مصرف کافی مایعات توجه داشت. صعود در زمستان نیز امکان‌پذیر است، اما باید مراقب خطرات احتمالی مانند بهمن بود.

برای صعود به قله کرکس باید نکات زیر را رعایت کنید:

  1. از وضعیت آب و هوا و شرایط مسیر مطلع شوید.
  2. آب و غذای کافی به همراه داشته باشید.
  3. لباس و کفش مناسب کوهنوردی بپوشید.
  4. از مسیرهای مشخص شده خارج نشوید.
  5. به محیط زیست احترام بگذارید و زباله‌های خود را جمع کنید.