آرامگاه سعدی قسمتی از جغرافیای بهشت!

زمان مطالعه: 4 دقیقه

به نظر من اگر اسرار آرامگاه سعدی را نشناسید فرهنگ ایرانی در شما جایی ندارد. آرامگاهی است در شیراز که سعدی شاعر بزرگ پارسی‌زبان سعدی شیرازی در آن آرام‌گرفته است این بنا در 18 آذر سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است. باغ زیبایی که مقبره شاعر قرن سیزدهم در آن قرار دارد، معماری جذاب ساختمان و حوض ماهی مقدس در کنار هم محیطی آرام را ایجاد کرده است که هر ساله بازدیدکنندگان را به خود جذب می‌کند. دوست دارید در مورد آن بیشتر بدانید؟ پس من را در دکوول دنبال کنید. در این مقاله من به توضیح مهم‌ترین چیزهایی که شما باید از آرامگاه سعدی بدانید پرداختم موضوعاتی مثل: علت بازدید از آرامگاه، شناخت سعدی شیرازی، تاریخچه، معماری، حوضچه آب مقدس، بوستان و گلستان.


چرا باید حتما از این مکان دیدن کنید؟

    باید بگویم که به دلایل زیادی که با هم چند نمونه از آنها را می‌شناسیم:

  •  شاعر نامدار قرن سیزدهم ایران در آنجا به آرامش رسیده است
  • معماری آن الگویی زیبا از معماری آرامگاه ایرانی است.
  • آرامگاه سعدی مکانی عالی برای آشنایی با فرهنگ ایرانی است.
  • این مکان دارای یک حوض ماهی دوست داشتنی با اهمیت فرهنگی است.

درباره سعدیه در شیراز استان فارس با دکوول همراه باشید.

  • تصاویر برگرفته از وب سایت wikipedia.ir

سعدی شیرازی کیست؟

    بیایید با هم به یک شناخت کلی از سعدی برسیم. سعدی به‌ عنوان یکی از استادان شعر فارسی در قرن سیزدهم به دنیا آمد تا به ادبیات فارسی عمق و ارزش اخلاقی بدهد. جایگاه خانوادگی ضعیف او مانع از تبدیل‌ شدنش به یک مرد علم نشد و آیات او از ارزش‌های اجتماعی و اخلاقی فراتر از زمان او و در خارج از ایران بازتاب یافته است. عطش او برای یادگیری او را به مرکز معارف آن زمان جهان اسلام یعنی دانشگاه نظامیه بغداد کشاند. در همان زمان بود که استعداد خود را در کلام و علوم اسلامی، ادبیات عرب، تاریخ و حقوق نشان داد.

    سعدی اهل ماندن در یک جا نبود و اوضاع ناخوشایند ایران در زمان حمله مغول، او را جهانگرد کرد. او مدام به جاهایی مانند آسیای مرکزی، سوریه، مصر، عراق، هند و عربستان سعودی و پاکستان امروزی سفر می‌کرد. پس از 30 سال سفر به عنوان یک خردمند جهان به شیراز بازگشت و به نوشتن دو اثر کلاسیک ادبیات فارسی پرداخت. بوستان که به فضایل اخلاقی می پردازد در منظوم و گلستان (گلستان) که حکایاتی از عشق و جوانی و ارزش های اخلاقی دارد به نثر است. ابیات بوستان به قدری رایج است که ایرانیان از آنها به عنوان ضرب المثل رایج استفاده می‌کنند.

درباره سعدیه ذر شیراز با این مقاله از دکوول همراه باشید.

تاریخچه‌ای از آرامگاه

    این شاعر گران‌قدر در خانقاه دفن شد و سال‌های آخر عمر خود را در آن گذراند. خانقاه در روستایی نزدیک شیراز که اکنون بخشی از شهر است، قرار داشت. بهابرگی یادبودی در قرن سیزدهم بر روی آرامگاه او ساخته شد، اما فرماندار عصر صفوی شیراز آن را در قرن هفدهم ویران کرد. اما خوشبختانه کریم‌خان زند در قرن هجدهم دستور ساخت مقبره‌ای را به‌ افتخار شاعر داد.

    رضاشاه پهلوی پس از مرمت در دوره قاجار، معمار محسن فروغی را مأمور ساخت بهابرگی حال حاضر کرد. او از چهل‌ستون جذاب اصفهان الهام گرفت و عناصر معماری مدرن و سنتی را در هم آمیخت. گروه تعیین شده آنچه را که اکنون به یک مکان دیدنی محبوب در شیراز تبدیل شده است، بازسازی، ضمیمه و ساختند. بعدها باغ برای پذیرایی از تعداد متعددی از علاقه­‌مندان ادب که برای ادای احترام به سعدی شیرازی آمده بودند، بزرگ‌تر و زیباتر شد و آرامگاه سعدی به چیزی مبدل شد که امروزه همگی حداقل یکبار را از آن دیدن کرده‌ایم.

درباره تاریخچه‌ای از آرامگاه  سعدی با این مقاله از دکوول همراه باشید.

معماری آرامگاه سعدی

    اطلاعاتی که قصد گفتن آنها را دارم به‌ واقع ثابت می­‌کند که در معماری آرامگاه چقدر شگفتی و زیبایی‌ وجود دارد و ما از آنها غافل بودیم. آرامگاه سعدی که نمونه معماری هوشمندانه ایرانی است، در باغی قرار دارد که برای بازدیدکنندگان یادآور بهشت ​​است. در میان درختان همیشه‌سبز، سرو، پرتقال تلخ، گل رز و استخر، ساختار L شکلی قرار دارد که از بیرون مکعبی و در داخل هشت‌ضلعی است.

    این بنا با گنبدی فیروزه‌ای شگفت‌انگیز که اولین چیزی است که چشم‌ها را به خود جلب می‌کند، جذابیت‌های یک شاهکار معماری را دارد. 8 ستون قهوه‌ای‌رنگ و کاشی‌کاری‌های رنگارنگ با طرح‌های درخت زندگی در هر طرف ورودی، ایوان اصلی را تزیین می‌کند که چشم هر بیننده‌ای را مسحور خود می‌کند.

    فضای داخلی مرمر، جایی که مقبره قرار دارد، به‌اندازه نمای بیرونی سنگ‌آهک جذاب است. بر روی سنگ قبر و 8 دیوار اطراف آن ابیات نقش گرفته از اشعار سعدی را می‌بینید. همچنین سقف اتاق با کاشی‌کاری فیروزه‌ای تزیین شده است. ایوان جلویی با ستونی از ستون‌های قهوه‌ای‌رنگ در سمت چپ به مقبره شاعر شیرازی دیگر متصل می‌شود.

درباره معماری آرامگاه سعدی با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.

درباره آب مقدس و حوضچه چه می‌­دانید؟

    آیا از اسرار ساخت حوضچه اطلاعاتی دارید؟ با من در ادامه در دکوول همراه شوید. در زیر باغ، قناتی وجود دارد که استخرها را از آب آن پر می­شود به همراه یک حوض ماهی زیرزمینی قرار گرفته است. پلکانی در سمت چپ باغ قرار گرفته که به یک اتاقک زیرزمینی با ۲۸ پله ختم می‌شود. درون اتاقک، عمیق‌تر در زمین، حوض ماهی هشت‌ضلعی قرار دارد.     

    خود حجره معماری کم ­نظیری دارد و کاشی‌کاری‌های دوره سلجوقی خاص بودن دیوارهای قوسی شکل و سقف مقرنس آن را دوچندان کرده است. مردم محلی برای مدت‌های طولانی بر این باور بودند که آبی که از قنات سرچشمه می­گیرد مقدس است، اعتقادی که شاید حتی قبل از فوت سعدی هم وجود داشته است. شستن در این آب، به‌ ویژه در شب چهارشنبه‌سوری (جشن باستانی ایرانیان) از آداب‌ورسوم شیرازی‌ها بود. طی سال‌ها، آیین شست‌وشو جای خود را به‌ رسم دیگری داد: آرزوکردن و انداختن سکه در استخر مقابل بنای  یادبود یا حوض ماهی زیرزمینی.

موقعیت دسترسی به آرامگاه سعدی چگونه است؟

  • موقعیت جغرافیایی:  باید بگویم، وقتی که با وسایل نقلیه شخصی‌­­تان به استان فارس می‌رسید، در اولین فرصت از شمال شرق به شهر شیراز بروید. اتوبوس و تاکسی‌هایی هم برای رفتن به سعدیه هستند و فقط کافی است پرس‌وجو کنید.
  • نشانی: ایران، استان فارس، شیراز، چارباغ بوستان، کنار باغ دلگشا، آرامگاه سعدی

بوستان و گلستان سعدی

    شناخته‌شده‌ترین آثار سعدی بوستان (باغستان) که در سال 1257 تکمیل شد و گلستان (باغ گل سرخ) در سال 1258 تکمیل شده است. این شامل قصه‌هایی است که به‌ درستی فضایل استاندارد توصیه شده به مسلمانان (عدالت، آزادگی، حیا، قناعت) و تأملاتی در مورد رفتار درویش‌ها و اعمال وجدآمیز آنها را نشان می‌دهد. گلستان بیشتر به نثر است و شامل داستان‌ها و حکایات شخصی است. متن با انواع اشعار کوتاه شامل قصیده‌ها، پندها و تأملات طنز آمیخته است، آگاهی عمیق سعدی را از پوچ بودن وجود انسان نشان می‌دهد. سرنوشت کسانی که وابسته به خلق‌وخوی متغیر پادشاهان هستند با آزادی دراویش در تضاد است. خواندن گلستان و بوستان وظیفه هر فرد خردمندی است.

درباره موقعیت دسترسی با آرامگاه سعدی شیراز با این مقاله از دکوول همراه باشید.

کلام آخر

بابت مطالعه این مقاله با ارزش از شما متشکرم. ما در این مقاله سعی کردم به توصیف و توضیح جلوه‌های خاص آرامگاه سعدی اشاره کنم و شما را با زیبایی‌های اسرارآمیز آن آشنا کنیم موجب خوشحالی ما است تا شما را ترغیب به بازدید از شیراز زیبا و پیشینه اصیل کرده باشیم. به شخصه حتما دوباره دیدن خواهم کرد. مثل همیشه اشتراک تجربیات و نظراتتان در دکوول مایه خوشحالی ما است.


پریسا باقریان

مربی ژیمناستیک و زبان انگلیسی هستم از کودکی ژیمناستیک تمرین کردم و سابقه قهرمانی استانی و کشوری رو دارم در رشته مربیگری ورزشی کارشناسی گرفتم و در حال حاضر کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی-کاربردی هستم.



امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها