در مقاله امروز قصد دارم شما رو با روستایی آشنا کنم که ممکنه در مسیر چالوس و شمال اونو دیده باشین صحبت کنم. این روستا در اون سمت سد کرج قرار داره و مطمئنا کنجکاوی هر بینندهای رو تحریک میکنه. حالا در این قسمت با هم میخوایم به شناخت قسمتهای مختلف اون بپردازیم. روستای واریان، یکی از مرموزترین روستاهای ایران محسوب میشه که لقب تنها روستای آبی ایران رو به دوش میکشه. این روستا در واقع جزو جاهای دیدنی استان البرز حساب میشه. در دکوول همراه من باشین تا بیشتر با این جاذبه دیدنی آشنا بشیم.
من در این مقاله به موضوعاتی مثل تاریخچه، آدرس واریان و چگونگی دسترسی، اطلاعات تکمیلی، هتل واریان، بازیها و آداب رسوم واریان، طبیعت روستا، مکانهای دیدنی واریان و بهترین زمان سفر میپردازم.
تاریخچه روستای واریان به دو دوره قبل از احداث سد کرج و بعد از اون تقسیم میشه. این روستا به همراه دو روستای دیگه به نامهای رزکان و کوشک بالا در ابتدا در جایی قرارداشتن که در حال حاضر، بستر دریاچه سد امیرکبیر در اون قرار گرفته. واریان درگذشته یک روستای مرکزی بوده و حدود ۵۰۰ خانوار تا قبل از سال ۱۳۳۴ در این منطقه زندگی میکردن؛ سالی که سنگ بنای سد کرج گذاشته شده بوده.
در اون زمان، روستای واریان، مثل یک شهر بوده و همه چیز در اون پیدا میشد؛ چون دسترسی به اون از طریق ماشین امکانپذیر بوده. بعد از ساخت سد، قسمت بزرگی از روستا و خانههای اون، زیر آبرفت و بیشتر اهالی و ساکنان این روستاها به مناطق بالاتر کوچ کردن. برای تردد اهالی باقیمانده روستا هم که با جاده اصلی فاصله داشتن، قایقی در نظر گرفتن تا بتونن به محل زندگی خودشون، عبور و مرور کنن. به همین دلیل، از زمان پیریزی سد، تنها راه ارتباطی روستاها، راهآبی باقی مونده.
در طول این سالها، دسترسی مشکل به روستای واریان و خطرات رفتوآمد با قایق، باعث شد تا در سال ۱۳۵۹ بررسیهایی برای ایجاد راه و یک پل ارتباطی برای اهالی و بومیان این روستا به دست سازمان آب و فاضلاب انجام بشه؛ اما متاسفانه به دلایل مختلفی، این کار انجام نشد.
خیلی از اهالی واریان به مناطق دیگه و به خصوص به کرج کوچ کردن و این روستا در حال حاضر به عنوان یک منطقه ییلاقی شناخته میشه که ساکنین اون برای تعطیلات به اون سر میزنن و از آرامش روستا لذت میبرن. جالبه بدونین که آخرین بازماندهها از ساکنین دائمی این روستا، یک زوج سالمند به نامهای حاج کربلایی غلامحسین بهرامی و مشهدی سکینه صیاد معروف به کربلایی و مش سکینه بودن که اونها نیز در مهرماه سال ۱۳۸۶ به کرج مهاجرت کردن.
روستای واریان در قدیم شامل چند محله بوده؛ محلههایی که هر کدومشون، محل سکونت خاندان متفاوتی بودن. به عنوان مثال، خاندانی که در محله کیان زندگی میکردن، با نام کیانی شناخته میشدن. کیانیها، بزرگترین و با نفوذترین خاندان واریان بودن. واریان قدیم (پیش از دهه ۱۳۴۰) و البته به روایت کربلایی حاج غلامحسین بهرامی دارای ۱۸ محله به نامهای کیان، عبادان، پسه ده، توکلان، آهنگران، شاگیان، ساریان، جیرین سران، باغ خلیل، ایسیوول، باغ محله، قدمان، قیاسان، گریان، دومالان، مسگران، آنطرفآب و میون سرا بوده.
روستای واریان، جواهری سبز و بکر و روستایی بدون خودرو و هرگونه آلودگی هوا هست که به صورت عادی در تهران داریم با اون زندگی میکنیم. در سالهای اخیر، به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه و خاص دریاچه، مورد توجه گردشگران قرار گرفته.
در مورد موقعیت باید به اطلاعتون برسونم که روستای واریان در شهرستان کرج و در بخش شرقی سد امیرکبیر یا همون سد کرج، در حدود ۲۵ کیلومتری آغازین جاده چالوس واقع شده. شهرستان کرج در استان البرز از دو بخش مرکزی و آسارا تشکیل میشه. بخش آسارا شامل سه دهستان آدران، آسارا و نسا میشه و این روستا در دهستان آدران قرار داره.
گذشته واریان به این صورت هست که واریان قبل از احداث سد در بستر حال حاضر دریاچه سد قرار داشته و الان، تنها راه ارتباطی به روستای واریان، گذشتن از دریاچه سد کرج با قایق هست. آبادیها و روستاهایی چون ارنگه بزرگ، خوزنکلا، دروان، کوشک بالا، قله منار، مورود و پل خواب در اطراف این روستای قرارگرفته و در میان کوههایی سر به فلک کشیده قرار گرفته.
روستای واریان از دیدنیهای استان البرز بهحساب میاد که به دلیل نزدیکی به تهران و کرج، مقصدی ایدهآل برای سفر یک روزه برای تغییر روحیهتون میتونه باشه. فاصله این روستا تا مرکز شهر تهران، ۶۶ کیلومتر هست و برای رسیدن به اون، به جز از زمان قایقسواری، باید حدود یک ساعت و ۱۵ دقیقه رانندگی کنین. واریان تا مرکز خود شهر کرج هم حدود ۳۶ کیلومتر و ۵۰ دقیقه رانندگی فاصله داره.
حالا وقتشه با نقشه راه آشنا بشین. خب همونطور که میدونین روستای واریان در جاده چالوس قرار داره. مسیر دسترسی به روستای واریان از شهر تهران، از آزادراه تهران - کرج شروع میشه. در ادامه بعد از رسیدن به پل فردیس، از خروجی سمت راست، وارد جاده چالوس شوید. حدود ۲۵ کیلومتر در جاده چالوس برانید و پلیسراه کرج – چالوس را رد کنین تا به سد برسین. بعد داخل سد کرج بشین تا در قسمت راه خاکی اون در جوار سد، قایقها رو ببینین. برای ماجراجویانی که عاشق هیجان هستن باید بگم میتونین حتی قایقسواری هم تجربه کنین، قایق روی سد از ساعت ۷:۳۰ صبح تا یک ظهر و از ساعت سه عصر تا ۱۱ شب در مسیر روستا تردد میکنن. در فصل گرم تابستان، حدود ۱۰ قایق در مسیر رسیدن به روستای واریان، فعال هستن و میتونین استفاده کنین.
شما همچنین میتونین با مترو، به ایستگاه کرج برین و از اونجا سوار تاکسیهای جاده چالوس بشین. از راننده بخواین تا شما رو در محلی مناسب پیاده کنه تا بتونین خودتون رو به قایقهای روستای واریان برسونین.
فقط حواستون باشه که هر فردی نمیتونه وارد روستای واریان بشه و برای بازدید از این روستا، قوانینی وجود داره. در واقع، قایقهایی که شما رو به روستای واریان میرسونن، متعلق به سازمان آب و فاضلاب هستن و بدون هماهنگی، پذیرای شما نیستن.
جالبه بدونین در ورودی روستای واریان، یک تابلوی کوچک قرار داره که روی اون نوشته شده: روستای واریان، مسیر اختصاصی اهالی روستای واریان، ورود افراد متفرقه ممنوع.
اگر مسیر تابلو رو در پیش بگیرین، به یک جاده کوتاه با شیب تقریبا تند میرسین. پس از طی جاده با یک نگهبان از سازمان آب روبهرو میشین که رفت و آمدها رو به روستا کنترل میکنه؛ چرا که حدود ۷۰ درصد از زمینهای روستای واریان متعلق به سازمان آب و فاضلاب هستن. در انتهای این جاده پارکینگ کوچیکی وجود داره که اهالی واریان از اون استفاده میکنن.
حالا برای رفتن به روستای واریان کرج، یکی از بکرترین و هیجانانگیزترین روستاهای ایران، باید یکی از شرایط زیر رو داشته باشین:
یکی از عواملی که شاید کمی دلسرد کننده باشه همین قسمت مجوز هست؛ اما خب مثل هر چیز دیگه ای این یکی هم راه داره. برای اقامت در روستای واریان کرج، باید در این روستا اقوام یا آشنایانی داشته باشین؛ چون در غیر این صورت نمیتونین ویلاهای روستای واریان رو اجاره کنین. البته افراد میتونن از طریق تورهای گردشگری هم از این مناطق دیدن کنن. بازدید از روستای واریان که تنها روستای آبی ایران شناخته میشه خاطرهای فراموشنشدنی برای شما به جا میذاره؛ پس اگر روزی فرصت بازدید از این منطقه رو به دست آوردید، هرگز نظرتون رو عوض نکنین.
حالا میخوام یکم از جزئیات واریان براتون بگم تا اونو بهتر بشناسین. اگر کلمه واریان رو در لغتنامه دهخدا جستجو کنین، با این متن روبهرو می شین: واریان. نام دهی هست از دهستان ارنگه کرج از شهرستان تهران واقع در ۲۵ هزارگزی شمال شرقی کرج و کنار جاده کرج به چالوس در دره رود کرج.
ناحیهای هست سردسیر و دارای ۱۰۶۸ نفر سکنه. آب اون از رود کرج و چشمهسار تامین میشه و محصول اون غلات و میوه و لبنیات و عسل و دارای باغهای میوه هست. اهالی روستا به زراعت، گلهداری، کرباسبافی و گیوهسازی مشغولن. روستا دارای دبستان و راه ماشینرو هم هست.
شاید براتون جالب باشه بدونین که مردم واریان به زبان تاتی صحبت می کنن. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، ۳۹ نفر (۱۵ خانوار) در روستای واریان زندگی میکنن. البته باید بدانید که پس از گذشت سالها پس از احداث سد، دشواری رفت و آمد، مردم روستا رو از اونجا گریزان کرده و به همین دلیل، کشاورزی و دامداری در این منطقه از رونق افتاد. آب واریان از رود کرج و چشمهسار تامین میشه و از محصولات روستای سرسبز و زیبای واریان میشه به غلات و میوه، لبنیات و عسل اشاره کنیم.
در روستای واریان، حیاط خانهها هیچ حصاری ندارن و کاملا با هم مشترک هستن. پوشش شبکه و مدرسه ابتدایی از جمله امکانات واریان هستن. این روستا هیچ مغازه یا سوپر مارکتی وجود نداره؛ پس به شما پیشنهاد میکنم که هر چیزی رو که لازم دارین، قبل از ورود به واریان تهیه کنین.
شنا، اسکی (اسلا لوم، مارپیچ، پرش، تریک برموت، اسکی بدون چوب و اسکی با پایبرهنه) و قایقرانی از ورزشهای محبوب اهالی روستای واریان بهخصوص بچهها به شمار میره؛ دلیل اون هم واضحه این روستا به آب، بسیار نزدیک هست. نکته جالب اینکه برخی از قهرمانان ملی این سه رشته ورزشی، اهل واریان هستن؛ قهرمانانی مثل مرحوم حمزه گلابی، موسی قدمی، مجید گل محمدی، منوچهر و حسین خیراللهی، سیاوش حسینی راد، حسین نادری، علیرضا مطلبی و احمدرضا عسگری واریانی و خیلیهای دیگه.
خب باید بگم که در اوایل آبگیری سد کرج در اون طرف دریاچه، در ساحل غربی سد کرج و کنار جاده، هتلی به نام هتل واریان ساخته شده که امکاناتی مثل قایقسواری و اسکی روی آب رو در اختیار میهمانان خودش میگذاشت. در فضای داخلی هتل واریان، فرمان قایقی به چشم میخوره که در اون زمان، بسیار زیبا بوده. این هتل که با نام هتل امیرکبیر هم شناخته میشده و علامت اون از حروف H و V تشکیل شده بوده، طبق گفتههای اهالی به دلایل نامعلومی تخریب میشه و همه تفریحات اون هم از سد جمعآوریشدن.
البته طبق صحبتهایی که دستگیر من شدن، هتل واریان به همراه تأسیسات تمرینی ارتش و اردوگاههای نظامی اطراف اون به علت جلوگیری از آلودگی آب دریاچه تخریبشدن. از این هتل، فقط بقایای یک ساختمان قدیمی بزرگ در کنار جاده چالوس باقی مونده.
روستای واریان در حال حاضر دارای هفت محله به نامهای خراسانیان، کافر دره، خش دره، کل دره، دره وانو، دیمان جار و «هاقوری» است. هاقوری از زمینهای زراعی روستای واریان به حساب میاد که توسط دولت خریداری شده بوده. متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل عدم رسیدگی مناسب، این زمینها خشک شده و از بین رفتهاند. محله هاقوری به علت برخورداری از دو درخت گردوی بسیار قدیمی، از اهمیت ویژهای در واریان برخوردار است
روستای واریان در مجاورت سد کرج قرار داره و به دلیل همین نزدیکی و آشنایی کودکان و نوجوانان این منطقه با ورزشهای آبی مثل شنا، قایقرانی، اسکی و ماهیگیری، بقیه بازیهای رایج در بقیه مناطق در این روستا طرفدار نداشتن؛ البته در فصل پاییز و زمستان، بچهها به بازیهایی مثل توپ کاش، الک دلک، آقا زنجیرباف، اکر دکر، لی لی، سنگ کنارو، "اشتر اشترن" و "درزن بپرک" (دو قز بپرک) هم مشغول بودن؛ بازیهایی که هرکدومشون، شکل خاص و ترانه مخصوص به خودشون رو داشتن.
همونطور که پیشتر گفتم، بیشتر اهالی واریان اکنون در کرج زندگی میکنن؛ اما با این وجود بعضی اوقات به مناسبتهای مختلف در حسینیه فرهنگی مذهبی واریان که در میدان توحید کرج، گرد هم جمع میشن. در واریان، مراسم عروسی به شکل جالبی برگزار میشه. در این منطقه، خانواده عروس، دختر رو سوار بر قایق میکنن و اون رو به وسط دریاچه هل میدن.
خانواده داماد باید با یک قایق به استقبال از اون برن و اون رو تحویل بگیرن. مهمانها هم در کنار آب قدم میزنن و به رقص و پایکوبی میپردازن. از آدابورسوم مخصوص به واریانیها میتونم به عیادت از خانوادههای درگذشتگان در اولین روز سال اشاره کنم که به اون نوعید میگن. در این رسم که در بیشتر شهرهای ایران اجرا میشه.
مجموعه سد امیرکبیر یا سد کرج بر فراز رودخانه کرج، یکی از بزرگترین سدهای جهان هست و اولین سد چند منظوره ایران به شمار میاد. این سد که بین سالهای ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۲ شمسی ساخته شده، به عنوان محلی تفریحی و ورزشی هم شناخته میشه. دریاچه چهارکیلومتری پشت سد کرج، درخشش آب و طبیعت زیبا، آب و هوای عالی و چشماندازی جادویی در دل جاده زیبای چالوس، باغهای پر میوه و پوشش گیاهی سرسبز اطراف دریاچه و سد در کنار ورزش مفرح ماهیگیری، این منطقه رو تبدیل به یکی از پرطرفدارترین جاذبههای گردشگری روستای واریان و اطراف کرج کرده.
روستای واریان، با وجود پوشش گیاهی غنی متشکل از درختان بلند، انواع گل، گیاهان دارویی مختلف و پوشش جانوری گوناگون مثل پروانههای رنگی، جیرجیرکها، قوچ، میش، کل و بزها در کنار آبشارهای پر آب، جویبارهای فصلی، رودهای بسیار، کوهها و دشتهای مختلف، مقصدی بینظیر برای طبیعت دوستان هست. بازدید از باغهای میوه روستای واریان نیز، یکی از بهترین فعالیتهای گردشگری هست که میشه در این منطقه به اون پرداخت. باغهای میوه در فصول گرم سال، بسیار زیبا هستن. در سفر به واریان، عکاسی از مناظر زیبا و همچنین فرصت پیکنیک در طبیعت رو حتما امتحان کنین.
دامنههای شمالی قله شاه دژ به روستای واریان و یال غربی اون به سد کرج ختم میشه و کوهنوردانی که قصد دارن به این قله صعود کنن، معمولا مسیر خودشون رو از این روستا آغاز میکنن. قله شاهدژ، ۲,۸۰۳ متر ارتفاع داره و محل مناسبی برای سنگنوردی هست.
آب و هوای روستای واریان به دلیل قرارگیری در دل رشته کوههای البرز، سرد هست و زمستان در این منطقه با برف و باران فراوانی همراه میشه. همونطور که پیشتر گفتم تنها راه دسترسی به این روستا از طریق قایق هست و هیچ خودرویی حتی موتورسیکلت یا دوچرخه، اجازه تردد در واریان رو نداره. به همین دلیل، هیچ دود و دیاکسیدکربنی در روستا تولید نمیشه و واریان، آبوهوایی پاک و فوقالعاده مطبوع داره.
بهترین زمان سفر به روستای واریان به نظر بعضی از گردشگران، فصل بهار و تابستان هست؛ زمانی که پوشش گیاهی روستا در سرسبزترین حالت خود قرار داره و انواع درختان میوه پربار در روستا خودنمایی میکنن.
ممنونم از نگاه و وقتی که برای خوندن این مقاله صرف کردین. من در این سری از ماجراجوییها سعی کردم تا شما رو با تاریخچه، چگونگی دسترسی، تفریحات، آدابورسوم و خیلی مطالب دیگه آشنا کنم تا شما رو برای بازدید از این منطقه تشویق کنم. پس خیلی برای من موجب خوشحالیه که تجربیات خودتون رو با ما در دکوول شریک بشین.
مربی ژیمناستیک و زبان انگلیسی هستم از کودکی ژیمناستیک تمرین کردم و سابقه قهرمانی استانی و کشوری رو دارم در رشته مربیگری ورزشی کارشناسی گرفتم و در حال حاضر کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی-کاربردی هستم.