قله آزادکوه را باید یکی از بلندترین قلههایی دانست که در البرز مرکزی قرار دارد. این کوه در استان مازندران واقع شده است و نامش را محلیها انتخاب کردهاند. دلیل این نامگذاری شاید این باشد که این قله مخروطی شکل با ارتفاعات اطرافش ارتباطی ندارد. به آزادکوه شاهزاده کج گردن هم میگویند و حتی برخی از کوهنوردان به آن لقب مرد رشته کوه البرز را نیز نسبت دادهاند.
قله آزادکوه را باید با ۴۳۵۵ متر ارتفاع، پس از قله خلنو دومین قله بلند البرز مرکزی دانست. به طور کلی چهار مسیر صعود برای این قله تعبیه شده است که در ادامه بیشتر درباره این مسیرها حرف خواهیم زد. در این نوشته قصد داریم سیر تا پیاز را درباره قله آزادکوه بررسی نماییم. ابتدا به معرفی این قله خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر نکات مهم آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
نام قله |
آزادکوه |
ارتفاع |
۴۳۵۵ متر |
استان |
مازندران |
رشته کوه والد |
رشته کوه البرز مرکزی |
قله آزادکوه با 4355 متر ارتفاع یکی از قلههای البرز مرکزی است که در استان مازندران، ناحیه کوهستانی نور کجور قرار دارد. به طور کلی چهار مسیر صعود برای این قله وجود دارد که نزدیکترین انها از روستای کلاک بالا، از توابع بلده از شهرستان نور میگذرد. قله مخروطی شکل آزادکوه تقریبا ارتباطی با ارتفاعات اطرافش ندارد و فقط به وسیله یال جنوبی به دیگر قلل منطقه متصل میشود. صعود به این قله کاری فنی و تکنیکی نیست و تجهیزات فنی زیادی هم نیاز ندارد. فقط اگر در فصل زمستان قصد صعود به آن را داشته باشید، بهتر است تجهیزات لازم برای صعود در این فصل را تهیه کنید.
این کوه منفرد که بر فراز درههای عمیق قد برافراشته است؛ از شمال به جاده یوش، روستاهای بلده و آبادیهای کلاک، نسن، میناک و پیل و ... میرسد. این قله در محدوده شرقی شهرستان زیبای نور قرار دارد.
با نام شاهزاده کج گردن نیز میشناسند. از هر زاویه که به این کوهستان نگاه کنید انگار شاهزادهای نجیب را میبینید که گردنش را به سمت شمال کج کرده و در حال تماشای دامنهها و دشتهای زیر پایش است. دلیل اصلی انتخاب این نام برای این قله را باید در همین تصویر جستجو کرد. قله آزادکوه را
اما نام آزادکوه را هم محلیها روی این قله گذاشتهاند. همانطور که در بالا هم به این مساله اشاره شد، این قله شبیه به یک مخروط است که با ارتفاعات اطرافش هیچگونه ارتباطی ندارد و به احتمال زیاد نام آزادکوه را به این دلیل برای آن انتخاب کردهاند.
همانطور که در بالا هم ذکر شد، به طور کلی برای صعود به قله آزادکوه چهار مسیر وجود دارد که در ادامه درباره این چهار مسیر توضیحاتی ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.
مسیر شمال شرقی: این مسیر را باید نرمالترین، نزدیکترین و آسانترین مسیر صعود به آزادکوه دانست. ابتدای این مسیر از روستای کلاک بالا است و در طول آن باید از گردنه چورن عبور کرده و خود را به قله برسانید. اگر در تابستان بخواهید از طریق این مسیر به آزادکوه صعود کنید بین یک تا دو روز زمان لازم دارید. در فصل زمستان این زمان بیشتر خواهد بود.
مسیر جنوب غرب: این راه را که مبداء آن روستای وارنگه رود است؛ باید طولانیترین مسیر صعود به قله آزادکوه دانست. در این مسیر از دره وارنگه، رود وارد، دره شیر کمر و دشت سوتک عبور خواهید کرد و سپس با گذشتن از گردنه سوتک و دشت کمانکوه از طریق گردنه چورن به قله خواهید رسید. اگر دوست دارید در طول کوهنوردی چشمانداز فوقالعاده زیبایی داشته باشید؛ بهتر است مسیر جنوب غرب را انتخاب نمایید.
مسیر شمالی: این مسیر را باید از روستای نسن آغاز کرد. فتح آزادکوه از طریق این مسیر دو روز به طول خواهد انجامید و در طول آن از دشت کمانکوه و گردنه چورن عبور خواهید کرد.
مسیر شرقی: چهارمین مسیر صعود به قله آزادکوه که باید به شما معرفی کنیم، مسیر شرقی است که از روستای ناحیه آغاز شده و پس از گذر از گردن چورن به قله ختم میشود.
اگر قصد صعود به این قله را دارید باید این نکته مهم را هم در نظر داشته باشید که جنوب این کوهستان تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد.
اولین بار در سال 1329 برادران میناسیان به آزادکوه صعود کردند. صعود دوم توسط یک گروه کوهنورد از باشگاه آرارات انجام شد که سرپرست این گروه امیل مارکاریان نام داشت. اولین صعودهای زمستانی به آزادکوه هم در سال 1344 توسط توسط عباس حسینی، محمد خسروشاهی، بهمن شهوندی و ناصر حیدرپور به ثبت رسید. آنها عضو کانون کوهنوردان تهران بودند.
قله آزادکوه هم مانند دیگر قلههای البرز مرکزی، آب و هوایی کوهستانی دارد. معمولا از جانب غرب در این منطقه باد میوزد. هوای این قله در زمستان و پاییز فوقالعاده سرد است و معمولا بارش برف اتفاق میافتد. بارش برف در این فصول آنقدر سنگین است که تا اواخر اردیبهشت ماه روی ارتفاعات باقی میماند. در همه مسیرهای صعود به وفور آب پیدا میشود و کوهنوردان در این منطقه نباید نگران تامین آب باشند.
نکته مهمی که باید درباره صعود به قله آزادکوه بدانید این است که در هیچ کدام از مسیرهای صعود به این قله هیچگونه پناهگاهی وجود ندارد. بنابراین اگر برنامه صعود به قله آزادکوه را دارید؛ حتما باید با خود چادر به همراه داشته باشید. تاکید به این نکته ضروری است که صعود زمستانه به این قله برخلاف صعود در تابستان کار آسانی نیست و باید تجهیزات کوهنوردی در زمستان را به همراه داشته باشید.
در مطلب قله آزادکوه سیر تا پیاز را درباره این قله از البرز مرکزی که در استان مازندران قرار دارد، بررسی کردیم و درباره مسیرهای صعود، آب و هوا و اطلاعات دیگر آن حرف زدیم. اگر نکته دیگری درباره آزادکوه وجود دارد که در این نوشته بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله را دارید؛ آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.