باغ فین کاشان

تاریخ انتشار: 1400/8/7 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/23

باغ فین کاشان یکی از جاذبه های گردشگری استان اصفهان است که در شهر پر از جاذبه کاشان قرار گرفته است. این باغ بیشتر به دلیل اینکه امیرکبیر در آن به دستور ناصرالدین شاه به قتل رسید، مشهور شده است؛ اما، آنقدر زیبایی و جذابیت دارد که سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این باغ را یکی از پربازدیدترین جاذبه‌های گردشگری در استان اصفهان می‌دانند. این باغ ایرانی از قدیم در محله‌ای به نام فین قرار گرفته بوده و به همین دلیل هم نام این محله روی آن باقی مانده است.


راهنمای بازدید از باغ فین کاشان

قدمت باغ فین کاشان را که بیشتر از 23 هزار متر مربع وسعت دارد، مربوط به دوره صفویه می‌دانند. سازندگان باغ فین، با کمک بارو، برج و دیوارهایی حصارها و محدوده این باغ را مشخص کرده‌اند. این باغ در تاریخ  ۱۵ آذر ۱۳۱۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و سال‌ها بعد نیز یعنی در سال 1390 آن را در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رساندند.  

    در این مطلب قصد داریم بیشتر با باغ فین کاشان آشنا شویم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره پیشینه‌اش حرف می‌زنیم و در نهایت نیز اطلاعات مهم دیگر درباره این جاذبه گردشگری مانند مسیر دسترسی، بهترین زمان بازدید، جاذبه‌های گردشگری اطراف و ... را بررسی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

باغ فین کاشان که از جاذبه های گردشگری شهر کاشان و از باغ های ایرانی بسیار معروف است

معرفی باغ فین کاشان

    باغ فین کاشان به دلیل برج و باروهایی که دارد، شکوهمند به نظر می‌رسد و به همین دلیل بومیان به آن باغ شاه نیز می‌گویند. اگر چه این باغ به خاطر نام امیرکبیر مشهور شده است اما زمانی که پا به آن می‌گذارید، در همان لحظه اول مجذوب زیبایی آن خواهید شد. یک چایخانه هم در باغ وجود دارد که پس از به اتمام رساندن بازدیدتان می‌توان در آن استراحت کنید و از فضای بی‌نظیرش لذت ببرید.

    در باغ یک حوض قرار دارد که برخی معتقدند اگر در آن سکه‌ای پرت کنند، آرزویشان برآورده خواهد شد. این باور رایجی در ایران است و در بسیاری از باغ‌‌ها و جاذبه‌های این چنینی، حوضی با این این کاربرد پیدا می‌شود. البته ریشه این باور را باید در مذهب زرتشت جستجو کرد. در این مذهب آب مظهر پاکی است و اگر به الهه آب هدیه دهید برکت به شما خواهد رسید.

معمار باغ فین کاشان که از طراحان مهم زمان خود بوده است باغ فین کاشان را بنا کرده است. دکوول همراه شماست

    این جاذبه را باید تلفیقی از معماری ایرانی و طبیعت دانست. اصول معماری در باغ فین کاشان به صورت هوشمندانه‌ای به کار رفته است. در واقع معماری باغ فین کاشان به صورتی است که عناصر زنده مانند آب و درخت و عناصر ایستا مانند ابنیه تاریخی را در یک مجموعه جای داده است. زیر تمای جوی‌ها و اطراف تمام حوض‌ها لوله‌هایی تعبیه شده که جنسشان از سفال است. این لوله‌ها از یک طرف مسدود هستند و از طرف دیگر به حوض‌های اصلی وصل شده‌اند.

    حوض اصلی با کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ تزئین شده است. و آب آن از دوازده چشمه‌ای که در حوض می‌جوشد، تامین می‌شود. تضاد رنگ فیروزه‌ای حوض با رنگ خاکی صحراهای اطراف منظره چشم نواز و زیبایی را به وجود آورده است. در واقع سیستم آب‌رسانی این باغ براساس سیستم معروف غیاث الدین جمشید کاشانی در قرن دهم طراحی شده است.

پیشینه تاریخی باغ فین کاشان

    بر اساس اطلاعات برخی از منابع، تاریخ ساخت باغ فین کاشان مربوط به دوره حکومت آل بویه است. اما این منابع همچنین تاکید می‌کنند که یک زلزله مهیب که در سال 1573 اتفاق افتاد، باغ را به کلی تخریب کرد. هنوز هم بقایای این باغ قدیمی که در 100 کیلومتری باغ فین کنونی قرار دارد، موجود است. باغ تخریب شده به باغ کهنه و باغ فعلی به باغ نو مشهور است.

    به نظر می‌رسد ساختمان باغ جدید را شاه عباس ساخته و آنطور که سازمان میراث فرهنگی ادعا می‌کند، طراح باغ نیز غیاث الدین جمشید کاشانی بوده است. اما برخی از منابع دانشگاهی شیخ بهایی را طراغ باغ جدید معرفی کرده‌اند و در واقع تناقض عجیبی در این مورد به وجود آمده است.

باغ فین کاشان و عکس از باغ فین کاشان که در کاشان قرار گرفته است و نمونه یک باغ ایرانی است

    اگر چه شاه عباس بزرگ ساخت دوباره باغ فین را آغاز کرد اما این ساخت و ساز تا زمان حکومت شاه صفی و شاه عباس دوم نیز ادامه پیدا کرد. از اواخر حکومت صفویه تا زمان لشکرکشی نادرشاه توجه چندانی به باغ فین کاشان نشد. در دوره حکومت کریمخان زند نیز چند زلزله پشت سر هم اتفاق افتاد که پس از آن باغ مرمت و یک بنای دیگر به نام خلوت کریمخانی بدان اضافه شد.

    فتحعلی شاه قاجار، بخش‌های زیادی به باغ اضافه کرد اما با مرگ او باغ فین کاشان هم دوباره از یادها رفت. حدود 70 سال پیش، یعنی در دوره حکومت پهلوی در ایران، باغ دوباره مورد توجه قرار گرفت و به ثبت ملی رسید. بنای موزه ملی کاشان نیز در همین زمان ساخته شد و جدا از آن چند بنای دیگر به باغ اضافه و چند بنای قدیمی هم مرمت شدند. اما متاسفانه در سال‌های اخیر با وجود اینکه باغ فین کاشان به عنوان میراث ملی و جهانی به ثبت رسیده، بی‌توجهی‌های فراوانی به آن شده و برخی از ابینه آن در حال آسیب دیدن هستند.

    وقایع تاریخی زیادی در این باغ رخ داده که از میان آنها می‌توان به جشن آغاز حکومت شاه اسماعیل صفوی، قتل خضر نهاوندی (حاکم وقت کاشان)، مرگ شاه صفی، پناه دادن نایب حسین کاشی و قتل امیرکبیر اشاره کرد.

حمام فین کاشان که در باغ فین کاشان قرار دارد و امیرکبیر در این حمام به قتل رسیده است.

مسیر دسترسی به باغ فین کاشان

    در پاسخ به این سوال که باغ فین کاشان کجاست باید گفت، این باغ در 9 کیلومتری شهر کاشان، در روستای فین کوچک قدیم، انتهای خیابان امیرکبیر قرار دارد. برای رسیدن به این باغ باید ابتدا خود را به شهر کاشان رسانده و از آنجا به سوی باغ فین رهسپار شوید. باغ فین کاشان در مجاورت چشمه سلیمانیه قرار دارد. اگر خودروی شخصی ندارید، می‌توانید از طریق وسایل حمل و نقل عمومی مانند مینی بوس از مرکز شهر کاشان خود را به این جاذبه گردشگری ارزشمند برسانید.

    بهترین زمان بازدید از این جاذبه را نمی‌توان مشخص کرد زیرا سفر به کاشان در هر فصل لذت خاص خودش را دارد اما از آنجایی که کاشان تا حدودی شهر کویری محسوب شده و تابستان‌های گرم و زمستان‌های سردی دارد؛ بهترین زمان بازدید از این جاذبه و سفر به کاشان را باید فصل بهارتا اوایل تابستان و همچنین فصل پاییز دانست.

  • شماره تلفن باغ فین کاشان۰۳۱۵۵۳۰۲۰۷۰
  • آدرس باغ فین کاشان: استان اصفهان، بخش مرکزی شهر کاشان، خیابان امیرکبیر

جاذبه‌های گردشگری باغ فین کاشان

    همانطور که در بالا ذکر شد ابنیه‌ها و جاذبه‌های گردشگری فراوانی در باغ فین کاشان وجود دارد که هر کدام به خودی خود یک جاذبه گردشگری محسوب می‌شوند. در ادامه برخی از مهم‌ترین این جاذبه‌ها را به اختصار به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

حمام فین

    حمام فین یا همان قتلگاه امیرکبیر، یکی از معروف‌ترین بخش‌هایی است که در باغ فین کاشان قرار دارد. البته دو حمام در این باغ وجود دارد که نام هیچکدامشان فین نیست اما به دلیل قرارگیری آنها در این باغ، بیشتر مردم این حمام‌ها را به این نام می‌شناسند. اولین مورد، حمام سلطنتی نام دارد که فتحعلی شاه قاجار در سال 1189 هجری شمسی، دستور ساخت آن را داد. شاهان قاجار هنگامی که برای تفریح به باغ فین می‌آمدند در این حمام استحمام می‌کردند. یک حمام کوچک هم برای خدمه ساخته شد که در برخی از روزها مردم عادی نیز می‌توانستند از آن استفاده کنند.

    حمام دیگر، حمام صفوی نام دارد و دقیقا همانجایی است که امیرکبیر را به قتل رساندند. به همین دلیل مردم این حمام را با نام امیرکبیر هم می‌شناسند. در خزانه این بنا هفت کاشی وجود دارد که قدمتشان به 500 سال می‌رسد و شاید بتوان این کاشی‌ها را مهم‌ترین ویژگی بنا دانست. دیگر ویژگی‌های این حمام مشابه با حمام سلطنتی است.

حمام فین که در داخل باغ فین کاشان قرار گرفته است و از جاذبه های گردگشری مهم کاشان است که مرگ امیرکبیر نیز در داخل حمام فین رخ داده است

کوشک صفوی

    یکی دیگر از جاذبه‌هایی که می‌توانید در باغ فین کاشان ببینید، کوشک صفوی است. ساخت این کوشک به سال 986 هجری شمسی باز می‌گردد. دستور ساخت این بنای چهار طبقه را شاه عباس بزرگ صادر کرد. جالب است بدانید خضر نهاوندی، حاکم وقت کاشان که برای ساخت کوشک صفوی تلاش‌های زیادی کرد، در همین باغ فین کشته شده است.

    یک زلزله در سال 1156 اتفاق افتاد که صدمات زیادی به این کوشک وارد کرد. متاسفانه در جریان مرمت آن تنها دو طبقه از بنا احیا شده است و دو طبقه فوقانی که به صورت کلاه فرنگی بود را نتوانستند مرمت کنند. در حال حاضر کوشت صفوی دارای 14 متر ارتفاع است و مصالحی همچون سنگ لاشه و خشت خام در پی‌های آن به کار رفته است.

موزه ملی کاشان

    موزه ملی کاشان دیگر جاذبه‌ای است که حتما باید در طول بازدید از باغ فین از آن دیدن کنید. این موزه که در ضلع شمال غربی باغ قرار گرفته است، در سال 1346 بر روی خرابه‌های بنای نظام الدوله ساخته شد. نظام الدوله داماد فتحعلی شاه بود که در باغ فین سکونت داشت و از آن به عنوان دیوانخانه خود استفاده می‌کرد. اندورنی و حرم سرایش که به خلوت نظام الدوله شهرت داشت، خارج از فضای اصلی باغ بود.

    موزه ملی کاشان حدود 300 متر مربع مساحت است. این موزه را می‌توان به سه بخش مردم‌شناسی، صنایع دستی و باستانی‌شناسی تقسیم کرد. از جمله چیزهایی که در این موزه می‌توانید ببینید می‌توان به ظروف سفالی قبل از اسلام، پوشاک، کتاب‌ها، اشیاء سرامیکی، اشیایی مربوط به حفاری تپه سیلک و چیزهایی تاریخی از شهرهای شوش، اسماعیل آباد، لرستان و ... اشاره کرد.

    از دیگر جاذبه‌هایی که می‌توان در باغ فین کاشان دید باید به اصطبل، چشمه سلیمانیه، کتابخانه، چایخانه و اتاق شاه‌نشین اشاره کرد. همچنین در نزدیکی این جاذبه گردشگری نیز جاذبه‌هایی مانند تپه سیلک، خانه طباطبایی‌ها، حمام سلطان امیر احمد و مدرسه آقابزرگ برای بازدید وجود دارند.

کلام آخر

    در مطلب راهنمای بازدید از باغ فین کاشان هر آنچه را باید درباره این جاذبه گردشگری مهم که یکی از پربازدیدترین جاذبه‌های استان اصفهان محسوب می‌شود و از نظر تاریخی یکی از مکان‌هایی است که اتفاقات عجیبی در آن افتاده و قتل افراد مهمی را به چشم دیده است با شما در میان گذاشتیم. حالا برای یک بازدید عالی از باغ فین کاشان آماده‌اید.

    ساعات بازدید باغ فین کاشان در شش ماه اول سال از 9 صبح تا 18:30 بعد از ظهر و در شش ماه دوم سال از 9 صبح تا 16 است. شما در تمام روزهای سال به جز تاسوعا و عاشورای حسینی، ۲۱ رمضان شهادت امام علی، ۲۸ صفر رحلت پیامبر، ۱۴ خرداد رحلت امام خمینی، ۲۵ شوال شهادت امام جعفر صادق می‌توانید از این جاذبه گردشگری بازدید نمایید. آدرس دقیق باغ فین کاشان را نیز بالاتر ذکر کردیم و همچنین در بخش نقشه گردشگری می‌توانید لوکیشن دقیق این باغ زیبا را مشاهده کنید.

    باغ فین کاشان یکی از عجیب‌ترین باغ‌های تاریخی ایران است بنابراین توصیه می‌شود قبل از بازدید کمی درباره این باغ مطالعه کنید تا زمانی که از گوشه گوشه آن بازدید می‌نمایید، همه چیز برایتان ملموس‌تر و قابل درک‌تر باشد. اگر نکته دیگری درباره باغ فین کاشان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها