جزیره هرمز

زمان مطالعه: 4 دقیقه

جزیره هرمز، این جزیره اسرار آمیز و شگفت‌انگیز که در سال‌های اخیر یکی از مقاصد محبوب گردشگران داخلی و خارجی شده است را باید یکی از جاذبه های گردشگری استان هرمزگان است. این جزیره بیضی شکل به صورت یک گنبد نمکی از دل خلیج فارس بیرون زده است و به این دلیل که در مجاورت با تنگه هرمز قرار دارد، این نام را روی آن گذاشته‌اند. جزیره هرمز یکی از جزایر پر اهمیت ایران در طول تاریخ بوده که از نظر بازرگانی و راهبردی بسیار اهمیت داشته. اما در سال‌های اخیر به یکی از مقاصد محبوب زمستانی برای سفر نیز بدل شده است. این جزیره 42 کیلومتر مربع مساحت دارد و در هشت کیلومتری بندرعباس قرار گرفته است. جزیره هرمز خاک رنگی بسیار معروفی دارد و جایی فوق‌العاده برای کمپ و همچنین تفریحات ساحلی است. بیشتر کسانی که این منطقه را برای سفر انتخاب می‌کنند به این دلایل توجه دارند اما جدا از آن هرمز جاذبه‌های دیگری نیز برای دیدن دارد که در ادامه درباره‌شان حرف خواهیم زد.


راهنمای سفر به جزیره هرمز

    در مطلب راهنمای سفر به جزیره هرمز قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این جزیره دوست داشتنی در جنوب ایران بررسی کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت، سپس کمی درباره تاریخچه‌اش حرف می‌زنیم و در نهایت نیز اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، جاذبه های گردشگری اطراف، بهترین زمان سفر و ... را بررسی می‌کنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

جزیره هرمز یکی از جزیره‌های زیبای خلیج فارس است که در نزدیکی قشم واقع شده است.

جزیره هرمز کجاست؟

    در پاسخ به این سوال که جزیره هرمز کجاست، باید گفت این جزیره یکی از جاهای دیدنی قشم است که به دلیل مجاورتش با تنگه هرمز آن را کلید خلیج فارس می‌دانند. در این جزیره کوه‌های رنگارنگ و صخره‌هایی که در طول میلیون‌ها سال شکل گرفته‌اند وجود دارند و شکل ویژه و خاصی به این منطقه داده‌اند. از دیگر ویژگی‌های این جزیره می‌توان به خاک سرخ و سنگ‌های نمکی زیبا و باشکوه‌اش اشاره کرد.

    مسیر دسترسی به جزیره هرمز به این صورت است که می‌توانید خود را به قشم برسانید و سوار قایق‌هایی شوید که از این جزیره به سوی هرمز حرکت می‌کنند. دو بار در روز از قشم به سمت هرمز (و برعکس آن) قایق وجود دارد. اگر این مسیر را انتخاب کنید هم هزینه سفرتان کمتر خواهد شد و هم در مسیر قشم به هرمز جلوه‌های بی‌نظیر و زیبایی خواهید دید که لذت سفرتان را چند برابر می‌کند. اگر آب و هوا در حالت نرمال باشد این مسیر شما را نیم ساعته به جزیره هرمز خواهد رساند. مسیر دیگر نیز از طریق بندر حقانی بندرعباس خواهد بود که همواره سرویس‌های منظمی برای انتقال از به هرمز در طول ساعت روز وجود دارند.

     جزیره هرمز هفت هزار نفر جمعیت دارد و مردمش به زبان فارسی‌ای صحبت می‌کنند که کمی واژگان انگلیسی قاطی آن شده است. برای اقامت در این جزیره هم امکان کمپ کردن وجود دارد و هم می‌توانید از اتاق‌هایی استفاده کنید که بومیان به عنوان مهمانخانه به شما اجاره می‌دهند. قیمت این اتاق‌ها بسته به میزان امکانات‌شان متفاوت است. اما بیشتر مسافران گزینه کمپ را انتخاب می‌کنند زیرا در این جزیره محدودیتی برای چادر زدن وجود ندارد و امنیت نیز تا حد خوبی بالاست.

سواحل بی نظیر جزیره هرمز که زیبایی بی نظیری در این جزیره بی همتا ایجاد کرده است

مختصری از تاریخچه جزیره هرمز

    هرمز در ابتدا نام بندری بر مصب رود میناب بوده است که شهر میناب کنونی را روی خرابه‌های آن ساخته‌اند. این شهر قدیمی تا زمان حمله مغول یکی از شهرهای پررونق ایران محسوب می‌شده که از نظر تجارت و بازرگانی جایگاه ویژه‌ای داشته است. اما زمانی که مغولان به ایران حمله کردند؛ مردم شهر قدیمی هرمز مجبور شدند دیار خود را رها کرده و ابتدا به قشم و سپس به هرمز کنونی که در آن زمان زرون نام داشت، مهاجرت کنند. آنها شهر زرون را آباد کردند و به یاد دیار قدیمی‌شان نام هرمز را روی آن نهادند.

    جزیره هرمز کم‌کم گسترش یافت و عظمت زیادی پیدا کرد. شهرتش به حدی رسید که دو قرن بعد زمانی که پرتغالی‌ها آن را اشغال کردند، مرکز ولایات خلیج فارس شده بود. در سال ۱۶۲۲ میلادی شاه عباس توانست هرمز و دیگر بخش‌های جنوب کشور که در اشغال پرتغالی‌ها بود را پس بگیرد. او شهرهای هرمز و گمبرون را نابود کرد و بندر عباس کنونی را روی خرابه‌های گمبرون ساخت. جزیره هرمز هم دیگر هرگز نتوانست به رونق سابق باز گردد.

جوامع محلی بخش پر رنگی از بازدید از جزیره هرمز هستند که با فرنگ خود جذابیت زیادی برای مسافران ایجاد می‌کنند

ویژگی های جزیره هرمز

  • سطح جزیره هرمز از طبقات رسوبی و آتشفشانی تشکیل شده است. همچنین تپه‌هایی در همه جای جزیره دیده می‌شود که به از جنس نمک خوراکی هستند و جلوه خاصی به این منطقه داده‌اند. بلندترین تپه نمکی موجود در این جزیره 186 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
  • خاک سرخ هرمز را که یکی از دلایل معروفیت این جزیره میان گردشگران نیز محسوب می‌شود، به کشورهای خارجی صادر می‌کنند. همچنین در این جزیره معدن نمک آبی و سنگ لاشه نیز وجود دارد.
  • جزیره هرمز در حال حاضر با مشکل تامین آب شیرین رو به روست. در قدیم آب شیرین از طریق چاه‌ها تامین می‌شد اما در حال حاضر به دلیل کاهش باران، از بندرعباس توسط شناور آب شیرین به جزیره می‌آورند. البته در سال 1388 با راه‌اندازی آب شیرین کن بسیاری از مشکلات مربوط به آب شیرین در جزیره از بین رفت.
  • زمین‌شناسان به جزیره هرمز لقب بهشت زمین‌شناسی را دادند و دلیل آن را باید در جنس‌های مختلف و متنوع خاک در این منطقه جستجو کرد که هر کدامشان به یک رنگ هستند. در واقع اینکه خاک‌های با رنگ‌های مختلف این جزیره را فرش کرده‌ است، یکی از شگفتی‌های آن به حساب می‌آید.

غروب زیبای آفتاب در جزیره هرمز که خود از جاذبه های گردشگری استان هرمزگان به شمار می‌رود.

جاذبه های گردشگری جزیره هرمز

    در جزیره هرمز جاذبه‌های زیادی برای دیدن و لذت بردن وجود دارد پس اگر سفر خود را فقط به کمپ در کنار ساحل و تفریحات مخصوص به آن محدود کنید، اشتباه بزرگی کرده‌اید. در ادامه برخی از این جاذبه های گردشگری را به اختصار معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

موزه دکتر احمد نادعلیان

    این موزه که در یکی از محله‌های قدیمی شهر هرمز قرار دارد، گنیجه‌ای از آثار یک هنرمند است که هنرش در عرصه بین‌المللی شناخته شده و در کشورهای زیادی از دنیا پراکنده است. این موزه در سال 1388 افتتاح شد و در سال 1391 محل آن را که تا حدودی متروکه بود با ساختاری جدید بازسازی کردند. این بازسازی تا سال 1393 به طول انجامید. در این موزه می‌توانید بسیاری از کارها و مستندات زندگی دکتر احمد نادعلیان را مشاهده نمایید.

قلعه پرتغالی ها

    یکی دیگر از جاذبه های هرمز که حتما باید از آن بازدید کنید، قلعه پرتغالی‌هاست. این قلعه از زمان استعمار پرتغالی‌ها به یادگار باقی مانده است. برای رسیدن به این جاذبه گردشگری می‌توانید سه چرخه کرایه کنید و به راحتی خود را به آن برسانید. در سال 1399 عکس‌هایی از مرمت و بازسازی قلعه پرتغالی‌ها منتشر شد که نه تنها صدای فعالان میراث فرهنگی را در آورد بلکه باعث نگرانی مردم نیز شد. زیرا به نظر می‌رسید این شیوه مرمت آسیب جدی به این جاذبه گردشگری خواهد زد.

قلعه پرتغالی‌ها یکی از جاذبه های گردشگری جزیره هرمز است که در استان هرمزگان قرار گرفته است و از جاذبه های گردشگری استان هرمزگان به شمار می‌رود

دره رنگین کمان

    شاید بتوان به جرعت دره رنگین کمان را شناخته شده‌ترین جاذبه گردشگری جزیره هرمز قشم دانست. در واقع این دره از هفتاد طیف رنگی مختلف ساخته شده است. دلیل این رنگ‌بندی را باید در تنوع کانی‌ها و سنگ‌های مختلفی جستجو کرد که در این دره وجود دارند و در لایه‌های متفاوتی سوار بر هم یا در کنار هم قرار گرفته‌اند. رنگ‌های زرد، سرخ، نقره‌ای و سیاه بیشتر از ترکیبات رسی و اکسید آهن به وجود می‌آیند. رنگ‌های سفید، آبی، صورتی و خاکستری نیز حاصل ترکیب آتشفان هستند. در هر حال و با هر دلیل زمین‌شناسی‌ای که دارد این دره را باید یکی از زیباترین و عجیب‌ترین نقاشی‌های طبیعت دانست که در هرمز قرار گرفته و سالانه گردشگران زیادی برای دیدنش راهی جزیره می‌شوند.

دره رنگین کمان از جاذبه های گردشگری مهم جزیره هرمز است. دره رنگین کمان در جزیره هرمز قرار گرفته است

    از دیگر جاذبه های گردشگری جزیره هرمز قشم می‌توان به فرش خاکی قرمز، خانه‌ای در سنگ، ساحل سنگ مرغان، ساحل قرمز، ساحل کمپ، غارهای دریایی، دره مجسمه‌ها و ... اشاره کرد.

دره رنگین کمان هرمز از جاذبه های گردشگری جزیره هرمز و استان هرمزگان به شمار می‌رود

کلام آخر

    در مطلب راهنمای سفر به جزیره هرمز هر آنچه را که لازم بود برای سفر به این جزیره بدانید بیان کردیم. در پایان باید برای بهتر شدن هر چه بهتر سفرتان به چند نکته اشاره کنیم. نکته اول اینکه بهترین زمان سفر به هرمز پاییز و زمستان است زیرا در این فصل‌ها هوای جزیره وضعیت مطبوعی دارد. به طور کلی جزیره هرمز را یک مقصد سفر زمستانی می‌دانند. نکته دوم اینکه در طول سفرتان به این منطقه امتحان غذاهای محلی را فراموش نکنید. این کار لذت سفرتان را دو چندان می‌کند. از میان غذاهای محلی جزیره هرمز می‌توان به  ماهی سنگسر شکم‌پر، گبولی گوشت، کلمبا و ... اشاره کرد.

    همچنین کنار ورودی قلعه پرتغالی‌ها یک بازار قرار دارد که صنایع دستی مردم جزیره در آن به فروش می‌رسد. اگر قصد تهیه سوغات و یادگاری دارید، حتما سری به این بازارچه بزنید و از هنر دست هنرمندان این خاک حمایت کنید. توصیه آخر دکوول نیز به شما این است که در طول سفرتان سعی کنید هیچگونه آسیبی به طبیعت زیبای هرمز وارد ننمایید تا آیندگان نیز مانند ما بتوانند از این گنجینه لذت ببرند. اگر نکته دیگری درباره جزیره هرمز قشم وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها