غارها را باید از عجیبترین چیزهایی دانست که در طبیعت وجود دارد. این که روزگاری غارها خانه و محل زندگی مردم بودهاند، آنها را عجیبتر هم میکند. درواقع بسیاری از اطلاعاتی که ما اکنون درباره انسانهای نخستین میدانیم را مدیون نقاشیها و دیگر چیزهایی است که در غارها پیدا کردهایم. در ایران شمار زیادی غار وجود دارد که برخی از آنها بسیار منحصر به فرد بوده و به همین دلیل هم مورد توجه گردشگران قرار گرفته و نامشان جهانی شده است.
یکی از این غارهای منحصر به فرد، غار کتله خور نام دارد که در استان زنجان قرار گرفته است. این غار خشکی- آبی که در شهرستان خدابنده قرار گرفته، 230 کیلومتر با استان کردستان و 173 کیلومتر تا استان همدان فاصله دارد. دلیل نامگذاری این غار را باید در جایی جستجو کرد که این جاذبه گردشگری در آن قرار دارد. مردم بعضی از مناطق غربی ایران، به کوههای کم ارتفاع کتله میگویند. از آنجایی که این غار نیز در یکی از این کوهها قرار گرفته است، چنین نامی را روی آن گذاشتهاند.
در مطلب غار کتله خور زنجان قصد داریم همه چیز را درباره این جاذبه گردشگری زیبا بررسی نماییم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت، سپس کمی درباره تاریخچهاش صحبت خواهیم کرد و در نهایت نیز اطلاعات مهم دیگر درباره این جاذبه گردشگری را بررسی میکنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
غار کتله خور زنجان را باید یکی از زیباترین غارهای آهکی نه تنها در ایران بلکه در جهان دانست. این غار از نظر تعداد و تنوع طبقات، قندیلها و همچنین وسعت، بسیار منحصر به فرد است. تاریخ کشف کتله خور به سال 1300 باز میگردد اما حدود 30 سال طول کشید تا سید اسدالله جمالی در سال 1331 آن را به ثبت برساند. او همراه با یک گروه غارنورد تهرانی برای اکتشاف راهی این غار شد و در نهایت نیز برای ثبت آن اقدام کرد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید از پایین دست دهانه غار رود شور که یکی از شعب قزل اوزون است، گذر میکند.
در سال 1365 یک تیم حرفهای غار نوردی سراغ کتله خور رفتند و چیزهای زیاد دیگری از آن کشف نمودند. از آن پس شهرت و آوازه این جاذبه گردشگری بیشتر شد و گردشگران زیادی برای بازدید از آن راهی استان زنجان شدند. هنوز که هنوز است، بخشهای زیادی از این غار کشف نشده و تا امروز هیچکس نتوانسته انتهای آن را کشف نماید. تا امروز 30 کیلومتر از غار مورد اکتشاف قرار دادهاند اما، بازدیدکنندگان فقط میتوانند از هزار و 200 متر آن بازدید نمایند.
بالاتر مختصری درباره دلیل نام گذاری این غار حرف زدیم اما اگر بخواهیم مفصلتر این نامگذاری را بررسی کنیم، باید بگوییم در برخی مناطق غربی به کوههای کم ارتفاع، کتله میگویند. از آنجایی که این غار نیز روی یکی از این کوهها قرار گرفته که خورشید از پشت آن طلوع میکند نام کتله خورشید را بر روی آن گذاشتهاند که مختصرا کتله خور خوانده میشود. البته لازم به ذکر است که بومیان آن منطقه این غار را کتل کوتول نیز میخوانند.
اگر بخواهیم در زبان ترکی نیز این نام را بررسی کنیم، باید بگوییم کتله در این زبان به معنای پستی و بلندی، و خور نیز به معنای راحتی و آسانی است. به طور کلی غار کتله خور در زبان ترکی پستی و بلندی دنج و راحت معنا میشود.
همانطور که بالاتر هم ذکر شد غار کتله خور در سال 1331 به ثبت رسمی رسیده است. این غار آهکی را تقریبا میتوان هم سن غار علیصدر دانست. اگرچه این غارها از نظر زمینشناسی با هم متفاوت هستند اما از نظر قدمت میتوان آنها را با هم مقایسه نمود. برخی از شواهد نشان میدهند که غار کتله خور در نهایت به غار علیصدر میرسد و شاید بتوان این را یکی از جالبترین نکاتی دانست که درباره این جاذبه گردشگری وجود دارد.
به نظر میرسد غار کتله خور در سالهای اول تشکیلش غاری آبی بوده اما به مورد زمان و با تشکیل طبقات مختلف غار، آب به طبقات زیرین نفوذ کرده و آن را به غاری خشک تبدیل نموده است. حدود 120 میلیون سال از عمر کتله خور میگذرد که در این دوران تحولات بسیار زیادی روی این غار انجام شده است. این تغییرات را معمولا زلزله، گسل خوردگی، ریزشها و لغزشها ایجاد کردهاند. هنوز هم بعد 120 میلیون سال تمام غار شگفت انگیز کتله خور کشف نشده و تاکنون کسی انتهای این غار را ندیده است.
در مطلب غار کتله خور زنجان با یکی از شگفت انگیزترین غارهای ایران و جهان آشنا شدید. جاذبهای که بسیاری از افراد آن را زیباترین غار ایران میدانند. حالا پس از خواندن این مطلب همه چیز را درباره این غار میدانید و میتوانید برای بازدید از آن برنامهریزی کنید. اما چیزی که باید در این بازدید بدان توجه نمایید این است که اگر غارنورد حرفهای نستید به هیچ عنوان از بخش ورزشی غار دیدن نکنید زیرا میتواند برایتان خطرناک باشد.
نکته دیگر اینکه در طول این بازدید حتما وسایل لازم برای غارنوردی را همراه با خود داشته باشید تا بتوانید راحتتر و آسودهتر این بازدید را به پایان برسانید. پس از اینکه بازدیدتان از غار کتله خور در استان زنجان به پایان رسید میتوانید زمانی را در کنار رود شور به استراحت بپردازید و اوقات خوشی را در آنجا بگذرانید. در نهایت باید گفت غار کتله خور گزینه بازدید مناسبی برای آن دسته از افرادی است که از سفرهای هیجان انگیز و بازدید از عجایب طبیعت لذت میبرند. اگر نکته دیگری درباره غار کتله خور وجود دارد که در این نوشته بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.