قله مهرچال را شاید بتوان از قلل بسیار شناخته شده ایران دانست. بسیاری این قله را به عنوان نانگاپاربات ایران میشناسند. قلهای با ارتفاع 3912 متر که هر چند شناخته شده باشد و بسیاری اسم آن را شنیده باشند اما نسبتا کم صعود است و افراد کمی به دلیل شرایط قله، مسیر طولانی و بارشهای زیاد در زمستان آن را به عنوان مقصد آخر هفته خود انتخاب میکنند. این مقاله اختصاص پیدا کرده است به بررسی قله مهرچال و شما را دعوت میکنیم با ما در دکوول همراه باشید.
قله مهرچال از قلههای رشته کوه البرز به شمار میرود و بخشی از ارتفاعات شمال تهران به شمار میرود. در واقع اگر به شکل دقیقتر بگوییم این قله در تقسیم بندی در بخش البرز مرکزی قرار گرفته است و در شمال روستای امامه در منطقه رودبار قصران، شمیرانات تهران قرار گرفته است. ارتفاع این قله 3912 متر بر طبق نقشههای توپوگرافیک ارتش است، هرچند ارتفاعات زیادی برای آن گزارش شده است اما ارتفاع 3912 متر بر طبق بررسیهای انجام شده از جانب دکوول در مراجع معتبر قید شده است.
قله مهرچال در کنار قلل دیگری مثل همهن و پیرزن کلون و همچنین وجود خط الراسی بین آتشکوه و مهرچال از مسیرهای بسیاری مختلفی میتواند مورد صعود قرار گیرد، البته در بخش بعدی بیشتری راجع به این مساله صحبت به میان خواهیم آورد. روستای امامه از دو ده بالا و پایین با نامهای امامه بالا و امامه پایین تشکیل شده است.
این روستا نسبتا مرتفع میباشد و در ارتفاعی بیش از 2500 متر قرار گرفته است. کاملا بدیهی است که این مساله سبب میشود تا این روستا در زمستان بسیار سرد باشد و بعضا حتی مسیر دسترسی به آن نیز مسدود میشود. بنابراین خود این مساله تا حدودی نوید سخت بودن صعودهای این منطقه را در دل خودش دارد. در ادامه قصد داریم به بررسی مسیرهای صعود این قله بپردازیم.
مهرچال به دلیل داشتن خط الراسهای مختلف قطعا دارای مسیرهای مختلفی هم برای صعود میباشد. خط الراس شرقی این کوه به قلل آتشکوه و سپس به ریزان و باقی قلل منطقه لواسانات و دشت گرچال میرسد که خط الراسی نسبتا طولانی است و باید آمادگی جسمانی قابل قبولی داشته باشید. خط الراس بعدی که از یال شمالی، مهرچال را به قله پیرزن کلون متصل میکند که ادامه خط الراس هم به قله همهن میرسد.
بدین ترتیب دو مسیر خط الراسی دست یابی به قله مهرچال را بررسی کردیم. در نهایت بک مسیر تابستانه و معمول دیگری نیز وجود دارد که پس از رسیدن به دشت مهرچال واقع در اطراف روستای امامه در نهایت مسیر ادامه پیدا میکند تا شما را به قله 3912 متری مهرچال برساند. مسیر چهارمی هم برای صعود به قله مهرچال وجود دارد که بسیار کمتر از مسیرهای دیگر صعود میشود.
فراموش که نکردهاید تقریبا بخش شمال شرقی قله مهرچال همانند بخش شمالی قله آتشکوه منتهی به دشت لار میباشد. خب پس حتما مسیری هم باید از سمت دشت لار به این قله وجود داشته باشد. برای رسیدن به این مسیر بدیهی است که باید به سمت ورودی دشت لار یعنی منطقه گرمابدر برویم. بعد از عبور از گیت محیط بانی و گذر از چند فرعی که بیشتر به سمت شرق منتهی میشوند به یالی میرسیم که صعود به آن شما را به قله پیرزن کلون و سپس از طریق خط الراس شما را به قله مهرچال میرساند.
بر طبق آنچیزی که در مراجع وجود دارد مهرچال را محل ستایش مهر میدانند. البته این منطقه دارای تاریخ وسیع نیز میباشد و از قلعهای که در این منطقه وجود دارد نیز میتوان آن را استنباط کرد. همچنین میگویند که در این منطقه یک آتشکده وجود داشته است و این تعبیر نیز بعید نیست زیرا این منطقه به دلیل شرایطی که داشته است مستعد این شرایط را نیز داراست.
بهترین زمان برای صعود به مهرچال اواخر بهار و اوایل تابستان و اوایل پاییز است. یعنی نه آنقدر زود که درگیر برفهای زیاد در دامنههای این قله بشوید و نه آنقدر دیر که مجدد درگیر بارشهای بعدی شوید. در فصل تابستان به شکل معمول میتوانید به این قله صعود کنید و مسیر بسیار لذت بخشی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
در فصل تابستان به دلیل افزایش ریزشها و بارشها مسیر معمول قطعا نباید مورد استفاده قرار گیرد. زیرا امکان بهمن و خطرات مربوط به فصل زمستان وجود دارد و افراد معمولا از مسیرهای خط الراسی مخصوصا همهن به پیرزن کلون و سپس به مهرچال اقدام به صعود به این قله میکنند.
قله مهرچال از مسیر عادی تقریبا 1400 متر افزایش ارتفاع را شامل میشود که تقریبا نزدیک به 20 کیلومتر نیز پیمایش دارد. به طور کلی این قله را میتوان متوسط به بالا ارزیابی کرد و برای انجام صعود با توجه به زیاد بودن مسیر پیمایش زمان زیادی مورد نیاز است. میتوان درجه سختی این صعود را معادل با صعود قله سرکچال به شمار آورد تا حد زیادی. به طور کلی برای انجام این صعود باید توانایی بالاتر از متوسط داشته باشید تا بتوانید هم از صعود خود لذت ببرید و هم بتوانید با همراهی خوب تیم یک روز عالی را در کوهستان سپری کنید.
در این مقاله از دکوول به بررسی یکی از قلل بسیار زیبا و جذاب البرز مرکزی به نام قله مهرچال پرداختیم. قله مهرچال با قرار گرفتن در منطقه رودبار قصران تجربه کوهنوردی بسیاری خوبی برای شما به شمار خواهد رفت و قطعا با صعود به این قله خواهید توانست خاطرات خوبی را برای خود رقم بزنید. سعی کردیم پوشش خوبی از موضوعات مختلف مربوط به قله مهرچال را داشته باشیم. اگر موضوعی باقیمانده است آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید و قطعا در اسرع وقت آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد. دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
قله مهرچال در رشتهکوه البرز و در بخش شمالی تهران، منطقه رودبار قصران، شمیرانات تهران واقع شده است. این قله بخشی از ارتفاعات البرز مرکزی است و در شمال روستای امامه قرار دارد.
ارتفاع قله مهرچال طبق نقشههای توپوگرافیک ارتش 3912 متر است. هرچند ارتفاعات مختلفی برای این قله گزارش شده است، اما ارتفاع 3912 متر معتبرترین اندازهگیری است.
بهترین زمان برای صعود به قله مهرچال اواخر بهار، اوایل تابستان و اوایل پاییز است. این زمانها مناسبترین شرایط را از لحاظ آب و هوایی دارند و از بارشهای سنگین زمستانی و بهمنی جلوگیری میشود.
مسیرهای اصلی صعود به قله مهرچال شامل:
هر یک از این مسیرها دارای ویژگیها و چالشهای خاص خود هستند.