ماسال و ماسوله کجاست؟ کسانی که دنبال طبیعت بکر، مناظر بینظیر و هوای مطلوب میگردند، حتما به جواب این سوال فکر کردهاند. زیبایی بینظیر ییلاقات ماسال و حال و هوای صمیمی شهر ماسوله ممکن است این سوال را به ذهن جستجوکنندگان آورده باشد که آیا میتوان در یک سفر هم ماسوله را دید و هم ماسال را؟ جواب این سوال مثبت است و علاوه بر این، در سفر به غرب استان گیلان چندین جاذبه طبیعی دیگر هم هست که امکان دیدن آنها فراهم میشود. اینجا دکوول است و دعوت میکنیم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست:
ماسال و ماسوله
ماسوله و ماسال دو شهر در استان گیلان هستند که حدود یک ساعت از هم فاصله دارند. هر چند شهر ماسال که بعضا از آن با عنوان روستای ماسال هم یاد میشود، بیشتر معروف است و تصاویر منتشر شده از خانههای پلکانی آن هر بینندهای را وسوسه میکند برای یک بار هم که شده به آنجا سفر کند، اما زیبایی بینظیر ماسال نیز باعث میشود، مسافران ماسوله سری به ییلاقات پوشیده از مه بزنند و حتی شبی را در ارتفاعاتی که به بام گیلان معروف است بگذرانند. در سفر به این منطقه هم میتوان از طبیعت زیبا لذت برد و هم با فرهنگ جنوب غرب گیلان آشنا شد.
در مطلب ماسال و ماسوله قصد داریم سفری کوتاه به این دو شهر دیدنی که در استان گیلان قرار دارند، داشته باشیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
ماسوله کجاست؟
ماسوله شهری در جنوب غربی استان گیلان است که بر اساس یافتههای باستانشناسان قدمت آن به سده پنجم تا هشتم هجری شمسی میرسد. این شهر که 36 کیلومتر با فومن و 60 کیلومتر با رشت فاصله دارد، بیشتر به دلیل بافت قدیمیاش شهرت دارد. در ایران چند روستای پلکانی وجود دارد که هر کدام از آنها زیبایی و ویژگی خودشان را دارند. روستاهای پلکانی کندوان در تبریز و کرمان، روستاهایی با خانههای کنده شده در دل کوه هستند، اما روستای پلکانی ماسوله مانند روستای سر آقا سیددر چهارمحال و بختیاری هر چند در کوه ساخته شدهاند، اما کندهکاری نیستند و علاوه بر آن چشمانداز آنها مناظر سرسبز و جنگلهای بکر است.
بعد از ثبت ماسوله به عنوان میراث فرهنگی و طبیعی در سال 1354 بافت قدیمی آن تغییر نکرده و معماری منحصر به فرد آن باعث رونق گردشگری در این شهر زیبا شده است. در توصیف ماسوله عمدتا به خانههای پلکانی آن اشاره میکنند که شمعدانیهایی واقع در ایوانها و بالکنهایش جلوه خاصی به آن داده است.
علاوه بر زیباییهای طبیعی و معماری منحصر به فرد ماسوله، فرهنگ، زبان و آداب و رسوم مردمان این شهر، آن را به مقصدی بینظیر در استان گیلان برای گردشگران تبدیل کرده است. زبان اصلی مردم ماسوله تالشی است که زبانی مشترک بین مردمان در جنوب غرب گیلان و جنوب جمهوری آذربایجان است. این زبان به زبانهای اوستایی و تاتی نزدیک است. ماسولهایها آداب و رسوم و پوشش خود را حفظ کردهاند و همین باعث شده در کنار ویژگیهای طبیعی این شهر، امکان مناسبی فراهم آید تا ماسوله در فهرست ثبت جهانی قرار گیرد، هر چند کوششها در این زمینه از سال 90 تا کنون بی نتیجه مانده است.
جاهای دیدنی ماسوله
کوچه پس کوچههای ماسوله که مجموعهای از کوچههای سنگفرش شده باریک هستند، یکی از جاذبههای بینظیر ماسوله است. هنگام قدم زدن در این کوچههای شیبدار هر جا که بایستید منظرهای در مقابل خود دارید. از کوچههای بالا دستی، خانهها و کوچههای پایین شهر پیدا هستند. در گشتوگذار خود در شهر میتوانید از موزه مردم شناسی ماسوله دیدن کنید. این موزه که با تلاش فرهاد شرفی ماسولهای راهاندازی شده اشیاء مربوط به زندگی مردمان این شهر در قرون مختلف، اشیاء کشف شده در ماسوله کهنه و همچنین وسایل و کشفیاتی با ارزش باستانی مربوط به کندوکاوها در گیلان را در خود جای داده است.
بازار ماسوله از دیگر جاذبههای این شهر است که در آن ترکیبی از رنگها و طعمها وجود دارد. این بازار پر جنب و جوش خوراکیهای محلی از نان محلی گرفته تا ترشیجات و مرباهای پخت ساکنان این شهر را در خود جا داده است. علاوه بر این اگر علاقهمند به صنایع دستی از جمله گلیم، کیفهای جاجیمی و ... هستید، امکان تهیه آن در این بازار وجود دارد. در ماسوله گردی دیدن بقعه عون بن علی را از یاد نبرید. این امامزاده معماری هشت ضلعی دارد و کندهکاریهای آن در آبنوس چله خانهاش چشمنواز است.
بیرون از شهر نیز جاذبههایی وجود دارد که دیدن آنها خالی از لطف نیست. قله شاه معلم یکی از جذابترین مکانهای اطراف ماسوله است که به ویژه کوهنوردان را وسوسه میکند صعود از آن را تجربه کنند. پارک جنگلی ماسوله، ییلاق کوربار، آبشار ماسوله رودخان و آبشار کوشم نیز از دیگر جاذبهها اطراف شهر ماسوله هستند.
ماسال کجاست؟
بی شک سفر به جنوب غرب گیلان بدون دیدن ییلاقات ماسال کامل نیست؛ ارتفاعاتی بکر، پوشیده از مه و با هوایی دل انگیز که نه تنها در ایران که میتوان گفت در دنیا کم نظیر است. ماسال در 50 کیلومتری رشت واقع شده و نام خود را از کلماتی مانند مسال و مازال گرفته که به معنای کنار کوه یا دارای کوه هستند. هر چند خود شهر ماسال شهری تاریخی و دیدنی است، اما ارتفاعات آن با کلبههای کوچک چوبیاش بیشتر مورد پسند گردشگرانی است که قصد دارند با طبیعت یگانه شوند.
جاهای دیدنی ماسال
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری ماسال، آبشارهای این منطقه مرتفع است. آبشارهای ویوز، خون، تولی نساء و رامینه از معروفترین و دیدنیترین این آبشارها هستند که ارتفاع بعضی از آنها تا 15 متر هم میرسد. علاوه بر این، غارهای باستانی آویشو، خندیله پشت، چسلی و کلچال از دیگر جذابیتهای طبیعی ماسال هستند. غار آویشو که از آن به عنوان یکی از زیباترین و شگفتانگیزترین غارهای ایران یاد میشود در 22 کیلومتری شهر ماسال قرار دارد. دهانه این غار 15 متر است و ارتفاع دهلیزهای آن تا 50 سانتیمتر هم میرسد. در داخل این غار زیبا رودخانهای جریان دارد و همچنین قندیلهای آهکی تشکیل شده در این غار زیبایی منحصر به فردی دارند. هر چند ورود به این غار تنها برای غارنوردان امکانپذیر است، اما زیبایی اطراف و دهانه غار باعث میشود توصیه کنیم در سفر به ماسال دیدن از آن را در برنامه خود قرار دهید.
نگین همه زیباییهای طبیعی ماسال روستایی ییلاقی به نام اولسبلانگاه است که ارتفاع آن از سطح دریا به 1489 متر میرسد. یک جستجوی ساده برای دیدن تصاویر ماسال و اولسبلانگاه ما را به مجموعهای از عکسها و فیلمهایی میرساند که در آنها مناظری شگفتانگیز از کلبههایی چوبی مه گرفته میبینیم. این کلبهها اغلب در اولسبلانگاه واقع شدهاند و امکان اقامت شبانه در آنها وجود دارد. اولسبلانگاه از ترکیب دو واژه تالشی اولس که نوعی درخت است که ارتفاع آن تا 30 متر هم میرسد و بلنگاه به معنای بلندی درست شده است. بر این اساس اولسبلانگاه به معنای جای بلندی است که درختان «ممرز» در آن میرویند. اولسبلانگاه در 30 کیلومتری ماسال، 80 کیلومتری رشت، 70 کیلومتری قلعه رودخان و 73 کیلومتری ماسوله قرار دارد.
منطقه توریستی شاندرمن از دیگر جاذبههای ماسال است که تا رشت 55 کیلومتر فاصله دارد. بکری و دست نخوردگی این منطقه باعث میشود که بسیاری از افراد اصلا به قصد رسیدن به این روستا و اقامت در آن راهی ماسال شوند. مانند اولسبلانگاه در این روستا هم کلبههای جنگی پیدا میشود و در صورت اقامت چند روزه در آن میتوانید از غارها، آبشارها و مسیرهای جنگلی زیادی دیدن کنید. شاندرمن از 68 آبادی تشکیل شده و سه بخش کوهستانی، کوهپایهای و جلگهای دارد. مساحت بخش جلگهای آن بیشتر از دو بخش دیگر است و به نوعی بزرگترین جلگه منطقه تالش به حساب میآید.
روستای سیاهمرد از معروفترین روستاهای شاندرمن است که فضای ویژهای در آن به واسطه طبیعت بکر و زندگی روستایی وجود دارد. شاندرمن به جنگل گیسوم و آستارا نزدیک است و حتی در سفرهایی به این مناطق میتوان برنامهای برای دیدن زیباییهای این منطقه داشت. دیدن اسبهایی که در کوهپایههای اولسبلانگاه و شاندرمن میچرند، یکی از رویاییترین منظرههایی است که میتوانید در سفر خود به ماسال آن را تجربه کنید. اگر علاقهمند به بازدید از اماکن تاریخی هستید در سفر خود به ماسال میتوانید به مزار میرزا کوچک خان جنگلی هم بروید. مقبره میرزا کوچک خان در 45 کیلومتری ماسال در آلاله پشته قرار دارد.
سفر به ماسال با ماشین شخصی
شهرت ماسال در سالهای اخیر باعث شده آژانسهای مسافرتی زیادی اقدام به ایجاد تور ویژه یا ترکیبی ماسال کنند، اما خیلیها علاقه دارند سفر خاطرهانگیز به بام گیلان را با ماشین شخصی تجربه کنند. سفر به ماسال با ماشین شخصی مزایای خود از جمله این را دارد که میتوانید منطقه دلخواهی را قبل سفر تعیین کنید و به آنجا بروید و در حین سفر نیز به مناطق مختلف رفته و جاذبههایی مانند آبشار و غار را از نزدیک ببینید. برای رسیدن به ماسال اگر در آزادراه تهران – رشت میرانید، باید از خروجی فومن آزادراه را ترک کنید و به سمت ماسال بروید.
زمان تقریبی رسیدن از تهران به ماسال پنج ساعت است، اما برای رسیدن به ییلاقات این منطقه از جمله اولسبلنگاه باید حدود 10 کیلومتر دیگر هم رانندگی کنید. جاده منتهی به ییلاقات هر چند جادهای بسیار زیباست، اما رانندگی در آن بدون توجه به شرایط ایمنی خطرساز است. اگر قصد دارید با ماشین شخصی به ماسال بروید، حتما زنجیر چرخ، جعبه ابزار و مه شکن همراه داشته باشید.
بنابراین فاصله ماسال تا تهران حدود 365 کیلومتر است که بین 4 تا 5 ساعت زمان نیاز دارد. فاصله ماسال تا آستارا مسافتی حدود 130 کیلومتر است که به دلیل پر پیچ و خم بودن زمانی برابر با حدود 3 ساعت باید در نظر بگیرید. همچنین در جواب از ماسال تا ماسوله چند ساعت راه است نیز میتوان گفت حدود 50 کیلومتر که پیمودن آن با ماشین نیاز به کمی بیش از یک ساعت رانندگی نیاز دارد. فاصله ماسوله تا رشت نیز 60 کیلومتر است که حدود 2 ساعت زمان نیاز دارد.
بهترین زمان سفر به ماسال و ماسوله چه زمانی است؟
ماسال و ماسوله دو شهری هستند که در هر فصل، طبیعت رنگارنگ و آب و هوای متنوعی را به نمایش میگذارند. این منطقه زیبا، با ترکیب دلنشین کوهستان و جلگه، آب و هوایی متفاوت را در مناطق مختلف خود تجربه میکند.
بهار در ماسال: بهار، زمانی است که طبیعت بیدار میشود و ماسال به رنگ سبز میپوشد. هوای خنک و دلپذیر بهار، همراه با شکوفههای درختان و صدای پرندگان، بهترین زمان برای پیادهروی و لذت بردن از طبیعت بکر است.
تابستان در ماسال: در حالی که در شهر ماسال، هوای تابستان کمی گرم و مرطوب است، اما به محض ورود به ییلاقات، هوای خنک و کوهستانی شما را غافلگیر میکند. ییلاقات ماسال، با آب و هوای دلپذیر و مناظر بینظیر، بهترین پناهگاه برای فرار از گرمای شهر هستند.
پاییز در ماسال: پاییز، زمانی است که ماسال به رنگهای گرم و طلایی میآراید. برگهای درختان، با رنگهای زرد، نارنجی و قرمز، منظرهای رویایی را خلق میکنند. هوای خنک و دلپذیر پاییز، همراه با بارش بارانهای آرام، ماسال را به یک مقصد گردشگری محبوب تبدیل میکند.
زمستان در ماسال: زمستان، زمانی است که ماسال به یک دنیای سفیدپوش تبدیل میشود. بارش برف سنگین، ییلاقات و کوهستانهای ماسال را به یک پیست اسکی طبیعی تبدیل میکند. هوای سرد و زمستانی، برای علاقهمندان به ورزشهای زمستانی و طبیعتگردی، تجربه بینظیری را فراهم میکند.
نکات مهم سفر به ماسال و ماسوله
در مطلب ماسال و ماسوله دو نگین بی نظیر در استان گیلان اطلاعاتی درباره سفر به این دو شهر محبوب در میان گردشگران و علاقمندان به گیلان گردی به دست آوردیم. حالا آماده سفر هستیم و تنها بر تکمیل اطلاعات خود اشاره به چند نکته ضروری به نظر میرسد. در سفر به ماسال و بازدید از ییلاق اولسبلانگاه اگرچه میتوانید بخش عمدهای از مسیر را با ماشین طی کنید اما، پیادروی در این مسیر میتواند لذت سفرتان را دو چندان کنید. پس فرصت این تجربه لذت بخش را از دست ندهید. همچنین سعی کردیم به سوال ماسوله کجاست؟ پاسخ دهیم.
ماسال و ماسوله هر دو جزو جاذبههای طبیعی کشورمان محسوب میشوند. اگر چه ممکن است وفور گردشگران کمی به اقلیم این دو جاذبه آسیب زده باشد اما باز هم از نظر طبیعی میراث بسیار ارزشمندی هستند. بنابراین سعی کنید در طول سفرتان از این میراث به خوبی نگهداری کنید تا آیندگان هم بتوانند از آن بهره ببرند. یک نکته دیگر که باید در سفر و اقامت به ماسال مد نظر داشته باشید این است که حتما باید وضعیت جوی را قبل از سفر بررسی کنید، چرا که غلظت مه ممکن است عبور از جاده و دسترسی به ییلاقات را ناممکن کند. مواد غذایی لازم، چراغ قوه، لباس گرم و کفش مناسب از دیگر ملزومات سفر به ییلاقات ماسال است.
کلام آخر
اگر نکته دیگری درباره ماسال و ماسوله وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید. اینجا دکوول است و سعی کردیم و بررسی ماسال و ماسوله بپردازیم و پاسخ سوالات زیادی که در این حوزه دارید را پاسخ دادیم. با ما در رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران یعنی دکوول همراه باشید.