روستا همیشه در میان جذابیتهای طبیعی یک استان حرف اول را میزند. محیط روستایی، طبیعت زیبا و فرهنگ ساده و صمیمی روستا همه باعث جذابیتش شده است. روستاهای استان همدان نیز از این قائده مستثنی نیستند. یکی از جذابترین و زیباترین جاذبه های گردشگری که میتوان در سفر به همدان به بازدید از آن بپردازید روستای ورکانه نام دارد. روستای ورکانه در نزدیکی شهر همدان قرار دارد، ساکنین این روستا لر هستند و به زبان لری صحبت میکنند. تمام خانههای این روستا به جز سقفشان از سنگ ساخته شدهاند. سقف خانهها نیز ساخته شده از تیرهای چوبی هستند که رویشان را با کاه گل، قیر و گونی پوشاندهاند. همه خانههای این روستا برای استفاده بیشتر از نور آفتاب رو به جنوب ساخته شدهاند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید روستا ورکانه زادگاه پرفسور توفیق موسیوند، کسی که برای نخستین بار در جهان، قلب مصنوعی را اختراع کرد، است. یقینا تا همینجای کار این روستا برایتان جذاب شده است و این جاذبه گردشگری را در لیست آن دسته از جاذبهها که دوست دارید از از آنها بازدید کنید، قرار دادهاید اما هر چه جلوتر رویم، چیزهای جالبتری درباره ورکانه همدان خواهیم فهمید.
در مطلب آشنایی با روستای ورکانه همدان ابتدا به معرفی این روستا خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره کوچ عشایر در ورکانه حرف خوایم زد، در مرحله بعدی به موقعیت جغرافیایی و مسیر دسترسی به این روستا خواهیم پرداخت و در نهایت جاذبه های گردشگری اطراف ورکانه را معرفی میکنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات در این زمینه هستید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
روستای ورکانه از توابع استان همدان است که در نزدیکی شهر همدان قرار دارد. این روستا از شمال شرق با کوه سرده، از غرب با روستای سیمین و از جنوب غربی با کوه سرخ بلاغ همسایه است. این روستا همچنین از جنوب شرقی به دره بارانی و دره قشلاق میرسد.
به نظر میرسد، روستای ورکانه نامش را مدیون زبان کردی است. در زبان کردی "ور" به معنای کنار و "کانه" هم به معنای چشمه است و ورکانه معنای در کنار چشمه را میدهد. اعتقاد دیگری که درباره اسم این روستا وجود دارد این است که به دلیل وجود معادن سنگ فراوان اطراف این روستا نام ورکان که معادل محلی معدن است را به این محل دادهاند.
قدمت این روستا که در دامنه جنوبی زاگرس قرار گرفته به بیش از 400 سال، یعنی زمان حکومت سلسله صفویه در ایران، میرسد. طبیعت کوهستانی اطراف این روستا و همچنین نوع معماری خاص خانههایش آن را به یک جاذبه گردشگری تبدیل کرده است که هر ساله عده زیادی از گردشگران داخلی و خارجی برای بازدید آن اقدام میکنند. جالب است بدانید بیشترین مصالحی که در ساخت خانههای این روستا استفاده شده است سنگ لاشه، سنگ مالون، خشت و آجر هستند. زمانی که نور خورشید به این سنگها میتابد، بازتاب آن باعث درخشیدن این خانهها میشود و منظره زیبایی را به وجود میآورد.
در روستای ورکانه آثار تاریخی و مذهبی زیادی وجود دارد که از میان آنها میتوان به مسجد اصلی روستا، اصطبل پرورش اسب که معماری آن با سنگ است و قلعه مهری خانم اشاره کرد.
یکی از اتفاقات جذابی که در روستای ورکانه میافتد، کوچ عشایر در این روستا است. در فصلهای بهار و تابستان اقوام چادرنشین و کوچنده نیز به این روستا میآیند و مسافران و گردشگران میتوانند با معاشرت با آنها و آشنایی با فرهنگشان لذت سفر خود را دو چندان کنند. این روستا در مسیر کوچ طوایف قزل یوسف، یارم طاقلو و ورکانی قرار دارد. این طایفهها هر سال از اواسط آبان ماه کوچ بهاره انجام میدهند.
در واقع این طایفهها هر سال به دنبال پیدا کردن مراتع تازه کوچ میکنند و در میان بندها اتراق مینمایند. آنها پس از به پایان رسیدن فصل اعتدال هوا به قشلاق بر میگردند. اگر بتوانید در زمان مناسب به ورکانه سفر کنید جدا از معاشرت با عشایر میتوانید از محصولاتشان خریداری کنید و طعم واقعی محصولات غذایی ارگانیک را بچشید.
برای اینکه به روستای زیبای ورکانه برسید، ابتدا باید مسیر جاده همدان به ملایر را انتخاب کنید. سپس به محوری میرسید که از این جاده انشعاب میگیرد. در مرحله بعدی باید از سد اکباتان و روستاهای یلفان، شمس آباد و علی آباد بگذرید تا به جاده ورکانه برسید. در نهایت از طریق این جاده خود را به جاده ورکانه خواهید رساند. شما همچنین میتوانید محور اصلی ارتباط روستا از شهر همدان را انتخاب نمایید. این جاده نیز زیباییهای چشم نوازی دارد که چشم شما را در مسیر سرگرم میکند.
روستای ورکانه یکی از توابع شهر همدان است. ورکانه در 20 کیلومتری شهر همدان قرار دارد. در واقع شما میتوانید در سفر خود به شهر همدان یک روز را به بازدید از این روستا اختصاص دهید. این روستا حدود 700 نفر سکنه دارد و در حصار طبیعت کوهستانی و معادن سنگ قرار گرفته است. به دلیل طبیعت و موقعیت جغرافیایی این روستا مردم آن بیشتر به شغلهای دامداری و کشاورزی مشغول هستند.
خود روستای ورکانه که به آن چشمه قل قل نیز میگویند، به عنوان یکی از شش روستای جاذبه گردشگری استان همدان به حساب میآید اما در دل این روستا نیز جدا از طبیعت زیبا و معماری خاصش جاذبه های گردشگری دیگری هم برای بازدید وجود دارد که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
در فاصله دو کیلومتری از روستا یک اصطبل اسب وجود دارد که قبل از انقلاب اسلامی از آن به عنوان محل پرورش اسبهای دربار استفاده میشده است. این اصطبل حدود 1650 متر مربع مساحت دارد و در زمان امیر تومان، یکی از حکام همدان، تاسیس شده است. در حال حاضر از این اصطبل به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری روستا استفاده میشود.
در این روستا یک گورستان ساده وجود دارد که هیچگونه سنگ قبری در آن نیست. همین مساله تفاوت این گورستان با قبرستانهای دیگر موجود در کشور محسوب میشود و آن را برای گردشگران جذاب کرده است.
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری که در ورکانه میتوانید از آن دیدن کنید، قلعه مهری خانم نام دارد. این قلعه یک بنای قدیمی اربابی است که به ارباب روستا و فردی به نام مهری خانم تعلق داشته. قلعه مهری خانم در 100 متری جنوب روستا قرار دارد. مشرف به روستا است و اطراف آن را بستر سبز کوهپایه فراگرفته و منظرهای قلعه را زیبا کرده است.
در مطلب آشنایی با روستای ورکانه همدان اطلاعات زیادی درباره این روستا که یکی از شش روستای گردشگری استان همدان است، به دست آوردیم. درباره تاریخچه این روستا، نوع معماری خاصش و مسیر دستری و همچنین جاذبه های گردشگریش حرف زدیم و این مساله را فهمیدیم که میتوانیم با برنامه ریزی صحیح همراه با عشایر به این روستا سفر کنیم.
در روستا قناتهایی با آب دائمی و همچنین یک رودخانه وجود دارد که باغات و طبیعت زیبای ورکانه از آب این قناتها و رودخانه تغذیه میشوند. اگر تصمیم گرفتید در اطراف این طبیعت زیبا بساط پیکنیک را برپا کنید، حتما از آن حفاظت نمایید. اجازه دهید با مراقبت و دقت شما، نسلهای آینده نیز بتوانند تمام این زیباییها را از نزدیک ببینند و حضور در آن را تجربه نمایند. در این مطلب سعی کردیم تمام اطلاعات لازم برای سفر به روستای ورکانه را در اختیارتان قرار دهیم. اگر نکته دیگری درباره این روستا هست که در این مقاله بدان اشاره نشده است، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بذارید. امید است این مطلب برایتان مفید باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.