اگر به دنبال بازدید از یکی از جذابترین و منحصر به فردترین دریاچههای آب شیرین ایران و جهان هستید، باید سری به استان کردستان بزنید و دریاچه زریوار را از نزدیک ببینید. زریوار جدا از اینکه یک دریاچه آب شیرین است، به عنوان یک تالاب و پناهگاه حیات وحش نیز شناخته میشود و از این نظر نیز بسیار ارزشمند است.
این دریاچه در شهر مریوان و در همجواری منطقه اورامانات قرار دارد. در واقع با یک برنامه سفر چند روزه میتوانید هم از شهر مریوان، هم از این دریاچه و هم از منطقه اورامانات بازدید کنید. اطراف دریاچه را فضایی سبز و رویایی پوشانده است و این مساله باعث شده زریوار مکان مناسبی برای پیک نیک باشد.
در مطلب آشنایی با دریاچه زریوار قصد داریم شما را با سیر تا پیاز مربوط به این دریاچه آشنا کنیم. ابتدا به معرفی زریوار خواهیم پرداخت و سپس کمی درباره موقعیت جغرافیایی، مسیر دسترسی، جاذبههای اطراف و دیگر اطلاعات مربوط به این دریاچه آب شیرین حرف خواهیم زد. اگر قصد بازدید از این جاذبه گردشگری را دارید و یا دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید. این مطلب مخصوص شماست. پس تا انتهای آن با وب سایت دکوول همراه باشید.
زریوان یکی از بزرگترین دریاچههای آب شیرین در جهان است که دورتا دورش را کوهها و درختان زیبا احاطه کردهاند. کاسه اصلی دریاچه حدود 5 و نیم کیلومتر طول و 2 کیلومتر عرض دارد. عمق آن نیز حدود 3 متر است. آب این دریاچه از چشمههای جوشان کف آن و همچنین برف و باران تامین میشود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید هیچ رودخانهای به این دریاچه سرازیر نمیشود.
به دلیل شرایط زیستی مناسب این دریاچه، گیاهان مختلفی در آن و اطراف آن رشد میکنند. همچنین زریوار جای مناسبی برای زیست آبزیان و کوچ پرندگان است. دریاچه زریوار در بهمن ماه سال 1389در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده. این دریاچه همچنین در سال 1388 به عنوان پناهگاه حیات وحش تحت نظارت سازمان محیط زیست قرار گرفته است. این مکان به دلیل مناظر طبیعی فوقالعادهاش جایی زیبا و پر از قابهای رویایی برای عکاسی و ضبط ویدئو کلیپهای خاص به شمار میرود. همانطور که ذکر شد پرندگان زیادی این منطقه را به عنوان زیستگاه خود انتخاب میکنند و اگر در فصل کوچ پرندگان به کردستان سفر کنید منظره بی نظیر کوچ آنها را از نزدیک خواهید دید.
دریاچه آب شیرین زریوار علاوه بر اینکه به عنوان یک منطقه گردشگری در استان کردستان شناخته میشود، برای وضعیت کشاورزی منطقه نیز بسیار حائز اهمیت است. وجود این دریاچه به کشاورزی منطقه رونق داده و باعث اشتغالزایی در این زمینه شده است. همچنین با وجود این دریاچه و رونق ماهیگیری در آن بخشی از مردم نیز میتوانند به کارهای مربوط به شیلات روی بیاورند.
یک افسانه درباره دریاچه زریوار وجود دارد که بر اساس آن در محل کنونی زریوار در زمانهای قدیم، یک شهر با یک حاکم ستمگر وجود داشته است. روزی یک درویش با همسرش از نزدیکی این شهر عبور میکردند. آنها یک الاغ همراه با خود داشتند. ماموران این دو تن را دستگیر کرده به شهر میآورند و آزار و اذیتشان میکنند. این آزار تا جایی ادامه پیدا میکند که همسر درویش که باردار بوده، فرزندش را از دست میدهد و دُم الاغ که تنها سرمایه آنها بوده هم کنده میشود.
درویش برای عدالتخواهی نزد حاکم میرود اما کار به جایی نبرده و او را بیرون میاندازند. او دلشکسته بالای کوهی در شرق شهر میرود و حاکم و مامورانش را نفرین میکند. او از خدا میخواهد شهر را با آب یکسان کند تا ریشه این قوم ظالم کنده شود. دریاچهای پدیدار میشود و شهر را در خود فرو میبرد. براساس این افسانه مردم بومی، زریوار را به عنوان دریاچهای میشناسند که دادخواهی کرده و به همین دلیل لقب دادخواه را به آن دادهاند.
روایتهای دیگری نیز درباره علت به وجود آمدن دریاچه زریوار وجود دارد اما اگر از افسانهها بگذریم، دلیل اصلی به وجود آمدن دریاچه زریوار فعل و انفعالات زمین است. این دریاچه در یک فرونشست، در پهنه کمربند سنندج سیرجان به وجود آمده. براساس مطالعات گردهشناسی زریوار حدود 20 هزار سال پیش از میلاد مسیح ایجاد شده است. درباره وجه تسمیه این دریاچه باید گفت، زریوار از دو واژه کردی "زری" به معنای دریا و "وار" تشکیل شده که این دو واژه با هم به معنای دریاچه هستند. برخی معتقدند نام اصلی این دریاچه زیراوبار است که میتوان آن را آب کف کنار معنا کرد. دلیل این نامگذاری این است که آب زریوار از کف دریاچه تامین میشود.
برای اینکه بتوانید از دریاچه زریوار بازید کنید باید ایتدا خود را به شهر مریوان برسانید و برای این کار بهترین انتخاب جاده سنندج به مریوان است. از مریوان تا دریاچه آب شیرین زریوار تنها سه کیلومتر فاصله است. برای رسیدن به این جاذبه گردشگری باید جاده مریوان به بایوه را در پیش بگیرید.
بهترین زمان بازدید از دریاچه زریوار را باید فصلهای بهار و تابستان دانست. زیرا در این فصول هم آب و هوای معتدلی بر منطقه حاکم است و هم طبیعت اطراف دریاچه بسیار چشمنواز و رویایی خواهد بود. البته این دریاچه در زمستان نیز جذاب و دیدنی است. اگر در این فصل گذرتان به مریوان افتاد، میتوانید روی دریاچه یخ زده زریوار قدم بزنید. شما همچنین میتوانید زمان کوچ پرندگان مهاجر را برای بازدید از این دریاچه انتخاب نمایید و از زیباییهای مربوط به آن لذت ببرید.
دریاچه زریوار یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری منطقه محسوب میشود بنابراین، طبیعی است حداقلهایی از امکانات تفریحی و رفاهی در این منطقه وجود داشته باشد. از میان امکانات رفاهی موجود در کنار این دریاچه میتوان به یک مجتمع ساحلی که تمام امکاناتی مانند رستوران، سوپرمارکت، پارکینگ، فروشندههای محلی و .... در آن قرار دارد، اشاره کرد. فروشندگان محلی نیز کنار دریاچه بساط کرده و منظره زیبایی را به وجود آوردهاند.
اگر قصد اقامت و کمپ در کنار دریاچه را دارید، این مکان هم از نظر رفاهی و هم از نظر امنیت برای کمپ کردن مناسب است. اما برای اقامت سوئیت، ویلا و هتل نیز در نزدیکی دریاچه وجود دارند که شما میتوانید از آنها استفاده نمایید. از میان امکانات تفریحی این منطقه نیز میتوان به قایقسواری، اسکی روی آب، ماهیگیری (از اول شهریور تا آخر اسفند)، پاراگلایدر، پرنده نگری و اسکی و اسکیت روی یخ ( در زمستان) اشاره کرد. همچنین اگر برای بازدید از این جاذبه گردشگری رفتید، حتما خوردن ماهی کبابی در این منطقه را فراموش نکنید.
در مطلب آشنایی با دریاچه زریوار همانطور که از عنوان پیداست، اطلاعات زیادی درباره دریاچه زریوار به دست آوردیم. کمی با تاریخ و جغرافیای آن آشنا شدیم؛ امکانات رفاهی و تفریحی این دریاچه را بررسی نمودیم و درباره مسیر دسترسی و بهترین زمان سفر به آن اطلاعاتی کسب کردیم. حالا دیگر آماده سفر به مریوان و بازدید از این دریاچه هستیم.
دریاچه زریوار یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری استان کردستان است. جدا از آن، این دریاچه آب شیرین به عنوان یک زیستگاه طبیعی برای گیاهان و جانوران، برای محیط زیست بسیار ارزشمند است و از آنجایی که در زمینههایی مانند کشاورزی و شیلات کارآفرینی کرده، برای اقتصاد منطقه نیز مهم محسوب میشود. بنابراین در زمان بازدید خود با توجه به همه این مسائل با تمام وجود از این جاذبه طبیعی محافظت کنید تا نه تنها آسیبی به موارد یاد شده وارد نشود بلکه این گنجینه ارزشمند سالم به دست آیندگان برسد.
اگر نکتهای درباره دریاچه زریوار وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این نوشته برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.