قله بلقیس

تاریخ انتشار: 1401/2/27 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/14

قله بلقیس را باید بلندترین قله استان زنجان دانست که با 3342 متر ارتفاع در لیست پروژه سیمرغ قرار گرفته است. این قله زیبا در نزدیکی تخت سلیمان قرار دارد و سالانه کوهنوردان زیادی را به سوی خود جذب می‌کند. قله بلقیس را با نام‌های محلی «بالقز» یا «هاچاداغی» نیز می‌شناسند.


قله بلقیس

    قله بلقیس در واقع در مرز بین دو استان آذربایجان غربی و زنجان قرار گرفته است اما از نظر جغرافیایی آن را بخشی از استان زنجان می‌دانند. در مطلب قله بلقیس قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این کوهستان بررسی کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت. سپس درباره اطلاعات دیگر مربوط به این کوه حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و یا قصد صعود به این قله را دارید و قبل از آن می‌خواهید درباره‌اش تحقیق کنید با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله

بلقیس

ارتفاع

3343 متر

موقعیت

استان زنجان، هشت کیلومتری تخت سلیمان

ناحیه

کوهستانی

معرفی قله بلقیس

    کوه بلقیس با نام‌های محلی «بالقز» یا «هاچاداغی» در هشت کیلومتری شمال شرقی تخت سلیمان و ١٨ کیلومتری دندی قرار دارد. این قله با 3343 متر ارتفاع، بلندترین و زیباترین قله استان زنجان به حساب می‌آید. در حقیقت این کوهستان شامل دو قله بلند با ارتفاع 3200 و 3350 متر است و به عنوان بلندترین قله استان زنجان در لیست پروژه سیمرغ جای دارد. به عبارت ساده‌تر اگر کسی بخواهد این پروژه را به سرانجام برساند، حتما باید قله بلقیس را هم فتح نماید.

درباره قله بلقیس بلندترین قله استان زنجان در دکوول بخوانید.

    از زیبایی‌ها و ویژگی‌های منحصر به فرد این قله می‌توان به وجود استحکامات و قلعه تخت بلقیس بر روی آن اشاره کرد. مورخان بر این باورند که از این قلعه به عنوان برج دیده‌بانی استفاده می‌شده است. به دلیل وجود این جاذبه تاریخی جدا از کوهنوردان، علاقمندان به جاذبه‌های تاریخی نیز راهی صعود به این قله می‌شوند. در پاسخ به این سوال که قله بلقیس کجاست باید گفت، این قله در مرز بین استان آذربایجان غربی و استان زنجان قرار دارد و هشت کیلومتر با شمال شرقی تخت سلیمان فاصله دارد و در منطقه اوریاد از شهرستان ماهنشان استان زنجان، یعنی بین شهرستان ماهنشان و تکاب قرار گرفته است.

    کوه بلقیس از شمال به روستای علم کندی، از شرق با یاستی قلعه، در جنوب غرب با روستای نصرت آباد، در غرب با روستای قینرجه و چراغ تپه و در جنوب با منطقه قراولخانه همسایه است. شهرستان پر تمدن و تاریخی ماهنشان با فاصله ۱۱۰ کیلومتری غرب شهر زنجان جای گرفته است. از زیبایی‌های خاص منطقه ماه نشان نیز می‌توان به کوه‌های آلاداغ لار اشاره نمود. گفته می‌شود  ماه نشان قدمتی چند هزار ساله دارد. بنابراین اگر برای صعود به قله بلقیس راهی این شهرستان شدید، حتما زمانی هم برای بازدید از این قله کنار بگذارید.

مسیرهای صعود به قله بلقیس

    قله بلقیس نیز مانند هر کوهستان دیگری مسیرهای متعددی برای صعود دارد که استفاده از برخی از این مسیرها در میان کوهنوردان رایج‌تر است. در ادامه چهار مسیر اصلی برای صعود به قله بلقیس را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

درباره مسیرهای صعود به قله بلقیس در دکوول بخوانید

  • مسیر جنوبی: از طریق شهرستان زنجان و ورود به جاده دندی-تخت سلیمان آغاز شده و با عبور از روستاهای قراول‌خانه و بابانظر به صخره‌هایی به شکل شتر خوابیده می‌رسد که ابتدای این مسیر به شمار می‌رود.
  • مسیر جنوب غربی: یا مسیر تخت سلیمان
  • مسیر معدن آهن
  • مسیر شمال غربی: گوسفندسرا

صعود به قله بلقیس از مسیر روستای قراول خانه

    این مسیر پر استفاده‌ترین راه صعود به این کوه به شمار می‌رود. برای صعود به قله بلقیس از مسیر قراول‌خانه باید در مرحله اول خودتان را به شهر  زنجان برسانید. پس از رسیدن به زنجان به سمت شهرستان دندی مسیر خود را ادامه دهید. در ادامه مسیر و طی کردن مسافت به روستای قراول خانه خواهید رسید. این روستا با فاصله کمی از روستا و مجموعه تاریخی تخت سلیمان قرار گرفته است. برای شروع صعود به قله بلقیس از مسیر جنوبی این روستا باید استفاده نمایید.

    ارتفاع پای کار تقریبا 2300 متر است. شروع این مسیر دارای شیب بسیار کم و ملایمی و پاکوبی است که از کنار رودخانه اصلی شده و به طرف ارتفاعات کشیده می‌شود. در انتهای دره مسیر پاکوب از روی یال همچنان ادامه خواهد یافت و شما را به قله جنوبی بلقیس خواهد رساند. با رسیدن به این منطقه و بعد از کمی استراحت باید مسیر را به سمت قله اصلی یا قله شمالی ادامه دهید که فاصله کمی بین آنها وجود دارد.

صعود به قله بلقیس از طریق مسیر معدن آهن

    برای رسیدن به قله بلقیس از این مسیر در اولین قدم باید خودتان را به منطقه جاده تکاب تخت سلیمان برسانید. با رسیدن به این منطقه یک پمپ بنزین را خواهید دید که ابتدای جاده معدن قرار گرفته است. این جاده خاکی تقریبا 12 کیلومتر طول دارد. پس از رسیدن به انتهای جاده مسیر صعود مشخص خواهد شد. ارتفاع پای کار حدود 2500 متر است و  مسیر رسیدن تا قله نیز پنج کیلومتر است. مسیر صعود به قله بلقیس از طریق جاده معدن آسان است زیرا جاده مناسبی دارد.

صعود به قله بلقیس از طریق مسیر گوسفند سرا

    مسیر بعدی برای صعود به قله بلقیس از طریق مسیر گوسفندسرا است. در این مسیر باید خودتان را ابتدا به منطقه تخت سلیمان که در ۳۵ کیلومتری تکاب واقع شده برسانید و سپس به سمت روستای نصرت آباد بروید. بعد از رسیدن به  روستای نصرت آباد نیز باید مسیرتان را به سمت روستای شیرمرد ادامه دهید. قبل از رسیدن به روستای شیرمرد در سمت راست یک جاده خاکی وجود دارد و پس از طی مسافتی به یک دوراهی خواهید رسید. مسیر اصلی به سمت معدن در سمت چپ جاده است و مسیر خاکی سمت راست به گوسفندسرا منتهی می‌شود.

    این گوسفندسرا در واقع پای کار مسیر شمال غربی قله بلقیس با ارتفاع تقریبی 2400 متر است. در اینجا باید از دره‌‎ای که منتهی به یال می‌شود عبور خواهید کرد و سپس در مسیر پاکوب تا قله خواهید رفت. قله فرعی بلقیس در انتهای این پاکوب قرار دارد.

نکات مهم درباره قله بلقیس 

  • درباره درجه سختی قله بلقیس باید گفت، صعود به قله بلقیس مسیر راحت و بدون دردسری دارد و به جز فاصله بین دو قله دارای درگیری فنی خاصی نیست. ارتفاع تقریبی که در این صعود تجربه خواهید کرد حدودا  هزار متر است. تقریبا مسافت صعود و فرود برای این قله نیز بسته به مسیرهای مختلف ۱۰-۱۵ کیلومتر خواهد بود.
  • اگر در زمستان قصد صعود به این قله را دارید؛ باید بدانید که زمستان‌های این منطقه بسیار سرد است اما، می‌توان سختی صعود به قله بلقیس در این فصل را به قللی مانند دارآباد یا قله الوند مقایسه نمود.
  • بهترین زمان صعود به بلندترین قله زنجان را باید اوایل فصل پاییز و مهر ماه دانست زیرا در این زمان‌ها آب و هوای منطقه فوق‌العاده معتدل است.
  • درباره وجه تسمیه قله بلیقس باید گفت که در واقع نام این کوه بالقیز به معنای عسل دختر است و به مرور زمان با نام بلقیس شناخته شده است.
  • درباره پوشش گیاهی منطقه نیز باید گفت دامنه این کوه زیستگاه گیاهانی است که بدون نیاز به نگهداری و آبیاری منظم، رشد خواهند کرد. گیاهان دارویی و خوراکی زیادی در این منطقه رشد می‌کنند که از میان آنها می‌توان به ريواس، گزنه، آويشن، اسطوخودوس، كشمك، مرزه، ترشجه، بولاغ اوتي، شيرين بيان و مرزنجوش و ... اشاره کرد.
  • درباره تنوع جانوری منطقه هم باید گفت، حیواناتی مانند خرس، شغال، حیوانات وحشی گراز، گرگ، روباه و خرگوش این منطقه را به عنوان زیستگاه خود انتخاب کرده‌اند. مهمترین و خطرناک‌ترین حیوان موجود در این کوه یک نوع مار سمي معروف به «افعي بلقيس» است که معمولا طولی حدود بيست الي پنجاه سانتيمتر دارد و قهوه‌اي و سبز تيره  است. این مار همرنگ سنگ‌هاي منطقه است و بنابراین به سختی می‌توان آن را تشخیص داد. 

درباره قله بلقیس بلندترین قله استان زنجان در دکوول مطالعه نمایید.

کلام آخر

    در مطلب آشنایی با قله بلقیس هر آنچه را که لازم بود درباره بلندترین قله استان زنجان بدانید بیان کردیم. حالا آماده برنامه‌ریزی برای صعود به این قله هستید. بهتر است برای این کار با یک گروه حرفه‌ای کوهنوردی و یا یک لیدر محلی همراه شوید. توجه داشته باشید که قله بلقیس یک جاذبه طبیعی است. بنابراین هنگام صعود به آن سعی کنید هیچگونه آسیبی به طبیعت آن وارد ننمایید. بهتر است یک کیسه زباله همراه با خود داشته باشید و زباله‌هایتان را به جای رهایی در دامان طبیعت درون این کیسه ریخته و با خود به پایین کوه بازگردانید.

    اگر نکته دیگری درباره صعود به قله بلقیس وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله را دارید، آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها