چگونه بهترین کفش کوهنوردی مردانه را انتخاب کنیم؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه

چگونه بهترین کفش کوهنوردی مردانه را انتخاب کنیم؟

کفش‌های کوهنوردی احتمالا مهم‌ترین وسیله‌ای هستند که با خودتان به کوهستان می‌برید و البته عملا شاید بگوییم آنها شما را به کوهستان می‌برند هم بهتر باشد. کفش‌ها نه تنها پاهای شما را به زمین متصل می‌کنند، بلکه شما را از عوامل محیطی محافظت می‌کنند. این مقاله از دکوول برای انتخاب بهترین کفش مردانه در کوهستان اختصاص یافته است و امید است با بهره‌گیری از نکات مطرح شده بهترین کفش که با شما متناسب است را انتخاب کنید و از فعالیت‌هایی که انجام می‌دهید نهایت لذت را ببرید.
کفش‌های کوهنوردی امروزی مجموعه‌ای هیجان‌انگیز به شمار می‌روند اما به دلیل تنوع انتخاباتی که وجود دارد بسیار گیج کننده نیز به شمار می‌رود. کفش‌های کوهنوردی از نظر وزن، گرما، پشتیبانی و عملکرد بسیار متفاوت هستند و باید توجه کنید که برای کاربردهای مختلفی نیز طراحی شده‌اند. پس دوباره تکرار می‌کنیم اینجا دنبال مطرح کردن نکاتی هستیم که با رعایت کردن آنها نه تنها لذت شما از برنامه‌هایی که شرکت می‌کنید چندین برابر افزایش پیدا کرد بلکه به سلامتی شما هم کمک زیادی خواهد کرد. پس با ما همراه باشید.


فهرست:

نکات مهم در انتخاب کفش کوهنوردی

    پارامترهای زیادی برای یک انتخاب درست و خوب در انتخاب بهترین کفش کوهنوردی برای مردان وجود دارد که در این بخش قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم.

راحتی

    مهمترین نکته هنگام انتخاب کفش این است که به یاد داشته باشید پای هر کسی متفاوت است و حتی از نظر هندسه و تغییر در ابعاد در بخش‌های مختلف پا بسیار متفاوت هستند بنابراین مهمترین گزینه این است که تا چه حد احساس خوب و راحتی در داخل کفش‌های خود دارید. حتی اگر کفشی به شما توصیه شود که به شدت به ویژگی‌های دلخواه شما نزدیک است و آپشن‌های بسیار زیادی دارد اما اگر در پای خودتان احساس راحتی نداشته باشید، کفش مناسبی برای شما به هیچ عنوان نخواهد بود.

ارزش خرید

    کوهنوردی ورزشی گران قیمت است. قیمت کفش‌های کوهنوردی که ما بررسی کرده‌ایم در مدل‌های خارجی حداقل از حدود 300 دلار به بالا قیمت دارد و در مدل‌های ایرانی نیز اگر بخواهیم تبدیل کنیم تا بهتر بتوان مقایسه کرد از 100 دلار قیمتشان شروع می‌شود که بدون شک قیمت بالایی است.

    حال ممکن است شما محدودیتی در هزینه کرد نداشته باشید اما این مساله در مورد همه صادق نیست و بسیاری در تلاشند تا به هر ترتیب ممکن در هزینه‌هایی که انجام می‌دهند صرفه جویی کنند و حتی از بعضی از ویژگی‌هایی که کفش‌های ارائه می‌هند صرفه جویی کنند تا بهترین انتخاب را داشته باشند. مدل‌های مختلفی را می‌توان مورد بررسی قرار داد که از میان به چندین کفشی که به شکل کلی برای کاربردهای کوهنوردی توصیه شده‌اند را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

    برطبق بررسی‌های انجام شده کفش La Sportiva Nepal Cube GTX در بسیاری از بررسی‌ها بهترین رتبه از نظر ارزش خرید را به دست آورده است. قیمت این کفش حدود ۵۷۵ دلار است. اگرچه کفش‌های ارزان‌تر دیگری نیز در این بررسی‌ها وجود دارد، اما عملکرد آن‌ها به پای این کفش نمی‌رسد.

    با این حال، اگر بودجه محدودی دارید، توصیه می‌کنیم کفش‌های La Sportiva Trango Ice Cube، Scarpa Rebel Pro GTX، Scarpa Mont Blanc Pro GTX یا Lowa Mountain Expert GTX Evo و حتی Lowa Wisshorn را مورد بررسی قرار دهید. اکثر این کفش‌ها در رده کفش‌های کوهنوردی تک پوش سنگین یعنی جایی که اشخاص به کوهنوردی جدی می‌پردازند قرار دارد در بررسی دیگری به کفش‌های رده هایکینگ که کفش‌های یک رده پایین‌تر هستند پرداخته شده است.

انواع کفش‌های کوهنوردی

    اولین قدم برای انتخاب کفش کوهنوردی مناسب، این است که مشخص کنید چه نوع کفشی به شما برای رسیدن به اهدافتان در کوهستان کمک می‌کند. هنگام انتخاب نوع کفش، باید به اهداف خود فکر کنید. سوالاتی که باید از خود بپرسید عبارتند از: آیا روی یخ عمودی، برف سفت، برف نرم یا صخره کوهنوردی خواهم کرد؟ آیا برای رسیدن به محل صعود، مسافت‌های طولانی را طی خواهم کرد؟ هوا چقدر سرد خواهد شد؟ شب را در کوهستان می‌مانم یا فقط یک روزه کوهنوردی می‌کنم، کفش‌های کوهنوردی که ما مورد بررسی قرار داده‌ایم به چهار دسته تقسیم می‌شوند:

کفش‌های سبک وزن 

    این کفش‌ها از یک تکه ساخته شده‌اند. ممکن است رویه کفش از چند لایه تشکیل شده باشد، اما به هیچ وجه جدا نمی‌شوند. این یک نوع نسبتاً جدید از کفش‌های کوهنوردی است. این کفش‌ها معمولاً عایق کمی دارند و رویه آن‌ها نسبت به کفش‌های سنگین‌تر انعطاف‌پذیرتر است، اما همچنان زیره‌ای محکم دارند. این ساختار سبک‌تر باعث می‌شود احساس دقیق‌تری روی زمین‌های فنی داشته باشید.

    این کفش‌ها برای شرایط گرم تا خنک مناسب هستند و برخی از کوهنوردان با احتیاط در روزهای سردتر نیز از آنها استفاده می‌کنند. کفش‌های تک‌پوشه سبک‌ترین نوع هستند و برای صعود روی یخ سفت، سنگ و زمین‌های ترکیبی مناسب می‌باشند. La Sportiva Trango Tower Extreme GTX و Asolo Eiger GV نمونه‌هایی از کفش‌های سبک‌وزن هستند.

کفش‌های تک‌پوش

    مشابه کفش‌های سبک‌وزن، کفش‌های تک‌پوش سنتی نیز دارای بوت داخلی قابل جدا شدن نیستند. اگرچه به طور سنتی عمدتا از چرم ساخته می‌شدند، اما مواد مصنوعی جدیدتری به طور فزاینده‌ای در قسمت بالایی کفش به کار می‌رود. این کفش‌ها معمولاً گرم‌تر بوده و ساق بلندتر و حمایتی بیشتری نسبت به کفش‌های سبک‌وزن یا هایکینگ دارند؛ بنابراین عملکرد بهتری روی یخ‌های شیب‌دار ارائه می‌دهند. البته به چابکی کفش‌های سبک‌وزن نیستند.

    کفش‌های تک‌پوش برای صعود در تمام طول سال در مناطق مختلف و بسیاری از اهداف کوهنوردی در کانادا و اروپا و همچنین در ایران نیز برای 9 ماه از سال در فصول بهار، پاییز، زمستان می‌توانند انتخاب مناسبی باشند. البته این به طور کامل به منطقه‌ای که کوهنوردی می‌کنید و یا شرایطی که در آن قرار دارید متنوع است.

    اگر نیاز به مشاوره تخصصی دارید کافی است در برنامه منتورینگ ما شرکت کنید. La Sportiva Nepal Cube و Scarpa Mont Blanc Pro نمونه‌هایی از کفش‌های تک‌پوش هستند که در بررسی‌های بیشترین آرا مثبت را به خود دیده‌اند.

کفش کوهنوردی تک پوش مردانه درباره آن با این مقاله از دکوول همراه باشید.

کفش‌های سوپرگتردار یا به اصطلاح 1.5 پوش

    کفش‌های سوپرگتر یا یک و نیم پوش، رویکردی جدید و هیجان‌انگیز به یک مفهوم قدیمی هستند. این کفش‌ها در واقع ترکیبی از کفش‌های تک‌پوش و دوپوش محسوب می‌شوند. آن‌ها از یک بوت داخلی غیرقابل جدا شدن تشکیل شده‌اند که یک گتر بیرونی به طور دائمی به آن متصل شده است. این گتر باعث افزایش گرما و محافظت در برابر آب و هوا می‌شود. یکی از توصیه‌های اکید تیم دکوول این است که انتخاب کفش‌های 1.5 پوش نسبت به کفش‌های تک پوش ارزش خرید بالاتری را به شمایی که در ایران کوهنوردی می‌کنید ارائه می‌دهد.

    کفش‌های سوپرگتر برای صعود در شرایط سردتر یا مرطوب‌تر نسبت به کفش‌های تک‌پوش مناسب هستند. اگر قصد صعود روی یخ‌های پاتاگونیا در اوایل فصل یا یخ‌های چند قسمتی کانادا را دارید، کفش‌های سوپرگتر انتخاب خوبی هستند. قطعا به دلیل برودت هوا در زمستان توصیه نمی‌شود با کفش‌های تک پوش به فعالیت‌های زمستانی بپردازید در صورتی که کفش‌های یک و نیم پوش این مشکل را تا حد زیادی برای شما حل می‌کنند و حتی می‌توانید در شرایطی که هوای خوبی داشته باشید دماوند را در فصل زمستان نیز با آنها صعود کنید.

این سبک کفش به دلیل ارائه محافظت بیشتر نسبت به کفش‌های تک‌پوش با تنها کمی افزایش وزن، به سلاحی محبوب برای راهنمایان کوهستان در زمستان و همچنین کوهنوردان حرفه‌ای در رشته‌کوه‌های آلاسکا و حتی ایران تبدیل شده است. معایب و مزایای کفش‌های سوپرگتر: یکی از معایب مدل‌های سوپرگتر، خشک شدن سخت آن‌ها است.

    از آنجایی که گتر قابل جدا شدن نیست، جریان هوای کمتری برای خشک شدن دور بوت داخلی وجود دارد. این ممکن است برای کسی که هفته‌ای یک بار کوهنوردی می‌کند مشکلی ایجاد نکند، اما اگر چند روز پشت سر هم کوهنوردی می‌کنید، می‌تواند به یک مشکل تبدیل شود. Scarpa Phantom Tech و La Sportiva G5 نمونه‌هایی از کفش‌های سوپرگتر هستند. اینجا توصیه می‌کنیم که تکنیک‌های مربوط به این کفش‌ها را به خوبی بشناسید و رعایت کنید.

درباره کفش های سوپر گتردار یا 1.5 پوش با این مقاله از دکوول همراه باشید.

کفش‌های دوپوش

    کفش‌های دوپوش از یک بوت داخلی و خارجی تشکیل شده‌اند که از هم جدا می‌شوند. بوت داخلی قابل جدا شدن را می‌توان شب‌ها برای خشک شدن داخل کیسه خواب قرار داد، بنابراین بهترین انتخاب برای ماجراجویی‌های چند روزه در زمستان هستند. به طور سنتی، کفش‌های دوپوش به اندازه‌ای گرم بوده‌اند که در بلندترین قله‌های کره زمین قابل استفاده باشند، البته به قیمت افزایش وزن و حجم و کاهش عملکرد کوهنوردی.

    Arc'teryx Acrux AR تنها بوت دوپوشی در بازار است که از نظر عملکرد صعود با کفش‌های سوپرگتر برابری می‌کند. دلیل این امر این است که این کفش تمام عایق لازم برای صعودهای طاقت‌فرسای هیمالیا را ندارد. اما همچنان دارای یک لایه داخلی قابل جدا شدن است و آن را به انتخابی عالی برای سفرهای زمستانی چند روزه تبدیل می‌کند. کفش‌های دو پوش زیادی از برندهای مختلف مانند Asolo، La sportive و برندهای دیگری وجود دارد و شاید شناخته شده‌ترین کفش‌های این رده بتوان به کفش اسپانتیک اشاره کرد که از برند لااسپورتیوا ارائه شده است.

درباره کفش های دوپوش با این مقاله از دکوول همراه باشید.

چگونه کفش کوهنوردی را سایز کنیم؟

    اندازه کفش کوهنوردی به اندازه ویژگی‌های آن بر گرما و عملکرد تأثیر می‌گذارد. بسیاری از کوهنوردان احساس می‌کنند که کفش‌های کوهنوردی را باید تا حد امکان تنگ بپوشند تا حداکثر عملکرد را از پاهایشان بگیرند. در حالی که این موضوع در مورد کفش‌های صخره‌نوردی قابل بحث است، اما در مورد کفش‌های کوهنوردی قطعا اینطور نیست.

    اگر کفش‌ها خیلی تنگ باشند، مطمئناً از دو مشکل رنج خواهید برد: اولین مشکل این است که جریان خون و حرکت انگشتان پا محدود می‌شود، بنابراین پاهایتان سرد می‌شود. مشکل دوم پوشیدن کفش‌های خیلی تنگ این است که انگشتان پا هنگام ضربه زدن به یخ‌شکن‌های جلویی یا هنگام فرود از سراشیبی به انتهای کفش برخورد می‌کنند. ما توصیه می‌کنیم کفشی را انتخاب کنید که به اندازه‌ای بزرگ باشد که بتوانید همه انگشتان پای خود را حدود یک سوم اندازه‌ای که بدون کفش می‌توانید تکان دهید، حرکت دهید. این توصیه شاید کوچک به نظر برسد ولی بسیار بسیار اهمیت دارد.

    نکته بعدی هم این است که باید بتوانید با استفاده از جوراب‌های مخلتف بتوانید کفش را بپوشید. در شرایطی که از جوراب زمستانی استفاده می‌کنید و یا لازم است از دو لایه جوراب استفاده کنید نیز قابلیت استفاده را برای شما داشته باشد. پس در حین خرید سعی کنید جورابی که با آن کوهنوردی می‌کنید را نیز همراه داشته باشید و در نظر بگیرید زمان مناسب برای خرید کفش بعد از ظهر است تا پا به حالت نرمال و پف کرده خودش برسد.

نکات مهم در سایز کردن کفش کوهنوردی

    هر زمان که ممکن است، توصیه می‌کنیم قبل از خرید، کفش‌های کوهنوردی را امتحان کنید. با شرایط مختلف هم سعی کنید تست را انجام دهید. برای مثال ممکن است از دو جوراب استفاده کنید یا از یک جوراب استفاده کنید تا مطمئن شوید که شرایطی که برای کفش خود انتخاب می‌کنید کاملا ایده‌آل و متناسب با شما باشد.

    کفش‌ها را با همان جورابی که برای کوهنوردی استفاده می‌کنید امتحان کنید. از آنجایی که پاها در کوهستان ورم می‌کنند، سعی کنید در اواخر روز که پاها به طور طبیعی کمی بزرگ‌تر هستند، کفش‌ها را امتحان کنید. بند کفش‌ها را محکم ببندید و سعی کنید با همان نیرویی که برای فرو بردن یخ‌شکن‌های جلو در یخ لازم است، به چیزی لگد بزنید.

    اگر انگشتان پایتان در هنگام انجام این کار به انتهای کفش برخورد می‌کنند، توصیه می‌کنیم سایز بزرگ‌تری انتخاب کنید تا این اتفاق نیفتد. دوم، سعی کنید روی یک لبه کوچک زیر لبه جلویی کفش بایستید. این کار ایستادن روی یخ‌شکن‌های جلو را شبیه‌سازی می‌کند و باید احساس کنید که آیا پاشنه‌هایتان در قسمت پشتی کفش بلند می‌شوند یا خیر.

    کمی بلند شدن پاشنه اشکالی ندارد، اما بلند شدن بیش از حد باعث کاهش عملکرد شما در کوهنوردی می‌شود و قطعا تاول زدن پا را به دنبال خواهد داشت. نکته کلیدی این است که تعادلی بین تکان دادن انگشتان پا و بلند شدن پاشنه پیدا کنید. ما متوجه شده‌ایم که برندهای مختلف، ساق‌های پاشنه کاملاً متفاوتی دارند، بنابراین ممکن است برای پیدا کردن ترکیب مناسب از اندازه و نگه‌داشتن پاشنه، نیاز به تغییر برند داشته باشید.

    هیچ کدام از کفش‌های این بررسی ارزان نیستند، بنابراین توصیه می‌کنیم کفش‌ها را از فروشگاه‌های آنلاین که سیاست‌های بازگشت سخاوتمندانه‌ای دارند، خریداری کنید. اگر می‌توانید، دو سایز سفارش دهید و سایزهایی را که مناسب نیستند، برگردانید. به کسی نمی‌گوییم! به عنوان یک قانون کلی، توصیه می‌کنیم سایز واقعی کفش روزمره خود یا حداکثر نیم سایز بزرگ‌تر را خریداری کنید. در ایران که شاید محدودیت دسترسی به این برندها وجود دارد توصیه این است که حتما تست‌های مختلفی از برندهای مختلف را انجام دهید تا مطمئن شوید که کفش برایتان مناسب است.

درباره انواع کفش های کوهنوردی با این مقاله از دکوول همراه باشید.

کلام آخر

    با توجه به تفاوت وزن، میزان حمایت و عملکرد کفش‌های بررسی‌شده در این مقاله، انتخاب از بین گزینه‌های موجود دشوار است. هنگام انتخاب بهترین کفش کوهنوردی، ابتدا باید نوع کفشی را در نظر بگیرید که متناسب با اهداف کوهنوردی شما باشد. امیدواریم آزمایش‌ها و مشاهدات نوشته‌شده در این بررسی به شما در انتخاب کفش ایده‌آل برای پاهایتان کمک کرده باشد. با آرزوی دیدن شما در قلل بلند و رسیدن به اهدافتان ببینیم. اینجا دکوول است پس با ما همراه باشید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.