تاریخ انتشار: 1401/2/12 | تاریخ آخرین ویرایش: 1401/2/13
زمانی که صحبت از کوهنوردی و طبیعتگردی به میان میآید، انتخاب یک کوله پشتی خوب و مناسب بسیار به ما در نحوه سفرکردن و حمل وسایل مورد نیاز کمک خواهد کرد.
کوله پشتیهای کوهنوردی و طبیعتگردی در انواع و اقسام تولید شرکتهای مختلف در بازار وجود دارد. بنابراین شما میتوانید با بررسی نیازهای خودتان و برنامههایی که ممکن است در آنها شرکت کنید کوله پشتی مد نظر خودتان را انتخاب کنید.
در راهنمای جامع کوله پشتی کوهنوردی و طبیعتگردی به موارد مهمی که میتوانند در انتخاب شما تاثیر بسزایی داشته باشند خواهیم پرداخت. اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول با ما همراه باشید.
بسیاری از برندهای مهم در تولید کوله پشتیهای کوهنوردی و طبیعتگردی آناتومی بدن انسان را به عنوان یک عامل مهم در نظر میگیرند و این تغییرات را معیار طراحی خود قرار میدهند. کوله پشتیهای کوهنوردی و طبیعتگردی برای بانوان متناسب با اسکلت بدنی آنان طراحی شده و دارای ویژگیهایی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
البته ذکر این نکته ضروری است که انتخاب کوله پشتی به ابعاد جسم شما بستگی دارد و امکان دارد شرایطی پیش بیاید که آقایان مجبور به استفاده از کوله پشتی بانوان و یا بالعکس شوند. آن چیزی که میتواند ملاک مهمی در این زمینه باشد سایز نیم تنه افراد است.
همچنین کوله پشتیهایی وجود دارند که به اصطلاح برای هر دو جنس مرد و زد قابل استفاده هستند که به شکل تخصصی UniSex نامیده میشوند و میتوانند مورد استفاده تمام افراد به شرط انطباق طول نیم تنه قرار گیرند.
در بررسی معیارهای مهم انتخاب کوله پشتی برای برنامههایی که مد نظر شما است، شاید مهمترین معیار خرید حجم و ظرفیت آن است که برحسب لیتر یا اینچ مکعب بیان میشود. کوله پشتیها برحسب مدت زمان برنامه، اندازه نیم تنه، مقدار تجهیزاتی که میخواهید حمل کنید تقسیمبندی میشوند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
این کوله پشتیها بیشتر برای دوچرخه سواری (البته کوله پشتی تخصصی دوچرخه سواری نیز وجود دارد)، پیادهروی در مسافتهای کوتاه چه در برنامههای کوهنوردی و چه در برنامههای طبیعتگردی که نیاز به حمل تجهیزات زیاد ندارند مورد استفاده قرار میگیرند.
در یک برنامه آخر هفته یک تا سه روزه پیشنهاد میکنیم از کوله پشتیهای در این رده استفاده شود. شما به راحتی میتوانید وسایلی مانند کیسه خواب، ظروف پخت و پز و تجهیزات جانبی، کیف امداد، غذا، چادر و دیگر وسایل مورد نیاز خود را در آن جای دهید. این توصیه ما را به خاطر داشته باشید که در تمام برنامهها از حمل تجهیزات اضافی و سنگین جدا خودداری نمایید تا بتوانید در طول برنامه هم از مسیر لذت بیشتری ببرید و هم به سلامت فیزیکی خود ارزش قائل باشید.
یک برنامه چند روزه، به نسبت میزان غذا و تجهیزاتی که نیاز است همراهتان باشد، با یک برنامه کوتاه مدت بسیار متفاوت است. اصولا در برنامههای چند روزه به غذا و وسایل و تجهیزات بیشتری نیاز دارید، بهترین انتخاب برای این برنامهها کوله پشتیهای 50 تا 80 لیتری به شمار میروند.
برنامههای بیشتر از چند روز و حتی اکسپدیشنها، برنامههای زمستانی، نیاز به کوله پشتیهای بزرگتر و وسایل بیشتری دارند. این کوله پشتیها معمولا با ظرفیت بیش از 70 لیتر در دسترس هستند و میتوانند تا 110 لیتر را نیز در بر گیرند. البته با توجه به تجاربی که ما داریم و با توجه به پیشرفت تکنولوژیهای امروزی خواهید توانست در حجمهای بسیار کم تمام تجهیزات خودرا انتخاب و حمل کنید.
کلیدیترین موضوع برای مشخص کردن حجم مناسب کوله پشتی، آشنایی با فیزیک بدنی است. برای این آشنایی نیاز است که اندازه طول نیم تنه و طول لگن خود را بدانید، البته میتوانید از روش زیر برای تعیین آن استفاده کنید:
اندازه لگن معیار مهمی در انتخاب کوله پشتی طبیعتگردی و کوهنوردی است. اکثر کوله پشتیها به نحوی طراحی شدهاند که وزن را از طریق لگن به پا منتقل کنند تا خستگی شانهها را در پی نداشته باشند. روشهای مختلفی برای اندازهگیری لگن وجود دارد که به شکل ساده فرآیند زیر را به شما توصیه میکنیم:
برای اندازهگیری طول لگن متر را بالای لگن خود قرار دهید، معمولا این خط بالای کمربند شما است. البته توجه داشته باشید که غالب کوله پشتیها در دو سیستم مختلف ارائه میشوند یا قابلیت تنظیم بخش پشتی خود را دارند و یا همانند لباس دارای سایزبندی از کوچک تا بزرگ هستند که باید کوله پشتی متناسب با خودتان را انتخاب کنید.
در ادامه برخی از انواع کوله پشتی را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
این نوع کوله پشتی دارای جیب و زیپهای بسیاری هستند، وجود بندهای بیرونی امکان قرار دادن چادر، زیرانداز و دیگر تجهیزات را نیز ایجاد میکند. این کوله پشتیها همچنین دارای ابعاد مختلفی هستند و معمولا رنگهایی در طراحی آنها به کار میرود که تغییر رنگ زیادی را با طبیعت ایجاد کنند تا امکان شناسایی آنها وجود داشته باشد. در مورد حجم مورد نیاز، لازم است با توجه به طول سفری که برنامهریزی کردهاید آن را تهیه کنید.
در موارد زیادی تفاوت خاصی با کوله پشتیهای طبیعتگردی ندارد اما اگر بخواهیم به شکل تخصصی نگاه کنیم، این کولهها معمولا سبکتر هستند و با دوام بیشتری تولید میشوند، امکانات مختلفی برای دسترسیهای مختلف و سریع به داخل کوله، امکان بستن کلنگ، قرار دادن کلاه ایمنی یا هلمت از جمله تمایزهایی است که میتوانند با انواع کوله پشتیهای طبیعتگردی داشته باشند. اما به شکل کلی نمیتوان اختلاف خیلی معناداری آنها مشاهده کرد.
این نوع کوله پشتیها کشیدهترین شکل را دارند و گاها از جیب در اطراف آنها هم خبری نیست همچنین در طراحی آنها برای حمل وسایلی مانند چوب اسکی، کرامپون، تبر یخ جایی را در نظر گرفته شده است.
کولهای بسیار کشیده و به شکل استوانه است که معمولا ظاهری بسیار ساده دارند و ضدآب هستند. این کوله پشتیها در مقابل سایش، مقاومت بسیار خوبی را از خود نشان میدهند.
امداد و نجات، شکار، حمل کودک از جمله کاربردهای خاصی هستند که برندهای مختلف کوله پشتی طراحی و وارد بازار میکنند.
در ابتدا باید بدانیم که کوله پشتیها به دو گروه کلی با و بدون فریم تقسیم میشوند که در ادامه به بررسی تخصصی این دو گروه خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
فریم دار داخلی: شماری از کوله پشتیها دارای اسکلت داخلی هستند. این اسکلت استحکام بالایی در آنها ایجاد مینماید. اگر بخواهیم راجع به کول پشتیهای کوهنوردی به طور کلی نظر دهیم، ایدهآلترین آنها برای صعودهای طولانی مدت و سنگین همین کوله پشتی دارای فریم است چرا که قدرت تحمل بیشتر و همچنین استحکام کافی دارد.
فریم دار خارجی: کوله پشتیهای دارای اسکلت خارجی دارای ظرفیت و استحکام زیادی هستند و بیشتر برای حمل بارهایی که اشکال نامتعارف و بزرگ دارند برای مثال کایاک، تشکهای سنگنوردی و تجهیزاتی از این مدل کوله پشتی استفاده میکنند.
کوله پشتیهای بدون فریم اسکلت داخلی ندارند. کولههای قدیمی به این شکل بودهاند و در بخش طبیعتگردی و کوهنوردی میتوان این نوع را منسوخ شده دید. اما، در حال حاضر این مدل برای کاربردهای خاص مانند غار و دره و ... استفاده میشود. سبک بودن و امکان بارگیری بیشتر از جمله مزایای این طراحی به حساب میآیند.
کوله پشتیهای کوهنوردی و طبیعتگردی معمولا دارای تسمههایی هستند که در بخش سینه و کمر برای انتقال بار بهتر و همچنین پایداری بهتر استفاده میشوند. این بندها تسمهها تا حد زیادی بار را از روی شانه برمیدارند و به کمر منتقل میکنند. همچنین تسمههای دیگری در روی کوله پشتی است که برای فشرده سازی حجم آن و یا حتی بستن تجهیزات طراحی شدهاند.
از این حلقهها که بسیار هم مورد توجه کوهنوردان هستند، برای اتصال تجهیزات کوهنوردی استفاده میکنند. در بسیاری از کوله پشتیهای پیشرفته و تخصصی، حلقهای برای اتصال باتوم کوهنوردی به صورت جداگانه تعبیه شده است.
در این مطلب هر آنچه را که لازم بود درباره کوله پشتی کوهنوردی و طبیعتگردی بدانید بیان کردیم. به معرفی انواع آن پرداختیم و درباره اطلاعات مهم دیگر مربوط به آن نیز حرف زدیم. شما باید پس از خواندن این نوشته باید بتوانید یک کوله پشتی مناسب براساس کاربردی که از آن انتظار دارید، تهیه نمایید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.