قله گاشربروم 1 با ارتفاع 8080 متر از سطح دریا یازدهمین قله بلند دنیا و یکی از محبوبترین قلهها در لیست قلههای هشت هزار متری است. این توده کوهستانی در انتهای یخچال 58 کیلومتری بالترو در منطقه کاراکروم پاکستان قرار دارد. در این مقاله سعی داریم اطلاعات جامعی پیرامون صعود به قله گاشربروم 1 و همچنین تاریخچه صعود به این قله سرسخت ارائه دهیم تا بتوانید با دیدی باز به شناسایی این کوهستان و در صورت امکان سفر به این کوه زیبا به دست آورید. دکوول همراه شماست.
قله گاشربروم 1 بلندترین قله مجموعه گاشربرومهاست که با نام کی 5 نیز شناخته میشود. نام کی 5 را مونت گومری در سفر شناسایی خود در سال 1856 بر روی این کوهستان زیبا گذاشت. در واقع در طی این سفر قلل بلندی که مشاهده میشدند را با نامهای کی 1 تا 7 نامگذاری کرد. سپس در سال 1861 بود که گاشربرومها شناسایی و نامگذاری شدند. این مهم توسط گادوین آستین انجام گرفت.
نام قله | قله گاشربروم 1 |
ارتفاع | 8068 متر (26470 فوت) |
موقعیت | کشور پاکستان، یخچال بالترو |
اولین صعود | 5 جولای 1958، اندرو کوفمان و پیتر شوئنینگ |
اولین صعود زمستانی | 9 مارس 2012، تیم لهستانی آدام بیلیکی و یانوس گلاب |
زبان محلی | اردو |
پول محلی | روپیه پاکستان |
فصل صعود | بهترین فصل صعود تابستان میباشد |
گاشربروم 1 از آخرین قلل شناخته شده هشت هزار متری به شمار میرود که حتی آن را با عنوان قله مخفی یا Hidden peak نیز میشناسند. همانطوری که در مقاله گاشربروم 2 نیز ذکر شد نام گاشربرومها به معنی دیواره درخشان است. این کلمه که محلیها به صورت مخفف گاشا (Rgasha) هم تلفظش میکنند، به معنی کوهستان زیبا است و به ترکی نیز گاشکابرون (پیشانی سفید) خوانده میشود.
توده عظیم گاشربرومها از مجموعه بلندترین قلههای دنیا به شمار میرود. اگر در کنار گاشربروم 1 و 2، برودپیک را نیز بخشی از توده گاشربرومها به حساب بیاوریم، سه قله از 14 قله 8000 متری در این بخش قرار گرفتهاند. گاشربروم 1 با ارتفاع 8080 متر، قله برودپیک با ارتفاع 8047 متر و قله گاشربروم 2 با ارتفاع 8035 متر قلل بلند این مجموعه به شمار میروند. در کنار این قلهها گاشربروم 3 هم با ارتفاع 7952 متر در مرز 8000 متریها قرار گرفته است و همچنین گاشربروم 4 با ارتفاع 7925 متر دیگر قله بلند این مجموعه است.
سال 1934 اولین تلاش برای صعود به گاشربروم 1 صورت گرفت، صعودی که توسط سوئیسیها و به سرپرستی دیرن فورث (Dyhrenfurth) انجام شد. در طی این صعود آندره روش و هنس آرتل توانستند به ارتفاع 6300 متری برسند. تلاشها بر روی گاشربروم 1 دو سال بعد دوباره انجام گرفت و اعضای یک تیم فرانسوی به سرپرستی فرانسیس هنری توانستند به ارتفاع 6900 متری برسند. اولین صعود به قله گاشربروم 1 به تاریخ 5 جولای 1958 میرسد که اعضاء اکسپدیشن آمریکایی توانستند از طریق یال رخ (Roch ridge) به این قله دست یابند. تلاش آنها برای صعود به قله بعد از تلاش ناموفقشان بر روی قله کی 2 به نتیجه رسید.
گاشربروم 1 را اولین قله 8000 متری میدانند که به شکل آلپی و در یک تلاش سه روزه در سال 1975 توسط راینهولد مسنر (Reinhold Messner) و پیتر هابلر (Peter Habeler) کشف شد، دومین صعود موفق به این قله 17 سال بعد از اولین صعود توسط تیم آمریکایی انجام شد. هرچند این قله در بین 8000 متریهای پر صعود نیست و بر طبق گزارشهای انجام شده تاکنون کمتر از 300 کوهنورد توانستهاند آن را فتح کنند. با توجه به کمبود امکانات شهری و رفاهی در منطقه و در کمپ اصلی نسبت به قلل 8000 متری نپال و همچنین مدت زمان زیاد رسیدن به این قله کمتر مورد انتخاب قرار میگیرد و البته وجود همسایهای سادهتر نیز بسیاری از کوهنوردان را به صعود به قله گاشربروم 2 سوق میدهد.
9 سال بعد یعنی در 1984 بار دیگر مسنر به گاشربرومها بازگشت و این بار به همراه هانس کمرلندر (Hans Kammerlander) موفق به انجام کار جدیدی شدند. آنها توانستند غیر ممکن دیگری را با تراورس گاشربروم 2 به 1 عملی سازند. گمان میرود آنها تراورس گاشربرومها را از صعود سال قبل ارهارد لرتان، مارسل رودی و سان نویل الهام گرفته باشند که در مدت دو هفته توانستند به سه قله گاشربروم 1، 2 و برودپیک صعود کنند.
هرچند بنیو شامو و اریک اسکوفیر کوهنوردان توانمند فرانسوی در سال 1985 توانستند در مدت 20 روز علاوه بر گاشربروم 1 و گاشربروم 2، قله کی 2 را هم فتح کنند، که کاری بس درخشان بود. (بعدها اسکوفیر در برودپیک، مارسل رودی در ماکالو و بنیو شامو در کانچن چونگا کشته شدند)
معمولا روز اول پرواز به مقصد اسلام آباد انجام میگیرد و بعد از انجام آمادهسازی در پایتخت پاکستان پرواز به سمت اسکاردو مسیر بعدی است. البته در صورت وجود جبهه هوای بد میتوان از طریق بزرگراه کاراکروم نیز وارد این منطقه شد. ادامه مسیر از اسکاردو به ژولا (Jhula)، پایو (Paiyu)، اوردوکاس (Urdukas)، گورو 2 (Goro II) و سپس کونکوردیا (Concordia) انجام میگیرد. بعد از کونکوریا به کمپ اصلی گاشربرومها خواهید رسید.
کمپ اصلی و کمپ 1 دو قله گاشربروم 1 و 2 مشترک هستند این در حالی است که کمپ 2 در ارتفاع 6250 متر و کمپ سوم در ارتفاع حدود 7100 متری است. موقعیت قرارگیری کمپ 1 در روی یالهای کوهستان نیست و در فضای یخچالی اطراف کوهستان قرار گرفته است که بین چندین قله از کوههای مجموعه گاشربرومها مشترک به شمار میرود.
برای رفتن به کمپ 2 که در نزدیکی دهلیز ژاپنیها قرار گرفته است باید صبح خیلی زود و حتی شب حرکت کنید تا درگیر شکافها و پلهای برفی آب شده نشوید. برای رفتن به سمت کمپ دو باید به سمت گاشربروم لا حرکت نمایید، گاشربروم لا، دهلیزی است که در بین دو گاشربروم قرار دارد و آنها را از یکدیگر جدا میکنند.
مسیر بین کمپ 2 و کمپ 3 دارای شیبی تند است و در بخشهایی از این مسیر باید حتی دست به سنگ هم شد. با توجه به شرایط حضور تیمها امکان دارد در مناطق طناب ثابتی وجود نداشته باشد و این مساله کار و فعالیت در روی این کوه را حتی دشوارتر نیز میکند. همچنین دهلیز ژاپنیها نیز در این بخش از مسیر قرار گرفته است ولی خب تنها راه صعود نیست و با توجه به شرایط برف و سنگ امکان تغییر مسیر نیز وجود دارد.
کمپ 3 را در دو نقطه میتوان برپا کرد. نقطه اول که در حوالی ارتفاع 7000 متری قرار گرفته، کمی کوچکتر است و با افزایش ارتفاع و صعود از آخرین بخش سنگی به محلی فراخ میرسید که در این قسمت فضای خیلی زیاد و راحتی برای برپایی چادر وجود دارد. مسیر به سمت قله از همینجا آغاز میشود.به گفته بسیاری از کوهنوردانی که به این قله زیبا صعود کردهاند باید گفت شیب به ترتیب زیاد میشود و حتی در بخشهایی تا 55 درجه هم میرسد. شیبهای تند و معابر سنگی از جمله مواردی هستند که در این مسیر با آن روبه رو خواهید شد.
با رسیدن به قله شما توانستهاید نیمه راه را طی کنید. بهتر است زمان صعود شما به نحوی برنامهریزی شود که در مسیر برگشت به کمپ 3 به تاریکی نخورید. همچنین باید به شیبهایی که به دلیل برودت هوا یخ میزنند و امکان آسیب و حادثه را به شدت افزایش میدهند نیز توجه ویژه داشته باشید.
در این مقاله سعی کردیم نگاهی جامع به قله گاشربروم 1 بیانداریم. یکی از قلل 8000 متری جهان که در کشور پاکستان واقع شده است. صعود به این قله بسیار زیبا نیازمند توانایی و آمادگی جسمی، ذهنی و تجهیزاتی کافی است و همچنین باید تجربه فعالیت در ارتفاعات بالا را نیز داشته باشید. بنابراین اگر به دنبال صعود به قله گاشربروم 1 هستید با ما در دکوول همراه باشید.