قله زلیخا

تاریخ انتشار: 1401/2/31 | تاریخ آخرین ویرایش: 1402/11/14

قله زلیخا را با 3196 متر ارتفاع از سطح دریا باید بلندترین نقطه در استان کردستان دانست. این قله در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند از 31 استان) نیز قرار دارد. یعنی اگر کسی بخواهد این پروژه را به سرانجام برساند باید حتما به قله زلیخا نیز صعود کند. قله زلیخا را باید بخشی از رشته کوه زاگرس دانست که در قسمت شمالی آن واقع شده است. این قله همچنین در جنوب غربی شهرستان دیواندره قرار دارد.


قله زلیخا

    در مطلب قله زلیخا که به بیانی دیگر قله  قولی زلیخا قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این جاذبه طبیعی استان کردستان بررسی نماییم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت. سپس مسیرهای صعودش را بررسی می‌کنیم و در نهایت درباره نکات مهم در رابطه با قله زلیخا حرف می‌زنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و یا قصد دارید برای صعود به قله زلیخا برنامه‌ریزی کنید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله

زلیخا یا قولی زلیخا

ارتفاع

3196 متر

موقعیت

استان کردستان، جنوب غربی شهرستان دیواندره

ناحیه

کوهستانی

ارتفاع نقطه شروع صعود

1800 متر

معرفی قله زلیخا

    چهل چشمه نام منطقه‌‌ای در دل استان کردستان است که در همسایگی شهرستان‌‌های دیواندره و سقز قرار دارد. این منطقه دارای تعداد زیاد کوه مرتفع بالای ۳۰۰۰ متر است. از معروف‌ترین آنها می‌توان به قله شاه نشین اشاره کرد که در جنوب غرب روستای بست قرار دارد. بسیاری این قله را به عنوان معروف‌ترین و حتی بلندترین قله چهل چشمه می‌شناسند اما، واقعیت این است که قله قولی زلیخا در جنوب شرق شاه نشین بلندترین قله این کوهستان است.

    منطقه کوهستانی چهل چشمه از طرف شرق به شهرستان دیواندره، از طرف شمال شرق به روستای بست، از طرف شمال به جاده ماشین رو دیواندره - سقز، از طرف شمال غرب به روستای اسحاق‌آباد، از طرف غرب به روستای بسطام و جاده ماشین رو مریوان - سقز و از طرف جنوب غرب با فاصله زیادی به دریاچه زریوار می‌‌رسد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت چهل چشمه شهرهای سنندج، مریوان، سقز و دیواندره را در برمی‌گیرد.

قله زلیخا بلندترین کوه استان کردستان که در طرح سیمرغ قرار دارد را در دکوول بخوانید.

    قله شاه نشین که بعضی از کوهنوردان و افراد محلی آن را قله چهل چشمه نیز می‌نامند آخرین قله از خط‌‌الراس طولانی چهل چشمه است. خط‌الراسی که از اطراف دیواندره با ارتفاع تقریبی ۲۴۰۰ متر شروع و به سمت غرب و جنوب غربی کشیده می‌شود و با پدید آمدن کوه‌‌های مرتفعی مانند سولانه سخته، سلطان، دوبرا، قولی زلیخا و گاوه لان، در آخر به قله شاه نشین می‌‌رسد. این قله از سمت جنوب شرقی به قله‌های گاوه لان و قولی زلیخا، از سمت شرق به چشمه پر آب چاوره و از سمت شمال غرب به روستای اسحاق‌آباد ختم می‌‌شود.

    قله زلیخا مرتفع‌ترین قله استان کردستان و بلندترین قله از کوهستان چهل چشمه است که ۳۱۹۷ متر ارتفاع دارد. و در لیست پروژه سیمرغ نیز قرار گرفته است. این قله در قسمت شمالی رشته کوه زاگرس قرار دارد. فاصله هوایی قله زلیخا تا شهر دیواندره حدودا ۵۰ کیلومتر است.

مسیر صعود به قله زلیخا

    راحت‌ترین و پر ترددترین مسیر صعود به قله زلیخا از طریق روستای بِست است. روستای بست در زبان محلی این منطقه بن بست معنا می‌شود. از آنجایی که این روستا آخرین روستای این ناحیه کوهستانی است؛ این نام را برایش انتخاب کرده‌اند.

    برای رسیدن به این منطقه باید ابتدا خود را به جاده دیواندره - سقز برسانید. در ۲۰ کیلومتری این جاده تابلویی با عنوان شریف‌آباد وجود دارد. همین مسیر را ادامه می‌دهید و از روستاهای ابراهیم‌آباد، شریف‌آباد و آلیجان می‌گذرید. پس از طی کردن یک مسافت 50 کیلومتری به روستای بست خواهید رسید. مسیر را ادامه می‌دهید تا به آخر روستای بست برسید. در این منطقه یک قرارگاه کوهنوردی وجود دارد که محلی مناسب جهت کمپ شبانه و استراحت تیم‌های کوهنوردی است. ارتفاع روستا ۱۸۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. مسیر کوهپیمایی از همین قرارگاه کوهنوردی آغاز می‌شود. این مسیر دارای راه پاکوب است.

    ابتدای راه پاکوب درون دره بوده و سپس به روی یال امتداد می‌یابد. یال صعود در میان دو دره اصلی قله زلیخا واقع شده است. این مسیر دارای شیب بسیار مناسب و راحتی است ولی طول زیادی دارد. بنابراین درجه سختی این مسیر را باید آسان ارزیابی کرد.

قله زلیخا در رشته کوه زاگرس قرار دارد و یکی از قلل زیبا کردستان محسوب می شود اطلاعات کامل را در دکوول بخوانید.

    در طول مسیر تابلوی نارنجی رنگی وجود دارد که شما را به سوی چشمه چاوره ش راهنمایی می‌کند. بنابراین اگر نیاز به آب آشامیدنی داشتید می‌توانید به این چشمه مراجعه کنید. پس از رسیدن به گردنه و قرار گرفتن روی خط الراسی که در این کوهستان وجود دارد؛ می‌توانید به سه قله اصلی نزدیک به هم این مجموعه که بلندترین آن قله زلیخا است؛ صعود کنید.

فصل صعود به قله زلیخا

    بهترین فصل برای صعود به قلل رشته کوه زاگرس از جمله قله قولی زلیخا در بهار است خصوصا ماه‌های اردیبهست ماه و خرداد، اگرچه امکان صعود این قله در فصول دیگر نیز امکان‌ پذیر است منتها ممکن است شرایط آب و هوایی خصوصا در زمستان مساعد نباشد.

نکات مهم درباره قله زلیخا

  • درباره درجه سختی قله زلیخا باید گفت؛ صعود به این قله نسبتا آسان است. متداول‌ترین مسیر صعود به این قله مسیری پاکوب و کم شیب دارد. میزان سختی این کوه را می‌توان با قله‌هایی مانند لاله‌زار مقایسه کرد.
  • ارتفاع پای کار مسیر صعود به قله زلیخا ۱۸۰۰ متر است. با توجه به این ارتفاع برای صعود به قله باید حدود ۱۴۰۰ متر ارتفاع بگیرید. از طرفی دیگر طول مسیر برای رفت و برگشت به قله نیز تقریبا ۲۳ کیلومتر است.
  • درباره وضعیت آنتن دهی موبایل در این منطقه کوهستانی باید گفت؛ خوشبختانه در بیشتر طول مسیر موبایل آنتن می‌دهد.
  • اگر قصد شب مانی در این منطقه را دارید؛ می‌توانید از پایگاه کوهنوردی که ابتدای مسیر وجود دارد استفاده کنید. این پایگاه برای اسکان شبانه و کمپ مناسب است. در طول مسیر صعود به قله زلیخا جانپناه یا پناهگاه وجود ندارد.
  • تنها راه دسترسی به آب آشامیدنی در مسیر صعود به قله زلیخا چشمه چاوره ش است.
  • درباره پوشش گیاهی این منطقه باید گفت، در این کوهستان گیاهانی همچون سولان یاگل پامچال، کاشمه، لووشه، پسل یا کول، سموور، ریواس، منی، سووره بنه، گونی، کنیوال، پیچک، برزا، سنوبر، قیتران، بنفشه، سالمه و ... رشد می‌کند.
  • درباره پوشش جانوری منطقه نیز می‌توان گفت؛ حیواناتی همچون خرس، گرگ، روباه، خرگوش، کبک کوهی، مارهای فراوان و گراز در این منطقه زیست می‌کنند.

کلام آخر

    در مطلب قله زلیخا هر آنچه را که لازم بود درباره این جاذبه طبیعی بدانید بیان کردیم. ابتدا به معرفی این قله پرداختیم. سپس رایج‎‌ترین مسیر صعود به آن را بررسی کردیم و در درباره نهایت نکات مهمش حرف زدیم. توجه داشته باشید که قله زلیخا یک جاذبه طبیعی است بنابراین هنگام صعود به آن سعی کنید آسیبی به طبیعت و زیست گیاهی و جانوریش وارد ننمایید. بهتر است یک کیسه زباله همراه خود داشته باشید و زباله‌هایتان را به جای رها کردن در دامان طبیعت درون این کیسه بریزید و با خود به پایین باز گردانید.

    اگر نکته دیگری درباره قله زلیخا وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله را دارید؛ آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. تا دیگران نیز بتوانند از این تجربیات استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 4 )


شبکه های اجتماعی


مطالب اخیر



ناکسوس
1402/12/21

پاتموس
1402/12/21


دسته بندی ها