منطقه لواسانات کوههای بسیار زیبا و سر به فلک کشیدهای دارد که تقریبا هر آخر هفته پذیرای کوهنوردان بسیار زیادی هستند. یکی از این مناطق که بدون شک زیبایی منحصر به فرد آن و ساختار کوههای زیبا و همچنین جذابیتهای طبیعی آن بسیاری کوهنوردان را در آخر هفته به سود خود جلب میکند منطقه گرچال یا همان دشت هویج است که کوههایی چون آتشکوه، ساکا، ریزان، پرسون و بسیاری قله زیبای دیگر در آن جای دارند.
در این مقاله از دکوول قصد داریم به معرفی کامل قله آتشکوه بپردازیم. مسیرهای صعود به آن را بشناسیم و به بسیاری از سوالاتی که پیرامون آن خواهید داشت پاسخ دهیم. دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران، با ما همراه باشید.
قله آتشکوه در تصیمات جغرافیایی بی شک بخشی از رشته کوه البرز است و در بخش مرکزی البرز قرار دارد. روستای بسیار شناخته شده افجه را میتوان پای صعود این قله به شمار آورد که در منطقه لواسانات واقع شده است. برای رسیدن به روستای افجه از تهران وارد گردنه قوچک خواهید شد.
پس از طی کردن گردنه به سمت پایین و رفتن به داخل لواسانات زیبا و ادامه مسیر به شکل مستقیم در انتهای لواسانات از میدان بسیج در جهت شمال جدا میشوید و ادامه مسیر میدهید و بعد از عبور از روستای انباج به روستای افجه خواهید رسید. از جمله دلایل شناخته شده بودن این منطقه میتوان به دشت هویج و دشت گردو اشاره کرد که خوب بسیاری برای طبیعت گردی و پیادهرویهای روزانه وارد این دو دشت زیبا میشوند.
برای ارتفاع قله آتشکوه (قله آتش کوه) آنقدر ارتفاعات مختلفی قید شده است که بسیار گیج کننده است برآن شدیم تا بررسی کاملی انجام دهید. از ارتفاع 3713 متر تا ارتفاع 3850 متر (اختلاف 140 متر حدودا) برای این قله گزارش شده است. اما بر طبق نقشههای توپوگرافیک ارتش چاپ شده در سال 1377 در شماره 6361IV که با مقیاس 1:250000 تهیه شده است عدد 3713 متر به عنوان ارتفاع قله آتشکوه و عدد 3315 متر برای قله ساکا گزارش شده است.
بنابراین با این مرجع اشاره شده عدد 3713 متر را به عتوان ارتفاع دقیقتر این رشته کوه بپذیرید و این بار که قصد داشتید قله را صعود کنید با دستگاه جی پی اس خود ارتفاع دقیق آن را اندازهگیری کنید، البته اگر از کالیبره بودن دستگاه خود مطمئن هستید تا بتوانید اطلاعات دقیق از ارتفاع این قله را ثبت کنید و با ما به اشتراک بگذارید.
قله آتشکوه به شکل کلی دارای چهار مسیر صعود است که از جبهههای مختلف امکان دسترسی به این قله زیبا را ایجاد میکنند. در این بخش قصد داریم به شکل کامل مسیرهای صعود به قله آتشکوه را بررسی کنیم.
بسیاری یال معمول صعود به قله آتشکوه را گردنه ساکا را به عنوان مسیر معمول صعود میدانند. قله ساکا در سمت جنوب قله آتش کوه قرار گرفته است اما مسیر به سمت غرب میرود و مجدد برمیگردد و به سمت شمال یعنی جایی که قله آتشکوه قرار گرفته است منتهی میشود. این مسیری است که معمولا از جانب کوهنوردان برای رسیدن به آتشکوه انتخاب میشود.
زیرا این انتخاب وجود دارد که قله ساکا نیز صعود شود و یا تیمهای خود را به دو گروه تقسیم کنید که تیم قویتر تلاشی بر روی آتشکوه داشته باشد و تیم ضعیفتر نیز بتواند قله ساکا را صعود کند. به هر حال زیباییهای بی نظیری را در این صعود تجربه خواهید کرد. این مسیر در فصل زمستان چالشهای زیادی دارد چون از مسیرهای پاکوب تابستانه نمیتوان عبور کرد و باید در مسیر دست به سنگ تلاش به صعود کنید.
تیغههای آتشکوه جایی است که به طور معمول اردوهای هیمالیانوردی در آن برگزار میشود و افراد معمولا برای انجام کارهای فنی در زمستان به این منطقه میروند خود این مساله نیز از جمله مواردی است که بدون شک جذابیتهای آتشکوه را دوچندان میکند که در هر فصلی که دوست داشته باشید میتوانید در سطحی بسیار بالا به فعالیت بپردازید.
اگر قصد دارید از جبهه شرقی به قله آتشکوه صعود کنید بدون شک باید در ابتدا قله ریزان را صعود کنید. پس از صعود از قله ریزان که غالبا از دشت هویج صعود آن انجام میشود و بعد از رسیدن به دشت هویج یال جنوبی و مستقیم ریزان برای صعود انتخاب میشود و در نهایت پس از رسیدن به قله ریزان مسیر را به شکل خط الراسی در جهت غرب ادامه میدهید.
به این ترتیب وارد یک خط الراس بسیار زیبا میشود که اگر هوای خوب یاری کند قطعا نمایی زیبا از دشت لار و قله دماوند را در سمت راست خود مشاهده خواهید کرد و سپس به سمت آتش کوه ادامه مسیر میدهید تا به قله دست پیدا کنید.
بخش شمالی قله آتشکوه را دشت لار تحت پوشش دارد. دشتی بسیار زیبا که مطمئنا معرف حضور طبیعت دوستان است و اگر تا به حال دماوند را صعود کرده باشید در بخش غربی این کوه زیبا به دشت زیبای لار برخورد کردهاید. در نتیجه بخش شمالی منتهی به قله خاصی نیست اما از سمت شمال غربی یالی وجود دارد که از طریق یک گردنه زین اسبی نسبتا طولانی آتشکوه را به مهرچال متصل میکند.
این مسیر در بین کوهنوردان برای صعود به قله آتشکوه را شاید بتوان گفت کمترین محبوبیت را داراست و غیر از مواردی که کوهنوردان اقدام به صعودهای خط الراسی بکنند معمولا تلاشی برای صعود از این جبهه انجام نمیگیرد.
مسیر دیگر و کمتر شناخته شدهای که کمتر هم مورد استفاده قرار میگیرد برای صعود به قله آتشکوه وجود دارد. مسیری که بین قله ریزان و آبشار سوتک قرار گرفته است و از طریق قلهای با نام سیاه لت شما را به قله آتشکوه میرساند. این مسر در بین مسیر ریزان و ساکا قرار دارد و به این خاطر آن را به عنوان یال جنوبی در نظر میگیریم. ابتدا قله سیاه لت صعود میشود و سپس مسیر به سمت غرب ادامه پیدا میکند تا به قله آتشکوه دست یابید.
منطقه دشت هویج و لواسانات در بخش منطقه گرچال دارای هیچ نوع جانپناه یا پناهگاهی نیست و خود این مساله میتواند تا حد زیادی به دشواری صعود تاثیر بگذارد. بنابراین اگر قصد دارید صعودی چند روزه در این منطقه داشته باشید که نیاز به شب مانی داشته باشد باید تجهیزات شب مانی کافی را نیز همراه داشته باشید.
در مسیرهای خط الراسی بعضا پوشش شبکه تلفن همراه وجود دارد مخصوصا هر چقدر که بیشتر به ساکا نزدیک باشید امکان آنتن دهی بیشتر و بیشتر هم میشود. نزدیکترین مراکز درمانی به قلل این منطقه مراکز درمانی واقع در شهر لواسانت هستند. همچنین وجود هیات کوهنوردی در شهر لواسانات نیز از جمله مواردی است که تا حدودی میتواند خیال کوهنوردان را از صعود در این منطقه راحت کند.
در بین قلل لواسانات شاید بتوان آتشکوه را قلهای با درجه سختی بالا در نظر گرفت. قله آتشکوه در بین تمام همسایههای خود مثل قله ساکا که در بخش جنوبی آن قرار دارد یا قله ریزان که در بخش شرقی آن قرار گرفته است از نظر ارتفاعی بلندتری بوده و از آنجایی که مسیرهایی که برای صعود به این قله باید داشته باشید غالبا خط الراسی هستند بنابراین در طی صعود باید توان بالاتری داشته باشید.
بنابراین از نظر درجه سختی آن را باید جزو قلههای نسبتا سخت دسته بندی کرد. موضوعی که باید مطرح کرد این است که تعیین دقیق درجه سختی تا حد زیادی به آب و هوای روز صعود، فصل صعود و همچنین مسیری که برای رسیدن به قله انتخاب میکنید نیز بستگی دارد. ولی به شکل کلی میتوان آتشکوه را قلهای چالش برانگیز برای عموم کوهنوردان دستهبندی کرد.
بهترین فصل برای صعود به قله آتشکوه بدون شک میتواند اواخر بهار و تابستان به شمار رود. در اوایل فصل بهار هنوز شرایط منطقه زمستانی است و به دلیل امکان وقوع بهمن در بخشهایی از مسیر و همچنین سخت بودن فعالیت در این بخش به دلیل حجم برف و سنگی بودن ساختار یالهای منتهی به قله در نتیجه صعود با دشواریهایی همراه است.
پس در دکوول ما توصیه میکنیم که سعی کنید در اواخر فصل بهار و تابستان برای صعود به این قله برنامهریزی کنید. همچنین در برنامهریزی خودتان به آب و هوای صعود خود توجه کنید و سعی کنید در شرایط کاملا ایمن وارد منطقه شوید تا تجربه بسیار خوبی را در طی سفر داشته باشید.
در این مقاله از دکوول به بررسی کامل قله آتشکوه (قله آتش کوه) پرداختیم. قلهای که به عنوان یکی از قلل پر صعود منطقه لواسانات به شمار میرود. سعی کردیم هم از نظر ارتفاع قله اطلاعات دقیقی در اختیار شما قرار بدهیم و اطلاعات کافی در مورد درجه سختی قله، بهترین فصل صعود به این قله و سوالاتی که ممکن است در برنامهریزی صعود به این قله برایتان پیش بیاید را بررسی کنیم. پس شما را دعوت میکنیم که با دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران همراه باشید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
قله آتشکوه در رشته کوه البرز مرکزی قرار دارد و از روستای افجه در منطقه لواسانات تهران قابل دسترسی است.
ارتفاع قله آتشکوه طبق نقشههای توپوگرافیک ارتش که در سال 1377 چاپ شدهاند، 3713 متر است.
بهترین فصل برای صعود به قله آتشکوه اواخر بهار و تابستان است. در اوایل بهار و زمستان به دلیل شرایط سخت و احتمال وقوع بهمن، صعود دشوارتر است.
قله آتشکوه دارای چهار مسیر اصلی صعود است:
در منطقه دشت هویج و لواسانات هیچ پناهگاه یا جانپناهی وجود ندارد. بنابراین برای صعود چند روزه باید تجهیزات شب مانی کافی همراه داشته باشید.
قله آتشکوه به دلیل ارتفاع بلندتر و مسیرهای خط الراسی، درجه سختی بالایی دارد و به عنوان یک قله چالشبرانگیز برای کوهنوردان دستهبندی میشود.
برای رسیدن به روستای افجه از تهران وارد گردنه قوچک شوید، سپس به سمت لواسانات بروید و مسیر را تا روستای انباج و سپس روستای افجه ادامه دهید.
بله، اما به دلیل چالشهای بیشتر مانند حجم برف و سنگی بودن یالها، صعود در زمستان دشوارتر است و نیاز به تجهیزات و تجربه کافی دارد.
نزدیکترین مراکز درمانی به قلل منطقه در شهر لواسانات واقع شدهاند. همچنین هیات کوهنوردی لواسانات میتواند در مواقع اضطراری کمکرسانی کند.
در برخی از مسیرهای خط الراسی پوشش شبکه تلفن همراه وجود دارد، به خصوص نزدیک به قله ساکا.