قله کلون بستک

زمان مطالعه: 8 دقیقه

قله کلون بستک را باید یکی از در دسترس‌ترین قله‌های موجود در رشته کوه البرز مرکزی دانست که در استان تهران قرار دارد و دارای ۴۱۸۰ متر ارتفاع است. این کوه در شمال منطقه دربندسر واقع شده است و از آنجایی که در فاصله نزدیکی تا گردنه دیزین قرار دارد باید آن را محل مناسبی برای یک صعود آسان به ارتفاع بالاتر از ۴۰۰۰ متر دانست. همچنین معمولا از این قله برای هم هوایی صعود به قله دماوند خصوصا در فصل‌های گرم سال استفاده می‌شود.


قله کلون بستک

    در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره قله چهار هزار متری کلون بستک بررسی کنیم. ابتدا به معرفی این قله خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر موارد مهم آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله

کلون بستک

ارتفاع

4180 متر

استان  

استان تهران، منطقه فشم

رشته کوه 

رشته کوه البرز - البرز مرکزی 

مسیر کلون بستک از تهران

    قله کلون بستک را باید یکی از قله‌های استان تهران و منطقه دیزین دانست که از نظر تقسیم بندی کوهستانی در رشته کوه البرز مرکزی قرار دارد. برای اینکه بتوانید به قله کلون بستک دسترسی پیدا کنید، بای خود را به گردنه دیزین در مجاورت پیست دیزین برسانید. برای اینکه به این گردنه برسید باید وارد جاده فشم به شمشک شوید. نرسیده به گردنه دیزین در سمت راست یک جاده خاکی کوتاه خواهید دید که حرکت در آن شما را به پای کار قله زیبای کلون بستک خواهد رساند.

قله کلون بستک، قله ای در اطراف استان تهران با دکوول این قله را بشناسید.

وجه تسمیه نام قله کلون بستک

    در موارد زیادی در بخش نام‌های قلل به تابلوهای روی قلل استناد می‌شود. در مورد این قله با اینکه در روی تابلون قله به شکل "کلوم بستک" نام قله وارد شده است ولی در بین کوهنوردان و نقشه‌های واژه "کلون بستک" به کار برده شده است. حال اگر به تک واژه‌های این ترکیب نگاه کنیم واژه بستک به معنی بسته در نظر گرفته می‌شود و کلون نیز همان کلون قدیمی است که به قفل بیشتر در نظر گرفته می‌شود و کل نام به شکل در بسته یا کلون بسته ترجمه می‌شود. حال آنکه در گذشته به چه دلیلی این منطقه و این قله را کلون بسته در نظر می‌گرفته‌اند خیلی اطلاعات جامعی در دست نداریم.

ارتفاع قله کلون بستک

ارتفاع قله کلون بستک در تابلو 4150 متر قید شده است اما ارتفاع رسمی در نظر گرفته شده برای این قله زیبا و پر صعود 4180 متر است. با توجه شرایط دسترسی که دارد این قله از پر صعودترین قلل 4000 متری ایران به شمار می‌رود و همواره در برنامه‌های هم هوایی انجام شده برای صعود به قله کلون بستک به عنوان یک مرجع و یک نقطه توقف برای تیم‌های کوهنوردی به شمار می‌رود.

موقعیت قله کلون بستک

تقریبا می‌توان گفت قله کلون بستک اولین قله خط الراسی طولانی است که تا قلل برج و خلنو ادامه می‌یابد و به نوعی جهت‌گیری غرب به شرق دارد و در این بخش حوزه آبریز این منطقه را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می‌کند. ادامه خط الراس به سمت شرق شما را به قلل معروف سرکچال  و سپس برج و خلنو می‌رساند و از سمت دیگر هم به قله سی چال دست خواهید یافت که با ارتفاعی کمتر و به عنوان قله‌ای که بسیاری از اسکی بازان در زمستان از آن استقبال می‌کنند در کنار کلون بستک قرار گرفته است. ارتفاع قله سی چال 3729 متر گزارش شده است.  

مسیرهای معمول صعود به قله کلون بستک

  • مسیر گردنه دیزین به قله یا یال جنوبی: که پر رفت و آمدترین مسیر و کوتاه‌ترین راه است.
  • مسیر یال غربی که از روستای دیزین شروع شده و در میانه مسیر قدری دست به سنگ دارد.
  • مسیر در سمت یال شمالی و شمال غربی کوه که تقریبا از کف دره دریوک آغاز می‌شود و معمولا بسیار کم تردد است.

    لازم به ذکر است که در فصل بهار، برف چال‌هایی در مسیرهای بالای قله شکل می‌گیرند. یکی از این برف چال‌ها از جاده شمشک به دیزین آغاز می‌شود. این برف چال‌ها در ماه‌های فروردین و اردیبهشت و در زمان تثبیت کامل برف جای خوبی برای پیمایش با کرامپون است.

درباره قله کلون بستک با این مقاله از دکوول همراه باشید.

مسیر صعود به قله کلون بستک از دیزین 

    ابتدای این مسیر از گردنه دیزین و محل ایستگاه مخابرات آغاز خواهد شد. بعد از اینکه به گردنه دیزین رسیدید، از طریق یک جاده خاکی به ایستگاه مخابرات که روی یال صعود واقع شده، خواهید رسید. سپس از محل ایستگاه مخابرات یک پاکوب خواهید دید که از یال جنوب شما را به قله می‌رساند. این مسیر پاکوب را به سمت راست ادامه دهید و سپس زمانی که به نزدیکی قله رسیدید، کمی به سمت چپ مایل شوید. پس از اینکه از بین چند قسمت سنگی در زیر قله گذر کردید، به قله زیبای کلون بستک خواهید رسید.

قله کلون بستک به سرکچال

    بعد از صعود به قله کلون بستک می‌توان مسیر را در امتداد قله سرکچال و روی خط الراس ادامه دهید. قسمت ابتدای این مسیر کمی سرپایینی دارد. سپس به تیغه‌های خط‌الراس کلون بستک به سرکچال خواهید رسید. پس از گذشتن از تیغه‌ها مسیر تا پای قلل سرکچال تقریبا بدون هیچ شیب ادامه پیدا می‌کند. با رسیدن به پای سرکچال‌ها، یکی دو شیب پیش رویتان خواهد بود و سپس به سرکچال یک خواهید رسید. با ادامه خط الراس نیز می‌توانید به قله سرکچال سه صعود کنید.

خط الراس کلون بستک به خلنو

    پس از صعود به خط الراس کلون بستک-سرکچال می‌توانید مسیر را به سمت گردنه دریوک ادامه دهید. پس از فرود تا گردنه دریوک باید به خط الراس هرزه کوه صعود کرده و به سمت راست حرکت کنید. پس از طی کردن مسافتی به قله برج خواهید رسید. سپس از طریق قله برج و گذر از تیغه‌های ژاندارم یا ژاندارک به قله خلنو صعود می‌کنید. گردنه دریوک در تصویر بالا زیر سایه دماوند مشخص است. در سمت چپ گردنه دریوک نیز قلل برج و خلنو را با ارتفاع بیشتر می‌بینید.

امکانات منطقه

    در این قله و مسیرهای منتهی به آن پناهگاه و جانپناه وجود ندارد. همچنین در مسیرهای صعود نیز آب آشامیدنی پیدا نخواهید کرد. بنابراین حتما به اندازه کافی آب آشامیدنی همراه خود ببرید و برنامه‌ریزی زمانی خود را به گونه‌ای انجام دهید که نیازی به شب مانی در کوهستان نباشد.

نکات مهم در صعود به قله کلون بستک

  • مسیر صعود به این قله در فصل زمستان به دلیل خطر احتمالی ریزش بهمن در جاده شمشک به دیزین معمولا بسته می‌شود.
  • به دلیل شرایط خاص منطقه‌ای در روزهای بارشی و به خصوص در فصل سرما، کلون بستک در معرض بارش‌های سنگین است و بهتر است برای کوهنوردی به آن مراجعه نکنید.
  • در مسیر قله کلون بستک به سرکچال یک قسمت تیغه‌ای وجود دارد که در فصل زمستان باید صعود از روی آن انجام بگیرد. در فصل تابستان مسیر به طور تقریبی از سمت جنوب یا راست این تیغه ها به پیش می‌رود.

نکات مهم در رابطه با صعود به قله کلون بستک در دکوول بخوانید.

درجه سختی صعود به قله کلون بستک

    قله کلون بستک به خودی خود قله‌ای با درجه سختی بالا برای صعود به شمار نمی‌رود. قله‌ای پیمایشی که تا خود قله دارای پاکوب کاملا مشخص می‌باشد. در بین قلل چهار هزار متری البرز مخصوصا البرز مرکزی می‌توان کلون بستک را به عنوان یکی از قلل آسان به شمار آورد. البته که فاکتور ارتفاع کماکان مهم و قابل توجه است و امکان نشان دادن علائم مربوط به بیماری ارتفاع از جمله سرگیجه و حالت تهوع وجود دارد که با ماندن در ارتفاع یا تنفس صحیح در حین صعود امکان غلبه بر آن به راحتی وجود دارد. به شکل کلی می‌توان کلون بستک را به عنوان قله‌ای پیشنهادی برای افرادی که قصد صعود به اولین قله چهار هزار متری خود را دارند معرفی کرده و پیشنهاد کرد.

آب و هوای قله کلون بستک

    برای اجرای یک برنامه کوهنوردی ایمن و درست بسیار ضروری است که آب و هوای منطقه و قله را چک کنید. کلون بستک باتوجه به ارتفاع بالایی که دارد همواره باید با دقت برنامه‌ریزی و اجرا شود و لزوم پر صعود بودن این قله به معنی ایمن بوده همواره صعود به آن به شمار نمی‌رود.

    مجدد یادآوری می‌کنیم وب سایت‌هایی که می‌توانند آب و هوای قلل را در اختیار شما قرار دهند در مقیاس ماکرو این اطلاعات را در اختیار شما قرار می‌دهند و باید خودتان دانش هواشناسی خودتان را ارتقاء دهید تا در صورت نیاز در منطقه بتوانید از فعالیت ابرها تشخیص وضعیت آب و هوا را انجام دهید. بهترین راه برای به دست آوردن این تخصص را می‌توان شرکت کردن در کارآموزی هواشناسی دانست.

    اما برای به دست آوردن آب و هوای قله کلون بستک هم می‌توانید به وب سایت mountain-forecast مراجعه کنید و هم از طریق اطلاعات منتشر شده در صفحات آقای هاشم نژاد بتوانید نسبت به برنامه‌ریزی برنامه صعود خودتان اقدام کنید.

کلام آخر

    در مطلب قله کلون بستک هر آنچه را که لازم بود درباره این قله زیبا در استان تهران بدانید؛ بیان کردیم. ابتدا به معرفی این قله پرداختیم و سپس درباره دیگر موارد مهم آن حرف زدیم. اگر قصد صعود به دماوند یا قله‌های مشابه دیگر را دارید، می‌توانید هم هوایی را در این قله انجام دهید. اگر نکته دیگری درباره قله کلون بستک وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله را دارید، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.



امتیاز دهی


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها