زمانی که چادر خود را در طول شب نصب میکنید، یا در تاریکی شب به فعالیت در طبیعت میپردازید یا حتی اگر بخواهید به محیطی تاریک سرکی بکشید، نمیتوانید استفاده از هدلامپ را نادیده بگیرید. معمولا در هدلامپها از تکنولوژی LED استفاده میشود. این سیستم نوری را میتوان کم مصرف، نیرومند و ثابت دانست. اهمیت تجهیزات تامین روشنایی هنگام فعالیتهای گوناگون که بیشتر در شب یا در محیطهای تاریک انجام میشود غیر قابل انکار است. در این مطلب قصد داریم به بررسی کامل هدلامپها بپردازیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
گفته میشود اگر در سفر چراغ پیشانی همراه نداشته باشید، قطعا به آن نیاز پیدا خواهید کرد. هدلامپها یا همان چراغهای پیشانی در شرایط زیادی مخصوصا در برنامههای یک روزه به راحتی فراموش میشوند. شاید چون در مقایسه با تجهیزات دیگر کوچک هستند و یا به شکل معمول مورد استفاده قرار نمیگیرند این اتفاق رخ میدهد. اما در طبیعت برای شروع کوهنوردی قبل از طلوع آفتاب، پخت و پز در شب و تقریبا هر زمان دیگری که به نور اضافی نیاز باشد، بسیار مفید هستند.
انتخاب چراغ پیشانی برای کوهنوردی بعدی با توجه به گزینههای فراوان ممکن است کار دشواری به نظر برسد. هدف این نوشته این است که تمام رنگهای جذاب و چراغهای چشمکزن را به چند دسته ساده تبدیل کنیم تا به شما کمک کند چراغ پیشانی مناسبی برای داخل و خارج از کوهستان انتخاب کنید. اینجا همانطور که میدانید دکوول است، رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
انواع پرتوهای نوری هدلامپ
درک اهمیت کاربری هدلامپ اهمیت زیادی دارد که در این بخش به آن میپردازیم. امروز کمتر دیده میشود که هدلامپی چنین قابلیتهایی را نداشته باشد اما باز توصیه میشود که بعد از شناخت انواع انتخابهایی که دارید با توجه به نیاز خود اقدام به خرید کنید.
نور واید: در کاربردهای عمومی مانند استفاده در کمپ، مطالعه و یا کارهای تعمیراتی کاربری بهتری دارند. این نوع نور نمیتواند مسافتهای زیادی را برای شما روشن کند اما قابلیت روشن کردن یک محیط به مقدار کافی را دارد.
نور نقطهای یا متمرکز: این نوع از پرتوهای نوری میتوانند مسافت زیادی را برای شما روشن کند. در اغلب موارد برای مسیریابی در تاریکی استفاده از این نوع هدلامپ بسیار مفید است.
نور قابل تنظیم: بسیاری از هدلامپها دارای حالت قابل تنظیم هستند و میتوان بین این دو وضعیت انتخاب کرد.
لومن چیست؟
لومن (نور خروجی هدلامپ) واحد اندازهگیری نوری است که مقدار نور ساطع شده در تمام جهات را بیان میکند. معمولا، لامپی که دارای لومن بالاتری است، در مقابسه با لامپهای کم لومن مصرف انرژی بیشتری خواهد داشت. بنابراین، آیا لومن بالاتر به معنی روشن بودن نور است؟ در اکثر موارد به این شکل است.
چراغهای پیشانی در روشناییهای مختلف از مدلهای کمپینگ ۵۰ لومنی تا مدلهای صنعتی ۷۰۰ لومن و بالاتر موجود هستند. برای کوهنوردی عمومی، یک چراغ پیشانی با ۲۰۰ تا ۳۰۰ لومن ایدهآل است. این روشنایی به شما پرتو نوری کافی برای دیدن انتهای طناب تیم خود و کمک به پیدا کردن مسیر میدهد، اما عمر باتری طولانیتری نسبت به بسیاری از پرنورترین چراغهای پیشانی بازار دارد. همچنین بسیاری از چراغهای پیشانی دارای روشناییهای متغیر هستند که به صورت دستی (یا به صورت خودکار در مورد فناوری Reactive شرکت Petzl) تنظیم میشوند تا انرژی را حفظ کرده و عمر باتری را افزایش دهند. یکی دیگر از ویژگیهای خوب اکثر چراغهای پیشانی، حالت شب است، یک نور قرمز که دید در شب را حفظ میکند.
فاصله نوری هدلامپ
هدف ذاتی یک هدلامپ را میتوان ایجاد کانال نوری تا یک هدف مشخص دانست. آزمایشهای انجام شده بر روی هدلامپها برای مشخص کردن این است که یک هدلامپ تا چه مسافتی (به متر) میتواند نور مفید و قابل استفاده در اختیار ما بگذارد. توجه داشته باشید لومن مقدار نور را بیان میکند و از Glows (به عنوان منبع نوری) برای بیان مسافتی که نور هدلامپ میتواند آن را روشن کند استفاده میشود.
مدت زمان کاری هدلامپ
این پارامتر که کاملا متغیر به شمار میرود نیز به شما حس قابل درکی درباره اینکه هدلامپ شما توانایی فعالیت برای چند ساعت را خواهد داشت، میدهد. البته با توجه به پیشرفتهایی که در تکنولوژیهای ساخت و ارزیابی هدلامپها در حال رخ دادن است این اندازهگیریها با تغییراتی مواجه شده است و ممکن است اعداد متناقضی برای شما گزارش شوند. این زمان در بین سازندگان به این شکل اندازهگیری میشود: مدت زمانی که طول میکشد تا هدلامپ (در شرایطی که ماه به طول کامل در آسمان باشد) نتواند نور مفید و قابل استفادهای را در فاصله دو متری در اختیار قرار دهد. استانداردهای جدید 10 درصد از روشنی استاندارد منبع نوری را به عنوان مبنا قرار دادهاند.
برای مثال در شرایط گذشته هدلامپ خاصی با 350 لومن زمان 40 ساعت کاری مفید را به خود اختصاص میداد در حالی همین هدلامپ با استانداردهای جدید زمان کارایی دو ساعته را نشان میدهد (در حالی که 38 ساعت دیگر نیز توانایی نور رسانی را خواهد داشت اما سطح روشنایی آن کاهش یافته است.) بنابراین، اگر دو هدلامپ تقریبا مشابه را در اختیار داشتید که زمان مفید کاربری آنها اختلاف قابل ملاحظهای با هم داشت، به سادگی میتوان گفت مدلی که دارای زمان بالاتر است با استاندارد جدید مورد ارزیابی قرار نگرفته است.
وزن هدلامپ
اغلب هدلامپها، با وجود استفاده از باتری، وزنی بین 80 تا 100 گرم دارند. معمولا اختلاف وزن و ابعادی زیادی بین هدلامپها مشاهده نخواهید کرد مگر اینکه به دنبال استفاده از هدلامپهای با قدرتهای نور بسیار بالا باشید. بعضی از آنها دارای بند بالای سر و همچنین جعبه باتری خارج از هدلامپ که در پشت سر قرار میگیرند خواهند بود. توجه داشته باشید که این مدلها برای محیطهای خاص (مثلا غارنوردی یا صعودهای ورزشی) طراحی شدهاند. البته در صعودهای هیمالیانوردی و اکسپدیشنهای مختلف نیز امکان اینکه چنین هدلامپهایی مفید باشند وجود دارد. این موضوع هم به این دلیل است که باطری در داخل پوشاک پر قرار میگیرد و در مقابل تخلیه انرژی در اثر سرما محافظت خواهد کرد.
دوام در برابر آب
با توجه به منطقهای که سفر میکنید و امکان مجاورت با آب و رطوبت وجود دارد، هدلامپ خود را باید متناسب با آن شرایط محیطی انتخاب و خریداری نمایید. به طور معمول هدلامپها دارای استاندارد IPX4 هستند که به معنی مقاومت در برابر جریانهای آبی است و در مواردی از استاندارد IPx7 در طراحی آنها استفاده میشود که به معنی مقاومت تا عمق یک متری آب به مدت زمان 30 ثانیه است.
سطح روشنایی هدلامپها و حالتهای نوری آنها
اغلب هدلامپها حداقل دارای دو حالت مختلف پر نور و کم نور هستند. ممکن است مدلهای مختلف حالتهای نوری دیگری را نیز بتوان به این تقسیم بندی اضافه کرد. برخی از این مدلها به شرح زیر است:
حالت چشمک زن:این حالت معمولا در شرایط امداد و درخواست کمک به کار گرفته میشود. بعضی از مدلهای هدلامپها حتی تنوع در نحوه چشمک زدن دارند و میتوانند این کار را سریعتر یا آرامتر انجام دهند.
حالت کم نور: که به شکل معمول مخصوصا در کمپ یا در حین پیادهروی در مسیرهای بسیار مشخص به کار گرفته میشوند.
حالت متوسط: برای ایجاد راحتی بیشتر و تا حدودی برای ایجاد تنوع در طراحی این حالت قرار داده شده است.
حالت بیشینه: برای شرایطی که بخواهید نور بیشتری داشته باشید، بسیار ایدهآل است.
حالت تقویت شده یا دارای زوم: تعداد محدودی از مدلها این حالت را دارند. این وضعیت به شما اجازه میدهد که برای مدت زمان شاید کوتاه 10 تا 20 ثانیه از نور متمرکز استفاده کنید تا بتوانید بر نقاط خاصی تمرکز کنید. توجه داشته باشید که این حالت باتری بیشتری مصرف میکند.
شاخصههای دیگر هدلامپها
خروجی تنظیم شده: بسیاری از هدلامپها توانایی این را دارند که مقدار نور خروجی را با توجه به کم شدن قدرت باتری تنظیم کنند و همواره نوری یکسان و مشخص را در اختیار قرار دهند.
چراغ هشدار باتری: معمولا با کاهش قدرت باتری امکان تمام شدن باتری و قطعی کامل منبع نور وجود دارد. به همین دلیل چراغ هشداری قرار داده شده است تا قبل از تمام شدن باتری بتواند شما را آگاه سازد.
نور قرمز: اغلب هدلامپها توانایی ایجاد نور قرمز را نیز دارند. نور قرمز همانند نورهای سفید سبب انقباض مردمک نمیشوند بنابراین برای استفاده در شب میتواند مفید باشد.
مقاومت در برابر آب: هدلامپها باید توانایی مقابله با آب ناشی از باران، برف و یا حتی تعرق را تحمل کنند. بعضی از مدلهای مربوط به این کاربری میتوانند حتی در اعماق کم نیز تحمل فرو رفتن در آب را داشته باشند.
چرخش: به قابلیت تنظیم هدلامپ در راستای بالا و پایین گفته میشود و به شما اجازه میدهد تا در جایی که نیاز دارید نور را متمرکز سازید. این کارایی مخصوصا در محیط کمپ و زمانی که در حین مطالعه هستید مفید است.
دکمه خاموش و روشن: در حین خرید حتما به نحوه روشن و خاموش شدن هدلامپ توجه کنید و حتی در حین خرید آنها را امتحان کنید تا راحتی کار کردن با آن را ارزیابی کنید.
باتری: هدلامپ برای فعالیت با باتریهای لیتیومی طراحی شدهاند، این نوع باتریها کارایی و دوام بهتری در هوای سرد ایجاد میکنند و در مقایسه با باتریهای آلکالاین بسیار مقاوم هستند.همچنین میتوان از باتریهای قابل شارژ نیکل هیدریت (NiMH) استفاده کرد که این مدل نیز در هوای سرد کارایی مناسبی دارد.
توجه داشته باشید که باتریهای شارژی در وضعیتی که بیکار باشند و از آنها استفاده نشود قدرت خود را از دست میدهند، بنابراین همراه داشتن تعداد کافی باتری آلکالاین برای شرایط اضطراری کاملا منطقی است.
بند بالای سر و جعبه باتری در پشت سر
بعضی از مدلهای هدلامپ که دارای جریان نوری قویتری هستند معمولا یک بند در بالای سر دارند که هدلامپ با استفاده از یک سیم نازک به جعبه باتری قرار داده شده در پست سر متصل شده است. در مواردی بند بالا متحرک خواهد بود و میتوان آن را جابجا کرد.
انوع باتری
اکثر چراغهای پیشانی فعلی از باتریهای یکبار مصرف یا قابل شارژ استفاده میکنند. برخی میتوانند از هر دو نوع باتری برای یک رویکرد "بهترین در هر دو دنیا" استفاده کنند.
باترین یک بار مصرف
چراغهای پیشانی با باتریهای یکبار مصرف معمولا در ابتدا نسبت به همتایان قابل شارژ خود ارزانتر هستند. اینها گزینه خوبی برای کسانی است که نمیخواهند قبل از سفر خود به یاد آوردن شارژ کردن یک وسیله دیگر را داشته باشند. یک نقطه ضعف این چراغهای پیشانی این است که باتریهای قدیمی به زباله تبدیل میشوند که باید بستهبندی و دفع شوند و این گزینه را به یک گزینه بالقوه کمتر سازگار با محیط زیست تبدیل میکند.
باتری قابل شارژ
چراغهای پیشانی جدید معمولا دارای باتریهایی هستند که میتوان آنها را شارژ کرد تا جایگزین شوند. این گزینه میتواند برای کسانی که نمیخواهند باتریهای اضافی را با خود به بیرون ببرند بسیار راحت باشد، زیرا باتری را میتوان از هر منبع برق قابل حمل جهانی شارژ کرد. اگر قصد دارید از چراغ پیشانی خود به طور مرتب استفاده کنید، شایان ذکر است که یک باتری قابل شارژ ممکن است در طولانی مدت در هزینه شما صرفهجویی کند.
باتری هیبریدی
این چراغهای پیشانی با باتریهای قلیایی یکبار مصرف یا باتری لیتیومی قابل شارژ CORE Petzl سازگار هستند و بهترین گزینه برای کسانی هستند که میخواهند برای هر سناریوی احتمالی آماده باشند.
کلام آخر
این مقاله را به بررسی انواع هدلامپها یا چراغهای پیشانی اختصاص دادیم. این چراغها در تمام ورزشهای ادونچر از جمله کوهنوردی، طبیعت گردی، دوچرخه سواری، دو میدانی مخصوصا اسکای رانینگ و ورزشهای دیگر چون سنگنوردی و یخنوردی کاربرد دارد و میبایست به منظور سهولت انجام فعالیت در شب یا در وضعیتهایی که نور در محیط کم است از آنها استفاده کنید. سعی کنید با توجه به نیازهایی که دارید بهترین انتخاب را برای هدلامپ خود داشته باشید. در صورتی که موضوعی باقی مانده است که به آن اشاره نکردهایم آن را با ما در قالب کامنت و نظرات خود به اشتراک بگذارید. اینجا دکوو است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.