تپه های تاریخی ایلام

تاریخ انتشار: 1401/3/3 - تاریخ آخرین تغییرات: 1403/1/10

ایلام یکی دیگر از استان‌های کردنشین ایران است که چه از لحاظ جاذبه‌های طبیعی و چه از لحاظ جاذبه‌های تاریخی، منطقه‌ای بسیار غنی محسوب می‌شود. یک تاریخ طولانی و پر از رمز و راز و قصه در این استان وجود دارد و همین امر باعث شده جاذبه های گردشگری زیادی از این دوران در ایلام به جا بماند.


آنچه میخواهید درباره تپه های تاریخی ایلام بدانید:

تپه های تاریخی ایلام

     در استان ایلام شمار زیادی تپه‌های تاریخی وجود دارد که به نظر می‌رسد قدمت‌شان مربوط به حدود 10 هزار سال پیش است. این تپه‌ها حرف‌هایی زیادی درباره تاریخ ایلام و اطرافش دارند که در اختیار ما قرار دهند. در ادامه درباره این تپه‌ها بیشتر خواهیم خواند. شمار این تپه‌ها بسیار زیاد است و تعدادی از آنها به ثبت ملی رسیده‌اند. این مساله نشان می‌دهد که ایلام در بخش‌های مختلف تاریخی که بر این مملکت گذشته، حضور پررنگ داشته است. در مطلب همه چیز درباره تپه های تاریخی ایلام قصد داریم شماری از مهم‌ترین این تپه‌‎ها به شما معرفی کنیم.

     این مطلب به شما کمک خواهد کرد که اگر گذرتان به استان ایلام افتاد بتوانید برخی از تپه‌های باستانی این استان را برای بازدید انتخاب کنید و با بازدید از آنها بر اطلاعات تاریخی‌تان درباره این منطقه بیافزایید و همچنین از دیدن یک جاذبه تاریخی از نزدیک لذت ببرید. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

تپه علی کش

     ثبت در فهرست آثار ملی: 3 آبان 1379

     تپه علی کش یا علی آباد یک تپه کوچک و مسدود شده است که در نزدیکی شهر توریستی موسیان و شهرستان دهلران قرار دارد. جالب است بدانید قطر پایه این تپه از 135 متر بیشتر نمی‌شود و ضخامت طبقاتش نیز 7 متر است. قدمت تپه علی کش را هزاره هشتم قبل از میلاد و مربوط به دوره عیلامی‌ها تخمین زده‌اند. تپه علی کش در سال‌های 1961 تا 1963 توسط سه باستان شناس آمریکایی به نام‌های فرانک هول، جیمز نیلی و کنت فلانری کاوش شده و نتایج آن در مقالات مختلف علمی و تاریخی به چاپ رسیده است.

معرفی و بررسی تپه علی کش در استان ایلام و پیشینه تاریخی آن را در دکوول بخوانید.

     جالب است بدانید اولین سکونتگاه‌ها در ایران حدود 9 هزار سال پیش از میلاد مسیح به شکل خانه‌های تک اتاقه در این منطقه ساخته شده است. سپس حدود هشت هزار سال پیش از میلاد مسیح این خانه‌ها گسترش پیدا کرده و زندگی گروهی بر پایه دامداری و کشاورزی در این منطقه به وجود آمده است.

تپه کوزه گران

     ثبت در فهرست آثار ملی: 30 بهمن 1386

     تپه کوزه گران که به آن تپه دره شهر نیز می‌گویند، مربوط به عصر مس است و در دره شهر قرار دارد. فاصله این تپه تا تپه تیخان حدود 6 کیلومتر است. شاید جالب باشد که بدانید قدمت طبقه اول این تپه مربوط به دوره سامانیان است. در این تپه باستانی سفال‌های رنگینی به دست آمده که طرح روی بیشترشان شامل پرندگان و بزهای کوهی بوده است.

درباره تپه کوزه گران یکی دیگر از تپه های تاریخی استان ایلام در دکوول بخوانید.

     همچنین یک کوهستان در طبقه پایین تپه پیدا شده است که چند مدل قبر در آن وجود دارد. برخی از استخوان‌ها را در کوزه‌هایی ریخته و در یک محل سفیدکاری شده دفن کرده‌اند. برخی قبرهای دیگر به صورت گورهای امروزی هستند و حتی مقادیری خاکستر نیز در این گورستان کشف شده است. کوزه های شکسته و همچنین تنورهایی در این منطقه یافت شده و این احتمال را به وجود آورده که روزگاری این منطقه کارگاه سفالگری بوده است.

تپه قلعه توت ایلام

     ثبت در فهرست آثار ملی: 9 اردیبهشت 1382

     تپه قلعه توت یکی دیگر از تپه های باستانی استان ایلام است که در روستای بانقلان قرار گرفته است. جدا از آثار تاریخی که در این تپه کشف شده یک قلعه تاریخی به نام قلعه توت نیز در آن قرار دارد. همچنین اطراف این تپه را باغات و اراضی کشاورزی فراگرفته و قاب سبزی را به وجود آورده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این تپه حدود 15 متر از سطح زمین فاصله دارد و به همین دلیل معماری قلعه موجود در آن به درستی مشخص نبود.

تپه قلعه توت و داستانهای تاریخی آن را در پایگاه داده دکوول بخوانید.

تپه چگاگرا

     ثبت در فهرست آثار ملی: 30 دی 1385

     یکی دیگر از تپه‌های تاریخی در استان ایلام، چگا گرا نام دارد و قدمت آن را مربوط به عصر آهن می‌دانند. تپه چگا کرا در بخش مرکزی، دهستان میش خاص و روستای محمودآباد قرار گرفته است. تا به امروز آثار تاریخی مهم و فراوانی در این تپه یافت شده که براساس آنها می‌توان درباره بخشی از تاریخ ایلام مطالعه کرد.

تپه‌های کزآباد

     یکی دیگر از تپه‌هایی باستانی موجود در استان ایلام تپه‌های کز آباد نام دارد که در دهستان هلیلان قرار گرفته است. در واقع کز آباد شامل دو تپه بزرگ و کوچک است که در تپه بزرگ‌تر کوزه‌هایی با قدمت سه هزار ساله یافت شده است. یک گورستان در شمال تپه بزرگ وجود دارد که جدا از انواع قبرهای تاریخی، آلات و ادوات و کوزه‌های گلی نیز در آن کشف شده است.

     جالب است بدانید در این گورستان، قبرهای زنان بیشتر است و داخل این قبرها زیورآلاتی مانند کمربند، دستبند و ... از جنس شیشه و مس وجود داشته‌اند. در این منطقه همچنین کوزه‌هایی شبیه به قوری کشف شده که برخی از این کوزه‌ها رنگی و برخی دیگر بی رنگ هستند.

معرفی و بررسی تپه کز آباد واقع در استان ایلام را در دکوول مطالعه بفرمایید.

تپه تیخان

     یکی دیگر از تپه های تاریخی استان ایلام که می‌توان آن را به عنوان جاذبه گردشگری نیز شناخت تپه تیخان نام دارد. این تپه باستانی را به نام تیغن نیز می‌شناسند. این تپه در شمال شرقی دره شهر و در دو کیلومتری رودخانه سیمره قرار داد. در واقع تیخان در میان زمین‌های کشاورزی روستای جمشید آباد قرار گرفته است.

     در طبقه اول این تپه باستانی، سفال‌هایی از نوع نخودی و آجری پیدا شده‌اند. قدمت این تپه باستانی را به قبل از میلاد مسیح نسبت می‌دهند. همچنین آثار زیادی از دوره ساسانیان در تیخان به جا مانده که نشان دهنده این مساله است که در زمان ساسانیان این منطقه فعال و دارای مدنیت بوده است. همچنین تیغه‌های سنگ چخماق نیز در این منطقه یافت شده که نشان از قدمت دور و دراز این تپه دارد.

درباره تپه تیخان در دکوول بخوانید، تیخان تپه ی باستانی در استان ایلام است که تاریخ بسیاری در دل خود جای داده است.

     از میان دیگر تپه‌های باستانی استان ایلام می‌توان از مواردی همچون تپه آل ویس، تپه ارجنی، تپه چالاب، تپه چشمه بید، تپه زردآلوآباد، تپه چقا جانیه و ... اشاره کرد. در نزدیکی هر کدام از این تپه‌ها جاذبه های گردشگری دیگری نیز وجود دارد که شما می‌توانید زمانی که برای بازدید از هر کدام از این تپه‌ها مراجعه می‌کنید، از جاذبه های گردشگری دیگر نزدیک به آن تپه نیز بازدید نمایید.

کلام آخر

     در مطلب همه چیز درباره تپه‌ های تاریخی ایلام شماری از تپه‌های تاریخی بی‌شمار این استان را به شما معرفی کردیم و مختصری درباره هر کدام از آنها حرف زدیم. ایلام یکی از کهن‌ترین مناطق ایران و از نخستین جاها در این کشور است که مدینت در آن شکل گرفته.

به نظر می‌رسد این منطقه بخشی از عیلام باستان بوده است. اگرچه در مطلبی دیگر مفصل درباره این استان حرف زده‌ایم اما اشاره به قدمت آن کمک می‌کند، وجود این میزان از تپه‌های باستانی در ایلام را بهتر درک کنیم.  هر کدام از این تپه‌ها روزگاری تمدنی بوده‌اند، انسان‌هایی در آن زندگی می‌کرده‌اند و داستان‌هایی در دل خود پنهان دارند.

     اگر گذرتان به ایلام افتاد، با بازدید از آنها اطلاعات بیشتری درباره تاریخ ایران به دست آورید و توصیه می‌شود قبل از سفر به ایلام کمی درباره تاریخچه این منطقه بخوانید تا هنگام بازدید از جاذبه‌های تاریخی که تپه‌های باستانی نیز جزوی از آن هستند، لذت بیشتری ببرید.

اگر نکته دیگری درباره تپه‌های باستانی استان ایلام وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشده است، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از ان استفاده نمایید.