صعود به قله کهار و قله ناز

زمان مطالعه: 8 دقیقه

قله‌های ناز و کهار دو قله بلند و سرسخت در رشته کوه‌های البرز هستند که صعود به آنها تجربه‌ای به یادماندنی برای کوهنوردان و علاقه‌مندان به طبیعت رقم می‌زند. مجاورت این قله‌ها با دو دره جاده چالوس و طالقان باعث می‌شود با صعود به آنها چشم‌انداز زیبایی از منطقه جلو چشم‌مان قرار گیرد. هر چند این قله‌ها از جمله مرتفع‌ترین قله‌های رشته کوه‌های البرز هستند، اما با داشتن برنامه منظم می‌توان یک روزه هر دو قله را فتح کرد، برای کسب اطلاعات بیشتر با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.


فهرست:

قلل ناز و کهار، قله‌هایی با چشم‌انداز زیبا

    رشته کوه البرز به عنوان یکی از اصلی‌ترین رشته کوه‌های ایران است که تقریبا در بخش شمال کشور واقع شده و در چند استان از جمله مازندران، گیلان و گلستان گسترش یافته است. این رشته کوه که به سه بخش شرقی، غربی و مرکزی تقسیم می‌شود، قله‌های بلندی دارد که از معروف‌ترین آنها دماوند، علم کوه و سماموس و تعداد زیادی قله چهار هزار متری هستند.

    به طور کلی مرتفع‌ترین قله‌های ایران در این رشته کوه واقع شده‌اند. اغلب قله‌های بلند رشته کوه‌های البرز در البرز مرکزی قرار دارند. این قسمت از البرز که از سمنان تا کرج امتداد دارد، طبیعتی زیبا داشته و همین باعث می‌شود نه تنها افرادی که به طور حرفه‌ای کوهنوردی می‌کنند که علاقه مندان به طبیعت نیز جذب آن شوند. ناز و کهار دو قله بلند واقع شده در البرز مرکزی از جمله مقاصد کوهنوردان و طبیعت‌گردان است.

معرفی قله ناز

    قله ناز در استان البرز واقع شده و از جنوب به دره جاده چالوس و از شمال به دره طالقان منتهی می‌شود. بخشی از مسیر صعود به این قله ۴۱۰۸ متری با مسیر صعود به قله کهار که ۴۰۵۰ متر ارتفاع دارد مشترک است و معمولا افرادی که می‌خواهند به قله ناز صعود کنند، قله کهار را نیز فتح می‌کنند.

    چند قله کوتاه‌تر نیز در اطراف این قله‌ها وجود دارد که بسته به مسیری که برای صعود انتخاب می کنید، ممکن است موفق به فتح آنها نیز شوید. مسیر معمول صعود به قله ناز را می‌توان جبهه جنوبی دانست که از دو یال جنوب شرقی و جنوب غربی تقریبا به سمت قله عبور می‌کنند. در واقع دلیل اینکه دو قله ناز و کهار بسیار نزدیک به همدیگر و همواره همراه همدیگر مورد صعود کوهنوردان قرار می‌گیرند یکی بودن مسیر صعود از جبهه جنوب شرقی است که در نهایت پس از رسیدن به قله کهار به واسطه خط الراس بین دو قله به قله ناز دست خواهید یافت.

درباره قله ناز و قله کهار با این مقاله از دکوول همراه باشید.

معرفی قله کهار

    قله کهار در بین دو قلوهای کهار و ناز قله کوتاه‌تر به شمار می‌رود و با ارتفاع 4050 متر از سطح آب‌های آزاد مجدد در استان البرز واقع شده است. قله کهار همانطور که گفته شد نسبت به قله ناز در جهت شرق قرار گرفته است بنابراین با ادامه خط الراس به سمت غرب از روی قله کهار به قله ناز دست خواهید یافت.

    در ادامه مسیر صعود به این دو قله را بررسی خواهیم کرد اما یادتان باشد که برای دست یابی به این دو قله باید به روستای کلوان دست پیدا کنید که در جاده چالوس واقع شده است. قله کهار از جمله قللی به شمار می‌رود که بسیار مورد توجه کوهنوردان استان البرز و استان تهران است و همواره در فصل پاییز که زیبایی خاصی در منطقه وجود دارد و همچنین در فصل تابستان بسیار مورد استقبال کوهنوردان قرار می‌گیرد. البته که باید حواستان به بارش‌های شدید در فصل پاییز باشد.

    همچنین با توجه به اینکه این دو قله بالای 4000 متر ارتفاع دارند برای افرادی که قصد دارند تجربه صعودهای زمستانی خود را گسترش دهند این دو قله بسیار مقصد جذابی خواهند بود و هم برای صعودهای یک روزه در زمستان و هم صعودهای دو روزه در زمستان و انواع پیمایش‌ها می‌توان از این دو قله ارزشمند با نام‌های ناز و کهار استقبال کرد.

مسیرهای صعود به قلل ناز و کهار

    برای صعود به قله ناز و کهار پنج مسیر وجود دارد.

  • مسیر غربی از روستای ‌سنج شروع می‌شود. اگر این مسیر را انتخاب کرده‌اید با رسیدن به قله وارکش باید کوهنوردی خود را ادامه دهید تا به قله ناز برسید.
  • مسیر شرقی صعود به قله ناز از روستای کلوان شروع می‌شود و در ادامه جانپناه کهار، قله کهار، قله کهار کوچک و قله میشینه‌نو سر راه قرار می‌گیرند.
  • در ابتدای مسیر شمالی، روستای گته ده قرار دارد و از این مسیر به یال شمالی قله ناز می‌رسید. این مسیر از جمله مسیهای دشوار است و کمتر مورد توجه کوهنوردان قرار می‌گیرد.
  • اگر بخواهید از مسیر جنوبی به قله ناز صعود کنید باز هم باید به روستای کلوان رفته و با پشت سر گذاشتن جانپناه سیادر و قله میشینه‌نو به قله ناز صعود کنید.
  • از مسیر جنوب غربی که از روستای دوروان شروع می‌شود نیز می‌توان به قله ناز صعود کرد. در این مسیر دره رود کوچک و قله وارکش قرار دارند.

    بر اساس گزارش‌های منتشر شده از سوی باشگاه‌های کوهنوردی کسانی که می‌خواهند در یک روز دو قله کهار و ناز را فتح کنند، معمولا مسیر شرقی را انتخاب می‌کنند که از روستای کلوان شروع می‌شود. برای رسیدن به این روستا که در جاده چالوس واقع شده است باید پل خواب را پشت سر بگذارید و به ورودی روستای سیرا بروید.

    پس از پشت سر گذاشتن سیرا، آویزر و آیگان به کلوان می‌رسید و کوهنوردی شما آغاز می‌شود. در انتهای روستا معمولا جایی برای پارک پیدا خواهید کرد البته اگر در فصول خیلی شلوغ به این منطقه بروید امکان اینکه در پیدا کردن جای پارک مناسب به مشکل بخورید وجود دارد پس تا جای ممکن با تعداد ماشین کمتر وارد این منطقه شوید.

    اگر این مسیر را انتخاب کرده‌اید، قبل از رسیدن به قله ناز به قله کهار دست خواهید یافت. در واقع کوهنوردی در این مسیر از یال اصلی قله کهار صورت می‌گیرد و به جانپناه این قله که با عنوان جانپناه کهار شناخته می‌شود می‌رسید و بعد از حدود دو تا سه ساعت کوهنوردی، البته با توجه به سرعت و توانی که دارید می‌تواند بیشتر هم به طول بیانجامد، به قله کهار می‌رسید. زمانی که قله کهار فتح شود، با حدود سه ساعت دیگر کوهنوردی می‌توانید خودتان را به قله ناز برسانید.

درباره مسیر صعود به قله‌های ناز و کهار با این مقاله از دکوول همراه باشید.

چند نکته درباره قلل ناز و کهار

    قله‌های ناز و کهار هر چند از نظر ارتفاع جزو بلندترین قله‌های ایران نیستند و با وجود اینکه درجه سختی صعود به آنها نسبت به بسیاری از قله‌های دیگر کمتر است، اما برای فتح آنها به تجهیزات کامل کوهنوردی و آمادگی بدنی بالا نیاز دارید. کفش مناسب کوهنوردی، باتوم کوهنوردی، لباس آستین بلند، عینک آفتابی و کلاه نقاب دار از ملزومات صعود به قله‌های ناز و کهار هستند.

    البته نیازی به تجهیزات فنی وجود ندارد چون مسیر به شکل کامل پیمایشی است اما در فصل زمستان با توجه به احتمال یخ زدگی و وجود برف سفت در خط الراس کهار و ناز قطعا نیاز یه کرامپون دارید. همچنین در شیب‌های آخر منتهی به قله کهار نیز امکان نیاز داشتن به کرامپون در فصل زمستان وجود دارد. همچنین قانون اینکه همراه با کرامپون باید کلنگ هم همراه داشته باشید را فراموش نکنید. کلنگ کوهنوردی می‌تواند در زمستان بسیار نجات دهنده و پر کاربرد باشد.

    در همه فصول سال می‌شود به قله‌های ناز و کهار صعود کرد، اما بهار و اوایل پاییز که هوا معتدل‌تر هستند زمان مناسب‌تری برای صعود است. به ویژه در بهار با توجه به طراوت و سرسبزی منطقه، کوهنوردی به سمت این قله‌ها لذت بخش خواهد بود. صعود به قله ناز در زمستان سخت است و برای این کار نیازمند تجهیزات ویژه هستید.

    در مسیر صعود به قله‌های ناز و کهار چشمه‌هایی وجود دارد که آب آنها آشامیدنی است. کوهنوردانی که این قله‌ها را برای صعود انتخاب می‌کنند معمولا ظرف‌های آب خود را از این چشمه‌ها پر می‌کنند. اطراف این چشمه‌ها مکان‌های مناسبی برای اتراق، استراحت و صرف صبحانه و ناهار است.

    برنامه صعود به قله‌های ناز و کهار یک برنامه یک روزه است و اگر آن را از صبح زود شروع کنید تا شب طول خواهد کشید. فاصله کلوان تا تهران حدود ۷۰ کیلومتر است و چه از تهران و چه از شهرهای دیگر مانند کرج که قصد حرکت به سمت این روستا را داشته باشید باید به گونه‌ای برنامه ریزی کنید که صبح بسیار زود پای مسیر صعود باشید.

بسیاری از افراد در یک روز به فتح یکی از قله‌های ناز و کهار که معمولا قله کهار است اکتفا می‌کنند و با رسیدن به این قله به سمت پایین برمی گردند. آنها بعد از بازگشت می‌توانند به جانپناه کهار یا روستای کلوان که طبیعتی زیبا دارد بروند و ساعت‌هایی را در آنجا بگذرانند. کوه ناز که قله ناز در آن قرار دارد جز این قله و کهار، چند قله دیگر را نیز در خود جای داده که همگی ارتفاع کمتری دارند.

    دو قله ناز و کهار به دلیل ارتفاع زیاد و موقعیتی که در آن واقع شده‌اند، این امکان را فراهم می‌آورند که از بالای قله چشم‌انداز زیبایی را ببینید. از بالای قله ناز هم به طبیعت زیبای جاده چالوس اشراف دارید و هم می‌توانید دره طالقان را که آن هم طبیعتی زیبا و منحصر به فرد دارد ببینید. این جاذبه‌ها از جمله مواردی هستند که بسیاری از افراد را جذب این قله‌ها می‌کند.

    در کوه ناز حیوانات وحشی وجود ندارند و از این بابت نباید نگرانی به خود راه دهید. با وجود این باید برنامه صعود را به گونه‌ای بچینید که شب کوهنوردی نکنید. در تاریکی هوا یا باید از کوه فرود آمده باشید یا اینکه خود را به یک جانپناه رسانده باشید. از نظر امکانات پزشکی مشکل چندانی وجود ندارد و در نزدیکی کلوان مراکز پزشکی وجود دارد و در صورت بروز مشکل می‌توانید خود را سریع به آنها برسانید.

درباره پناهگاه کهار با این مقاله از دکوول همراه باشید.

جانپناه و پناهگاه‌های منطقه

    هم در مسیر صعود به قله کهار و در یال اصلی قله کهار جانپناه وجود دارد که با عنوان همان جانپناه کهار شناخته می‌شود و هم در مسیر قله ناز که با عنوان جانپناه سیادر شناخته می‌شود. جانپناه کهار در ارتفاع حدودی 3200 متری قرار گرفته است و در نزدیکی آن در فصول پر آب چشمه نیز وجود دارد.

    پوشش آنتن موبایل نیز کم و بیش در یال‌های قلل وجود دارد و در بسیاری از مناطق می‌توان با کمی جابجا شدن آنتن مناسب را پیدا کرد. جانپناه کهار حدودا ظرفیتی 10 نفره دارد پس اگر در فصول شلوغ قصد دارید به این منطقه سفر کنید حتما نبود فضای کافی در داخل جانپناه را نیز مد نظر داشته باشید. در نهایت باید خدمت شما عرض کنیم که این منطقه فاقد پناهگاه است و همین دو جانپناه به عنوان تاسیسات کافی برای کوهنوردان وجود دارند.

    همچنین جانپناه سیادر نیز تقریبا هم ارتفاع با جانپناه کهار می‌باشد و در ارتفاع حدود 3200 متری قرار دارد. در این مسیر که ابتدا قله ناز صعود می‌شود و سپس از طریق خط الراس خواهید توانست به قله کهار دست پیدا کنید نیز دو چشمه وجود دارد که اولی در روستای کلوان و دیگری در نزدیکی جانپناه قرار دارند. این یال به طور کلی پوشش قابل قبولی از آنتن و شبکه تلفن همراه دارد.

درباره پناهگاه سیاه در در کهار با این مقاله از دکوول همراه باشید.

کلام آخر

    کوهنوردی از جذاب‌ترین نوع طبیعت‌گردی و ادونچر به شمار می‌رود. هر چند فتح هر قله‌ای جاذبه‌های خودش را دارد، اما برخی از کوه‌ها هستند که کوهنوردی در آنها جذاب‌‎تر هستند و خستگی کمتری دارند. اگر در جایی کوهنوردی کنید که طبیعت خشکی نداشته باشد و در مسیر خود درخت، سبزه و گل ببینید لذت بیشتری خواهید برد.

    علاوه بر این یکی از جذاب‌ترین بخش‌های یک کوهنوردی این است که به قله برسید و چشم‌اندازی را پیش چشم خود ببینید که زیبا و شگفت‌انگیز باشد. با صعود به قله‌های ناز و کهار همه این جاذبه‌ها وجود دارند. صعود به این قله‌ها که در دل طبیعت زیبای چالوس و طالقان واقع شده به این دلیل تجربه‌ای به یاد ماندنی است که علاوه بر کوهنوردی، طبیعت‌گردی نیز اتفاق می‌افتد.

    به این موارد می‌توان دسترسی آسان به این قله‌ها را هم اضافه کرد. قله‌های زیبای زیادی در ایران و جهان وجود دارند که خیلی‌ها دلشان می‌خواهد آنها را فتح کنند، اما در بسیاری موارد رسیدن به پای قله خود سفری طولانی است و در مدت زمانی کوتاه امکان‌پذیر نیست. دسترسی آسان به قله‌های ناز و کهار این امکان را به شما می‌دهد که با یک برنامه ریزی ساده، کوهنوردی لذت بخشی را برای خود رقم بزنید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.