آشنایی با جزایر هرمزگان

تاریخ انتشار: 1401/3/2 - تاریخ آخرین تغییرات: 1403/2/4

استان هرمزگان را می‌توان زیستگاه جزایر دانست؛ زیرا شمار زیادی جزیره زیبا در این استان وجود دارد. به اعتقاد بسیاری از افراد و از دید صنعت گردشگری، مهم‌ترین این جزایر جزیره کیش، جزیره قشم و جزیره هرمز هستند که در مطالب دیگر درباره‌شان مفصل حرف زدیم.


آنچه میخواهید درباره آشنایی با جزایر هرمزگان بدانید:

جزایر استان هرمزگان

    در این مقاله از وب سایت دکوول با ما همراه باشید تا درباره  تعداد زیادی جزیره دیگر در این استان وجود دارد بپردازیم. قبل از اینه به معرفی این جزایر دیدنی، بهتر است در یک فهرست، نام همه آنها را مرور کنیم. جزایر استان هرمزگان در جدول زیر قرار گرفته‌اند:

نام جزیره

مساحت

جزیره قشم

1491

جزیره فرور کوچک

5

جزیره فرور بزرگ

26.2

جزیره کیش

91.5

جزیره ابوموسی

12

جزیره لاوان

81

جزیره سیری

17

جزیره تنب بزرگ

11

جزیره تنب کوچک

2.5

جزیره هندورابی

23

جزیره هرمز

49

جزیره شیدور

98

جزیره هنگام

50

  جزیره لارک 

48.7

  

    در مطلب راهنمای جزایر استان هرمزگان قصد داریم چند مورد از این جزایری که در بالا نامشان ذکر شد را به شما معرفی کنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر این زمینه هستید و دوست دارید بیشتر درباره جزایر دیدنی استان هرمزگان بدانید، با ما همراه باشید.

جزیره ابوموسی

    ابوموسی جزیره‌ای نسبتا نام آشنا در استان هرمزگان است. این جزیره که بدان بوموسی نیز می‌گویند را باید یکی از جزایر سه گانه جنوب خلیج فارس دانست که برای ایران و حتی منطقه اهمیت استراتژیک دارد. ابوموسی حدود 12 کیلومتر مربع مساحت دارد و آب و هوای این منطقه بسیار گرم، مرطوب و شرجی است. در اکثر روزهای سال این این آب و هوا تغییر چندانی نخواهد کرد.

     اگر قصد سفر به این جزیره را دارید می‌توانید از طریق مسیر هوایی و همچنین مسیر آبی خود را به آن برسانید. به صورت منظم و روزانه از فرودگاه بندرعباس به سوی ابوموسی پروازهایی صورت می‌گیرد. همچنین اگر بخواهید مسیر آبی را انتخاب کنید، شناورهای مسافربری بندر لنگه در طول هفته دو تا سه بار به سوی ابوموسی حرکت می‌‌کنند. همچنین از این جزیره به سوی شارجه نیز شناورهایی وجود دارند که مسافران را جابجا می‌کنند.

    یک داستان جالب توجه درباره جزیره ابوموسی وجود دارد و آن دعوای ایران و امارات متحده عربی بر سر مالکیت این جزیره است. اگرچه ابوموسی جزو خاک ایران محسوب می‌شود اما کشور امارات همیشه بر روی آن ادعای مالکیت داشته است. به واسطه وضعیت ویژه این جزیره، سپاه پاسداران و ارتش ایران در آن حضور نظامی دارند. یک اختلاف دیگر بر سر این جزیره درباره نام آن است. بسیاری معتقدند باید نام ابوموسی به صورت رسمی به بوموسی تغییر یابد. حتی این پیشنهاد در مجلس شورای اسلامی نیز مطرح شده است. اما تا امروز نام ابوموسی به صورت رسمی بر روی جزیره قرار دارد.

معرفی و بررسی جزیره ابوموسی در استان هرمزگان را در دکوول بخوانید.

    جزیره ابوموسی، قدمت تاریخی دارد. شاید جالب باشد که بدانید در جریان جستجوی تاریخی که در این منطقه انجام شده، هفت محوطه تاریخی پیدا شده است. همچنین وجود سفال‌هایی از دوره‌های ساسانی، ایلخانی، تیموری و صفوی نشان از قدمت این جزیره دارد. تاریخ‌شناسان معتدند که ایران از زمان حکومت عیلامی، مادها و هخامنشیان بر روی ابوموسی مالکیت داشته و به دلیل استراتژیک بودن منطقه همیشه مورد توجه حکومت‌ها قرار داشته است. در سال 1908 جزایر سه گانه ایران یعنی تنب بزرگ و تنب کوچک و ابوموسی در اشغال دولت بریتانیا قرار گرفت که پس از حدود 70 سال شکایت‌های مداوم به ایران بازگردانده شد.

    ابوموسی را باید یک جزیره نظامی دانست که مردم بومی هم در آن زندگی می‌کنند. به همین دلیل گردشگرانی که می‌خواهند از این جزیره بازدید نمایند باید مجوز داشته باشند. این مجوز را می‌توان از فرمانداری ابوموسی، اداره میراث فرهنگی استان هرمزگان، اداره کل عمران جزایر و سپاه پاسداران دریافت کرد. همچنین اگر مقیم این جزیره نباشید اما یکی از بومیان شما را دعوت کند، اجازه ورود به جزیره را خواهید داشت.

    با وجود تمام این دلایل می‌توان نتیجه گرفت صنعت گردشگری در جزیره زیبای ابوموسی توسعه پیدا نکرده است. در این منطقه هتل وجود ندارد و گردشگران باید در اقامتگاه‌های بومگردی ساکن شوند. نکته دیگر اینکه تمام سواحل در اختیار نیروی نظامی قرار دارد و گردشگران اجازه بازدید از این سواحل را نخواهند داشت.

جزیره لاوان

    یکی دیگر از جزایر هرمزگان، لاوان نام دارد. این جزیره در بخش کیش شهرستان بندر لنگه قرار گرفته است. از شمال شرقی به جزیره مقام و از شرق به شیدور می‌رسد. این جزیره 81 کیلومتر مربع مساحت دارد و پس از قشم باید آن را بزرگ‌ترین جزیره ایرانی دانست که در آب‌های خلیج فارس قرار گرفته است.

    جزیره لاوان از قدیم قطب صید مروارید بوده است و به همین دلیل هم لقب مروارید پنهان خلیج فارس را بدان داده‌اند. بیشتر جاذبه‌های این جزیره از نوع زیست محیطی است و بیشتر پیشرفتی که در آن صورت گرفته را مدیون صنعت نفت و استخراج آن است. از نظر حیات وحش لاوان را باید ارزشمند دانست زیرا حدود 150 راس جبیر (نوعی آهو) و تعداد زیادی گوسفند وحشی در این جزیره زندگی می‌کنند.

    جزیره زیبای لاوان رطوبت و دمای بسیار بالایی دارد و به همین سفر تابستانی و حتی بهاری به این منطقه کار دشواری است. از همین رو لاوان را نیز مانند سایر نقاط خلیج فارس باید مقصد سفر زمستانی دانست. اما از آنجایی که این جزیره نسبت به سایر جزایر دیدنی خلیج فارس از نظر گردشگری توسعه نیافته است، شاید اگر قرار باشد یک گزینه برای سفر انتخاب کنید، بهتر است آن گزینه لاوان نباشد. اگر چه این عدم توسعه در صنعت گردشگری تا حدی بکر بودن منطقه را حفظ کرده و این نکته مثبتی است.

درباره جزیره لاوان و محل قرار گیری آن در دکوول بخوانید.

جزیره هندورابی

    جزیره هندورابی، یکی دیگر از جزایر گردشگری هرمزگان به حساب می‌آید که در نزدیکی جزیره کیش قرار گرفته است. در واقع اگر به کیش سفر می‌کنید، می‌توانید در طول سفرتان زمانی را نیز برای بازدید از جزیره هندورابی کنار بگذارید. این جزیره حدود 23 کیلوکتر مربع مساحت دارد و در فاصله بین کیش و لاوان قرار گرفته است. هندورابی را می‌توان سرزمینی هموار و تقریبا بدون عوارض طبیعی دانست و این مساله بسیار این جزیره را خاص و منحصر به فرد می‌کند.

    در جزیره هندورابی، جدا از زیبایی‌های طبیعی جاذبه‌های تاریخی هم وجود دارد که این نشان‌دهنده قدمت هندورابی است. یک روستا به نام هندورابی در جزیره وجود دارد که خرابه‌های قریه‌ای تاریخی به نام الدورات در آن دیده می‌شود. همچنین یک قریه دیگر در یک کیلومتری هندورابی وجود دارد که از دوره‌های مختلف تاریخی در آن چیزهایی پیدا شده است. در سال ۱۶۴۸ میلادی هندورابی هم مانند بسیاری دیگر از مناطق جنوبی ایران مستعمره پرتغالی‌ها شد.

    توسعه گردشگری جزیره هندورابی از زمانی که این منطقه را به کیش الحاق کردند، آغاز شد. در سال 1392 هتل‌های چادری برای مسافران ساختند و در سال 1393 توسعه گردشگری این جزیره به صورت جدی در دستور کار قرار گرفت. مطالعات این توسعه به همکاری کشور آلمان انجام شده است. نزدیک بودن هندورابی به کیش باعث توجه بیشتر گردشگران به این منطقه شده است.  دلیل دیگر برای این توسعه را باید افتتاح فرودگاه هندورابی در سال 1396 دانست. برای رسیدن به هندورابی می‌توانید از دو مسیر دریایی و هوایی استفاده کرد.

بررسی و معرفی جزیره هندورابی را در دکوول بخوانید.

جزایر تنب بزرگ و تنب کوچک

    تنب بزرگ و کوچک دو جزیره از جزایر سه گانه خلیج فارس هستند. تنب بزرگ حدود 11 کیلومتر مربع و تنب کوچک نیز حدود دو و نیم کیلومتر مربع مساحت دارد. جزیره تنب بزرگ از جنوب به ابوموسی، از شرق یه عمان و از غرب به تنب کوچک می‌رسد. در واقع فاصله تنب کوچک و بزرگ با هم 12 کیلومتر است. این دو جزیره در عمیق‌ترین قسمت‌های خلیج فارس قرار گرفته‌اند. این دو جزیره همچنین داخل دو کریدور رفت و برگشت طرح تفکیک تردد بین‌المللی کشتی‌ها قرار گرفته‌اند. بخش زیادی از نفت خام مورد نیاز جهان از این مسیر می‌گذرد و این مساله اهمیت استراتژیک این جزایر را دو چندان کرده است.

معرفی و بررسی جزیره تنب بزرگ در پایگاه داده دکوول بخوانید.

    تجهیزات نظامی در این دو جزیره نیز مانند ابوموسی مستقر شده است. در جزیره تنب کوچک یک اسکله کوچک و یک فرودگاه کوچک برای استفاده نظامی وجود دارد. تنب اما دارای فرودگاه و اسکله بزرگ‌تری است که آن هم تنها استفاده نظامی دارد. در بخشی از قسمت‌های تنب بزرگ در نزدیکی سواحل در یک شهرک خانه‌های مسکونی وجود دارند که چند جاده و خیابان این خانه‌ها را به هم وصل کرده است. در این شهرک فروشگاه‌ و بخش‌های تجاری نیز وجود دارد.

معرفی و بررسی جزیره تنب کوچک یکی از جزایر مهم جنوب ایران را در دکوول بخوانید.

جزیره هنگام

    یکی دیگر از جزایر دیدنی استان هرمزگان که در سال‌های اخیر گردشگران زیادی به سویش روانه شده‌اند، هنگام نام دارد. این جزیره 50 کیلومتر مربع مساحت دارد و از آبادی‌های کوچک تشکیل شده است و جدا از صنعت گردشگری به دلیل داشتن معادن سرب، خاک و نمک نیز بسیار اهمیت دارد. شکل این جزیره مانند یک مخروط ناقص است. هنگام تا بندرعباس 43 مایل دریایی و تا قشم 29 مایل دریایی فاصله دارد.

    ارتفاعات این جزیره، پست و از جنس آهنک است. بلندترین ارتفاعی که در هنگام وجود دارد، 106 متر است. بومیان اصلی که در این منطقه زندگی می‌کنند از قبیله آل بو فلاسه هستند. شاید جالب باشد که بدانید اصالت حاکم دبی نیز به این قبیله باز می‌گردد. در واقع تمام اعضای 141 خانه‌ای که در این جزیره زندگی می‌کنند، با هم خویشاوند هستند.

     تفریحات آبی زیادی وجود دارد که در سفر به هنگام می‌توانید از آن لذت ببرید. همچنین جاذبه‌هایی وجود دارد که در این سفر می‌توانید از آنها بازدید نمایید. از میان این جاذبه‌ها می‌توان به کشتی به گل نشسته یونانی، بازدید از دلفین‌ها، بازدید از آهوها، غرفه‌های سنتی و خاردم مصری اشاره کرد. شما می‌توانید در سواحل زیبای هنگام کمپ کنید و از امنیت جزیره مطمئن باشید.  

    موقعیت جغرافیایی جزیره به دلیل قرار گرفتنش در خلیج فارس و نزدیکیش با تنگه هرمز استراتژیک است و اهمیت نظامی دارد اما مانند جزایر سه گانه نیست که برای بازدید از آن نیاز به مجوز باشد. هم به این دلیل و هم به دلیل پتانسل‌های گردشگریش توسعه گردشگری در هنگام خصوصا در سال‌های اخیر رشد بسیار خوبی داشته است.

    جزیره هنگام نیز تا مدت‌ها تحت استعمار پرتغالی‌ها و پس از آن نیز در اختیار بریتانیا بود. پرتغالی‌ها در دوره صفویه و انگلیسی‌ها در دوره قاجاریه جزیره را گرفته بودند. اما رضاشاه کار پس گرفتن هنگام را از بدو شروع پادشاهیش آغاز کرد و بالاخره تواست در سال 1311 شمسی دوباره توانست مالکیت ایران بر خاک هنگام را تصویب کند.

معرفی و بررسی محل قرار گیری جزیره هنگام یکی از جزایر زیبای جنوب ایران در دکوول بخوانید.

جزیره سیری

    یکی دیگر از جزایر دیدنی هرمزگان، جزیره سیری نام دارد. این جزیره شکل ذوزنقه است و در نزدیکی ابوموسی قرار دارد. سیری 17 کیلومتر مربع مساحت دارد و فاصله‌اش تا شهر دبی تنها 99 کیلومتر است. جزیره سیری در زمان پادشاهی محمدرضا شاه پهلوی به صورت رسمی به ایران اضافه شد. نام اصلی جزیره راز است، اعراب از معادل عربی آن یعنی سری استفاده می‌کنند و این نام در تلفظ اروپایی‌ها به سیری تبدیل شده است.

    این جزیره که تنها 27 کیلومتر تا ابوموسی فاصله دارد، یکی از جاهای دیدنی استان هرمزگان محسوب می‌شود. جزیره اما در حال حاضر کاربرد صنعتی و نظامی دارد و هیچ فرد بومی‌ای در آن زندگی نمی‌کند. سیری آب و هوای گرم و مرطوب دارد و زمستان‌هایش بسیار دلچسب و مطبوع است. از میان گونه‌های جانوری که در این منطقه زندگی می‌کنند می‌توان به حیواناتی مانند آهو، طوطی، مرغ دریایی، آفتاب پرست و ... اشاره کرد.

    از نظر پوشش گیاهی هم اگر تعداد زیادی نخل خرما را کنار بگذاریم جزیره به دلیل وضعیت آب و هواییش پوشش گیاهی فقیری دارد اما از نظر داشتن معدن خاک سرخ وضعیتش بهتر است. به طور کلی مهم‌ترین دلیل اهمیت سیری را باید در کاربردهای نظامش جستجو کرد.

درباره جزیره سیری و زیبایی های کم نظیرش در پایگاه داده دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در مطلب آشنایی با جزایر استان هرمزگان، اسامی جزایر هرمزگان را اعلام و پس از آن برخی از آنها را به اختصار به شما معرفی کردیم. همانطور که مشخص است در این استان جزایر زیادی وجود دارد که به طور کلی می‌توان آنها را به دو بخش تقسیم کرد. بخش اول آن دسته از جزایری که کاربرد نظامی دارند و بخش دوم آن دسته از جزایری که اهمیت گردشگری و یا به صورت همزمان کاربرد گردشگری و نظامی دارند.

    در طول سفرتان به هرمزگان از هر کدام این جزایر که بتوانید دیدن کنید، لذت سفر را دو چندان کرده‌اید. اگر نکته دیگری درباره جزایر دیدنی استان هرمزگان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد