کوه آرارات یکی از مهمترین ارتفاعات کشور ترکیه است که در زبان ارمنی بدان ماسیس، یا آرارات و در زبان ترکیه بدان آغری داغی (Ağrı Dağı) میگویند. آرارات در شمال شرقی کشور زیبای ترکیه یعنی نزدیک به مرز کشوهای ایران، ارمنستان و نخجوان قرار گرفته است. کوهستانی متشکل از دو قله آتشفشانی است که به یکی از آنها آرارات بزرگ و به دیگری آرارات کوچک میگویند. کوهنوردان صعود به قله آرارات ترکیه را نیمه سنگین میدانند. یعنی نه آنقدر فنی است که هر کسی نتواند از عهده صعود به آن بربیاید و نه آنقدر آسان که بتوان آن را جدی نگرفت. بلندترین نقطه در کوه آرارات یعنی قله آن 5137 متر ارتفاع است و میتوان آن را قلهای نسبتا بلندی به حساب آورد.
در مطلب قله آرارات قصد داریم زیر و بم این کوهستان که مهمترین کوه کشور ترکیه به شمار میرود را بررسی کنیم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت سپس کمی جغرافیای این قله را بررسی خواهیم کرد. سپس درباره مسیرهای صعود به قله آرارات ترکیه حرف میزنیم و در نهایت هم نکات مهم درباره این کوهستان را بررسی میکنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات درباره این جاذبه گردشگری هستید و یا قصد صعود به آن را دارید و قبل از آن میخواهید دربارهاش تحقیق کنید. این مطلب مخصوص شماست بنابراین، تا انتهای آن با وب سایت دکوول همراه باشید.
نام قله | آرارات، آغری داغ |
ارتفاع | 5137 متر |
کشور | ترکیه، مرز کشورهای ایران، ارمنستان و ترکیه |
ناحیه | کوهستانی |
بهترین فصل صعود | بهار و تابستان |
مختصات قله | 38S 439845 4394905 |
کوه آرارات یک جاذبه طبیعی و یکی از کوههای مهم کشور زیبای ترکیه است که بالای پنج هزار متر ارتفاع دارد و همانند قله دماوند ایران یک قله آتشفشانی به شمار میرود. سالانه گردشگران و کوهنوردان زیادی برای صعود به این قله، راهی کشور ترکیه میشوند. در پاسخ به این سوال که قله آرارات کجاست باید گفت، این کوهستان در نزدیکی مرز کشورهای ایران، ارمنستان و جمهوری خود مختار نخجوان، یعنی در شمال شرق ترکیه قرار دارد. بنابراین در پاسخ به سوال کوه آرارات در کدام کشور است میتوان گفت کوه آرارات در کشور ترکیه قرار گرفته است.
درباره وجه تسمیه این کوهستان کشور ترکیه باید گفت، از پیشوند "ار" در بسیاری از واژههای ارمنی استفاده میشود. در واقع "آرای" نام یکی از خدایان افسانهای است که به خدای آفرینش مشهور بوده است. بر اساس افسانهها و اسطورهها این خدا از هزاران سال پیش در ارتفاعات ارمنستان زندگی میکرده است. نام کوه آرارات نیز از از همین گرفته شده است. آرارات را باید یکی دیگر از کوههایی دانست که در افسانهها و اسطورههای این منطقه حضور جدی داشته است. قدیمیترین اشاره مکتوب به این کوه را باید در حماسه گیلگمش جستجو کرد.
کوه آرارات یک قله کاملا فنی نیست همچنین در تاریخ و افسانههای کشور ترکیه بسیار نقش مهمی دارد. بنابراین جدا از کوهنوردان بسیاری از گردشگران نیز برای صعود به آن برنامهریزی میکنند. در این کوه دو قله آتشفشانی به نامهای آرارات بزرگ و کوچک قرار دارد که معمولا هدف کوهنوردان صعود به آغری داغ بزرگ، یعنی بلندترین قله در این کوهستان است.
بهترین زمان صعود به قله آرارات کشور ترکیه را باید فصلهای بهار و تابستان دانست. هوای این کوه در تابستان گرم و خشک و در زمستان سرد است. اگر در زمستان راهی شوید ممکن است برف و کولاک سراغتان بیاید. در بهار هم بارش باران یکی از رایجترین اتفاقات این منطقه است. بنابراین در هر فصلی که راهی صعود به آغری داغ شدید، لوازم ضروری همان فصل را همراه داشته باشید و لباس مناسب بپوشید.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید اولین کسی که به این قله صعود کرد، شخصی به نام فدریش پاروت بود. او یک کوهنور روسی بود که در سال 1829 میلادی اقدام به فتح این قله کرد. اما این ارتفاعات قدمت بسیار دیرینی دارد. در واقع آرارات مرکز سرزمین کوهستانی ارمنستان بوده است که بخش عمده این ارتفاعات در زمان پیدایش انسانهای اولیه از زیر آب بالا آمده است.
این کوهها در عصر یخبندان یکی از اولین سکونتگاههای انسانی بوده است. شمار زیادی غار در کوه آرارات وجود دارد که بررسی این غارها اطلاعات مهمی را درباره سکونت انسانهای اولیه در این منطقه در اختیار تاریخشناسان قرار میدهد. این منطقه بسیار حاصلخیز بوده و همین امر باعث شده است که در در دورههای بعدی نیز تمدن در آن شکل بگیرد و پیشرفت کند. ابزارهای آهنی و سکههایی که در قسمتهایی از این منطقه پیدا شده، گاهی بر این ماجراست.
همانطور که در بالا هم اشاره شد، آرارات در تاریخ، ادبیات و افسانههای مردم این منطقه نقش پر رنگی داشته است. شاید جالب باشد که بدانید در عهد عتیق کتاب آفرینش گفته شده که کوه آرارات، محل به خاک نشستن کشتی نوح پس از طوفان بوده است. از کوه آرارات در قران با نام کوه جودی یاد شده است. کوه آرارات مانند بسیاری از کوههای مهم دیگر جهان شاهد اتفاقات تاریخی بسیار مهم بوده است. از میان این اتفاقات میتوان به جنگ بین سومریان و اورارتو در هزار سوم پیش از میلاد، حمله اسکندر، تهاجم نادرشاه، معاهده سور، نسل کشی ارمنیان و ... اشاره کرد.
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، دو قله آتشفشانی معروف در این کوهستان وجود دارد. ارتفاع آرارات کوچک 3896 متر است و در جنوب شرقی قله بزرگتر قرار دارد. آرارات بزرگ حدود 11 کیلومتر با آرارات کوچک فاصله دارد. این قله در زمستانها از برف و یخ پوشیده میشود. قلههای کوه آرارات اگر چه آتشفشانی هستند اما تاکنون هیچگونه انفجاری در آنها گزارش نشده است. این اتفاق ممکن است در آینده رخ دهد. در این منطقه همچنین اتفاقاتی مانند زمین لرزه نیز رخ میدهد. یک زمین لرزه در سال 1840 در این منطقه اتفاق افتاد که بیش از شش ریشتر بود و یک دهکده، یک کلیسا و یک اقامتگاه کاهنان را زیر خود مدفون کرد.
کوه آرارات و مناطق اطراف آن پوشش گیاهی و جانوری غنی و متنوعی دارد. پوشش گیاهی قالب در این منطقه آویشن، بومادران، بابونه، پونه وحشی و ... است. همچنین برای تامین آب آشامیدنی در این کوهستان میتوانید از آب برفهای ذوب شده و چشمه آبی که در کمپ یک وجود دارد، استفاده کنید.
مشاهده کوه آرارات روی نقشه دکوول: کوههای آرارت روی نقشه (در بخش فیلتر عنوان جاذبه مورد نظر خود "کوه آرارات" را جستجو کنید)
نقشه مسیر و راه رسیدن به قله آرارات به این صورت است که ابتدا باید خود را به مرز بازرگان برسانید، سپس باید وارد جاده بازرگان به شهر دوبایزید شوید. در مرحله بعدی باید خود را به روستای توپچاتان و سپس روستای علی برسانید. در ادامه باید بیس کمپ، کمپ یک و کمپ دو را فتح کنید و در نهایت هم به قله خواهید رسید.
این رایجترین مسیری است که برای صعود وجود دارد و اگر چه کمی طولانی است اما سختی کمتری نسبت به سایر مسیرها دارد. در این مسیر دو کمپ وجود دارد که کمپ اول در ارتفاع 3200 متری و کمپ دوم در ارتفاع 4200 متری قرار گرفته است. از کمپ یک تا کمپ دوم حدودا در حدود 5 ساعت کوهپیمایی نیاز است. این فاصله را باید یک مسیر سنگلاخی دانست که کمی شیبش نسبت به ابتدای مسیر بیشتر میشود و باید با دقت بیشتری در آن قدم بردارید. از کمپ دوم نیز چهار الی پنج ساعت زمان لازم دارید تا به قله برسید. در این مسیر یک یخچال بزرگ قرار دارد و ادامه مسیر از بالای یخچال یخزده میشود.
معمولا گروهها یا باشگاههای کوهنوردی، کوهپیمایی خود را برای صعود به این قله را در چهار صبح آغاز میکنند تا بتوانند به برنامهریزی زمانیشان برسند. توجه داشته باشید که کسب مجوز کوهنوردی و داشتن لیدر ترک زبان برای صعود به آن الزامی است. بنابراین قبل از اینکه کوهپیمایی خود را آغاز نمایید، برای کسب مجوز اقدام کنید. همانطور که ذکر شد در ارتفاعات این قله مسیر یخ زده میشود. اگر هم فصل زمستان راهی این کوهستان شده باشید، مسیر خطرناکتر است بنابراین شاید بهتر باشد در این مسیر همراه با خود لباس گرم و همچنین کلنگ کوهنوردی و کرامپون داشته باشید.
مطالعه بیشتر: صعود به آرارت
برای صعود به این قله به شماری وسیله نیاز دارید که باید قبل از شروع حرکت آنها را تهیه نمایید. در ادامه لیستی از این وشسایل برای صعود به قله آرارات در کشور ترکیه آنهم در فصل تابستان ارائه میشود. با ما همراه باشید.
کیسه خواب | کیسه بار |
کارت و مدارک شناسایی | پول نقد |
کاپشن و شلوار گورتکس | کاپشن و شلوار پلار |
کوله پشتی 45 لیتری | زیرانداز کیسه خواب |
داروهای شخصی | وسایل پخت و پز و ظروف |
تنقلات و وعدههای غذایی | طنابچه انفرادی |
دستمال مرطوب و لوازم بهداشتی | هدلامپ با باطری اضافه |
دو جفت جوراب کوهنوردی | کرم و عینک ضد آفتاب |
دستکش بیس و روکش دستکش | باتوم کوهنوردی |
فلاسک چای و قمقمه | کیف کمکهای اولیه |
دستمال سر و کلاه آفتابگیر | کلنگ کوهنوردی |
کفش ترکینگ و کفش شهری | چادر کمپینگ |
به عنوان یک مسافر همواره باید توجه داشته باشید که به طور دقیق شرایط خدمات ارائه شده را بررسی کنید و همواره به طور آگاهانه بتوانید به انتخاب تور مورد نظر خود برای سفر به این قله و کشور زیبا بپردازید. در این بخش سعی میکنیم به طور خلاصه خدماتی که چنین سفرهایی ارائه میشود را بررسی کنیم.
با توجه به اینکه کوه آرارات در کشور ترکیه قرار دارد بنابراین باید در حین سفر به پاسپورت خود دقت کنید که حداقل اعتبار 6 ماه را داشته باشید. همگی میدانید سفر به ترکیه نیازمند ویزا نیست و تنها با پرداخت عوارض خروج از کشور در مرز میتوانید به کشور زیبای ترکیه وارد شوید. دقت کنید یکی از مواردی که همواره مجربان تور به آن دقت نمیکنند که حاکی از بی تجربگی آنان است انتقال نفرات در پایانه مرزی است و معمولا افراد مجبور میشود با آن تجهیزات سنگین کوهنوردی این بخش را طی کنند که موجبات نارضایتی شما را فراهم خواهد آورد.
هتلها مساله بسیار مهمی در این سفرها به شمار میروند. معمولا در تورها هتلها را با کلماتی مثل خوب و عالی میکنند به یاد داشته باشید که استاندارد هتل با ستاره آن مشخص میشود. همچنین علاوه بر ستاره هتل به موقعیت آن نیز توجه کنید که نسبت به مرکز شهر موقعیت مناسبی داشته باشد تا در حین گشتهای شهری خود بتوانید به سادگی از هتل به شهر تردد کنید.
لیدر و راهنمای تور نیز در اجرای تور اهمیت بسیار زیادی دارد، توجه داشته باشید که با تجربه بودن این افراد میتواند نقش تعیین کنندهای در هر چه بهتر اجرا شدن تور موثر باشد و این مساله بسیار برای شما بسیار باید حائز اهمیت باشد.
ترانسفرهای انجام شده در بین هتل و پای صعود و کیفیت وسیله نقلیه نیز در قیمت تور میتواند نقش بسیار تعیین کنندهای باشد و نهایتا امکاناتی که در محل کمپ ارائه میشود یا امکان انتقال بار با قاطر نیز بسیار مهم هستند. به مقدار باری که میتوانید از جانب تور به قاطر ارائه بدهید همواره توجه کنید. معمولا 10 تا 15 کیلوگرم بار به ازاء هر نفر بار به قاطر یا اسب داده میشود و تا محل کمپ 1 این بار جابجا میشود.
کلام آخر
در مطلب آشنایی با کوه آرارات هر آنچه را که لازم بود درباره این کوهستان بدانید بیان کردیم. مرور و تاکید به دو جمله بسیار ضروری به نظر میرسد. نکته اول اینکه برای صعود به قله آرارات نیاز به مجوز کشور ترکیه دارید و همچنین یک لیدر محلی باید همراهتان باشد. نکته دوم اینکه شما میتوانید برای حمل بارهایتان قاطر کرایه کنید و برای این کار باید لیر همراه با خود داشته باشید.
توجه داشته باشید که آرارات یک جاذبه طبیعی است. بنابراین در طول کوهپیمایی خود سعی کنید آسیبی به آن وارد ننمایید. بهتر است همراه با خود یک کیسه زباله نیز ببرید که زبالههایتان را به جای رهایی در دامان طبیعت درون کیسه ریخته و با خود به پایین برگردانید تا آسیبی به زیست گیاهی و جانوری منطقه وارد نشود. اگر قبل از شروع کوهپیمایی خود کمی بیشتر درباره آرارات در افسانهها و اسطورهها تحقیق کنید، قطعا صعود دلچسبتری خواهید داشت. اگر نکته دیگری درباره کوه آرارات وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه فتح این کوه را دارید، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.