قله شاه معلم را باید یکی از معروفترین ارتفاعات در استان گیلان دانست که حدود 3000 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. اکثر کوهنوردان شاخص ایرانی، حداقل یک بار این قله را فتح کردهاند. دسترسی به شاه معلم یا ماسوله داغ، هم از طرف ییلاقات ماسوله و هم از طرف ییلاقات ماسال امکانپذیر است. صعود به این دو قله از دو کسر جنوبی و خط الراس شاه معلم امکانپذیر است. در این مطلب قصد داریم همه چیز را درباره قله شاه معلم بررسی نماییم. ابتدا به معرفی آن خواهیم پرداخت و سپس درباره مسیرهای دسترسی و دیگر اطلاعاتش حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید؛ با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
قله شاه معلم جز مرتفعترین و شناخته شده ترین ارتفاعات تالش است در جنوب غربی استان گیلان، که در نزدیکی منطقه ماسوله و ماسال قرار گرفته است. دسترسی به این ارتفاعات از از طریق ماسوله شکل متداولتری دارد. ارتفاع قله کوه شاه معلم از سطح دریا را باید حدود 3000 دانست. بنا بر مسیری که برای صعود انتخاب میکنید؛ لازم است ۶۵۰ تا ۱۳۵۰ متر از مبدا ارتفاع بگیرید. در کوهپایهها و دامنههای این قله جاهای دیدنی زیادی وجود دارد که هر ساله عده زیادی گردشگر برای بازدید از این جاذبهها راهی استان گیلان میشود. از میان این جاذبهها میتوان به روستای ماسوله، چشمه دولیچال، روستای خانه بند و گردنه اندره و... اشاره کرد.
نام قله |
شاه معلم |
ارتفاع |
3058 متر |
موقعیت |
استان گیلان |
ناحیه |
کوهستانی |
ارتفاع نقطه شروع صعود |
بر حسب مسیر انتخابی برای صعود 650 الی 1350 متر |
مولوم مرتفعترین قله در ارتفاعات شاه معلم، که بسیار نیز معروف است، که ارتفاعی حدود به ۳۱۰۰ متر دارد. چند مسیر مختلف برای صعود به کوه شاه معلم وجود دارد. مسیر جنوبی در ارتفاع تقریبی ۱۷۵۰ متر، از خارند، وسط جاده خاکی ماسوله به جلالآباد آغاز میشود. معمولا از این مسیر بیشتر از سایر مسیرها استفاده میشود. چند کیلومتر ابتدای جاده آسفالت شده است. دولیچال و اندره را باید مبدا مسیرهای جنوبی دانست که این مسیرها حداکثر ۲۲۵۰ متر ارتفاع دارند و طی کردن آنها نسبتا ساده است. در مسیرهای شمالی هم باید مسیر خانه بند را طی کنید که در نهایت به خط الراس شاه معلم و قله مولوم بند برسید.
دسترسی به این مسیر از سمت جاده ماسال در ارتفاعات 2450 متری، امکانپذیر است و باید آن را نسبتا ساده اما طولانی دانست. در این مسیر شما باید 10 کیلومتر را طی نمایید. شاه معلم از روستای ماجولان در غرب نیز مسیر صعود دارد اما این مسیر زیاد در میان کوهنوردان رایج نشده است. از آنجایی که دو منطقه بسیار جذاب و قطب گردشگری استان گیلان یعنی ماسال و ماسوله در ارتفاعات شاه معلم قرار دارد؛ صعود به آن را باید جزو کلاسیکترین صعودها در میان ارتفاعات گیلان دانست. لازم به ذکر است که ییلاقات دامنه کوه شاه معلم از زیبایی و جذابیت ویژهای برخوردار هستند.
همانطور که بالاتر هم گفته شد، قله شاه معلم از مسیرهای مختلف قابل فتح است. از آنجایی که تا نزدیک خط الراس، جاده خاکی ماشین رو وجود دارد. هر مسیری را که انتخاب کنید، صعود به قله نسبتا آسان است. درجه سختی مسیر شمالی هم بیشتر به خاطر طول آن است تا افزایش ارتفاع. بنابراین درجه سختی این کوهنوردی را باید آسان تا سخت و مناسب برای افراد با توانایی پیمایش در طبیعت از ۶ کیلومتر تا ۲۰ کیلومتر در مسیرهای ناهموار مانند پاکوب و مسیرهای دارای شیب دانست.
مشهورترین مسیرهای که برای صعود به قله شاه معلم وجود دارد، مسیر جنوبی از منطقه خارند یا چشمه دولیچال و یا گردنه اندره در شمال ماسوله است. همگی این مسیرها در وسط راه، به جاده خاکی ماسوله به جلالآباد در استان اردبیل میرسند. همه جای این جاده به جز ابتدای آن خاکی است اما به راحتی میتوان با ماشین در آن تردد کرد. اگر بخواهید مسیر شمالی را برای این صعود انتخاب کنید، مبدا آن ییلاق خانه بند از توابع ماسال است اما معمولا انتخاب این مسیر در میان کوهنوردان و گردشگران رایج نیست. اگر بخواهید در طول این سفر به ماسال بروید باید بدانید که بهترین راه رفتن به ماسال جاده فومن به تالش است. در این راه باید پس از رسیدن به صومعه سرا وارد جاده فرعی ماسال شوید.
پس از اینکه از ماسال گذشتید؛ یک جاده آسفالت به سمت ییلاقاتی مانند اولسبلنگاه وجود دارد. بعد از اینکه چند کیلومتر را طی نمودید و از چند ییلاق زیبای دیگر گذر کردید، جاده آسفالت تمام خواهد شد و ادامه مسیر تا خانه بند را باید در یک جاده خاکی با کیفیت پایین اما قابل تردد طی کنید.
قله شاه معلم و اطراف آن آب و هوای خنک و زمستانهای برفگیری دارد. بنابراین شاید صعود به این قله در فصل زمستان ایده مناسبی نباشد. اما در صورتی که تجربه کوهنوردی در این فصل را دارید، میتوانید قله شاه معلم را هم به راحتی فتح نمایید. بهار، اوایل پاییز و تابستان اگر بارندگی نباشد، هوای این منطقه برای صعود مناسب است. اگر بخواهید در تابستان این صعود را انجام دهید، باید برنامه خودتان را از صبح خیلی زود آغاز نمایید تا در طول مسیر به هوای گرم نخورید.
اگر بخواهید در بهار این صعود را انجام دهید، باید لباس مناسب بارش هم بردارید. اگرچه در این فصل بارندگی کمتر از پاییز اتفاق میافتد اما بارندگیهای این فصل را نمیتوان پیشبینی کرد. در مجموع معمولا اردیبهشت و خرداد در بهار بهترین زمان صعود است اما میتوانید تا مهر نیز صعود خود را به تعویق بیندازید. در صورت وجود بارش و شرایط جوی نامناسب از صعود پرهیز کنید.
اگر قصد دارید از سمت ماسال به این قله صعود کنید، میتوانید در ییلاق خانه بند در انتهای جاده ییلاقات ماسال و در پای کوه، کلبه برای اقامت کرایه کنید. در مسیر صعود چشمه مهمی وجود ندارد بنابراین محل مناسبی برای کمپ نیز وجود ندارد. اما اگر بخواهید از مسیرهای جنوبی به این قله صعود کنید، امکان چادر زدن و کمپینگ در همه جای جاده فومن به ماسوله و در حاشیه رودخانه وجود دارد. از آنجایی که همه طول سال گردشگران به ماسوله میروند، این جاده امن است. اما در این مسیرها هم، امکان اقامت در خانههای روستایی ماسوله نیز وجود دارد. در ماسوله علاوه بر هتلها و مهمانپذیرها امکان کرایه سوئیت، آپارتمان و خانه محلی با کیفیت و قیمتهای مناسب نیز فراهم است.
از آنجایی که امکان کمپ کردن در بیشتر پارکهای فومن وجود ندارد، معمولا در کمربندی شکوری نزدیک به سهشنبه بازار فومن، که کمپ کردن آزاد است، مسافران چادر میزنند. در زمانهایی که مسافران زیادی وارد فومن میشوند مثلا عید نوروز، امکان چادر زدن در پارک اصلی شهر نیز وجود دارد. امکانات اولیه مانند سرویس بهداشتی و آب آشامیدنی نیز فراهم است.
اگر بخواهید یک صعود نیم روزه به قله شاه معلم داشته باشید، بهترین راه مسیر جنوبی، از گردنه اندره است. از این نقطه تنها نیاز طی مسافت نزدیک به ۳ کیلومتر و افزایش ارتفاعی در حدود ۸۰۰ متر تا قله است. بنابراین با طی کردن ۲ تا ۲.۵ ساعت از مسیر صعود میتوانید به شاه معلم برسید. جاده خاکی ماسوله به جلالآباد از گردنه اندره میگذرد که همین جاده خاکی هم دارای یک زیرساخت قابل قبول است. برای صعود یک روزه به قله از دیگر مسیرهای جنوبی همچون خارند یا دولیچال نیز میتوانید استفاده نمایید.
این مسیرها هم از جاده خاکی ماسوله به جلالآباد آغاز میشوند اما ارتفاع مبدا آنها کمتر از گردنه اندره است و برای رسیدن به قله از این مسیرها، باید پیمایش بیشتری داشته باشید. بنابراین اگر این مسیرها را انتخاب کنید، صعود تقریبا یک روزه خواهید داشت. مسیر خارند را باید سختتر از مسیر دولیچال دانست. در این مسیر باید ۱۴کیلومتر رفت و برگشت را محاسبه کنید. تغییر ارتفاع هم ۱۳۰۰متر است. در این مسیر برای صعود 4 تا 5 ساعت زمان و برای فرود هم 2.5 تا 3.5 ساعت زمان نیاز خواهید داشت.
مسیر دولیچال را هم باید یک مسیر متوسط دانست که در آن باید ۸ کیلومتر طول و ۱۱۵۰ متر تغییر ارتفاع را تجربه کرد. در این مسیر برای صعود تا ۴.۵ ساعت و برای فرود ۲ تا ۳ ساعت زمان نیاز خواهید داشت. مسیر صعود از طرف ماسال هم طول زیادی دارد. شما باید 10 کیلومتر برای رفت و 10 کیلومتر هم برای برگشت را طی کنید. اما اختلاف ارتفاع اندکی در حدود ۶۵۰ متر دارد و امکان اجرای آن برای یک روز به سادگی ممکن است. همچنین از طریق روستای ماجولان در استان اردبیل نیز هم امکان صعود به این قله وجود دارد. در این مسیر باید روی خط الراس بیایید و مسیر را ادامه دهید. اما استفاده از این مسیر رایج نیست. زمان مورد نیاز برای صعود از راه خانه بند با دولیچال و خارند شباهت دارد. زیرا اگرچه طول مسیر بیشتر است اما اختلاف ارتفاع کمتری دارد.
همه مسیرهای صعود به این قله نسبت به دیگر ارتفاعات تالش پوشش گیاهی ضعیفتری دارد و همچنین فاقد چشمه است. اگرچه مسیر صعود زیاد نیست و میتوان آب آشامیدنی مورد نیاز را حمل کرد اما این مساله باعث میشود ارتفاعات شاه معلم برای شبمانی مناسب نباشد.
اگر بخواهید از مسیرهای جنوبی به قله شاه معلم صعود کنید، میتوانید پلنهای زیر را دنبال کنید.
اگر بخواهید از مسیرهای شمالی به قله شاه معلم صعود کنید، میتوانید پلنهای زیر را دنبال کنید.
در مطلب آشنایی با قله شاه معلم هر آنچه را که لازم بود درباره این قله بدانید، بیان کردیم. پس از معرفی این قله مسیرهای صعود به آن را بررسی نمودیم. اگر نکته دیگری درباره قله شاه معلم وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به آن و یا دیدن جاذبههای اطرافش را دارید؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از تجربیات شما استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.