همه چیز درباره پوشاک کوهنوردی

زمان مطالعه: 10 دقیقه

مرحله بعد از خرید کوله پشتی کوهنوردی و کفش کوهنوردی، انتخاب لباس است. انتخاب لباس نقش بسیار زیادی در کیفیت برنامه طبیعت گردی و کوهنوردی دارد. البته برای انجام این این ورزش جذاب، با توجه به خصوصیات متفاوتی که دارد؛ به پوشاک خاصی احتیاج هم خواهید داشت. شاید تا قبل از این مقاله نمی‌دانستید اما اصول لباس کوهنوردی روند بسیار جذابی دارد.


فهرست:

پوشاک کوهنوردی

    در مطلب همه چیز درباره پوشاک کوهنوردی قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این پوشاک بررسی نماییم. بنابراین اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید و یا می‌خواهید کوهنوردی را شروع کنید و برای خرید تجهیزات لازم به اطلاعات نیاز دارید، این مطلب برای شما است. بنابراین تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

همه چیز درباره لباس کوهنوردی

    حالا که با قواعد خرید لباس کوهنوردی آشنا شدید، شاید برایتان سوال پیش بیاید که آیا در فصل زمستان امکان کوهنوردی وجود دارد؟ و اگر در این فصل قصد کوهنوری داشته باشید، بهتر است چه پوشاکی را انتخاب نمایید؟ باید بدانید که پارامتر‌های انتخابی‌تان برای پوشش در هر فصل متفاوت است. به یاد بسپارید که عدم توجه به نوع پوشش‌تان در این فصل می‌تواند بسیار خطرآفرین باشد و شما را در معرض سرمازدگی و مشکلات دیگر در حین کوهنوردی قرار دهد. در ادامه این نوشته به انتخاب‌های که می‌توانید برای لباس کوهنوردی در هر فصل داشته باشید، نگاهی تخصصی خواهیم داشت. با ما همراه باشید.

لباس کوهنوردی برای فصل پاییز و زمستان

    حتماً شما هم شنیدید که باید لباسی را برای کوهنوردی انتخاب کنید که راحت باشد، اما آیا به این فکر کرده‌اید که این راحتی براساس چه فاکتورهایی صورت می‌گیرد؟ راحتی علاوه بر اینکه به احساس شما در هنگام پوشش مرتبط است، شامل مواردی است که به صورت تخصصی در مدل‌های لباس کوهنوردی بررسی خواهد شد. جلوگیری از نفوذ رطوبت، گرم ماندن و خشک شدن سریع از فاکتورهای مهمی است که هنگام انتخاب لباس مناسب برای کوهنوردی باید به آنها توجه شود. پس باد، باران، برف و سرما می‌تواند دشمنان عوامل راحتی شما در لباس کوهنوردی باشد.

    شرایطی که در فصول سرد سال بیشتر شاهد آن خواهید بود درواقع شما باید لباسی را انتخاب کنید که در تمام این شرایط جوی کمک حالتان باشد و در عین آنقدر سنگین نباشد و جلوی سرعتتان در حرکت را بگیرد.

لایه بیس در پوشاک کوهنوردی 

    اولین لایه در پوشش کوهنوردی لباس بیس کوهنوردی نامیده می‌شود. این بیس در تماس مستقیم با پوست شما قرار دارد، کاملا جذب بدن است و در واقع باید آن را پوست دوم یک کوهنورد دانست. لایه بیس با حفظ راحتی می‌تواند گرمای بدن‌تان را حفظ نماید. لباس بیس را می‌توان به دو نوع زمستانه و تابستانه تقسیم کرد. پس با توجه به فصل، برنامه و عملکردی‌تان یک لایه بیس مناسب انتخاب نمایید. لباس بیس زمستانه معمولا از جنس پشم یا ابریشم مصنوعی است.

معرفی و بررسی لایه اول پوششی بدن در کوهنوردی لایه بیش را در دکوول بخوانید.

کاپشن پلار کوهنوردی

    کاپشن پلار کوهنوردی یک لایه میانی است که می‌توانید برای گرمایش کافی در روزهای سرد سال از آن بهره بگیرید. مدل‌های کاپشن پلار تنفس‌پذیری خوبی دارند و یک انتخاب عالی برای لایه میانی محسوب می‌شوند. شما می‌توانید می‌توانید در روز‌های بارانی با یک کاپشن گورتکس لایه‌های لباس خود را تکمیل کنید.

درباره کاپشن پلار و جنس آن و نوع پارچه در دکوول بخوانید.

شلوار ضد آب کوهنوردی

    اگه قصد صعود به قله های مختلف و کوهنوردی در فصل سرما یا در مناطقی که در آن بارش برف و باران پیش‌بینی می‌شود؛ داشتید یکی از لوازم مورد نیازی که محال است آن را فراموش کنید، شلوار ضدآب کوهنوردی است. چون اولین تضمین حفظ سلامتی در طبیعت و کوهنوردی و دوری از سرما، خیس نشدن است. شلوار ضد آب را می‌توانید روی لباس پلار خود بپوشید تا به عنوان یک لایه، لباس پلارتان را در مقابل رطوبت محافظت کند.

    بهتر است شلوار ضد آب شما یک زیپ داشته باشد تا به راحتی بتوانید بدون درآوردن کفش‌های سنگین اسکی یا کرامپون آن را از پاهایتان خارج کنید. پوشش ضدآب با کیفیت که با نام DWR هم آن را می‌شناسید، از نفوذ آب به داخل لایه‌های دیگر جلوگیری می‌کند و بسیار سریع خشک می‌شود. در واقع تمام نیاز‌های شما را در یک برنامه زمستانه کوهنوردی برآورده می‌کند.

شلوار ضد آب کوهنوردی که در فصول مختلف و در انواع صعودها مورد استفاده قرار میگیرد را در دکوول بخوانید.

گتر کوهنوردی

    مدل‌های متفاوتی از گتر کوهنوردی وجود دارد که با توجه به نوع  فعالیت و برنامه انتخابی‌تان می‌توانید آنها را انتخاب کنید. اما گتر کوهنوردی که برای برنامه زمستانی آن را گلچین می‌کنید بهتر است خاصیت ضد آب داشته باشد تا علاوه بر محافظتی که در قبال سرما، گزند حیوانات و ورود سنگ ریزه به داخل کفش و شلوارتان از پاهایتان به عمل می آورد؛ در مقابله با رطوبت، باران یا برف نیز محافظ خوبی باشد.

انواع گتر در دکوول ببینید.

دستکش زمستانی

    حواستون باشه که محافظت از دست بالاترین اهمیت را در کوهنوردی دارد! در شرایط سخت و دمای بسیار پایین، خون موجود در انگشتان به نقاط دیگر بدن منتقل می‌شود. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم همرا داشتن دستکش زمستانی در تمام لحظه‌های برنامه طبیعت‌گردی عادت کنید! فراموش نکنید که برای انتخاب مناسب‌ترین دستکش زمستانی باید به چند نکته از جمله راحتی و خوش دست بودن دستکش و میزان گرمایش توجه نمایید. به ذهنتان بسپارید که هر چه دستکش شما حجیم‌تر باشد احتمالا گرمایش بیشتری دارد اما راحتی و عملکرد شما را در فعالیت‌ها به شدت کاهش می‌دهد. پس پس هنگام خرید این دستکس تمام این فاکتور‌ها را با دقت بررسی کنید.

درباره انواع دستکش‌های کوهنوردی در دکوول بخوانید.

    دستکش زمستانی را می‌توانید مانند لباس کوهنوردی به صورت لایه لایه بپوشید. مثلا این امکان وجود دارد که ابتدا یک دستکش کوهنوردی پنج انگشتی انتخاب کنید و روی آن را با یک دستکش دو انگشتی حجیم بپوشانید. به یاد داشته باشید که ضد آب بودن در دستکش زمستانی هم مانند انواع لباس کوهنوردی اهمیت زیادی دارد. نکته‌ای گه باید بدان توجه کنید این است که هنگام فعالیت کوهنوردی باید برای خارج کردن دستکش از دستتان توجه ویژه‌ای خرج نمایید و این کار می‌تواند کمی دشوار باشد.

    پیشنهاد ما این است که دستکش خود را به آستین‌ها متصل نمایید. بهتر است دستکش انتخابی شما تا بالای مچ دستان‌تان را بپوشاند و با چسب‌هایی در این قسمت فیکس شود تا از ورود آب و سرما به انگشتانتان جلوگیری کند.

کلاه زمستانی

    بهترین زمانی که به شما پیشنهاد می‌کنیم برای نجات جان‌تان بر سر خود کلاه بگذارید، درکوهنوردی است! باید بدانید که سر انسان یک نقطه مهم برای از دست دادن حرارت بدن است و شما می‌توانید با استفاده از کلاه زمستانی از این فاجعه جلوگیری کنید. از کلاه‌های دارای پلار که برای گرم نگه داشتن سر و بدنتان به کار می‌رود گرفته تا انواع کلاه طوفان که سر و گردن شما را به صورت کامل می‌پوشاند، می‌تواند جزو انتخاب‌های شما باشد. البته از مزیت‌های کلاه کوهنوردی آفتابی نمی‌توان گذشت. این مدل از کلاه شما را از تابش مستقیم نور خورشید حفظ می‌کند و در روزهای بارانی از بارش باران بر روی عینک یا چشمانتان جلوگیری می‌نماید.

درباره انواع کلاه‌های مورد استفاده در ورزش کوهنوردی در دکوول بخوانید.

جوراب  کوهنوردی

    جوراب یکی دیگر از ضروریاتی است که حتما باید آن را یک یا دو جفت اضافه همراه خود داشته باشید. شاید برایتان بررسی انتخاب جوراب کوهنوردی کمی عجیب به نظر برسد اما باید بدانید این وسیله اولین محافظ پاهای‌تان از سرما و تاول است. اگر جوراب مناسبی پوشیده باشید، می‌توانید در مسیر‌های طولانی و دشواری قدم بردارید و نگران آسیب رسیدن به پاهایتان هم نباشید.

    فراموش نکنید انگشتان دست و پا بخشی از اولین اندام‌هایی هستند که دچار یخ زدگی و سرمازدگی می‌شوند. پس با انتخاب یک جوراب کوهنوردی مناسب از خطرات احتمالی که ممکن است پایتان را تهدید نماید، جلوگیری کنید. هنگام انتخاب جوراب کوهنوردی به سایز مناسب خودتان توجه کنید. زیرا جوراب‌های کوچک باعث ایجاد احساس تنگی و فشار در پاهایتان خواهد شد و جوراب‌های بزرگ نیز با ایجاد چین و چروک موجب ساییدگی پوست پا و ایجاد تاول می‌شوند. پس با دقت انتخاب کنید.

    اگر یک کوهنورد حرفه‌ای هستید و برنامه شب مانی در کوه را در سر دارید، پیشنهاد می‌شود برای استراحت و شب‌مانی در هوای سرد، یک جوراب کوهنوردی از جنس پر تهیه نمایید. از نمونه‌های با‌کیفیت جوراب پر می‌توان به جوراب پر موتال مدل آیاک اشاره کرد.

معرفی و بررسی انواع جوراب کوهنوردی در دکوول بخوانید.

لوازم کوچک اما حیاتی

    انتخاب لوازم کوچک کوهنوردی اهمیت زیادی دارد و باید درباره آنها به درستی تحقیق و بررسی شود. حتی کوچک‌ترین قسمت از انتخاب‌های شما می‌تواند در حفظ سلامتی‌تان در طول کوهنوردی تاثیر‌گذار باشد. از جمله این انتخاب‌ها می‌توانیم به هدبند، دستمال گردن پلار کوهنوردی و... اشاره نماییم.

گورتکس چیست؟

    در دسته بندی پوشاک کوهنوردی لایه بیرونی که جهت محافظت از باد، باران و برف استفاده می‌شود را در ایران معمولا با نام گورتکس می‌شناسند که البته این نام برای یک کمپانی تولید پارچه است .این لایه آخرین لباسی است که می پوشیم و قرار است در معرض فضای آزاد قرار بگیرد. بنابراین این گورتکس بهتر است ضد باد و ضد آب باشد و رطوبت یا همان بخار آبی که از لایه اول به میانی و سپس به آن رسیده را باید بتواند به بیرون انتقال دهد تا تا بدن خشک بماند. به عمل انتقال بخار آب از لباس به بیرون اصطلاحا تنفس می‌گویند.

    هر اینچ مربع در لایه گورتکس حدودا ۹ میلیون منفذ دارد. هر کدام از این منفذهای بسیار ریز حدودا بیست هزار برابر کوچکتر از یک قطره آب هستند. به این دلیل است که برف و باران در محصولاتی که از لایه گورتکس استفاده می‌کنند، نفوذ نمی‌کنند. گورتکس گارانتی می‌نمای که محصولات اورجینال با لایه گورتکس ضد آب هستند  ولی ضد آب بودن همه داستان نیست. چون لایه گورتکس قابلیت تنفس دارد و در برابر باد هم مقاوم است. مهم نیست که شما در چه ارتفاعی از کوه قرار دارید یا با دوچرخه چه سرعتی دارید. باد به آسانی وارد محصولات اورجینال گورتکس نخواهد شد.

درباره گورتکس در لباسهای کوهنوردی در ددکوول بخوانید.

نگهداری پارچه گورتکس

    فرقی ندارد که ژاکت، یک جفت پوتین برای کوهنوردی یا حتی یک جفت جوراب گورتکس خریده باشید. شرایط نگهداری از پارچه‌های گورتکس به منظور حفظ ویژگی‌های پارچه مثل قابلیت تنفس، ضدآب بودن و… بسیار مهم است. اگر با روش‌های صحیح تمیز کردن و مراقبت این نوع محصولات آشنا باشید همیشه محصولات‌تان نو به نظر می‌رسند.

    الیاف لباس‌های گورتکس نوعی پوشش خاص دارند که از جذب آب جلوگیری می‌نمایند. البته لازم به ذکر است که این پوشش عمر مشخصی دارد که با شستشوی نامناسب کوتاه‌تر هم می‌شود. اگر پس از مدتی استفاده از لباس گورتکس خود احساس کردید که این لباس دیگر ضدآب نیست و آب زیادی را به خود جذب می‌کند احتمالا در شستشوی آن اشتباه کرده‌اید.

    پوشش گورتکس برای استفاده در محیط بیرونی طراحی شده است. در نتیجه بیشتر از دیگر لباس‌های کوهنوردی کثیف می‌شود و نیاز به تمیز شدن دارد. شستشوی محصولات گورتکس کار سختی نیست اما، ضرورت دارد از دستورالعمل‌های شرکت سازنده آن پیروی کنید تا آسیبی به لباس وارد نشود. همچنین قبل از شستشو، برچسب مراقبتی لباس را چک نمایید و اطلاعات لازم را از آن دریافت کنید.

    بهتر است با دست لباس‌ها را بشویید و برای شستن با ماشین لباسشویی از آب گرم و از دور ملایم شستشو استفاده کنید ولی دقت نمایید که دمای آب بیشتر از ۴۰ درجه سانتیگراد نباشد. از لکه برها، نرم کننده‌ها و سفید کننده‌ها به هیچ عنوان برای شستشوی این نوع لباس استفاده نکنید چون به کارایی آن صدمه می‌زند. بیشتر لباس‌های ضدآب را نمی‌توان با شوینده‌ها و پودرهای معمولی شست. برای شستشوی برخی از این لباس‌ها باید با شوینده‌های بدون آلکالاین استفاده کنید اما به طور کلی شوینده‌هایی که مخصوص شستن ابریشم و پشم هستند PH خنثی دارند و برای شستن لباس‌های ضدآب می‌توان آنها را مناسب دانست.

    همچنین توجه داشته باشید نباید از شوینده‌های پودری برای شستن لباس‌های ضدآب استفاده کرد و همیشه شوینده‌های مایع را برای این منظور خریداری کنید .قبل از شستن محصولاتی مثل ژاکت، زیپ جلویی آن را بالا بکشید، جیب‌های لباس را خالی کنید و زیپ جیب‌ها را نیز بکشید. همچنین تمامی کش‌ها و نوارهای محصول را محکم کنید.

    پس از شستشو، شما می‌توانید لباس را در خشک کن بیاندازید اما به این شرط که در برچسب مراقبتی، اجازه این کار داده شده باشد. در این صورت از دور کند و دمای پایین خشک کن برای خشک کردن لباس استفاده نمایید. اما راه بهتر، بهتر است اجازه دهید لباس در فضای آزاد خشک شود اما در صورتی که از خشک کن استفاده کردید پس از خشک شدن کامل، مجددا ۲۰ دقیقه دیگر لباس‌ها را در خشک کن، قرار دهید. این کار باعث می‌شود پوشش ضدآب الیاف لباس فعال شود و دوام بیشتری پیدا کند.

خواص گورتکس

    پارچه‌های گوتکس با داشتن تار و پودی به فاصله ۰٫۲ میکرون، بخار آب را از خود عبور می‌دهد و قطره آب را که بزرگتر است عبور نمیدهد و به این ترتیب شما هنگام پیاده‌روی و کوهنوردی در هوای بارانی هم از خیس شدن محفوظ هستید و هم بدنتان قابلیت تنفس دارد. این بسیار مهم است چرا که بدن خیس ۲۶ بار بیشتر از بدن خشک گرما را تلف می‌کند و این به معنای از دست دادن انرژی است. همچنین هرچه جذب رطوبت از پوست سریع‌تر باشد، نه تنها احساس راحتی بیشتری خواهید کرد بلکه زمان بیشتری نیز می‌توانید به فعالیت بپردازید.

ویژگی های گورتکس

    به طور کلی ویژگی های یک کفش یا لباس با فناوری گورتکس عبارتند از:

  • داشتن وزن پایین
  • مقاوم بودن در برابر خط افتادن در اثر تا، ترک و سایش
  • انعطاف فوق العاده در هنگام پیاده‌روی و کوهنوردی
  • عملکرد بینظیر در همه شرایط جوی
  • ضد آب بودن
  • ضد باد و ضد کولاک
  • قابلیت تنفس استثنایی
  • امکان شستشوی راحت در دفعات بالا

پارچه پلار چیست ؟

    استفاده از منسوجات مصارف متعددی داشته و با توجه به کیفیت و میزان تراکم‌شان مورد استفاده قرار می‌گیرند. بیشتر کاربرد منسوجات مرتبط با تهیه البسه و پوشاک است یکی از منسوجات پر استفاده در تهیه دستکش، کلاه، البسه، شلوار، کاپشن، پلیور، سوئیشرت و لباس های پاییزه و زمستانه و به طور کلی لباس‌های مناسب کوهنوردی، پارچه پلار است در بازار فروش منسوجات به خوبی توانسته است نظر افراد زیادی را به خود جلب نماید و محبوبیت‌های بیشماری به دست آورد.

    طراحی و تولید این پارچه‌ها از الیاف پلی استر صد درصد، ترکیبی از کرک مصنوعی و لایه پنبه‌ای تهیه شده است. در ادامه ویژگی‌ها و مشخصات، بهترین برندها، نحوه شستشو و قیمت این پارچه را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مزایا و معایب پارچه پلار

    پارچه پلار دارای ویژگی‌های بارزی از جمله گرما بخشیدن به بدن در برابر سرما، سبکی، مقاومت نسبتا مناسب در برابر رطوبت، مقاوم در برابر کپک زدگی، عدم جذب بوی عرق و زیبایی این پارچه است. اما این پارچه مانند دیگر منسوجات در کنار مزایا از معایبی نیز برخوردار است. از میان این معایب می‌توان قیمت بالا، وزن سنگین هنگام خیس شدن و آسیب پذیری در مقابل برخورد با جرقه آتش اشاره کرد.

بهترین برند پارچه های پلار

    پارچه پلار با برند های مختلف و کیفیت های متفاوت در بازار فروش پارچه عرضه می شوند که در این میان میتوان به برندها یخارجی با عنوان برند پلار جک ولف , برند پلار میلت , برند نورث فیس و یا پوشاک پلارگایا که برند ایرانی است اشاره نمود .

بهترین  روش شست و شوی منسوجات پلار

    پارچه‌های پلار برای استفاده و مدت عمر بیشتر نیاز به مراقبت درست دارند این پارچه‌ها در صورتی که به صورت صحیح مورد شستشو قرار گیرند فرم و زیبایی خودر ا از دست نداده و چروک نمی‌شوند. بهترین روش شستشوی پوشاک پلار استفاده از مواد شوینده مخصوص پوشاک پلار است که تنها برندی که آن را تولیدمی‌کند Nicwax  نام دارد. همچنین در صورتی که نتوانستید این شوینده را پیدا کنید، از آب سرد و شامپو بچه نیز می‌توان برای شستشوی این منسوجات استفاده کرد .

قیمت پارچه های پلار

    لباس‌هایی که با پارچه‌های پلار تهیه می‌شوند، بسیار با کیفیت هستند و ویژگی‌های مثبت زیادی نیز دارند که در بالا به این ویژگی‌ها اشاره شد. اما این لباس‌ها متاسفانه قیمت بالایی هم دارند. در واقع این لباس‌ها با قیمت مشخصی در بازارا فروخته نمی‌شوند و این را باید جزو معایبشان دانست. در تعیین قیمت این پارچه اورجینال و یا چینی بودن جنس، طرح دار و یا ساده بودن، کمپانی و شرکت تولید کننده، تراکم نخ و کیفیت پارچه تاثیر گذار است .