آبشارهای اطراف تهران
بسیاری از افراد، تهران را با شلوغی و دود و دم آن میشناسند. بعید است که نامی از پایتخت ایران به میان بیاید و بلافاصله بحث به سمت ترافیک و آلودگی هوا نرود. اما اگر از ساکنان تهران بپرسید، خیلی از آنها معتقدند همین شلوغیهاست که به شهر روح میبخشد و آن را زنده میکند. به باور آنها تهران شهری است پویا، با هیاهوی خاص خود؛ جایی برای دستیابی به آرزوها و خیابانهایی از جنس خاطرات. در کنار زندگی شهری نیز طبیعت بکر این استان، جاهای دیدنی تهران را از شمار خارج کرده است؛ در بین کوهها، پارکها، بناهای تاریخی، موزهها و ...، تنوع آبشارهای تهران نیز زبانزد عام و خاص است.
فهرست:
آبشارهای تهران
آبشارهای خروشانی که فرصت مناسبی را در اختیار گردشگران قرار میدهند تا در اوقات فراغت خود از زندگی شهری و ماشینی فاصله بگیرند و با حضور در کنار این آبشارها هوایی تازه کنند. برای اطلاع از محل قرار گیری این آبشار ها با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.
آخرین فرصت آبشارگردی
فصل تابستان رو به پایان است و کمکم باید لباسهای گرممان را از گنجه درآوریم. گرچه در روزهای سرد سال هم جاذبهها و محیطهای فراوانی پیش روی گردشگران برای گشت و گذار وجود دارد، اما تجربه یک هوای خنک دلانگیز زیر تابش آفتاب میتواند غنیمتی در گرمای سوزان تابستان باشد. گرچه بسیاری از افراد به دلیل دود و دم فراوان تهران از این شهر گریزانند، اما جاهای دیدنی تهران به قدری فراوان و جذابند که برای هر روز تعطیل و اوقات فراغتی میتوانند بهترین مقصد برای گردشگران باشند. از جمله این مقاصد میتوان به آبشارهای اطراف تهران اشاره کرد. به ویژه ارتفاعات شمال تهران میزبان دهها آبشار بزرگ و کوچک هستند که حتی با یک ساعت رانندگی میتوان به آنها رسید.
مهمترین آبشارهای اطراف تهران
گرچه استانهای لرستان و مازندران نماد آبشارهای بکر و خروشان ایران به حساب میآیند، اما پایتخت ایران هم آبشارهای متنوعی را در دل خود جای داده که هر گردشگری را برای سفر به تهران وسوسه کند. آبشار یکی از پدیدههای طبیعی است که معمولا در ارتفاعات کوهستانی شکل میگیرد. کشور ایران نیز به دلیل کوهستانی بودن 186 آبشار ثبت شده دارد که در شمار دیدنیترین جاذبههای گردشگری قرار میگیرند. این پدیده بینظیر زمانی شکل میگیرد که رود از بستری با ارتفاع بالاتر به سمت پایین سرریز میشود.
البته آبشارهای ایران علاوه بر اهمیت گردشگری، غالبا قدمت تاریخی نیز دارند و همواره از لحاظ اقتصادی مورد توجه حاکمان و پادشاهان وقت بودهاند. کوههای سر به فلککشیده تهران نیز آبشارهای زیادی را در دل خود جای دادهاند که شاید بهترین مکان برای فرار از ازدحام و آلودگی پایتخت در روزهای تعطیل و اوقات فراغت هستند. اما مهمترین آبشارها اطراف تهران در کجا واقع شدهاند؟
آبشار سنگان
برای بررسی جاذبههای طبیعی تهران بهتر است اندکی از مرکز شهر فاصله بگیریم و به اطراف پایتخت برویم. جایی که آبشارهای متعددی به چشم میخورد. در این بین تعدادی از آبشارها چنان معروف شدهاند که حتی در روزهای غیرتعطیل پذیرای گردشگران زیادی هستند و بعضی از آبشارها هنوز گمنام ماندهاند و جای بکرتری به حساب میآیند. آبشار سنگان یکی از معروفترین آبشارهای اطراف تهران به حساب میآید که در انتهای روستایی به همین نام قرار گرفته است. این آبشار که بلندترین آبشار استان تهران لقب گرفته، در فهرست میراث ملی ایران هم جای دارد.
برای رسیدن به روستای سنگان کافی است 20 کیلومتر از شمال غرب تهران فاصله بگیرید تا یک ماجراجویی از را از ابتدای امامزاده قاسم آغاز کنید. قرار گرفتن آبشارها در ارتفاع کوهستانها گرچه زیبایی دو چندانی به آنها بخشیده، اما گردشگران برای تماشای این آبشارها و لذت بردن از خنکای آن باید مسیرهای پر فراز و نشیبی را بپیمایند. بهرغم اینکه سنگان در امتداد جادهای روستایی قرار دارد، اما بعضی شیبهای آن چنان تند هستند که گاه برخی قبل از رسیدن به آبشارهای بلندش در گوشه کناری اطراق میکنند و رود سنگان را به آبشار آن ترجیح میدهند. شیبهای تند و البته مسیر دو تا سه ساعته کوهستانی قطعا عرق هر گردشگری را درمیآورد، اما این آبشار در هر چهار فصل سال چنان جذاب است که ارزش عرق ریختن را داشته باشد. در بهار و تابستان غرش آبشار سنگان از آن کولری طبیعی میسازد و در پاییز و زمستان، یخ زدن این آبشار منظرهای بهشتی را به تصویر میکشد.
آبشار درکه
به جرات میتوان درکه را پرتراکمترین نقطه گردشگری تهران در ایام تعطیل معرفی کرد. اما چرا کوهنوردان علاقه فراوانی برای حضور در این منطقه کوهستانی دارند؟ زیرا میتوان درکه را ترکیبی از تمام جاذبههای طبیعی دانست. این روستا که حدود 20 کیلومتر از مرکز تهران فاصله دارد، آبشارهای متعددی را در دل خود جای داده که معروفترین این آبشارها «کارا» نام دارد و با نام آبشار درکه هم شناخته میشود. حل شدن این آبشار در کنار ارتفاعات کوهستانی، رود و جنگل درکه چنان خوش نقش و تراش است که گویا معروفترین نقاشان تاریخ به طراحی آن نشستهاند.
با توجه به وجود پیادهرو و پلکان در کنار رودخانه امکان رفت و آمد در این منطقه به سادگی وجود دارد. وجود رستورانها و قهوهخانههای متعدد نیز امکان استراحت در میانه راه را برای گردشگران فراهم میآورد. بسیاری از کوهنوردان مسیر پلنگچال را برای رسیدن به آبشار کارا انتخاب میکنند. برای رسیدن به این آبشار دیگر از شیبهای تند سنگان خبری نیست؛ فقط کافی است حدود 40 دقیقه تا کافه عمران کوهنوردی کنید سپس با دیدن تابلوهای آبشار مسیر خود را به سمت چپ تغییر دهید. کمکم صدای آبشار است که طنینانداز میشود؛ گویی که صدای دیگری در عالم طبیعت وجود ندارد. کمکم بلندای آبشار چشمها را به خود خیره میسازد. البته در بعضی روزهای گرم سال، این آبشار هم کمآب میشود، اما هیچگاه از نشستن در کنار آن پشیمان نخواهید شد.
آبشار اوسون
آبشارهای شمال تهران را نباید محدود به درکه و کارا دانست. ارتفاعات دربند نیز آبشارهای زیبایی را در خود جای داده که ازجمله آنها میتوان به آبشار اوسون اشاره که از آبشدن برفهای بالا دست پدید میآید. این آبشار در حد فاصل پسقلعه، شیرپلا و ایستگاه پنج قله توچال قرار دارد که پیادهروی حدود دو تا سه ساعته را میطلبد. در فصل بهار است که این آبشار نهایت شکوه و زیبایی خود را به رخ میکشد و آب و هوایی بینظیر را در جوار خود به وجود میآورد.
آبشار رجب
آبشار رجب یکی دیگر از جاذبههای طبیعی دربند به حساب میآید که صعود به ارتفاعات شمال تهران را جذاب میکند. این آبشار نیز همچون اوسون در مسیر کوهنوردی شیرپلا قرار دارد و گفته میشود کیقباد، از شخصیتهای اساطیری، دژ خود را در این منطقه استوار ساخته بود. از این رو آبشار رجب برای کوهنوردانی که سالهاست به این منطقه رفت و آمد میکنند نامی آشنا و پر خاطره به شمار میرود. اما افرادی که قصد دارند برای اولین بار آبشار رجب را از نزدیک ببینند باید یادآور شد که پس از حدود دو ساعت کوهنوردی در مسیر دربند در دو راهی اوسون باید به سمت راست بپیچند تا با یکی از جذابترین جاذبههای گردشگری استان تهران مواجه شوند.
آبشار دوقلو
در کنار آبشارهای اوسون و رجب، آبشار دوقلو دیگر آبشار معروف دربند است که بین این کوه و توچال قرار دارد. وجه تسمیه نامگذاری این آبشار، دو شاخه شدن آن پس از سرریز است. آبشار دوقلو با ارتفاع 20 متری، یکی از بلندترین آبشارهای اطراف تهران به شمار میرود. برای دسترسی به آن نیز باید مسیر شیرپلا را پیمود و روستای پسقلعه را پشت سر گذاشت. گرچه در بهار و تابستان خروش آبشار دوقلو عظمت آن را نمایان میسازد، اما یخزدگی آن در پاییز و زمستان نیز منظرهای را پیش روی گردشگران قرار میدهد که شاید در جای دیگری نتوان آن را دید.
آبشار سوتک
چهارمین آبشار که در ارتفاعات شمال تهران قرار گرفته، سوتک است که شاید معروفترین آنها هم باشد. این آبشار نیز در نزدیکی روستای پسقلعه و در شمال غربی دربند روان است. کنار این آبشار میتوان کمپهای خانوادگی و دوستانه برگزار و خستگی راه را از تن به در کرد. آب این آبشار مانند اکثر آبشارهای منطقه بسیار سرد است. گرچه ابتدای مسیر این کوهها هموار است و حتی برای کوهنوردان غیرحرفهای چالش چندانی ایجاد نمیکند، اما با ارتفاع گرفتن از سطح زمین، شیبها تندتر میشود و انرژی و استقامت بیشتری طلب میکند.
آبشار کلوگان
گرچه مسیر نسبتا راحت ارتفاعات دربند و درکه دسترسی به آبشارهای بینظیر شمال تهران را تا حدودی سهل ساخته است، اما برای کسانی که به مسیرهای صعبالعبور و کوهنوردی علاقه دارند، آبشارهای ارتفاعات شمیرانات پیشنهاد بهتری است. جایی که اگر اهل فن نباشید، بعید است بتوانید در کنار آبشارهای خروشان حاضر شوید. آبشار کلوگان یکی از این آبشارهاست که در منطقه شمیرانات واقع شده و یکی از بهترین گزینهها برای فرار از گرمای طاقتفرسای تابستان است. آبشاری که دسترسی به قلل مهرچال و کلوگان و روستای امامه را سهیل میسازد. البته بخش زیادی از مسیر رسیدن به آبشار کلوگان را هم میتوان با خودرو طی کرد. پس از عبور از اتوبان شهید بابایی و ورود به جاده لشگرک، باید به جاده اوشان- فشم رفته و آن را تا انتها طی کنید تا چند ساعتی فضای بهشتی را تجربه کنید.
آبشار شکرآب
وقت آن رسیده که کمی از شمال تهران فاصله بگیریم و به قسمت شرقی پایتخت برویم. در این منطقه نیز آبشارهای زیبایی قرار گرفتهاند که البته رسیدن به آنها سختتر از قرار گرفتن در کنار آبشارهای شمال تهران است. شکرآب معروفترین این آبشارهاست که در بخش رودبار قصران شهرستان اوشان و در نزدیکی روستای آهار قرار دارد. برای رسیدن به این آبشار میتوان تا میدان آهار را با خودروی شخصی پیمود، پس از میدان اصلی آهار مسیر کوهپیمایی آغاز میشود؛ مسیری که در برخی نقاط با شیبهای بسیار تندی همراه است و بدون آمادگی جسمانی بعید است که بتوان به آبشار شکرآب رسید.
با این حال مسیر پیمایش آهار به شکرآب چنان زیباست که ممکن است گردشگران مقصد اصلی خود را فراموش کنند. غرش رودها، خانههای کاهگلی، درختان رنگارنگ، برگهای زرد و نارنجی پاییزی و شکوفههای سفید و صورتی بهاری فقط بخشی از این زیباییهای این مسیر است. اگر در طول رسیدن به آبشار شکرآب توجه بیشتری به اطراف داشته باشید، با صحنههایی مواجه میشوید که شاید آن را فقط بتوان در فیلمهای مرحوم عباس کیارستمی مشاهده کرد.
زنی قهوهچی روستاست، زنی نان میپزد، زن دیگری شیر گاو میدوشد. کودکانِ در حال تحصیل، در مزارع مشغولند. گردشگرانی که هوس گیلاس و آلبالو کردهاند، از اهالی سراغ درختان این میوهها را میگیرند و نسیم خنک که گویا با برگ درختان میعادی ابدی دارد. اینها همه نشانه زندگی هستند. آن همه انسان حیاتبخش، آن همه گندم روییده، آن همه شیر دوشیده، آن همه زیبایی و همه و همه چیزی جز نشانههای زندگی نیستند. چنانکه حتی شاهان قاجاری برای تفریح کاخ گلستان را رها کرده و به شکرآب پناه میبردند.
آبشار امامزاده داوود
احتمالا بسیاری از افراد امامزاده داوود و جاده کن - سولقان را با رودخانه آن میشناسند؛ اما در مسیر این امامزاده که در 15 کیلومتری فرحزاد و شمال غربی تهران قرار دارد، یک آبشار زیبا به همین نام توجه بسیاری از گردشگران را به خود جلب کرده است. آبشار امامزاده داوود در ابتدای مدخل ورودی روستا در جنوب امامزاده قرار دارد. یکی از مسیرهای دسترسی به آبشار امامزاده داوود از انتهای دره فرحزاد است که بیشتر برای کوهنوردان مناسب است. این مسیر چهار ساعت پیادهروی و دو ساعت کوهنوردی لازم دارد. البته آسانترین راه برای رسیدن به آبشار امامزاده داوود از جاده کن - سولقان است.
آبشار ناران
شمال شرق و شرق پایتخت نیز عاری از آبشار نیستند. آبشار ناران در شمال روستای کند علیا و در 700 متری محله ناران در منطقه لواسانات واقع شده است. این آبشار مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است. منطقه لواسان در شمال شرق تهران واقع شده و یکی از مناطق خوش آب و هوای این استان به شمار میرود. آبشار ناران حدود 10 تا 15 متر ارتفاع دارد و ارتفاع منطقهای که در آن واقع شده دو هزار 286 متر بالاتر از سطح دریاهای آزاد است. این آبشار دارای جریان دائمی آب است و هر ساله در بهار حجم آب آن افزایش مییابد. برای رسیدن به روستای کند علیا و سپس آبشار ناران، ابتدا مسیر را تا لواسان طی کنید، سپس به بلوار امام خمینی بروید و از آن جا وارد خیابان اسدیان شوید، در ادامه این مسیر به روستای کند علیا خواهید رسید.
آبشار هویر
یکی از روستاهای دیدنی اطراف تهران، روستای هویر است که در شهر دماوند واقع شده است. این روستا که دو هزار 620 متر از سطح دریا ارتفاع دارد، جاذبههای گردشگری زیادی در خود جای داده است که یکی از آنها آبشار فصلی هویر یا عوش کمر است. آبشار فصلی هویر، از بالادست روستای هویر به پایین سرازیر میشود و از بالای صخرهای بلند به زمین میریزد. روستای هویر با تهران 105 کیلومتر و با شهر دماوند 50 کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به این روستا و پس از آن، آبشار هویر یا عوش کمر، باید ابتدا به شهر زیبای دماوند بروید، پس از آن باید به سمت آبادی چنار عربها حرکت کنید و بعد از رسیدن به آن وارد جاده معدن شوید تا در نهایت به آبشار هویر برسید.
آبشار کمرد
آبشار کمرد در نزدیکی روستای کمرد، در جاجرود تهران قرار دارد. این روستا 25 کیلومتر با تهران فاصله دارد و به شهر جدید پردیس نزدیک است. آبشار کمرد 20 متر ارتفاع داشته و در دیواره آن غاری به مساحت 10 متر مربع وجود دارد. این آبشار در انتهای درهای قرار گرفته که سراسر آن با درختان نارون، چنار و زرشک کوهی پوشیده شده است. البته آبشار کمرد فصلی است و تنها در بهار آب دارد. برای دسترسی به این آبشار زیبا، باید در مسیر اصلی تهران - فیروزکوه حرکت کنید، پس از طی دو کیلومتر از شهر جاجرود به روستای کمرد خواهید رسید. وقتی به روستا رسیدید باید مابقی راه را پیادهروی کنید. بعد از طی مسیر یک کیلومتر به آبشار کمرد میرسید.
آبشار غلاک
آبشار غلاک در مسیر کوهستانی دارآباد و منطقه شمیران قرار دارد. این آبشار در شمال شرق شمیران واقع شده است. دیدنیترین زمان برای بازدید از این منطقه فصل بهار است که اوج زیبایی آن شکوفا میشود. دورنمای این آبشار بسیار زیبا و دیدنی است. در بالای این آبشار، آبشارها و چشمههای دیگری وجود دارند.
آبشار تنگه واشی
اگر کمی بیشتر از اطراف تهران فاصله بگیریم با جاذبههای گردشگری بیشتری مواجه میشویم. به جرات میتوان تنگه واشی را معروفترین و شاید زیباترین آبشار اطراف تهران معرفی کرد. در واقع تنگه واشی یکی از مناطق ییلاقی تهران است که آب و هوای بینظیری دارد. این آبشار حدودا 150 کیلومتر با تهران فاصله دارد.
آبشار تنگه واشی در جیلزجند در نزدیکی شهر فیروزکوه است. راه رسیدن به این آبشار پیادهروی زیادی دارد. اگر روزهای تعطیل به این منطقه بروید، ممکن است، شلوغی و ازدحام، رفت و آمد شما را سخت کند. در نزدیکی تنگه واشی و تنگه سا، دشتی وجود دارد که زیبایی آن را دو چندان میکند. بهترین زمان برای بازدید از این آبشار و تنگه، مرداد ماه است.
آب رودخانه حتی در تابستان سرد و خنک است و این موضوع به این دلیل است که جریان آب آن، از محلی عبور میکند که آفتاب به آن برخورد ندارد برای رفتن به این تنگه و دیدن آبشار بینظیر آن، دو کیلومتر در جاده تهران - فیروزکوه پیشروی کنید، سپس به یک جاده فرعی وارد خواهید شد که اگر 9 کیلومتر در آن جلو بروید، روستای جیلزجند آشکار میشود. حدودا چهار کیلومتر بعد از این روستا به محل پیادهروی تنگه واشی میرسید.
آداب بازدید از آبشارها
نامهایی که به آن اشاره شد معروفترین آبشارهای اطراف تهران به حساب میآیند که دور تا دور پایتخت را احاطه کردهاند. جاذبههای طبیعی تهران به قدری جذاب و زیاد هستند که افراد که وقت و شاید هزینه کافی برای مسافرتهای دور و طولانی را ندارند، میتوانند با چند ساعت حضور در جاهای دیدنی تهران از خستگی زندگی شهری فاصله بگیرند. آبشارهای تیزآب، آیینهورزان، آبنیک، خور، ایگل و ... از دیگر نقاط مهم گردشگری اطراف تهران به حساب میآیند که طبیعت بکر و منحصر به فردی دارند. البته باید این موضوع را هم خاطرنشان کرد که قرار گرفتن در کنار آبشارها که اغلب در مناطق کوهستانی قرار دارند آداب خاص خود را دارد. داشتن کفش، کولهپشتی، آذوقه، باتوم کوهنوردی، لباس مناسب و ... میتواند روز به یادماندنیتری را برای شما رقم بزند و خطرات احتمالی پیش رو را به حداقل برساند.
سخن آخر
در اطراف تهران آبشارها، رودخانهها و چشمههای بسیاری وجود دارد که دسترسی به آنها بسیار آسان است و میتوانید برای گذراندن اوقات فراغت خود و دوری از محیط شلوغ پایتخت به بازدید از آنها بروید. اگر شما هم از هیاهو و شلوغی شهر خسته شدهاید، میتوانید یکی از آبشارهایی که به آنها اشاره شد برای گشت و گذار آخر هفته انتخاب کنید و از قدم زدن در طبیعت اطراف تهران لذت ببرید. در این صورت میتوانید تجربههای خود را از گشتوگذار در آبشارهای اطراف تهران با دکوول در میان بگذارید.