روستای پالنگان

زمان مطالعه: 3 دقیقه

روستاها و شهرهای پلکانی، به دلیل نوع معماریشان همیشه برای علاقمندان به سفر و گردشگری جذاب هستند. در ایران چند روستا و شهر پلکانی در استان‌ها و نقاط مختلف کشور وجود دارد که پالنگان واقع در استان کردستان یکی از آنهاست. این روستا از توابع شهر کامیاران است و قدمتش به قبل شروع حکومت اسلامی در ایران باز می‌گردد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این روستا تاکنون چند بار ویران شده و آن را دوباره از نو ساخته‌اند.

پالنگان براساس مدارک تاریخی برای مدتی مقر حکومت اردلان بوده است. در واقع تا زمانی که این حکومت به قلعه حسن خان سنندج منتقل شود، به نظر می‌رسد مسقط الراس برای 400 سال به عنوان مرکز حکومت اردلان شناخته می‌شده است. این مساله نشان می‌دهد که روستای پالنگان در طول تاریخ برای این منطقه اهمیت زیادی داشته و شاید بتوانید دلیل تخریب‌های آن را در این مساله هم جستجو کرد.

در مطلب راهنمای سفر به روستای پالنگان قصد داریم شما را با سیر تا پیاز این روستا آشنا کنیم. ابتدا به معرفی پالنگان خواهیم پرداخت. سپس کمی درباره تاریخ و موقعیت جغرافیایی این روستا حرف خواهیم زد و در نهایت اطلاعات مهم دیگر مانند مسیر دسترسی، جاذبه‌های گردشگری اطراف و ... را نیز بررسی خواهیم کرد. اگر قصد سفر به استان کردستان و بازدید از این جاذبه گردشگری را دارید و یا دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول با ما همراه باشید.


معرفی روستای پالنگان

     روستای پالنگان یکی از جاذبه های گردشگری استان کردستان و از توابع شهرستان کامیاران است. مردم بومی، این روستا را با نام پلنگان نیز می‌شناسند. اگرچه روستای پالنگان بیشتر به دلیل معماری پلکانی‌اش مشهور شده اما این روستا قدمت بسیار بالایی دارد و می‌توان آن را به عنوان یک گنجینه تاریخی معرفی کرد. این روستا همچنین طبیعتی زیبا، بکر و منحصر به فرد دارد و القابی مانند بهشت گمشده و ماسوله کردستان را به آن نسبت داده‌اند. این منطقه در نزدیکی اورامانات قرار گرفته است و شما می‌توانید در یک برنامه سفر کوتاه هم از این روستا و هم از اورامانات دیدن کنید.

     خانه‌های روستای پالنگان در دو طرف شیب دره‌ای به نام دره تنگی ور قرار دارد. هرچقدر که این شیب را بالاتر بروید زیبایی‌های بیشتری را زیر پایتان می‌بینید. وجود جشمه‌های متعدد که به صورت آبشار در باغ‌های بالا دست دره می‌توانید آنها را ببینید نیز بر زیبایی طبیعی این روستا افزوده است. مردم این روستا نیز مانند بسیار دیگر از نقاط کردنشین بسیار خونگرم و مهمان نواز هستند و یکی از جذابیت‌های سفر به پالنگان را باید فرهنگ همین مردم دانست.

     نام این روستا ارتباط نزدیکی با پلنگ دارد. به نظر می‌رسد کوه‌های اطراف این روستا پر از پلنگ بوده است. به همین دلیل بومیان نام این روستا را پلنگان گذاشته‌اند که به مرور زمان به پالنگان تغییر پیدا کرده است. لازم به ذکر است که در زبان کردی "پال" معنای تکیه گاه می‌دهد.

درباره روسنتای پالنگان واقع در استان کردستان یکی از روستاهای پلکانی ایران در دکوول بخوانید.

مختصری از تاریخچه روستای پالنگان

     پالنگان یکی از روستاهای قدیمی در استان کردستان است که قدمت آن به قبل از حکومت اسلامی در ایران باز می‌گردد. این روستا زمانی مرکز حکومت اردلان بوده است اما زمانی که هه لوخان اردلان به حکومت رسید (969 تا 995 شمسی) مرکز حکومت خود را نیز تغییر داد. یک امارت به نام مسقط الراس در روستای پالنگان وجود دارد که حدودا در سال 1168 میلادی این بنا را ساخته‌اند. این امارت به مدت 400 سال به عنوان مرکز حکومت کدخدامنشی اردلان شناخته می‌شده است. به همین دلیل پالنگان در منطقه، اهمیت زیادی داشته و در طول تاریخ چندین بار ویران شده و آن را دوباره از نو ساخته‌اند.

     یک غار در دره تنگی ور پالنگان وجود دارد که در سال 1305 یک خمره پر از ارزن در آن پیدا شد. در میان این ارزن‌ها یک پوست آهو پیدا شده که آن با خطوط یونانی و پهلوی چیزهایی نوشته‌اند. به نظر می‌رسد این نوشته یک قرارداد قدیمی میان دو نفر برای خرید و فروش است و قدمت آن به سال 120 قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد. این قرارداد در حال حاضر در موزه برلین قرار دارد.

     روستای پالنگان در زمان حکومت سلجوقیان هم یکی از مناطق مهم در منطقه به حساب می‌آمده است. در روستا یک قبرستان قدیمی وجود دارد که روی آن سنگ قبرهایی با خط کوفی مربوط به قرن ششم و هفتم وجود دارد. این گورستان نیز بخشی از تاریخ دور و دراز این منطقه را بازگو می‌کند.

این روستاهای قدیمی در نزدیکی اورامانات قرار دارد و درباره آن در دکوول بخوانید.

مختصری از جغرافیای پالنگان

     روستای پالنگان در 55 کیلومتری شمال شرق شهرستان کامیاران درون دره تنگی ور قرار گرفته است. خانه‌های سنگی این روستا به حالت پلکانی ساخته شده‌اند. به طوری که سقف یک خانه حیاط خانه دیگر است. یک رودخانه خروشان به نام تنگی ور روستا را به دو قسمت تقسیم کرده است. شاید برایتان جالب باشد بدانید بیش از بیست چشمه با آب خنک و زلال در روستای پالنگان وجود دارد که همگی به رودخانه تنگی ور می‌ریزند.

     خود این رودخانه هم پس از اینکه از میان روستا عبور می‌کند، 300 متر دیگر را طی کرده و به رودخانه سیروان، که یکی از مهم‌ترین رودخانه‌های موجود در استان کردستان است، می‌ریزد. از میان 20 چشمه موجود در این روستا هشت چشمه دائمی و بقیه فصلی محسوب می‌شوند. بیشترین محصولاتی که در این روستا تولید می‌شود، گندم، جو و محصولات لبنی است. این مساله نشان می‌دهد شغل اصلی مردمان ایران روستا کشاورزی و دامداری است. البته انجام کارهایی مانند جاجیم بافی، گلیم بافی و گیوه بافی نیز در پالنگان رواج دارد و شما می‌توانید در طول سفر خود به عنوان سوغات آنها را تهیه نمایید.

     روستای پالنگان یک منطقه کوهستانی است. طبیعتی بکر و رویایی و آب و هوایی مطبوع از ویژگی‌های این منطقه به شمار می‌رود. این منطقه بستر مناسبی برای پرورش و رشد بسیاری از گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، گل ختمی، گل بابونه و کاسنی دارد. همچنین گیاهان و درختان دیگری مانند بلوط، کیکم، بنه و ارژن به عنوان پوشش گیاهی این منطقه به شناخته می‌شوند.

درباره مسیر دسترسی به روستای پلنگان در استان کردستان در دکوول بخوانید.

جاذبه های گردشگری و مسیر دسترسی به پالنگان

     جدا از معماری پلکانی که خود یک جاذبه گردشگری محسوب می‌شود، در طول سفر به این روستا می‌توانید از چشمه‌های خروشان که یکی از اصلی‌ترین جاذبه‌های طبیعی این شهر محسوب می‌شوند نیز دیدن کنید. همچنین می‌توانید سری به قلعه تاریخی پالنگان بزنید و کمی با تاریخ این روستا آشنا شوید. جاذبه طبیعی دیگری پالنگان رودخانه تنگی ور است که از میان روستا می‌گذرد.

     همچنین در 10 کیلومتری این روستا می‌توانید از چشمه‌های آب معدنی که شیری رنگ هستند و خاصیت درمانی دارند نیز دیدن نمایید. در روستای پالنگان تعداد زیادی آبشار وجود دارد که برای رسیدن به آنها باید کمی پیاده‌روی کنید. تعدادی از این آبشارها در باغ‌های زیبای این منطقه قرار گرفته‌اند. در طول سفرتان به پالنگان حتما از پل‌های تاریخی این روستا و همچنین گورستان تاریخی آن دیدن نمایید و با بخشی از تاریخ این منطقه آشنا شوید.

     همانطور که ذکر شد در این گورستان سنگ قبرهایی وجود دارد که روی آنها با خط کوفی نوشته شده است. برای اقامت در روستای پالنگان باید به سراغ خانه‌های اجازه‌ای که اهالی روستا در اختیار گردشگران قرار می‌دهند بروید. شما می‌توانید با قیمت مناسب و به راحتی در این روستا جایی را برای اقامت پیدا کنید. گردشگران می‌توانند از شهرهای مختلف استان کردستان خود را به این منطقه برسانند.

     از کامیاران، سنندج، پاوه و سروآباد امکان دسترسی به روستای پالنگان وجود دارد. اما اگر از تهران راهی این روستا می‌شوید، بهتر است مسیر کرمانشاه را که آزادراه است و ترافیک روانی دارد انتخاب نمایید. اگر هم بخواهید با وسیله نقلیه عمومی به پالنگان بروید باید ابتدا خود را به کامیاران برسانید و سپس با مینی بوس یا تاکسی به این روستای زیبا بروید. فاصله کامیاران تا روستای پالنگان 50 کیلومتر یعنی حدود 50 دقیقه است.

درباره جاذبه های گردشگری و مسیر دسترسی به آن در دکوول بخوانید.

کلام آخر

     در مطلب راهنمای سفر به پالنگان اطلاعات مفیدی درباره این روستای پلکانی به دست آوردیم. کمی درباره تاریخ و جغرافیای آن خواندیم و با تعدادی از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی این روستا آشنا شدیم. حالا وقت سفر و بازدید از این جاذبه گردشگری رسیده است.

     بهترین زمان سفر به روستای پالنگان را باید فصل‌های بهار و تابستان دانست. آب و هوای این منطقه در این فصول بسیار مطبوع و دلنشین است و همچنین جاذبه های طبعی روستا نیز در بهترین و زیباترین حالت خود قرار دارند. در طول سفر به پالنگان معاشرت با مردم این روستا و آشنایی با آداب و رسومشان را فراموش نکنید زیرا این آداب و رسوم بخشی از جاذبه‌های گردشگری پالنگان به حساب می‌آید.

     همچنین اگر گذرتان به این روستا افتاد حتما یکی از غذاهای محلی آن مثلا ماهی کباب را دلمه را امتحان کنید تا لذت سفرتان دو چندان شود. اگر نکته دیگری درباره روستای پالنگان وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشده است، آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده نمایید.