پیتر هابلر

زمان مطالعه: 4 دقیقه

پیتر هابلر

پیتر هابلر (Peter Habeler)، کوهنورد افسانه‌ای اهل اتریش، در دنیای کوهنوردی به عنوان یکی از برجسته‌ترین و جسورترین کوهنوردان شناخته می‌شود. او به خاطر صعودهای جسورانه و پیشگامانه‌اش، به ویژه صعود بدون اکسیژن به قله اورست در سال ۱۹۷۸ به همراه رینهولد مسنر، نامی ماندگار در تاریخ کوهنوردی به جا گذاشته است. در این مقاله از دکوول قصد داریم نگاهی بیاندازیم به زندگی این کوهنورد نامی و پرتوان پس با ما تا آخر این مقاله همراه باشید و در آخر هم نظرات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.


فهرست:

سال‌های اولیه زندگی و گرایش به کوهنوردی

    هابلر در ۲۲ جولای ۱۹۴۲ (31 تیر ماه 1321 خورشیدی) در مایرهوفن اتریش متولد شد. گویی اتریش کشوری است که کوهنوردان نامی زیادی را به جامعه جهانی تحویل داده است. آن از هرمان بول بزرگ که توانست اولین صعود نانگاپاربات را به انجام برساند و این نیز از هابلر جسور. وی از سنین کودکی شیفته کوهستان بود و در شش سالگی برای اولین بار به کوهنوردی پرداخت. او به سرعت در این رشته پیشرفت کرد و در نوجوانی به یکی از کوهنوردان برجسته اتریش تبدیل شد.

درباره سرگذشت پیتر هابلر کوهنورد اتریشی که به همراه مسنر موفق به صعود اورست شد را در دکوول بخوانید.

دستاوردهای برجسته پیتر هابلر

    اگر نگاهی به رزومه کوهنوردی پیتر هابلر بیاندازیم بی شک در گوشه گوشه آن به افتخارات زیادی دست می‌یابیم اما شاید نقطه عطف تمام این افتخارات صعود به اورست باشد. در ادامه قصد داریم به بخشی از این دستاورهای بزرگ بپردازیم.

صعودهای بدون اکسیژن پیتر هابلر

    هابلر به همراه رینهولد مسنر، اولین کسانی بودند که بدون استفاده از اکسیژن کمکی به قله اورست به ارتفاع 8848 متر دست یافتند. این صعود در سال 1978 به انجام رسید و بسیاری از جمله دانشمندان بر این عقیده بودند که این موضوع امری نشدنی است. آنها همچنین در سال 1982 نیز به این افتخار بر روی قله لوتسه دست یافتند. این صعودها انقلابی در کوهنوردی ارتفاع بالا ایجاد کرد و نشان داد که صعود به قله‌های مرتفع بدون اکسیژن کمکی نیز امکان‌پذیر است.

صعودهای آلپی و سرعت در کوهستان

    هابلر به خاطر مهارت و چابکی‌اش در صعودهای آلپی، که شامل صعودهای سریع و سبک با تجهیزات کم است، شهرت دارد. او اولین صعودهای آلپاین را به بسیاری از قله‌های بلند، از جمله گاشربروم ۱ (۱۹۷۵) و نانگاپاربات (۱۹۸۲) انجام داد. پیتر هابلر بار دیگر با همراهی مسنر، اولین کسی که توانست بر روی 14 قله 8000 متری بایستد، تنها در مدت سه روز در سال 1975 توانستند قله گاشربروم 1 را صعود کنند که دستاورد بزرگی محسوب می‌شد.

    از جمله رکوردهای دیگری که می‌شود به وی اختصاص داد بازگشت از قله اورست به گردنه جنوبی در همان صعود بدون اکسیژن سال 1978 بوده است که در مدت یک ساعت انجام شد و برای مدت‌های طولانی این مساله به عنوان رکوردی دست نیافتنی باقی مانده بود. البته تمام این مواردی که ذکر شد در بخش هیمالیا و در ارتفاعات بالا بودند در حالی که وی توانسته بود با انجام صعودهای سرعتی در بخش‌های مختلف آلپ نیز اسم خود را ماندگار کند.

    برای مثال صعود دیواره آیگر از جبهه شمالی در مدت 10 ساعت از مواردی است که در کارنامه وی می‌درخشد و برای مدت زمانی رکوردی بسیار عالی به شمار می‌رفت.

درباره پستر هابلر و تگنیک‌های صعودش با این مقاله از وب سایت دکوول همراه باشید.

جزئیات صعود به اورست 1978

    حدود ساعت 1:15 بعد از ظهر در 8 مه 1978، دقیقا 40 سال پیش در چنین روزی، راینهولد مسنر و پیتر هابلر بدون استفاده از اکسیژن کمکی به قله اورست رسیدند. آنها در آنجا روی قله‌ای به ارتفاع 8848 متر چند عکس گرفتند، یک فیلم کوتاه فیلمبرداری کردند، از شدت خوشحالی و خستگی گریستند، تکه‌ای از طناب قدیمی و یک باتری کهنه را برای اثبات حضور خود در قله جا گذاشتند و سپس بعد از حدود 15 دقیقه با مشقت به سمت کمپ 4 فرود آمدند.

    مسنر در آن زمان 33 ساله و هابلر 35 ساله بود و پس از تقریباً سه ماه حضور در زیر بلندترین کوه جهان، این دو نفر به تازگی مرزی را شکسته بودند که تا آن زمان غیرممکن به نظر می‌رسید و اعتقاد علمی مبنی بر عدم بقا انسان در بالای 8500 متر را رد کردند. آنها پس از حرکت از کمپ 2 در ضلع نپالی کوه در تاریخ 6 مه، در 10 مه به کمپ اصلی بازگشتند.

    با انجام این کار، آنها نحوه تفسیر و صعود به بلندترین کوه های جهان را شکل دادند و تغییر دادند. صعود پیشگامانه آنها مرزهای کوهنوردی را جابجا کرد و بلافاصله به معیاری برای تمام صعودهای بعدی تبدیل شد. وی همچنین در این زمینه کتابی نیز به رشته تحریر درآورده است که با عنوان "اورست، پیروزی غیر ممکن" (Everest, Impossible Victory) در بازار عرضه شد.

درباره دست آوردها و موفقیت‌های دوران کوهنوردی پیتر هابلر با این مقاله از دکوول همراه باشید.

میراث به جا مانده از پیتر هابلر

    پیتر هابلر نه تنها به خاطر دستاوردهای کوهنوردی خود، بلکه به خاطر جسارت، عزم راسخ و تعهدش به سبک کوهنوردی پاک و دست نخورده، الهام‌بخش کوهنوردان در سراسر جهان بوده است. او ثابت کرد که با تلاش و پشتکار، می‌توان به بالاترین قله‌ها و فراتر از آن دست یافت.

درباره صعود شاخص پیتر هابلر به همراه رینهولد مسنر به قله اورست با این مقاله از دکوول همراه باشید

فراتر از کوهنوردی

    علاوه بر کوهنوردی، هابلر به عنوان نویسنده، عکاس و راهنمای کوهنوردی نیز فعالیت می‌کرد. او تجربیات و آموخته‌های خود را در چندین کتاب به اشتراک گذاشت و به عنوان راهنمای کوهنوردی، افراد زیادی را به صعود به قله‌های مختلف هدایت کرد.

درباره میزاث و تاثیر پیتر هابلر در کوهنوردی با این مقاله از دکوول همراه باشید.

کلام آخر

    پیتر هابلر بدون شک به عنوان یکی از پیشگامان عرصه کوهنوردی بوده است که فعالیت‌های آن دستاوردهای بسیار بزرگی را به جامعه کوهنوردی ارائه کرده است. پیتر هابلر نه تنها خودش توانست در دوران موثر زندگی خود رکوردهای بسیار جالبی را به جا بگذارد بلکه تاثیر زیادی را توانست بر کوهنوردان جهان بگذارد.

    وی در زمان نگارش مقاله در سن 81 سالگی به سر می‌برد و یک شرکت راهنمای گردشگری و کوهنوردی در اتریش دارد. این مقاله به یاد تمام تلاش‌های وی اختصاص یافت به پیتر هابلر مرد بزرگ جهان کوهنوردی. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.