قله علم کوه اگر چه بلندترین قله ایران نیست و در لیست قلل سیمرغ نیز جای ندارد، اما بیشک یکی از ارزشمندترین مجموعههای کوهستانی ایران است. علم کوه دومین ارتفاع بلند ایران است که در استان مازندران واقع شده است. علم کوه با دارا بودن مجموعه دیواره، یخچال و کوهستان همواره مورد توجه کوهنوردان بسیاری قرار گرفته است و در فصول مختلف و از مسیرهای مختلف مورد صعود قرار میگیرد.
قله علم کوه جایگاه بسیار خاصی در ایران دارد، بسیار آن را به عنوان کی 2 در مقابل اورست میشناسند و هم مسیرهای فنی بسیاری زیبا و چالش برانگیزی دارد و هم طبیعت بسیار بکر و دست نخوردهای دارد. در این مطلب به بررسی جزئیات این قله خواهیم پرداخت. با ما در وب سایت دکوول همراه باشید.
نام قله | علم کوه |
ارتفاع | 4848 متر |
برجستگی | 1827 متر |
موقعیت گیتایی | ایران، استان مازندران، کلاردشت |
مبدا صعود | کلاردشت |
رشته کوه | رشته کوه البرز مرکزی |
علم کوه کجاست؟
شنیدن نام علم کوه علاوه بر کوهنوردان، بسیاری از طبیعت دوستان را به یاد مجموعهای از دیوارهها، خط الراسها و یخچالهای عظیم میاندازد. بنابراین بسیاری از افراد صعود به قله علم کوه را به نوعی نیازمند تخصص و دانش کافی از کوهنوردی و همچنین شناسایی مسیرهای صعود به این قله میدانند. علم کوه را میتوان مرتفعترین کوه منطقه تخت سلیمان دانست که بر طبق تحقیقات انجام شده حدود 160 قله با ارتفاع بالای 4000 متر را شامل میشود. مجموعهای بسیار غنی و چشم نواز که توجه افراد بسیاری را به خود معطوف کرده است، این منطقه از این حیث نیز در ایران یکتاست و بنابراین افراد با تواناییهای مختلف در حوزه کوهنوردی و طبیعت گردی میتوانند از مسیرهای مختلف به سمت قله علم کوه حرکت کنند.
علم کوه با اینکه دومین قله مرتفع ایران است و ارتفاع ثبتی 4848 متر را به خود اختصاص داده است به دلیل قرار گرفتن در استان مازندران و هم استان بودن با دیو سپید پای در بند، قله دماوند، نتوانسته است جایی در لیست قلل مرتفع استانها، پروژه سیمرغ، به خود اختصاص دهد. با این حال چیزی از ارزشهای بیشمار این مجموعه رشته کوههای زیبا که در بخش البرز مرکزی واقع شده است کم نمیشود و بسیاری از افراد این رشته کوهها را رشته کوه آلپ ایران و حتی K2 ایران میدانند.
اگر میپرسید علم کوه کجا واقع شده است باید گفت از شمال به دریای خزر منتهی میشود و همسایه شهرهایی چون تنکابن، سلمان شهر، کلاردشت و چالوس است و مناطق جنگلی و زیبای عباس آباد را در بخش منتهی الیه شمالی خود دارد و برای وارد شدن به این کوهستان از کلاردشت (حسن کیف) خواهید گذشت و سپس به روستای رودبارک وارد میشوید. البته این تنها مسیر صعود قله نیست اما معمولترین مسیر محسوب میشود. در بخش شرقی رود چالوس را شامل میشود. در بخش جنوبی مناطق بسیار زیبای الموت و طالقان را دارد که با مسیرهای راهپیمایی بسیار دلنشین خود همواره مسیرهای پر طرفداری در بین کوهنوردان و طبیعت دوستان به شمار میروند.
این کوه از جنوب به کوه تخت سلیمان مشرف است و از شمال غربی به کوه لنگری و از شمال به کوه گرده و پیت غار متصل است. قلل مهم این کوه عبارتند از: خرسان (شمالی و جنوبی) با ارتفاع حدود 4500 متر، رستم نیشت با ارتفاع 4300 متر، منار و ستاره.
در منطقه تخت سلیمان یخچالهای بزرگی مانند: یخچالهای هفت خوان، پاتخت، سرچال، علم چال، تخت سلیمان، مرجیکش، خرسان، هفت خوان، چالون، شانه کوه و اسپیلت وجود دارند. رودخانههای مختلف و پر آبی نیز در این منطقه وجود دارد به شکلی که از دیدنی تونلی که در زمانهای بسیار قدیم برای انتقال آب به سمت تهران در حال حفاری بوده است تعجب خواهید کرد. رودهایی چون پراچان، سرد آب رود و الموت رود از جمله این رودها هستند. از جمله دیگر ویژگیهای این منطقه وجود دیوارههای مرتفع تخت سلیمان، مناره، قله علم کوه، دیواره غربی، هفت خوان و خرسان در نقاط مختلف آن است.
اگر در روزی که هوا صاف باشد و مه و ابر نباشد و به قله برسید دیدن قلل بی شمار سر به فلک کشیده از هر سویی بی شک خاطراتی ماندگار را برای شما رقم خواهد زد. قلل منطقه تخت سلیمان، قلل منطقه طالقان چون سات و شاه البرز، هفت خوانها در بخش غربی، خرسانها و خط الراسی که به سمت جنوب ادامه می یابند و حتی در هوایی صاف قله دماوند و آزاد کوه نیز از فواصل زیاد دلربایی میکنند.
گیاهان عمدهای که در البرز مرکزی وجود دارند در اطراف علم کوه نیز وجود دارند. از این جمله میتوان به ارس، کلاه میرحسن و گون اشاره کرد. البته بافت منطقه بیشتر به شکل مرتعی است و بافت حتی درختچهای نیز خیلی کم قابل مشاهده است.
تنوع جانوری نیز شامل کل و بز و قوچ و میش خواهد بود. البته گزارشهایی نیز از رویت خرس، روباه، گرگ، شغال و پرندگان شکاری نیز وجود دارد.
برای صعود به این کوه از راههای زیر میتوان استفاده نمود:
جبهه شمالی و شمال شرقی علم کوه دیوارههای عظیم گرانیتی وجود دارند که همواره سنگنوردان و دیوارهنوردان زیادی را به سوی خود جلب کرده است. دیوارهای به طول 650 متر (در بعضی از مراجع حتی 800 متر هم ذکر شده است که بدون احتساب ارتفاع یخچالهای پای دیواره اعلام میشود) در این بخش قرار گرفته است که مسیرهای صعود را شامل میشود. از جمله مسیرهایی که بر روی دیواره علم کوه گشایش شدهاند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علم کوه با توجه به وضعیت توپوگرافی مسیرهای صعود بسیار متنوعی را شامل میشود. مسیرهای جنوبی، شمالی، غربی و شرقی چه به شکل مستقل میتوانند مورد صعود واقع شوند. در این بخش به تعدادی از این مسیرها اشاره میکنیم.
برای رسیدن به این دشت بعد از ورود به کلاردشت و حرکت به سمت رودبارک مسیر را به سمت ونداربن و سپس به سمت تنگ گلو ادامه دهید. مسیری حدود 27 کیلومتری از رودبارک تا تنگ گلو وجود دارد که طی کردن آن بدون استفاده از ماشینهای دو دیفرانسیل ممکن نخواهد بود. در حالت کلی پاترول و لندروور در این منطقه وجود دارد که اخیرا امکان استفاده از نیسان نیز وجود دارد اما اکیدا با توجه به عدم ایمنی کافی استفاده از آن توصیه نمیشود. از تنگ گلو مسیر پیاده روی شما به سمت دشت حصارچال آغاز میشود برای یک تیم معمولی این مسیر میتواند حدود 2.5 تا 3.5 ساعت زمان نیاز داشته باشد. مشاهده قله منار با نمای بسیار زیبایی که دارد را میتوان نشانه نزدیک شدن به دشت زیبای هسارچال دانست.
قله علم کوه با توجه به موقعیت توپوگرافیک خود مسیرهای بسیار زیادی را دارد که حتی بعضی از آنها نیز تا به حال در زمستان صعودی به خود ندیدهاند.
دیواره نوردی در بین سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰ توانست به شکوفایی برسد. صعودهای مختلفی از جانب تیمهای همدانی به انجام رسید. صعودهایی چون پیمایش سه مسیر مختلف در یک روز و صعودهای فری سولو (بدون طناب) که توسط حسن نجاریان و حسین طالبی مقدم انجام گرفت از جمله این صعودها به شمار میرفتند. این صعودها یادگاریهایی از اولین صعودهای انجام گرفته بر روی قله علم کوه به شمار میروند.
در فصلهای به غیر از تابستان که فصل بسیار مناسبی برای صعود به علم کوه است در فصلهای دیگر بارشهای زیاد، رعد و برق و بارش برف، طوفان و بوران و ریزش بهمنهای سنگین مسیرها بسته میشوند و خطرات زیادی را به دنبال دارند. همچنین مسیر حرکت از ونداربن به تنگ گلو نیز به دلیل بهمن بسته میشود.