قله گاشربروم 2: معرفی جامع و راهنمای کامل

زمان مطالعه: 18 دقیقه

قله گاشربروم 2 که با نام کی۴ (K4) نیز شناخته می‌شود. با ارتفاع 8035 متر سیزدهمین نقطه مرتفع این کره خاکی به شمار می‌رود. این قله در مرز پاکستان، گیلگیت-بالیستان و سین کیانگ چین واقع شده است. سومین قله بلند رشته کوه گاشربروم‌ها در منطقه کاراکروم قرار گرفته است. در دورترین نقاط یخچال بسیار وسیع و طویل بالتورو در پاکستان و بعد از چیزی بالغ بر 7 تا 10 روز پیاده‌روی به کمپ اصلی قله گاشربروم‌ها خواهیم رسید. از آنجایی که منطقه گاشربروم‌ها دارای 2 قله بالای هشت هزار متر است کمپ اصلی و کمپ 1 بین این قله و قله گاشربروم 1 که شانه به شانه به یکدیگر چسبیده‌اند مشترک می‌باشد. نمای زیبای کوهستان‌های اطراف با شیب‌های یخی و سنگی از مناظر تکرار نشدنی در بین تمام کوه‌های هشت هزار متری است. برای رسیدن به اینجا نیاز است تا از شرکت‌های مختلف خدمات بگیرید تا بتوانید این مسیر طولانی را برای صعود به گاشربروم‌ها طی کنید.


قله گاشربروم 2 (Gasherbrum II)

     اگر بخواهیم به شکل دقیق‌تر به موقعیت قله گاشربروم 2 نگاهی بیاندازیم، این قله در منطقه کاراکروم از هیمالیا و در بخش بالایی یخچال عظیم و بزرگ بالترو قرار گرفته است. این کوه یکی از قلل 8000 متری منطقه پاکستان نیز محسوب می‌شود. در مورد نامگذاری این کوه بخواهیم نکاتی را بیان کنیم، در سال 1856 با سفر توماس جورج مونتگومری (Thomas George Montgomerie)، که عضوی از انجمن جغرافیای سلطنتی بریتانیا بود در سفری که به منطقه کاراکروم داشت نام K4 را به این قله اطلاق کرد که به معنی چهارمین نقطه بلند رشته کوه کاراکروم بود.

نام قله قله گاشربروم 2
ارتفاع 8035 متر (26363 فوت)
موقعیت کشور پاکستان، یخچال بالترو
اولین صعود 7 جولای 1956، ژوزف لارچ، فریتز موراک، جوآن ویلنپارت
اولین صعود زمستانی 2 مارس 2011، دنیس اوروبکو، سیمونه مورو، کوری ریچارد
پول محلی روپیه پاکستان
فصل صعود بهترین فصل صعود تابستان می‌باشد

    خود کلمه گاشربروم نیز از کلمه بالتی به نام rgasha (به معنی زیبا) و brum به معنی کوه تشکیل شده است که تجمیع این دو عبارت به معنی کوهستان زیبا یا کوه زیباست. این معنی و باور با عنوان دیواره درخشانی که در سفر اکتشافی ویلیام مارتین کونوی (William Martin Conway) که در سال 1892 انجام شد نیز تناقضی ندارد. تاکنون 930 نفر موفق به صعود این کوه شده‌اند و طبق آمار منتشر شده 21 نفر جان خود را از دست داده‌اند.

 

تاریخچه صعود

  • ۱۹۰۹: اکتشاف و بررسی منطقه گاشربروم‌ها توسط دوک آبروزی (Duke of the Abruzzi) و ویتوریو سِلا (Vittorio Sella). به افتخار آبروزی نام یخچال آبروزی به بخشی فرعی از یخچال بالتورو اختصاص یافت.
  • ۱۹۳۴: صعود تا ارتفاع ۶۲۵۰ متری کوه توسط یک تیم بین المللی به سرپرستی گونتر دیرن فورث (Günter Dyhrenfurth) انجام گرفت که شامل آندره رخ (André Roch) نیز بود.
  • در سال 1956 بود که مسیر جنوبی غربی این کوه توسط تیم از اتریش شامل فریتز موراوک، جوزف لارخ و هانس ویلنپارت بود صعود شد. تاریخ دقیق صعود 7 جولای 1956 بود. بعد از اینکه این تیم کمپ 1 را برپا کرد و برای استراحت به کمپ اصلی برگشتند. در برگشت آنچیزی که یافتند هیچ بود. بهمنی که تمام غذاها و سوخت و منابع آنها را مدفون کرده بود. بنابراین علی رغم این شرایط تیم تصمیم گرفت تا در طی یک تلاش شریع قله را صعود کنند. بعد از اینکه در تاریخ 6 جولای تا کمپ 3 را بازگشایی کردند تیم یک روز را در کیسه بیواک گذراند و در ساعت 11:30 روز بعد به قله دست یافتند.
  • ۱۹۷۵: شاهد انجام گرفتن 4 اکسپدیشن بر روی گاشربروم 2 بود. یکی از این برنامه ها به سرپرستی واندا روتکویچ (Wanda Rutkiewicz) کوهنورد زن و پیشروی اهل لهستان، یک تیم لهستانی دیگر به سرپرستی جانوز اونسیکویچ (Janusz Onyszkiewicz) و یک تیم فرانسوی به سرپرستی ژان-پیر فریسوند (Jean-Pierre Fresafond) انجام گرفت.
  • 1979: تیم‌های مختلفی توانستند به قله دست یابند.

قله گاشربروم 2 و قله گاشربروم 1 از قله های بالای 8000 متری جهان هستند که در پاکستان قرار گرفته اند

  • 3 آگوست 1981: اولین صعود سبکبار و آلپی قله توسط یک تیم سوئیسی شامل رومولو نوتوریس (Romolo Nottaris) و تیزیانو زوند (Tiziano Zünd) انجام گرفت.
  • 24 جولای 1982: مسنر همراه با نظیر سبیر (Nazir Sabir) و شر خان (Sher Khan) از طریق یال جنوب غربی به قله دست یافتند، در طی این صعود مسنر با جنازه یک کوهنورد اتریشی برخورد کرد که قصد داشت تا از گاشربروم 1 به گاشربروم 2 عبور کند. در طی این سال راینولد مسنر (Reinhold Messner)  سه قله 8000 متری دیگر شامل چوآیو، برودپیک و کانچنچونگا را صعود کرد و کتابی پیرامون این سه قله نوشت.
  • جولای ۱۹۸۴: صعود تراورس گاشربروم 1 و 2 توسط راینهولد مسنر و هانس کامرلندر (Hans Kammerlander) به سبک آلپاین و بدون بازگشت به کمپ  اصلی انجام گرفت.
  • آگوست ۱۹۸۴: شاهد اولین فرود با اسکی از قله گاشربروم 2 توسط کوهنوردی اهل فرانسه دانیل کرایسوت (Daniel Croisot) انجام گرفت.
  • ۱۹۸۶: صعود و فرود از قله در ۳۲ ساعت توسط کوهنوردان اسلونی که 22 ساعت صعود و 10 ساعت استراحت در ارتفاع 5900 متر را شامل می‌شد.
  • جولای ۱۹۹۶: صعود به گاشربروم یک و دو بدون توقف در بیس کمپ تنها در ۴ روز توسط ژان کریستوف لافایل (Jean-Christophe Lafaille)
  • ۱۹۹۷: صعود سرعتی انفرادی به قله در ۹ ساعت و سی دقیقه از بیس کمپ پیشرفته توسط آناتولی نیکلایویچ بوکریف (Anatoli Boukreev).
  • ۲۰۰۶: سباستین هاگ و بندیک بوهم توانستند در یک هفته دو بار به قله صعود کنند. بعدها هر دو کوهنورد در شیشاپانگما جان خود را از دست دادند.
  • ۲۰۰۷: شاهد صعود کارل اونترکیرچر و دانیل برناسکونی از رخ شمالی بود.
  • ۲۰۱۱: اولین صعود زمستانی گاشربروم ۲ توسط دنیس اوربکو (Denis Urubko)، سیمون مورو (Simone Moro)، کوری ریچاردز (Cory Richards). درباره این صعود فیلم مستند COLD (سرد) ساخته شده است. تمامی نفرات علی رغم اینکه در بهمنی از نوع درجه 4 دفن شدند توانستند به سلامت به کمپ اصلی برگردند.
  • ۲۰۱۸: اولین صعود رخ غربی کوه توسط آدام بیلکی (Adam Bielecki) و فلیکس برگ (Felix Berg).

قله گاشربروم کجاست جواب این سوال را در لیست قله های بالای 8000 متر دکوول خوهید یافت

  • 2019: نیز شاهد تلاش دنیس اروبکو به شکل انفرادی بر روی این قله بود. وی در ساعت 7 عصر 31 جولای 2019 حرکت خود از کمپ 1 را آغاز می‌کند و در ساعت 8:40 دقیقه از ارتفاع 6100 متری عبور می‌کند. طلوع آفتاب و اولین اشعه‌های آفتاب در ساعت حدود 4:30 صبح به سنگ‌های مسیری که برای صعود در نظر گرفته بوده می‌افتد و حرکت خود از این مسیر مستقیم را در حوالی ساعت 11 صبح آغاز می‌کند و مستقیم حرکت را به سمت قله ادامه می‌دهد. وی در ساعت 8:40 دقیقه عصر به قله رسیده و شبانه از مسیر معمول حرکت خود را به سمت پایین آغاز می‌کند و ساعت 9 صبح 2 آگوست به کمپ 1 می‌رسد. وی این مسیر را ماه عسل یا هانی‌مون (Honey Moon) نامگذاری کرده است.

کمپ اصلی قله گاشربروم 2 که در پاکستان قرار گرفته است و اولین فاتح قله اورست و دیگر قلل 8000 متر

صعود کوهنوردان ایرانی به گاشربروم 2

     در سال 1997 تیمی از ایران متشکل از محمد حسن نجاریان، حمید رضا اولنج، رسول نقوی موفق به صعود بر بلندای قله گاشربروم ۲ شدند. تلاش بعدی ایرانیان به سال 1390 باز می‌گردد که عظیم قیچی‌ساز، محمود هاشمی، مهیار مصطفوی، لیلا اسفندیاری، حسین مقدم باز می‌گردد که توانستند بر روی این قله بایستند.. لیلا اسفندیاری کوهنورد ایرانی در روز ۳۱ تیر سال ۱۳۹۰ پس از صعود به این قله به علت سقوط در کوهستان جان خود را از دست داد. مهدی چاوشی در سال 1394 توانست این قله زیبا را فتح کند. علیرضا نوروزی در سال 1396 بر روی این قله ایستاد. همچنین آرمان شهپری و میلاد کشاورزی نیز در سال 1399 توانستند بر فراز این قله بایستند.

مسیرهای مختلف صعود به قله

    گاشربروم 1 و گاشربروم 2 مانند دو برادر به هم چسبیده می‌مانند و در کنار یکدیگر جا خشک کرده‌اند. کمپ‌های اصلی و حتی کمپ 1 این دو قله مشترک هستند. کمپ اصلی در ارتفاع 5150 متر، کمپ 1 در ارتفاع 5950 متر، کمپ 2 در ارتفاع 6450 متر، کمپ 3 در ارتفاع 7000 متر قرار دارند دارند.

مسیر معمول صعود

    این قله از مسیرهای مختلفی صعود می‌شود، اما مسیر معمولا صعود از طریق یال جنوب غربی است. در مسیر رسیدن به کمپ 1 بعد از حرکت از کمپ اصلی یافتن مسیر بعضا دشواری‌های زیادی دارد. بین 6 تا 8 ساعت زمان برای رسیدن به کمپ 1 نیاز است و همواره توصیه می‌شود حرکت زودهنگام انجام گیرد.

    برای رسیدن به کمپ 2 یال مشهور موزی (banana ridge) را باید در پیش گرفت. این قسمت از مسیر نیز به طور معمول بین 4 تا 6 ساعت زمان نیاز دارد و توصیه می‌شود در این بخش از مسیر تبر یخ به همراه داشته باشید. کمپ 3 در مرز 7000 متر قرار دارد در بسیاری از صعودهای این کمپ را به عنوان آخرین کمپ در نظر می‌گیرند اما گروهی دیگر نیز اقامت در کمپ 4 در ارتفاع 7400 متر را نیز انجام می‌دهند تا صعود خود را به صورت کامل ایمن انجام دهند. از کمپ 2 به بعد مقداری روی خط الراس حرکت می‌کنید و سپس شیب برفی را به سمت بالا طی می‌کنید.

صعود به قله گاشربروم 2 و قله گاشربروم 2 در کجا قرار گرفته است را در مقاله دکوول خواهید یافت.

    حالا با فرض اینکه کمپ 3 را به عنوان آخرین کمپ خود در نظر بگیرید روزی طولانی در انتظار شماست، مسیر به سمت قله در حدود 12 ساعت پیمایش دارد و از کمپ 4 این مسیر به طور متوسط در حدود 7 ساعت به طول می‌انجامد. بعد از پیمایش شیب برفی به یک مسیر سنگلاخی می‌رسید. مسیر معمول به شکل تراورس کم شیب اما بسیار طولانی از زیر این مسیر عبور می‌کند. علی رغم خطر بهمن ظاهرا عبور از این مسیر به شکل عادت برای کوهنوردان تبدیل شده است. بعد از طی کردن این تراورس به سمت قله برمی‌گردید و مسیر را به سمت خود قله ادامه می‌دهید.

لیست تجهیزات مورد نیاز برای صعود به قله گاشربروم 2

   

کفش سه پوش   

کلاه آفتابی و دستمال سر(اسکارف)

  کاپشن و شلوار گورتکس

کلاه پلار    

چند دست لباس بیس 

عینک آفتابی 

چند دست لباس پلار

عینک طوفان

کت پر سبک و سنگین 

کرم  و لباس‌های ضد  آفتاب

دستکش بیس، پلار، فنی

چرب کننده لب (چپ استیک) 

دستکش دوانگشتی پر  

کیف کمک‌های اولیه و کیت بقا

کلاه طوفان 

کیسه خواب پر سنگین 

زیر انداز  

 چادر ارتفاع

هارنس هیمالیانوردی

داروهای مورد نیاز

 کلنگ کوهنوردی

ادجاست (خود حمایت)

یومار

ایزار فرود مانند ریورسو

جوراب‌های پر و پشمی متناسب با دمای مورد نیاز منطقه

کوله پشتی با حجم مناسب برنامه‌های هیمالیانوردی

مواد غذایی مناسب ذائقه شما و کم حجم (سوپ، آجیل، انرژی بار، شکلات و...) 

باتوم کوهنوردی و گل برف پهن

کپسول گاز ای پی مناسب ارتفاع

سرشعله

ظرف آب و فیلترهای تصفیه آب

فلاکس

ست لوازم بهداشتی: دستمال کاغذیی، دستمال مرطوب، ژل شستشو دست و...

طناب کوهنوردی برای صعود کرده ای در قسمت شکاف‌های یخچالی 

کرامپون

 کیسه بیواک

هد لامپ و باتری اضافه

میانی برف اعم از نبشی و...

کاربین پیچ حداقل سه عدد

ظروف و وسایل شخصی

هلمت

تبر یخ

لباس شهری دو دست

طنابچه انفرادی

کیسه بار

تجهیزات پخت و پز بخصوص جت بویل

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم نگاهی جامع به قله گاشربروم 2 بیاندازیم. یکی از قللی که بسیار مورد استقبال ایرانیان قرار می‌گیرد و همواره افراد برای صعود به این قله زیبا اقدام می‌کنند. گاشربروم 2 و گاشربروم 1 در انتهای یخچال بالترو از پر طرفداریترین قله‌هایی هستند که افراد برای صعود انتخاب می‌کنند. با ما در دکوول همراه باشید.




امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها