قله سماموس

زمان مطالعه: 10 دقیقه

قله سماموس یا کوه سماموس (در زبان گالشی سُماموز) نام قله‌ای است که 3689 متر ارتفاع دارد و چشم‌انداز بسیار زیبا به دریای خزر از اصلی‌ترین ویژگی آن است. قله سماسوس را به عنوان بلندترین قله در استان گیلان می‌شناسند و به آن بام گیلان می‌گویند. بنابراین در پروژه سیمرغ می‌توان مسیر اتمام پروژه را صعود به این قله از استان گیلان دانست. در این مقاله از دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران قصد داریم به بررسی کامل قله سماموس بپردازیم و به سوالات زیادی از جمله قله سماموس کجاست؟ مسیرهای صعود به قله سماموس و همچنین آب و هوای قله سماموس چگونه است را پاسخ دهیم پس با ما همراه باشید.


قله سماموس کجاست؟

    قله سماموس به عنوان بلندترین قله استان گیلان در لیست پروژه سیمرغ (31 قله بلند 31 استان) نیز قرار دارد. یعنی برای به اتمام رساندن این پروژه حتما باید قله سماموس را نیز فتح کنید. قله سماموس در استان گیلان قرار دارد و به ارتفاعات شهر رامسر مشرف است. سماموس درواقع در بلندای منطقه جواهرده و لپاسر قرار دارد و بنابراین وقتی به بالای قله برسید طبیعت زیبایی را خواهید دید که زیر پای‌تان گسترده خواهد شد. سماسوس در جنوب کلاچای و رامسر مرز جنگل‌های شمال و دره اشکور قرار گرفته است. قله اصلی و قله شرقی سماسوس، توسط خط الرأس جنوبی خود به قله گردبن با ارتفاع 3300 متر و سپس در امتداد جنوب کوه بزابن و قله بزرگ خشچال متصل گشته است.

نام قله

سماموس

ارتفاع

3689 متر

موقعیت

استان گیلان، منطقه جواهرده و لیاسر

ناحیه

کوهستانی

ارتفاع نقطه شروع صعود

2915 متر

قله سماموس در کجا قرار دارد و ارتفاع آن چقدر است را می‌توانید در وب سایت دکوول مطالعه نمایید.

     این کوه جزو بلندترین کوه‌های ایران است و همانطور که در بالا هم گفتیم در لیست سیمرغ نیز قرار دارد. منطقه سماموس در شمال شرقی قله سماموس واقع و از چند پارچه آبادی تشکیل شده ‌است. در نزدیکی این قله، امامزاده‌ای به نام آقا سماموس قرار دارد که برخی از مورخین معتقدند بارگاه کارکیا یحیی کیایی از شاهزادگان کیای لاهیجان است. کوهنوردان می‌توانند وسایل سفر خود را در آنجا بگذارند و با کمی استراحت در این مکان خود را  برای صعود به قله آماده نمایند.

    مسیر دسترسی به قله سماموس از میان روستاهای سرسبز و کوه‌های باشکوه منطقه می‌گذرد. طبیعت این منطقه آنقدر زیباست که فتح سماسوس و دیدن این منظره را به هر طبیعت دوستی توصیه می‌کنیم. بر پایه باور مردم بومی منطقه، روزگاری در کرانه‌ این کوه‌ها دریای بزرگی قرار داشته که تمام بخش شمالی را پوشانده‌ بوده است.

وجه تسمیه نام سماموس

    سماموس نام قله‌ای در شمال ایران است که درباره ریشه و معنای آن دیدگاه‌های متعددی وجود دارد. با این حال، همگان بر ترکیبی بودن این واژه توافق دارند. نظریات اصلی درباره معنای سماموس عبارت‌اند از:

  1. ریشه گیاهی: ترکیب «سوماً» (گیاهی مقدس در آیین‌های زرتشتی و هندی) و «موس» (به معنای قله) که به چکادی در محل رشد سوماً اشاره دارد.
  2. محل جغرافیایی: ترکیب «سمام» (دهستانی در املش گیلان) و «موس» (تپه یا قله) که به معنای قله سمام است.
  3. آبادی‌های سه‌گانه: اشاره به سه روستای زیر این قله، ترکیب «سه» و «ماموس» به معنای قله منطقه آبادی‌های سه‌گانه.
  4. روشنایی: «سو» به معنای نور و «موس» به معنای قله، که به بازتاب نور خورشید از این قله برف‌گیر اشاره دارد.
  5. رشته‌کوه و درخت مازو: «سوماً» و «مازو» یا «موز» به معنای رشته‌کوه‌ها و مناطق کوهستانی.
  6. چکاد آسمان: ترکیب «سما» (آسمان) و «موس» (چکاد) به معنای قله آسمان.
  7. چراگاه: قله‌ای که چراگاه چهارپایان است و گیاه مخصوص چریدن در آن می‌روید.
  8. آشیانه شاهین: سمام به معنای شاهین شکاری و موس به معنای آشیانه.
  9. آشیانه سرما: ترکیب «زیما» (سرما) و «موس» (آشیانه)، معادل هیمالیا.
  10. فرزند آسمان: واژه‌ای عربی، ترکیب «سماء» (آسمان) و «موس» (فرزند)، اشاره به بلندترین قله البرز.
  11. کوه آب: «سوماً» در گیلکی به معنای آب است و به قله‌ای که رودخانه‌ها از آن سرچشمه می‌گیرند اشاره دارد.

    هر نظریه ویژگی جغرافیایی، تاریخی یا فرهنگی خاصی از منطقه شمال ایران و قله سماموس را بازتاب می‌دهد.

 

طبیعت سماموس

    جنس سازندهای این رشته کوه مربوط به زمان ژوراسیک یا دوره دوم زمین‌شناسی است. در فصل زمستان  قله سماموس و کوهستان‌های اطراف آن پوشیده از برف است که در فصل سرما جلوه بسیار زیبایی را از لنگرود تا تنکابن پدید آورده است. قله سماسوس از نظر پوشش گیاهی دارای تنوع چشم گیری است از میان گیاهانی که در این منطقه وجود دارد می‌توان به جنگل‌های شمشاد، راشستان و ارس کوهی و اشاره کرد.

اطلاعات کتمل در رابطه با قله سماموس ارتفاع، محل قرارگیری، پوشش گیاهی و ترک مسیر آن را در دکوول بخوانید.

    همچنین در این منطقه جاذبه‌های گردشگری فراوانی نیز وجود دارد که از میان آنها می‌توان به چشمه‌های آب معدنی سجیران و درازمالگه، مناطق دیدنی جواهردشت، منطقه شکار ممنوع اشکورات و منطقه سی پشت اشاره کرد. به طور کلی این کوه و مناطق اطراف آن را می‌توان به عنوان یک اثر طبیعی دانست.در زمان عبور  به روستای زیبای جواهرده در رامسر شاهد جاذبه‌های مختلفی نظیر آبشار، دریاچه قو و … وجود دارد.

مسیر معمول صعود به قله سماسوس

    معمولا علاقمندان به طبیعت‌گردی که از سمت شهرستان جواهرده برای صعود به قله سماموس اقدام می‌کنند تا معدن و ارتفاع سه هزار را با ماشین طی نمایند ولی افراد زیادی که می‌خواهند از مسیر لذت ببرند، استارت حرکت خود را از روستا و ارتفاع 1850 متری شروع می‌کنند تا از زیبایی‌های مسیر حداکثر استفاده را ببرید. بعد از عبور از خانه‌های روستایی و رستوران‌ها، حرکت به سمت سماموس با عبور از رودخانه و دره سرسبز و بسیار قشنگ و دل نشین ادامه می‌یابد.

    بعد از چندین ساعت (بین ۲ تا ۳ ساعت) حرکت در دشتی سر سبز به آخرین چشمه مسیر، چشمه برتول خواهید رسید، که در این مکان باید آب مورد نیاز خود برای ادامه مسیر را تامین کنید. پس از این مکان  با یکی دو ساعت پیاده روی دیگر به معدن خواهید رسید. پس از معدن با طی ساعاتی (حدود سه ساعت برای یک تیم معمولی) به قله سماموس بام گیلان دست خواهید یافت.

مسیرهای دسترسی به قله سماموس پروژه سیمرغ استان گیلان را در دکوول بخوانید.

جاذبه‌های گردشگری اطراف قله سماسوس

    دو جاذبه مهم در نزدیکی قله سماسوس وجود دارد که اگر قصد صعود به این قله را دارید بهتر است زمانی هم برای بازدید از این دو جاذبه در نظر بگیرید. در ادامه به معرفی این جاذبه‌ها خواهیم پرداخت.

جواهرده

    موقیعت جغرافیایی روستای جواهرده را در ۲۷ کیلومتری شهرستان زیبای رامسر و در ارتفاعات دو هزار متری رشته کوه البرز باید جستجو کرد. به منظور راه یابی به روستای جواهرده در شهرستان رامسر می بایست ابتدا به سمت شهرستان رامسر حرکت کنید  و با گذشت از آن  و بازار معروف این شهرستان به یک سه راهی به نام فلسطین خواهید رسید که در جنوب رامسر قرار دارد، بعد از این شما در جاده ی جواهرده قرار دارید و لازم است که به اطلاع شما برسانیم که روستای جواهرده یکی از توابع دهستانی به نام سخت سر است که روستاهایی مانند گاو رمک، لپاسرک، دریاچشته، سلمل و سفید تمشک را نیز در خود جای داده است.

    به این نکته دقت کنید که هنگامی که به روستای جواهرده در رامسر می رسید ممکن است در ورودی این روستا از شما هزینه ای دریافت شود که این هزینه به منظور حفظ و نگهداری این روستا و همچنین نظافت آن گرفته می‌شود. موقعیت: رامسر، سه راه فلسطین، جاده جواهرده، روستای جواهرده

جواهرده جواهری زیبا در استان گیلان اطلاهات بیشتر را در دکوول بخوانید.

ییلاق لپاسر

    ییلاق لپاسر که در نزدیکی شهر سرسبز  رامسر و در ابتدای قله سماموس، که در استان مازندران قرار دارد که یکی از بلندترین ییلاق منطقه است. برای حرکت به سمت این ییلاق باید به یکی از ییلاق‌های اطراف مثل نمکدره یا جواهرده بروید (نمکدره از سایرین به لپاسر نزدیکتر است) و بعد از رسیدن به این منطقه باید پیاده یا با اسب به طرف این ییلاق حرکت کنید. کوه‌های لپاسر بسیار بلند هستند در فصول مختلف حتی در تابستان نیز روی کوه‌های ان برف مشاهده خواهید کرد، کوه سماسوس (بلند ترین کوه رامسر با ارتفاع ۳۶۰۰ متر) در نزدیکی این ییلاق قرار دارد. همچنین یک یخچال طبیعی در این ییلاق وجود دارد که آب این ییلاق، را تامیین می‌کند.

    این ییلاق همچنین دارای یک آب معدنی قابل شرب به نام آب سیاه است که خواص فوق العاده‌ای دارد. آب این چشمه برای بیماری‌های کلیوی بسیار مفید است. برای رسیدن به این ییلاق حتما چادر و لباس گرم و تا حد امکان خوراکی به همراه خود ببرید. چرا که این مکان دارای شرایط آب و هوای خواص است. برای مثال در ماه شهریور در این ییلاق برف می‌بارد.

ییلاق لپاسر یکی از جاذبه‌های گردشگری در استان گیلان را در دکوول بخوانید و بشناسید.

کمپینگ در لپاسر

    ییلاق لپاسر با ارتفاعی بالغ بر سه هزار متر در دامنه‌های قله سماموس جای گرفته است و چه برای استراحت و کمپینگ بسیار منظر زیبا و با صفایی به حساب می‌آید. همچنین شما می‌توانید خانه و کلبه‌های سنگی اجاره کنید. چشمه‌های پر آب و منظره‌های سرسبز از جذابیت‌های لپاسر است. از اواخر بهار تا اوایل پاییز برای سفر به این منطقه زمان مناسبی به حساب می‌آید. هم از جواهرده هم از نمک دره و جاده جنت رودبار می‌توانید خود را به این ییلاق برسانید.

    دامنه‌های جواهرده تشکیل شده از جاذبه‌های اکوتوریستی است که دوست داران طبیعت را به سمت خود فرا می‌خواند. این جاذبه‌ها به قدری زیاد است که طبیعت‌گردان را با هر سن و سالی هر نوع جنسیتی  را در خود جای می‌دهد و آرامش و طراوت کوهستان و سکوت هیجان‌انگیز آن را در کام انسان می‌نشاند.

درباره وجه تسمیه قله سماموس و فصل صعود به آن در دکوول بخوانید.

 

بهترین فصل صعود به قله سماموس:

    بهار و تابستان (اواخر اردیبهشت تا شهریور) بهترین زمان برای صعود به قله سماموس است. در این فصول، هوای منطقه معتدل‌تر است، و برف‌های دامنه‌ها و مسیرها تا حد زیادی آب شده‌اند، که صعود را آسان‌تر می‌کند. به ویژه در اواخر اردیبهشت و خرداد، مناظر سرسبز دامنه‌ها و گل‌های وحشی بسیار دیدنی هستند.

آب‌وهوای قله سماموس:

  • زمستان: آب‌وهوای قله بسیار سرد و برفی است، با وزش بادهای شدید و یخبندان. این فصل برای صعود تنها با تجهیزات کامل و آمادگی حرفه‌ای مناسب است.
  • بهار: هوا نسبتاً خنک و مطبوع است، اما در اوایل بهار ممکن است بخش‌هایی از مسیرها همچنان برفی باشند.
  • تابستان: هوا گرم‌تر است، اما در ارتفاعات قله خنک و گاهی سرد می‌شود. آسمان اغلب صاف است و شرایط صعود ایده‌آل است.
  • پاییز: هوا خنک و مسیرها پوشیده از برگ‌های پاییزی است. این فصل نیز برای صعود مناسب است، اما در اواخر پاییز احتمال بارش باران یا برف وجود دارد.

    در مجموع، تابستان و اواخر بهار بهترین زمان برای صعود هستند، زیرا هوای قله پایدارتر است و خطرات ناشی از برف و یخبندان کمتر می‌باشد.

کلام آخر

    در مطلب قله سماسوس هر آنچه را که لازم بود درباره این قله بدانید بیان کردیم. حالا برای برنامه‌ریزی برای صعود به قله سماسوس اطلاعات کافی دارید. توجه داشته باشید که بهتر است برای صعود به این قله با یک تیم حرفه‌ای همراه شوید. همچنین توجه کنید که قله سماسوس یک جاذبه طبیعی است و هنگام فتح آن نباید اجازه دهید که هیچگونه آسیبی به طبیعتش وارد شود. بهتر است همراه با خود یک کیسه خالی زباله ببرید و زباله‌هایتان را به جای رهایی در طبیعت داخل این کیسه ریخته و با خود برگردانید.

    اگر نکته دیگری درباره قله سماسوس وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.



امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها