قله کول جنو که به شکل کلجنو هم نوشته میشود و بعضا حتی آن را کول جنون نیز خطاب میکنند بلندترین قله و البته شرقیترین قله رشته کوه اشترانکوه، جایی که قله سنبران بلندترین قله آن است قرار گرفته است. قله کول جنو 3813 متر ارتفاع دارد و در این مقاله از دکوول قصد داریم به موارد مختلفی راجع به این قله از جمله مسیرهای صعود، معرفی قله، جاذبههای گردشگری اطراف قله، بهترین فصل صعود به قله و مواردی از این دست را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
قله کول جنو یا کول جنون با ارتفاع 3813 متر، شرقیترین قله بر روی خطالراس اشترانکوه قرار دارد و در تقسیم بندی بزرگ زیر مجموعه رشته کوه زاگرس و زاگرس مرکزی قرار دارد. این قله در استان لرستان و توابع شهرستان الیگودرز واقع شده است. بسیاری کل جنو را فنیترین قله رشته کوه زاگرس میدانند و همچنین در سطح کشور نیز بعد از علم کوه، بیشتر بخش دیواره علم کوه و گرده آلمانها، آن را به عنوان دومین قله فنی ایران میشناسند.
این موضوع بیش از پیش سبب جلب توجه کوهنوردان به این قله و تلاش برای صعود آن میشود. این قله دارای جانپناه نیز میباشد که در ارتفاع نزدیک به 3000 متری با نام جانپناه شادروان کامران سلیمانی ایجاد و ساخته شده است. به شکل دقیق این جانپناه 3028 متر ارتفاع دارد و در بخش شمالی قله کل جنو قرار گرفته است و در بسیاری از صعودهای تابستانی و زمستانی افراد سعی میکنند از این جانپناه به منظور استراحت و شب مانی و افزایش ایمنی صعود بهره بگیرند.
کل جنو به نظر میآید عبارتی محلی است و به معنی کوه صدادار است. از آنجایی که در زمستان بهمنهای مهیبی در این منطقه فرود میآیند و به خصوص در فصول بارشی تعداد این صداها و ریزشهای زیاد است و به این دلیل است که نام کل جنو از جانب محلیان به عنوان کوه صدادار نامگذاری شده است. در تعبیری دیگر کل جنو را به عنوان خانه جن نیز ترجمه کردهاند که این هم به نظر میآید به خاطر صداهای زیادی است که به واسط خزش باد در درههای اطراف ایجاد میشود. کل به معنی خانه در زبان محلی و لری است.
مسیر معمول صعود به این قله مسیری است که از روستای کمندان شهرستان ازنا شروع میشود. از طریق این روستا ابتدا به جانپناه کامران سلیمانی میرسند و با ادامه مسیر به ابتدای تیغهها و همچنین یخچال چال سیاه دسترسی خواهید داشت که شما را به سمت قله کل جنو هدایت میکنند. این مسیر نسبت به مسیر شصت خدا فنیتر و سختتر به حساب میآید.
مسیر صعود و فرود از قله تا حدی با هم متفاوت هستند. هرچند میتوان از مسیر رفت نیز برگشت ولی به دلیل اینکه تا حدی مسیر دست به سنگ است و بازگشت از قله زمان بیشتری را نیاز دارد در مسیر برگشت به مسیر شصت خدا میروند و از آنجا به سمت جانپناه باز میگردند. همچنین از مسیر شصت خدا نیز میتوان صعود به قله را برنامهریزی کرد.
این مسیر که از طریق دره دایی در الیگودرز آغاز میشود، رایجترین مسیر صعود به قله است و به دلیل داشتن شیب ملایم و چشمههای آب، برای کوهنوردان مبتدی مناسبتر است. در واقع مسیر درگیر تیغهها به شکل زیاد نمیشود و فقط بخشهای آخری مسیر تیغه به شمار میروند.
بهترین زمان برای صعود به قله کول جنو را میتوان تابستان دانست. بهتر است اگر قصد دارید صعودی در این منطقه داشته باشید آن را در تابستان به انجام برسانید. این منطقه در زمستان نیز بسیار صعود فنی و حرفهای میباشد و واقعا ورود به منطقه فقط برای تیمهای حرفهای و تحت شرایط خاص میسر میباشد.
کل جنو از آنجایی که از قلل فنی ایران به شمار میرود میتوان صعود به آن را در رسته صعودهای دشوار تلقی کرد که نیاز به کار فنی دارند. بنابرای هم باید تجهیزات کافی را در اختیار داشته باشید و هم آمادگی و تسلط کافی در پیمایش مسیرهای دست به سنگ داشته باشید و هم بتوانید در مسیر صعود و فرود نسبت به کنترل استرس و هیجانات شخصی خود نیز آمادگی داشته باشید.
نمیتوان این صعود را همرده مسیرهایی دیوارهای و گردهای خیلی جدی مانند گرده آلمانها دانست ولی درجه سختی صعود این قله در حدی است که باید توانایی نسبتا خوبی در پیمایش دست به سنگ و مسیرهای گردهای داشته باشید.
علاوه بر کوهنوردی، قله کول جنو و منطقه اطراف آن از جاذبههای گردشگری طبیعی متعددی نیز برخوردار است. از آنجایی که الیگودرز را شهر آبشارها نیز میگویند بنابراین آبشارهای با شکوهی در این منطقه وجود دارند که در ادامه به بخشی از آنها اشاره میکنیم.
مناطق کوهستانی وسیع مانند اشترانکوه که در معرض بارشهای زیاد برفی قرار میگیرند، دارای منابع آب و سفرههای آبهای زیر زمینی غنی به شمار میروند. بنابراین ناگفته پیداست که این منطقه دارای چشمهها و سفرههای آبهای زیر زمینی بسیار عالی میباشد که در کنار تامین آب میتوانند مناظر عالی و جاذبه گردشگری بی نظیری را برای مردمان و طبیعت گردان ایجاد کند.
این منطقه حفاظت شده، محل زندگی گونههای جانوری و گیاهی متنوعی است و علاوه بر آن شامل قلل باشکوهی چون سنبران، کل جنو، گل گل و قلههای بسیار دیگری است که حتما نام آنها برای شما آشناست.
همانند دیگر بخشهای استان لرستان و مناطق کوهستانی در این بخش نیز دشتهای بسیار بزرگ لاله واژگون وجود دارد که بازدید از آنها واقعا روح و روان شما را تجدید خواهند کرد. فقط یادتان باشد لالههای واژگون در اوایل فصل بهار ایجاد میشوند و با گرم شدن هوا به سرعت زیبایی خود را تسلیم گرمای تابستان میکنند.
در آذرماه 1396، یک تیم 15 نفره کوهنوردان از استان خراسان رضوی قصد کردند که به قله صعود کنند و پس از صعود به قله در مسیر برگشت درگیر بهمن میشوند و متاسفانه 9 نفر از آنها جان خود را از دست میدهند. حادثهای که در بین آن اسامی کار بلد و حرفهای چون مرتضی غلام پور نیز حضور داشتند. همانطور که گفته شد این منط قه دارای بهمنهای زیادی میباشد که میتوانند بسیار خطرناک باشند.
این حادثه تلخ در منطقه کل جنو بار دیگر زنگ خطر و هشدار را نسبت به اهمیت جدی گرفتن آموزشهای کوهنوردی، آمادگی جسمانی و بررسی جدیتر منطقه و هواشناسی به صدا در آورد. قله کول جنو، با وجود چالشها و خطرات، یکی از زیباترین و باشکوهترین قلههای ایران است. صعود به این قله، تجربهای فراموشنشدنی برای کوهنوردان خواهد بود.
در این مقاله از دکوول به بررسی یکی از فنیترین و در عین زیباترین قلل ایران انداختیم. قله کل جنو که در رشته کوه اشترانکوه قرار گرفته است و میشود آن را شرقیترین قله اشترانکوه به شمار آورد، قلهای جذاب و در عین حال فنی و همچنین جدی است. در این مقاله سعی کردیم به تمام نکاتی که پیرامون صعود به قله کل جنو اهمیت دارد بپردازیم. اگر موردی باقیمانده است و در این مقاله به آن اشاره نشده است لطفا آن را با ما در میان بگذارید. دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
قله کل جنو که به شکل کلجنو و کل جنون هم نوشته میشود، بلندترین و شرقیترین قله رشته کوه اشترانکوه است. این قله در استان لرستان و توابع شهرستان الیگودرز واقع شده و ارتفاع آن 3813 متر میباشد.
مسیر معمول صعود از روستای کمندان شهرستان ازنا آغاز میشود که به جانپناه کامران سلیمانی منتهی میشود. مسیر دیگری که رایجتر است، مسیر شصت خدا از طریق دره دایی در الیگودرز است که به دلیل داشتن شیب ملایم و چشمههای آب، برای کوهنوردان مبتدی مناسبتر است.
بهترین زمان برای صعود به قله کل جنو تابستان است. در زمستان صعود به این قله بسیار فنی و حرفهای میباشد و تنها تیمهای حرفهای تحت شرایط خاص میتوانند به منطقه وارد شوند.
بله، قله کل جنو دارای جانپناهی با نام شادروان کامران سلیمانی است که در ارتفاع 3028 متری و در بخش شمالی قله قرار دارد. این جانپناه برای استراحت و شبمانی در صعودهای تابستانی و زمستانی مورد استفاده قرار میگیرد.
اطراف قله کل جنو دارای جاذبههای گردشگری متعددی است، از جمله چشمههای آب، منطقه حفاظت شده اشترانکوه که محل زندگی گونههای جانوری و گیاهی متنوعی است، و دشت لالههای واژگون که در فصل بهار زیبایی بینظیری دارند. همچنین آبشارهای شگفتانگیزی در منطقه الیگودرز وجود دارند که جذابیت ویژهای دارند.