زیراندازهای طبیعت‌گردی و کوهنوردی

تاریخ انتشار: 1401/2/13 - تاریخ آخرین تغییرات: 1403/1/7

حتی اگر بهترین چادر و کیسه خواب را در اختیار داشته باشید، باز هم در بین تجهیزات شب‌مانی و کمپینگ وجود زیرانداز برای ایجاد گرمایش و راحتی بیشتر ضروری است. در این مقاله به بررسی اهمیت زیراندازهای طبیعت‌گردی و انواع آن خواهیم پرداخت.


آنچه میخواهید درباره زیراندازهای طبیعت‌گردی و کوهنوردی بدانید:

بررسی انواع زیراندازهای طبیعت‌گردی و کوهنوردی

     زیراندازها به طور کلی چه برای نشستن در حین طبیعت‌گردی، چه برای استفاده در داخل چادر و چه برای زیر چادر بکار گرفته می‌شود. زیراندازهای طبیعت‌گردی معمولا به عنوان اولین لایه عمل می‌کنند و علاوه بر ایجاد راحتی در حین نشستن، همانند یک تشک، خاصیت عایق دارند و در کنار کیسه خواب، که نقش حفظ دمای بدن را دارد، از انتقال دمای محیط به بدن شما جلوگیری خواهد کرد.

    زیراندازهای طبیعت‌گردی از نظر تنوع در ساختار، ضخامت، شکل و البته نوع استفاده به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند. همچنین عواملی چون ابعاد زیرانداز، وزن، اندازه در حالت بسته‌بندی شده و راحتی از جمله پارامترهای مهمی به شمار می‌روند که در طی فرایند خرید تعیین کننده خواهند بود.

    تحقیقات نشان می‌دهند زمین 60 برابر بیشتر از خاصیت انتقال حرارت دارد. یکی از چالش‌هایی که شما را به انجام آن دعوت می‌کنیم این است همواره به مجموع وزن کیسه خواب و زیرانداز خود توجه کنید، متوجه خواهید شد ممکن است با زیراندازی سنگین‌تر و کیسه خوابی سبک‌تر مجموع بار شما کمتر از حالتی خواهد بود که کیسه خوابی سنگین و زیراندازی سبک انتخاب کرده‌اید.

    یکی از پارامترهایی که در سنجش میزان گرمایش زیراندازهای طبیعت‌گردی به کار گرفته می‌شود را R-Value یا به اختصار R می‌نامند که کوتاه شده عبارت Thermal Resistance یا مقاومت حرارتی است و هر چقدر مقدار R بیشتر باشد به معنی گرمتر بودن زیرانداز است. تا سال 2018 معیاری برای سنجش استاندارد و جهانی R وجود نداشت تا اینکه استاندارد ASTM F3340 معرفی گردید. 

زیرانداز انفرادی

    شاید متداول‌ترین و ارزان‌ترین نوع زیراندازی که در بین طبیعت‌گردان جایگاه ویژه‌ای دارد و البته فروش بسیاری نیز داشته است را زیرانداز انفرادی و یا به اصطلاح طبیعت‌گردان زیر باسنی دانست. این نوع زیرانداز جای بسیار کمی اشغال می‌کند و به راحتی حتی در کنار کوله‌پشتی‌های کوچک جای می‌گیرد و در رنگ‌های مختلف نیز طراحی و تولید شده است.

    یکی از ساده‌ترین کاربردهای این زیرانداز استراحت در حین فعالیت است و مخصوصا در استراحت‌های فصل زمستان نقش عایق و محافظ گرمایی بسیار قابل ملاحظه‌ای ارائه می‌دهد. به راحتی در هر سطحی که بخواهید می‌تواند قرار گرفته و راحتی کافی برای شما در حین استراحت‌های کوتاه را ایجاد کند. به طور معمول از جنس فوم در تولید این مدل از زیراندازها استفاده می‌شود که معمولا به شکل آکاردونی 3 لا یا چهارلا تا شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند.

زیر انداز انفرادی برای نشستن در طبیعت بسیار مناسب است ویژگی‌های آن را در دکوول بخوانید.

زیرانداز بادی

    با توجه به بکار رفتن هوا در بین لایه‌های زیرانداز خاصیت محافظت حرارتی و رطوبتی بسیار خوبی را می‌توان از این نوع زیراندازهای طبیعت‌گردی انتظار داشت. مزیت دیگر این نوع را می‌توان نرمی و لطافت بسیار خوب و دلپذیر آن دانست که در شرایط مختلف طبیعت می‌تواند خواب راحتی را برای شما رقم بزند. رویه‌های بسیار مناسب و قوی طراحی شده، محافظت و دوام خوبی را برای این نوع از زیراندازها ایجاد می‌کنند. زیراندازهای بادی سبکتر از زیراندازهای خود باد شونده بوده و امکان بسته‌بندی بهتری را نیز دارند.

    اما در مقابل این مزیت‌های بسیار دلپذیر معایبی را نیز می‌توان برای این نوع از زیراندازهای طبیعت گردی برشمرد، مهم‌ترین آن وزن بیشتر این نوع زیرانداز نسبت به انواع زیراندازهای تولید شده از جنس فوم دانست که بعضا وزن آن 2 تا 3 برابر بیشتر از نوع فومی است. به عنوان عیب دوم نیز استهلاک این نوع از زیراندازها و امکان آسیب دیدن آن در داخل چادر و فضای طبیعی است که در این صورت کارایی آن به طور کامل از بین می‌رود.

    اگر از طرفداران این نوع از زیراندازها هستید خواب بسیار راحتی در شرایط سرما و سطوح ناهموار خواهید داشت اما توصیه می‌کنیم در نگهداری از آن بسیار کوشا باشید و آن را از اشیا تیز، کپسول و آتش دور نگهدارید.

ذرباره بهترین زیراندازهای کوهنوردی و طبیعتگردی در پایگاه داده دکوول بخوانید.

زیر انداز خود باد شوند

    این زیراندازها پر از تکه‌های فومی هستند که در صورتی که شیر ورودی آن باز باشد سبب ورود هوا می‌شود. با وارد شدن هوا تکه‌های فومی هوا را در بین خود حفظ می‌کنند و این مساله سبب ایجاد نرمی و خاصیت عایقی در این نوع از زیراندازها می‌شود. این نوع از زیراندازها در ابعاد و اندازه‌های بسیار متنوعی در بازار در اختیار شما قرار می‌گیرند که با توجه به نیازهای خود بتوانید انتخاب درستی انجام دهید.

    از مزایای این نوع از زیراندازها می‌توان به عدم نیاز به تلاش زیاد برای باد کردن آن و همچنین بالا بودن نسبت گرما به وزن آنها اشاره کرد. در صورتی که گران قیمت بودن آنها و همچنین امکان ایجاد پنچری در آنها نیز وجود دارد که البته تعمیر آنها نیز به راحتی می‌تواند انجام گیرد.

زیر اندازهای کوهنوردی و کمپینگ را در پایگاه داده دکوول جستجو کنید و بهترین آن را بشناسید.

زیرانداز فومی

    این زیراندازها از جنس فوم تولید می‌شوند و اختلاف بزرگ موجود در این میان نیز ابعاد آن است که متناسب با کیسه خواب و طول قد متوسط انسان تولید شده‌اند. این زیراندازها در ضخامت‌های مختلف و فشردگی‌های مخلتفی تهیه می‌شوند که قطعا در خاصیت‌های حرارتی و عایقی آنها موثر است.

    قبل از خرید زیرانداز حتما به نوع کاربری خود دقت کنید و زیرانداز را با توجه به فصل و محیطی که به آن سفر می‌کنید انتخاب کنید. کاملا بدیهی است زیراندازهای استفاده شده در زمستان و در مناطق برفی باید ضخامت و همچنین چگالی بیشتری داشته باشند تا خاصیت عایقی کافی ایجاد کنند. از جمله معایت بزرگ این زیراندازها در مقابل زیراندازهای بادی می‌توان به حجم بزرگ آنها در حین جمع کردنشان اشاره کرد و معمولا آنها را باید با استفاده از بندهای کوله‌پشتی در بیرون از آن قرار داد. معمولا مقاوم، ارزان و سبک هستند و امکان سوراخ شدن یا پنچری نیز ندارند. 

درباره  بهترین زیر اندازهای فرمی در پایگاه داده دکوول بخوانید.

زیرانداز چادر

    چادرها پناهگاه و خانه شما در طبیعت به شمار می‌رود، پس اهمیت محافظت از آن بر هیچکس پوشیده نیست. این حفاظت هم جنبه‌های مثبتی در راستای حفظ هر چه بهتر چادر ایفا می‌کند و هم می‌تواند به نوعی از خود شما نیز محافظت کرده و راحتی کافی برای شما ایجاد کند. در اماکن طبیعی معمولا وجود سنگ‌های تیز، شاخ و برگ درختان و گیاهان مختلف به راحتی می‌توانند به چادر آسیب برسانند، بنابراین استفاده از زیرانداز به شدت توصیه می‌شود همچنین خاصیت عایق بیشتری را نیز در بخش تحتانی چادر ایجاد می‌کند که در صورت وجود رطوبت از رسیدن رطوبت به داخل چادر جلوگیری به عمل می‌آورد.

    در کنار همه اینها شست‌وشوی چادر فرآیندی ساده نیست و امکان آسیب رسیدن به چادر وجود دارد اما زیرانداز را به راحتی می‌توان تمیز کرده و در صورت نیاز حتی آن را با آب و مواد پاک کننده مناسب شست. یکی از نکات بسیار مهم مطرح شده در اینجا است که در انتخاب زیرانداز حتما به مدل چادر خود توجه کنید تا زیرانداز متناسب با چادر شما باشد.

بررسی و معرفی زیر اندازهای چادر در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در نهایت اگر بخواهیم جمع‌بندی بکنیم باید بگوییم معمولا عرض زیراندازهای طبیعت‌گردی در حدود 50 تا 60 سانتی‌متر است و طول آنها در ابعاد مخلتف معمولا به طور متوسط 180 سانتی‌متر تولید می‌شوند. وزن زیراندازهای فومی در حدود 300 تا 400 گرم است (البته با توجه به برندهای مختلف و ابعاد مختلف این اعداد می‌توانند متفاوت باشند)، در حالی که برای یک زیرانداز خود باد شوند می‌تواند تا 800 گرم نیز برسد. در انواع بادی نیز این وزن می‌تواند در حوالی 500 گرم باشد. پیشرفت تکنولوژی و مواد همواره در کاهش وزن تجهیزات تولید شده بسیار موثر است. جهت مطالعه بیشتر درباره تجهیزات کوهنوردی با مقالات جامع و کامل دکوول در این زمینه همراه باشید.