اگر کوهنورد باشید و یا حتی به کوهنوردی علاقه داشته باشید، حتما نام نشان پلنگ برفی را شنیدهاید. پلنگ برفی یک نشان کوهنوردی است که در منطقه شوروی سابق به کوهنوردانی داده میشود که بتوانند همه قلههای هفت هزار متری منطقه شوروی سابق را فتح کنند. سه قله از این مجموعه در کشور تاجیکستان، دو قله در تیان شان و قلههای دیگر در قزاقستان و قرقیزستان قرار دارند. این نشان از سال 1961 وجود دارد و از آن زمان تا سال 2016، 650 کوهنورد که 32 نفر آنها زن بودهاند، موفق به دریافت این نشان شدهاند. در مطلب همه چیز درباره نشان پلنگ برفی قصد داریم سیر تا پیاز را درباره این نشان و قلههایی که برای رسیدن به این نشان باید فتح شوند، بررسی کنیم.
فهرست:
معرفی نشان پلنگ برفی
ابتدا نکات مهم درباره نشان پلنگ برفی را با شما در میان میگذاریم و سپس به صورت مختصر قلههای موجود در این مجموعه را به شما معرفی خواهیم کرد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.
نام قله |
ارتفاع |
موقعیت جغرافیایی |
اسماعیل سامانی (کمونیزم) |
7495 متر |
مرز قرقیزستان و تاجیکستان |
لنین (ابن سینا) |
7134 متر |
مرز قرقیزستان و تاجیکستان |
جنگیش چاقوسو (پوبدا) |
7439 متر |
مرز قرقیزستان و چین |
7010 متر |
مرز قرقیزستان و چین |
|
7105 متر |
مرز قرقیزستان و تاجیکستان |
نشان پلنگ برفی چیست؟
در منطقه شوروی سابق، جایی که امروز چندین کشور مستقل مانند تاجیکستان، قرقیزستان و ... قرار دارند، از قدیم الایام یک نشان به نام پلنگ برفی برای کوهنوردان وجود دارد که براساس آن کسانی که بتوانند قلههای هفت هزار متری که در این منطقه قرار دارند را فتح کنند، این نشان را دریافت خواهند کرد. برای رسیدن به این نشان پنج قله وجود دارد که باید به آنها صعود کنید. لیست این قلل در جدول بالا آورده شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید شخصی به نام بوریس کورشنف روسی در سن 69 سالگی توانست این نشان را دریافت نماید. او به طور کلی 9 بار نشان پلنگ برفی را گرفته بود.
ایرانیان زیادی نیز تاکنون موفق به فتح این پنج قله و دریافت نشان پلنگ برفی شدهاند که از میان این کوهنوردان میتوان به مهدی اعتمادی فر، مهدی عمیدی، مرتضی غلام پور، جواد نوروزی، سعید خاشاکی، ابوالفضل گوزلی و مهدی قلی پور اشاره کرد. اگر بخواهیم درباره دشواری صعود به این قلل حرف بزنیم باید اشاره کنیم که به طور کلی ارتفاعات بالای هفت هزار متر همگی برای صعود دشوار هستند اما از میان این پنج قله، قله لنین را باید آسانترین برای صعود دانست.
قلل نشان پلنگ برفی
همانطور که در بالا هم اشاره شد، پنج قله در لیست نشان پلنگ برفی وجود دارد که همگی این قلل بالای هفت هزار متر ارتفاع دارند و در منطقه شوروی سابق هستند. در ادامه این مطلب قصد داریم به صورت مختصر این پنج کوهستان را به شما معرفی کنیم. اگر بخواهید بیشتر درباره این قلهها بدانید میتوانید به لینک مخصوص به هر قله مراجعه کنید. با ما همراه باشید.
قله اسماعیل سامانی (قله کمونیزم)
قله اسماعیل سامانی بلندترین ارتفاع در کشور تاجیکستان به حساب میآید. تا چندین سال پیش این قله بلندترین نقطه در امپراطوری روسیه و اتحاد جماهیر شوروی به حساب میآمد. قله اسماعیل سامانی در رشته کوه آکادمی علوم قرار دارد.
نام این ارتفاع در سال 1993 به قله استالین تغییر پیدا کرد. این نام در سال 1962 به کمونیزم تغییر یافت و قله کمونیزم نام گرفت. در نهایت در سال 1989 نام اسماعیل سامانی از دودمان پادشاهی سامانیان بر روی این قله نهاده شد. نخستین بار در سال 1933 کوهنوردی به نام بوگنی آبالاکوف به این قله صعود کرد.
جنگیش پوبدا (قله چاقوسو)
معنای نام این قله که پیروزی است و در قدیم به آن پوبدی یا پابدا میگفتند. این قله 7439 متر ارتفاع دارد و در مرز کشورهای چین و قرقیزستان قرار گرفته است. نام جنگیش چاقوسو را به یاد پیروزی اتحاد جماهیر شوروی همراه با متفقین انتخاب کردهاند. این کوه بزرگ گنبدی شکل در تیان شان مرکزی قرار گرفته است. این قله دومین نقطه مرتفع در شوروی سابق بوده است و در حال حاضر نیز بلندترین نقطه در کشور قرقیزستان به حساب میآید. اولین صعود موفقیتآمیز به قله پوبدا در سال 1956 توسط گروهی از کوهنوردان شوروی به سرپرستی ویتالی آبالاکوف انجام شد.
قله لنین
قله لنین یا ابن سینا یکی دیگر از قلههایی است که در لیست نشان پلنگ برفی قرار دارد. این قله با 7134 متر ارتفاع در مرز کشورهای تاجیکستان و قرقیزستان واقع شده است. شاید جالب باشد که بدانید در هر دو کشور این قله دومین نقطه بلند به حساب میآید. قله لنین در سال 1871 فتح شد و ابتدا به آن کافمن میگفتند. از سال 1928 بود که نام لنین به صورت رسمی روی این قله گذاشته شد. در سال 2006 کشور تاجیکستان نام ابن سینا را روی این قله گذاشت اما کشور قرقیزستان هنوز هم با نام لنین از این قله یاد میکند. صعود به قله لنین از جمله برنامههای بسیار پرطرفدار به شمار میرود و سالیان کوهنوردان زیادی برای صعود به این قله به کشور قرقیزستان سفر میکنند.
قله کورژنفسکایا
این قله را باید سومین قله بلند در کوههای پامیر تاجیکستان دانست. جالب است بدانید این قله هنگام ترجمه در زبانهای دیگر به کورژنیفسکای، کورژنوسکوی و ... نیز تبدیل شده است. قله کورژنفسکایا در 13 کیلومتری جنوب قله اسماعیل سامانی قرار دارد. کوهنوردان اعتقاد دارند این قله پس از لنین، دومین قله آسان برای صعود در مجموعه قلل پلنگ برفی است.
قله خانتنگری
قله خانتنگری یکی دیگر از قلههایی است که در لیست نشان پلنگ برفی قرار دارد. نام این کوهستان را میتوان شاه آسمان معنا کرد. خانتنگری در تیان شان، مرز بین کشورهای قزاقستان و قرقیزستان و همچنین ناحیه خود مختار سین کیالنگ در چین قرار دارد. این کوهستان را باید بلندترین نقطه در کشور قزاقستان دانست. این قله هرمی شکل صخرهای مرمری دارد که هنگام غروب آفتاب به رنگ قرمز در میآید و به همین دلیل لقب کوه خون را به این قله دادهاند. این قله در یک منطقه کاملا یخچالی قرار گرفته است. اولین صعود موفق به این قله در سال 1931 توسط یک گروه اوکراینی انجام شد.
نکات مهم درباره نشان پلنگ برفی
- بهتر است در فصلهای سرد سال برای صعود به پنچ قله پلنگ برفی اقدام نکنید زیرا این منطقه در زمستان بسیار سرد است و شرایط کوهنوردی در سرما بسیار دشوارتر از حالت عادی خواهد بود. بهترین زمان صعود به این کوهها را باید نیمه جولای تا اوایل سپتامبر دانست.
- اگر قصد کمپ در هر کدام از این قلهها را دارید میتوانید در بیس کمپ تمام آنها چادر بزنید. اما اگر چنین قصدی دارید، لازم است از قبل به امضاء قرارداد با شرکتهای خدمات دهنده در این قلل بپردازید که بتوانید صعودی ایمن داشته باشید.
- برای صعود به این پنج قله نیز مانند صعود به هر قله دیگری باید امکانات و تجهیزات کافی را همراه داشته باشید. کفشهای کوهنوردی دوپوش، وسایل آشپزی، لباس اضافه، طناب، هارنس و کیسه خواب زمستانی از جمله وسایل ضروری است که باید در این مسیر همراه با خود داشته باشید.
کلام آخر
در مطلب درباره نشان پلنگ برفی همانطور که از عنوان پیداست، سیر تا پیاز را درباره این نشان و قلههایی که باید برای دستیابی به این نشان فتح شوند بررسی کردیم. همه این قلهها در منطقه شوروی سابق قرار دارند و ارتفاعشان بالای هفت هزار متر است. این قلهها معمولا در کشورهای خود جزو سه نقطه بلند هستند.
بر اساس آخرین آمار تاکنون حدود 700 کوهنورد توانستهاند نشان پلنگ برفی را فتح نمایند که اکثر این کوهنوردان از کشورهای شوروی سابق بودهاند. اگر چه لیست قلل این نشان به اندازه لیست قلههای هشت هزار متری معروف نیست اما باز هم کوهنوردان زیادی برای انجام آن برنامهریزی میکنند. اگر نکته دیگری درباره نشان پلنگ برفی وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.