منطقه تخت سلیمان یکی از جذابترین مقاصد کوهنوردی و ادونچر در ایران به شمار میرود که پتانسیل انواع ورزشهای کوهستانی از دوچرخه سواری کوهستان، پاراگلایدر، دیوارهنوری و سنگنوردی، طبیعت گردی و کوهنوردی را در دل خود دارد. منطقه تخت سلیمان منطقه کوهستانی است که در استان مازندران قرار گرفته است و بخشی از رشته کوه البرز به شمار میرود. در این مقاله قصد داریم به بررسی منطقه تخت سلیمان و همچنین قله تخت سلیمان بپردازیم. پس با ما در دکوول همراه باشید.
منطقه تخت سلیمان یکی از غنیترین مناطق کوهستانی ایران به شمار میرود. منطقهای که در سال 1381 به شکل رسمی ثبت ملی شد و به منطقهای حفاظت شده تبدیل شد. این منطقه هم دارای یخچالهای طبیعی بسیاری غنی و عالی است و هم همانطور که پیشتر بیان شد منطقهای که است که پتانسیل انواع ورزشهای کوهستانی را در دل خود دارد.
این منطقه دارای تعداد زیادی قله بالای 4000 متر است که مهمترین و مرتفعترین آنها قله علم کوه با ارتفاع 4848 متر ارتفاع است که دومین قله بلند ایران به شمار میرود. از دیگر قلل مهم این منطقه میتوان به قله تخت سلیمان، قلل خرسان شامل خرسان شمالی، خرسان میانی و خرسان جنوبی است، ویرانه کوه، شاخکها، سیاه سنگها، شانه کوه، چالون، رستم نیشت و تعداد زیادی قلل دیگر است که از طریق خط الراسهای فوق العاده زیبا و البته دشوار بهم متصل شدهاند.
اگر دقیقتر بخواهیم این منطقه را بشناسیم باید به بررسی مناطق اطراف تخت سلیمان بپردازیم. منطقه تخت سلیمان در بخش جنوبی به منطقه الموت، در بخش جنوب غربی به منطقه طالقان، در بخش غربی به منطقه دو هزار و سه هزار تنکابن، در منطقه شمالی به منطقه عباس آباد و سلمان شهر و نهایتا در بخش شرقی به رود چالوس منتهی میشود. منطقهای بسیار وسیع که شهر کلاردشت بسیار زیبا و خوش آب و هوا در آن قرار گرفته است و مسیر معمول دست یابی به این منطقه نیز از همین شهر زیبا میگذرد.
این منطقه در بخشهای پایینی دارای دو پناهگاه بسیار مجهز به نامهای پناهگاه رودبارک و پناهگاه ونداربن میباشد که به نوعی تمام امکانات موجود و مورد نیاز برای راحتی افرادی که به این منطقه سفر میکنند را دارا هستند. همچنین در ارتفاعات و خط الراسهای بالا چندین جانپناه وجود دارند که عبارتند از جانپناه خرسان، جانپناه سیاه سنگ، پناهگاه سرچال، جانپناه علم چال از جمله بخشهایی هستند که با داشتن امکانات اقامتی میتوانند در فصول مختلف تا حدودی کار را برای کوهنوردان و علاقه مندان تسهیل کنند.
این منطقه قلههای بسیار زیادی را دارد که در این بخش سعی میکنیم به تعدادی از مهمترین و پر صعودترین قلل این منطقه اشاره کنیم. پس با دکوول همراه باشید.
بلندترین قله منطقه تخت سلیمان و دومین قله بلند ایران قله علم کوه است. قلهای با ارتفاع 4848 متر که در منطقه تخت سلیمان قرار گرفته است. برای صعود به قلل علم کوه مسیرهای مختلفی وجود دارد که از آن جمله میتوان به مسیر جنوبی و بسیار پر طرفدار دشت حصارچال (هسارچال) اشاره کرد و یا مسیرهای فنی تقریبا شمالی که منتهی به دیواره علم کوه و گرده آلمانها میشود. قله علم کوه از جاذبههای کوهنوردی بسیار بسیار مهم در ایران میباشد که هر ساله گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را به سوی خود جذب میکند. لازم به ذکر است که این قله را در مقالات مختلف به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم که از شما دعوت میکنیم همراه ما باشید.
قلل هفت خوان، مجموعهای از قلل مرتفع در خطالرأسی شمال غربی-جنوب شرقی در ناحیه جنوب غربی منطقه کوهستانی تخت سلیمان، در نزدیکی علم کوه، دومین قله بلند ایران، واقع شدهاند. این خطالراس به دلیل دشواریهای فنی و زیباییهای منحصر به فرد، در بین کوهنوردان و سنگنوردان از محبوبیت بالایی برخوردار است.
نام "هفت خوان" به سختیهای مسیر این خطالراس اشاره دارد. در فرهنگ ایرانی، "هفت خوان" به هفت مرحله دشوار و چالشبرانگیز اطلاق میشود که قهرمانان باید برای رسیدن به هدف خود از آنها عبور کنند. در مورد قلل هفت خوان، این سختیها شامل عبور از یخچالهای طبیعی، صعود از دیوارههای سنگی، و گذر از مسیرهای باریک و صعبالعبور میشود.
قلل خرسان، مجموعهای از قلل مرتفع در خطالرأسی فرعی در دامنه جنوبی علم کوه، دومین قله بلند ایران، واقع شدهاند. این خطالراس به دلیل وجود قلههای متعدد با ارتفاع بالای 4000 متر، یخچالهای طبیعی و مسیرهای صعود فنی، در بین کوهنوردان و سنگنوردان از محبوبیت بالایی برخوردار است. البته ناگفته پیداست که این مسیر صعود فنی است و عملا افرادی که وارد این منطقه میشوند باید توانایی و دانش کافی برای انجام این صعودها را داشته باشند.
قله تخت سلیمان دارای ارتفاعی برابر با 4659 متر است که تقریبا میتوان گفت در بخش شمالی علم کوه قرار گرفته است. قله علم کوه در ادامه از طریق شانه کوه و گرده آلمانها شما را به سمت علم کوه هدایت میکند و از سمت جنوبی نیز به قله سیاه کمان متصل است. قله تخت سلیمان را میتوان از قلل کم صعود این منطقه در نظر گرفت. هم به دلیل فنی بودن مسیرهای صعود و هم به دلیل دشواری آن و طولانی بودنش کمتر مورد توجه و صعود قرار میگیرد.
علم کوه، دومین قله بلند ایران، در میان رشته کوه البرز مرکزی واقع شده و به دلیل وجود قلل مرتفع، یخچالهای طبیعی، درههای عمیق و مسیرهای صعود چالشبرانگیز، به یکی از محبوبترین مقاصد کوهنوردی و سنگنوردی در ایران تبدیل شده است. خط الراسهای متعددی در این منطقه وجود دارند که هر کدام زیباییها و سختیهای خاص خود را دارند. در ادامه به چند مورد از مهمترین خط الراس های این منطقه اشاره میکنیم.
ناگفته پیداست که بهترین فصل تابستان است. حتی تا اواخر بهار نیز بعضا مسیرهای منتهی به سمت قلل این منطقه بازگشایی نمیشوند و این به دلیل بسته شدن راههای ارتباطی از طریق بهمن چه در بهار و چه در زمستان رخ میدهند. بنابراین اوایل تیر ماه و یا اواسط تیر ماه به بعد فرصتی مناسب برای ورود به این منطقه برای شما به حساب میآید. این فرآیند صعود تا اواخر مرداد یا اواسط شهریور میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین در فصل زمستان که البته فقط برای افرادی که از نظر دانش، تخصص و توانایی در سطح بسیار بالایی قرار دارند توصیه میشود و باید برنامهریزی کامل برای انجام این فعالیت از قبل صورت گیرد که بتوانید با موفقیت به اهداف خود برسید. زمان مناسب برای انجام صعودهای زمستانی که هوا پایداری کافی را دارد نیز معادل با اوایل دی ماه تا نیمه بهمن ماه دانست. این مدت زمان پایدارترین هوا برای انجام صعودهای زمستانی است.
در این مقاله به بررسی موضوعات مختلفی پیرامون منطقه تخت سلیمان پرداختیم. از قلل مهم این منطقه تا جاذبههای گردشگری و منابع طبیعی را مورد بررسی قرار دادیم. به شکل کلی این منطقه هم از نظر اهمیت جغرافیایی و هم منابع طبیعی و هم گردشگری اهمیت بسیار بالایی دارد و هر ساله کوهنوردان و گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای انجام صعودهای مختلف راهی این منطقه میشوند. اگر نکتهای راجع به منطقه تخت سلیمان باقیمانده است لطفا آن را با ما در میان بگذارید. دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
منطقه تخت سلیمان در استان مازندران و بخشی از رشته کوه البرز واقع شده است. این منطقه دارای پتانسیلهای متعدد برای ورزشهای کوهستانی مانند دوچرخهسواری کوهستان، پاراگلایدر، دیوارهنوردی، سنگنوردی، طبیعتگردی و کوهنوردی است.
مهمترین قلههای این منطقه شامل قله علم کوه با ارتفاع 4848 متر، قله تخت سلیمان با ارتفاع 4659 متر، قلل خرسان (شمالی، میانی و جنوبی)، قلههای هفت خوان، و سایر قلل مانند شاخکها، سیاه سنگها و چالون میباشند.
بهترین فصل برای صعود به این منطقه تابستان است. از اوایل تیر ماه تا اواخر مرداد یا اواسط شهریور مناسبترین زمانها برای کوهنوردی در این منطقه به شمار میروند. همچنین در زمستان، فقط کوهنوردان با تجربه و تجهیزات کامل میتوانند اقدام به صعود کنند.
در این منطقه دو پناهگاه مجهز به نامهای پناهگاه رودبارک و پناهگاه ونداربن در بخشهای پایینی وجود دارند. همچنین چندین جانپناه در ارتفاعات و خط الراسها مانند جانپناه خرسان، جانپناه سیاه سنگ، پناهگاه سرچال و جانپناه علم چال وجود دارند که امکانات اقامتی را فراهم میکنند.
مسیرهای اصلی صعود به قله علم کوه شامل مسیر جنوبی از دشت حصارچال و مسیرهای فنی شمالی که منتهی به دیواره علم کوه و گرده آلمانها میشوند، هستند. این قله هر ساله گردشگران و کوهنوردان بسیاری را به سوی خود جذب میکند.