در شمال شرقی پایتخت، جایی در همسایگی روستای آهار، قلهای به نام قلعه دختر یا قزل ماما وجود دارد که دارای ارتفاعی برابر با 3180 متر است و در منطقه رودبار قصران قرار گرفته است. یکی از دلایلی که عنوان قلعه در نام این قله دیده میشود وجود بنای مخروبه در روی قله این منطقه زیباست که مورخان آن را به دوره ساسانیان ربط دادهاند.
در واقع این بنا مربوط به آتشکدهای است از دوران ساسانیان که مورد استفاده مردمان محلی قرار میگرفته است. این بنا در حال حاضر تا حد زیادی تخریب شده است و دیوارهایی از آن باقیمانده است که آنهم هر روز بیشتر از روز قبل دچار تخریب و خرابی میشود.
نام "قزل ماما" که در زبان محلی به این قله و قلعه اطلاق میشود، ریشه در ترکی دارد. "قز" به معنی "دختر" و "ماما" به معنای "مادر" است. برخی بر این باورند که منظور از "دختر" در این نام، الهه آناهیتا، ایزدبانوی آب و زایش در اساطیر ایران باستان است و "ماما" نیز صفتی احترامآمیز برای این ایزدبانو محسوب میشده است.
در منابع تاریخی از این مکان با نام "معبد قصران" یاد شده است. قصران نام ناحیهای تاریخی در البرز مرکزی است که در گذشته شامل بخشهایی از شمیرانات، رودبار قصران و بخشهایی از لواسانات میشده است. قلعه دختر را حتی میتوان از قله توچال بلندترین قله ارتفاعات شمال تهران نیز از طریق گردنه سرلو به شکل خط الراسی دسترسی داشت اما مسیری طولانی است و انجام این پیمایش نیاز به توانایی فیزیکی بالایی دارد. قله آهار در جبهه شرقی این قله و شهرستانک نیز در بخش غربی این قله قرار دارند.
به شکل کلی مسیر معمولی که مورد استفاده قرار میگیرد مسیر شرقی است. این قله که در مرز دو استان تهران و البرز قرار گرفته است بخشی از رشته کوه البرز است و در بخش البرز مرکزی قرار گرفته است. علی رغم اینکه ارتفاع 3250 متر نیز برای این قله گزارش شده است اما نقشههای توپوگرافیک ارتفاع 3180 متر را تایید میکنند. از قلل نزدیک به قطعه قلعه دختر میتوان به قللی مانند استرچال و یا قله سیچال اشاره کرد.
تاریخ ساخت قلعه دختر به طور دقیق مشخص نیست، اما برخی از مورخین قدمت آن را به دوران ساسانیان نسبت میدهند. در آن زمان، این قلعه به عنوان مقر حکومتی اردشیر ساسانی، بنیانگذار سلسله ساسانی، مورد استفاده قرار میگرفته است. قلعه دختر در طول تاریخ شاهد رویدادهای مهمی بوده است. در دوره اسلامی، این قلعه به تصرف اعراب درآمد و به عنوان مقر حکومتی آنها در این منطقه مورد استفاده قرار گرفت. در دوره صفویه نیز از این قلعه به عنوان پایگاهی نظامی استفاده میشد.
به شکل کلی سه مسیر صعود برای این قله در نظر گرفته میشود که از مسیرهای شمالی، شرقی و غربی هستند. مسیر غربی از سمت جاده چالوس مورد استفاده قرار میگیرد که از منطقه شهرستانک برای صعود به آن اقدام میکنند و مسیرهای شرقی از منطقه آهار واقع در رودبار و قصران صعود میشوند. در واقع از روستای آهار اگر قصد صعود در مسیر شمالی را دارید باید به سمت ده تنگه بروید و اگر قصد صعود از مسیر شرقی را دارید به سمت دره آهار باید حرکت کنید.
پای صعود این قله از جبهه شرقی یعنی روستای آهار حدود 2100 متر دارد و حدود 1000 متر ارتفاع عمودی باید اضافه کنید. در مقابل از سمت غربی ارتفاع بالاتر است و چیزی نزدیک به 2400 متر میباشد. پس ارتفاع صعود از جبهه غربی را میتوان بیشتر از جبهههای دیگر دانست و این تا حدی به سهولت مسیر دامن میزند.
قله قلعه دختر از جمله قلل دشوار در البرز به شمار نمیرود و میتوان با پیاده روی و کوهپمایی نسبتا ساده به قله دست یافت. هرچند مسیر پیمایش میتواند در مسیر شرقی تا حدودی طولانی باشد باید حواستان به این مساله باشد و خوراکی و تنقلات آبی کافی همراه داشته باشید. به شکل کلی درجه سختی قله قلعه دختر را میتوان در زمره قلل ساده قرار داد.
این مقاله را به بررسی قله قلعه دختر در منطقه رودبار قصران و روستای آهار اختصاص دادیم. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران و قصد داریم همراه شما به بررسی قلل مختلف ایران بپردازیم. در این مقاله علاوه بر معرفی قله قلعه دختر به بررسی درجه سختی آن و همچنین مسیرهای صعود به قله پرداختیم. لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
قله قلعه دختر که به نام قزل ماما نیز شناخته میشود، در شمال شرقی تهران و در همسایگی روستای آهار واقع شده است. این قله در منطقه رودبار قصران قرار دارد.
ارتفاع قله قلعه دختر حدود 3180 متر است. اگرچه برخی منابع ارتفاع 3250 متر را نیز گزارش کردهاند، نقشههای توپوگرافیک ارتفاع 3180 متر را تأیید میکنند.
نام قلعه دختر به دلیل وجود بنای مخروبهای بر روی این قله است که مورخان آن را به دوره ساسانیان نسبت میدهند. این بنا در واقع یک آتشکده از دوران ساسانیان بوده که اکنون تا حد زیادی تخریب شده است.
سه مسیر اصلی برای صعود به قله قلعه دختر وجود دارد: مسیرهای شمالی، شرقی و غربی. مسیر غربی از جاده چالوس و منطقه شهرستانک، و مسیرهای شرقی از منطقه آهار و دره آهار مورد استفاده قرار میگیرند.
صعود به قله قلعه دختر نسبتا ساده است و نیاز به توانایی فیزیکی بالایی ندارد. البته مسیر شرقی ممکن است کمی طولانیتر باشد، بنابراین همراه داشتن آب و تنقلات کافی توصیه میشود.