قله خرسنگ

زمان مطالعه: 4 دقیقه

قله خرسنگ از جمله قلل منطقه رودبار قصران در شمال شرقی تهران به شمار می‌رود. این قله زیبا نیز از جمله قلل پر صعود این منطقه است که در خط الراسی بسیاری زیبا قرار گرفته است. در این مقاله قصد داریم نگاهی کامل به قله خرسنگ بیاندازیم و مسیرهای صعود، درجه سختی صعود و موارد مهم دیگر پیرامون این قله را با شما در میان بگذاریم. پس با ما در دکوول رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران همراه باشید.


خرسنگ

    قله خرسنگ از دو قله اصلی و فرعی تشکیل شده است که نسبت به همدیگر موقعیت شمال غربی – جنوب شرقی دارند. در واقع این دو قله روی خط الراس خاتون بارگاه به برج هستند که شامل قلل خاتون بارگاه، قلل خرسنگ، قله جانستون و در ادامه قله برج می‌شود. ارتفاع‌های مختلفی برای این دو قله خرسنگ در نظر گرفته و اعلام شده است.

    بر طبق نقشه‌های توپوگرافیک ارتفاع 3930 متر برای قله اصلی و برای قله شرقی ارتفاع 3877 متر اختصاص داده شده است. قله خرسنگ شمالی نیز ارتفاعی بالغ بر 3806 متر در نقشه‌های توپوگرافی به خود اختصاص داده است. قله خرسنگ در جنوب خود روستای زیبای آبنیک را دارد. از جهت شرقی از روی خط الراس به دیواره و قله خاتون بارگاه می‌رسد.

    از سمت غرب ادامه خط الراس به سمت قله جانستون و سپس برج و خلنو متصل می‌شود و در بخش شمالی هم منتهی به حوزه آبریز رود لابر و دره‌های پلک و کیزتیو منتهی می‌شود. در ادامه قصد داریم مسیرهای صعود به قله خرسنگ را مورد بررسی قرار دهیم.

درباره قله خرسنگ در استان تهران با این مقاله از دکوول همراه باشید.

مسیرهای صعود به قله خرسنگ

    مسیر اصلی صعود به قله خرسنگ از روستای آبنیک می‌گذرد. روستایی که در منطقه فشم قرار گرفته است. پس از میدان فشم مسیر خود را به سمت روستای گرمابدر ادامه بدهید. پس از گذر از روستای روته، روستای لالون در نهایت به روستای آبنیک خواهید رسید. در انتهای روستای آبنیک مسیر را تا رسیدن به پاکوب ادامه دهید.

    ادامه مسیر در نهایت شما را به دشت جانستون خواهد رساند که از اینجا برای رسیدن به قله خرسنگ مسیر را به سمت شرق و برای رسیدن به گردنه بین خرسنگ شمالی و جنوبی ادامه دهید. از اینجا دیگر تقریبا می‌توان گفت شما به قله خرسنگ دست یافته‌اید. در زمستان صعود از این مسیر به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و بهتر است از مسیرهای خط الراسی برای انجام صعود بهره بگیرید. بیشتر صعودهای زمستانی پس از صعود قله خاتون بارگاه و ادامه خط الراس منتهی به قله می‌شود.

درباره مسیرهای صعود به قله خرسنگ در این مقاله از دکوول بخوانید.

درجه سختی قله خرسنگ

    قله خرسنگ به ارتفاع 3930 متر بر فراز روستای آبنیک و دشت جانستون قرار گرفته است. ارتفاع حدودی روستای آبنیک حدود 2400 متر و همچنین ارتفاع 2790 متر است. بنابراین برای انجام صعود می‌بایست افزایش ارتفاعی برابر با حدود 1500 متر را تجربه کنید. بنابراین درجه سختی این قله را می‌توان در رسته قلل متوسط به بالا در نظر گرفت.

    صعود به قله خرسنگ را می‌توان هم رده با قله توچال در نظر گرفت و باید نسبت به آن آمادگی جسمانی کافی را نیز برای صعود داشته باشید. همچنین صعود به آن را می‌توان کمی دشوارتر از صعود به قله کلون بستک در نظر گرفت. لازم به ذکر است مسافت مورد نیاز برای پیمایش نیز چیزی بالغ بر 8 تا 9 کیلومتر است.

درباره درجه سختی قله خرسنگ در این مقاله از دکوول بخوانید.

بهترین فصل صعود به قله خرسنگ

    از اوایل بهار و همچنین در تابستان و اوایل پاییز به راحتی می‌توان صعود به قله خرسنگ را در برنامه داشت. همچنین صعود به این قله در زمستان نیز امکان دارد اما بیشتر از مسیرهای خط الراسی باید اقدام به انجام این صعود نمود. پس انتخاب مسیر در زمستان از اهمیت بالایی برخوردار است.

نکات مهم برای صعود به قله خرسنگ

  • قبل از صعود به این قله، حتماً از وضعیت آب و هوا و شرایط مسیر مطلع شوید.
  • به تنهایی به این قله صعود نکنید و حتماً با یک گروه کوهنوردی باتجربه همراه باشید.
  • به قوانین و مقررات مربوط به حفظ محیط زیست احترام بگذارید و از ریختن زباله در طبیعت خودداری کنید.
  • مسیر مورد نیاز برای صعود را با توجه به فصل انتخاب کنید.
  • آب و غذای کافی برای مدت زمان صعود را در نظر بگیرید. اگر از مسیر دشت جانستون اقدام به صعود می‌کنید امکان دسترسی به آب در طی مسیر وجود دارد.

درباره بهترین فصل صعود به قله خرسنگ در این مقاله از دکوول بخوانید.

کلام آخر

    در این مقاله به بررسی قله خرسنگ پرداختیم. قله‌ای که در منطقه رودبار قصران قرار گرفته است و با موقعیت بسیاری جذابی که دارد و همچنین مناظری که از روی این قله در اختیار شما قرار می‌گیرد می‌توان یک روز عالی را در طبیعت تجربه کنید. قله خرسنگ به شکل کلی برای افرادی که سطح آمادگی جسمانی و تجربی متوسط دارد مناسب است و می‌توانید برای انباشت تجربه برای صعودهای جدی‌تر و همچنین دیدن مناطق جدید تجربه صعود در این منطقه را داشته باشید. 

    اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران. با ما همراه باشید و اگر نکته‌ای راجع به قله خرسنگ باقی مانده است که پیرامون آن صبحت به میان نیاوردیم آن را با ما در میان بگذارید.


یوسف تقی زاده
یوسف تقی زاده

علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفه‌ای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.



سوالات متداول شما

قله خرسنگ در منطقه رودبار قصران، شمال شرقی تهران قرار دارد. برای رسیدن به این قله باید از روستای آبنیک شروع کنید. مسیر شما از میدان فشم آغاز شده و پس از گذر از روستاهای گرمابدر، روته، لالون به روستای آبنیک خواهید رسید. از انتهای روستای آبنیک مسیر پاکوب را دنبال کنید تا به دشت جانستون برسید و از آنجا به قله خرسنگ صعود کنید.

قله خرسنگ دارای دو قله است: قله اصلی با ارتفاع 3930 متر و قله فرعی با ارتفاع 3877 متر. مسیر اصلی صعود از روستای آبنیک می‌گذرد و به دشت جانستون می‌رسد. از اینجا می‌توانید مسیر را به سمت شرق ادامه داده و به قله خرسنگ برسید. در زمستان بهتر است از مسیرهای خط الراسی برای صعود استفاده کنید.

صعود به قله خرسنگ دارای درجه سختی متوسط به بالا است. برای صعود باید افزایش ارتفاعی حدود 1500 متر را تجربه کنید و مسافت پیمایش نیز حدود 8 تا 9 کیلومتر است. این صعود نیازمند آمادگی جسمانی مناسب است و می‌توان آن را کمی دشوارتر از قله کلون بستک در نظر گرفت.

بهترین زمان برای صعود به قله خرسنگ اوایل بهار، تابستان و اوایل پاییز است. در زمستان نیز امکان صعود وجود دارد، اما باید از مسیرهای خط الراسی استفاده کنید و حتماً شرایط جوی و مسیر را قبل از صعود بررسی کنید.

  • از وضعیت آب و هوا و شرایط مسیر قبل از صعود مطلع شوید.
  • به تنهایی صعود نکنید و با گروه کوهنوردی باتجربه همراه باشید.
  • به حفظ محیط زیست احترام بگذارید و زباله‌ای در طبیعت رها نکنید.
  • مسیر صعود را با توجه به فصل انتخاب کنید.
  • آب و غذای کافی برای مدت زمان صعود به همراه داشته باشید. در مسیر دشت جانستون امکان دسترسی به آب وجود دارد.