زردکوه همانند سهند یا دنا رشته کوه به شمار میرود و همانطور که قلهای به اسم دنا یا قلهای به اسم سهند نداریم بنابراین قلهای نیز به اسم زردکوه نداریم. بلکه این منطقه میزبان قلل سر به فلک کشیدهای است که در دل رشته کوه والد خود قرار گرفتهاند. زردکوه هم از نظر ارتفاعی و هم از نظر جغرافیایی بسیار حائز اهمیت است و این رشته کوه در دل رشته کوه زاگرس قرار دارد و شاید آن را پس از دنا به عنوان دومین رشته کوه مهم زاگرس بتوانیم به شمار آوریم.
فهرست:
معرفی زردکوه
این رشته کوه بسیار زیبا و جذاب در استان چهار محال بختیاری و در شهرستان کوهرنگ و بخش دیگری از آن نیز در استان خوزستان قرار گرفته است. جالب است بدانید کوهرنگ در بخش تقریبا شمال غربی استان چهار محال بختیاری قرار گرفته است و از نظر مساحت بزرگترین شهرستان استان چهار محال بختیاری به شمار میرود. مرکزیت این شهرستان بسیار زیبا که پر از آثار طبیعی و کوهستانی است شهرستان چلگرد به شمار میرود.
فاصله چلگرد تا شهر کرد حدود 100 کیلومتر است و میتوان گفت با رسیدن به این شهر تمام نشانههای کوهستانهای زیبا و سربه فلک کشیده را مشاهده خواهید کرد. رشته کوه زردکوه در بخش غربی، دقیقتر بخواهیم بگوییم در جهت شمال غربی به جنوب شرقی این شهرستان کشیده شده است.
زردکوه را شاید بتوان از مهمترین منابع تامین آب کشور دانست و به نحوی میتوان آن را سرچشمه رودهای بسیار مهمی چون کارون، زاینده رود و دز دانست. دلیل این مساله را میتوان بارشهای بسیاری عالی برف در ارتفاعات دانست که همواره میتوانند چشمههای آب شیرین و پهنههای آبی قابل توجهی را ایجاد کنند. در کنار تمام اینها زردکوه از نظر جاذبههای گردشگری هم حرفهای زیادی برای گفتن دارد که از دشتهای لالههای واژگون گرفته تا روستاهای بسیار بکر و دوست داشتنی چون سرآقا سید. در ادامه مطلب به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.
مهمترین قلل زردکوه
همانطور که گفته شد زردکوه یک قله نیست و یک رشته کوه است و حال باید در این بخش به مهمترین قلل این رشته کوه بپردازیم.
قله کلونچین
قطعا مهمترین قله این رشته کوه که از قضا بلندترین قله این زردکوه نیز به شمار میرود باید به کلونچین اشاره کرد. قلهای که به عنوان بلندترین قله استان چهار و محال بختیاری لقب گرفته است و در پروژه سیمرغ نیز جایگاه به خصوص خود را دارد. کلونچین قلهای است با ارتفاع 4221 متر ارتفاع بلندترین این قلهها در منطقه زردکوه است و هر ساله افراد بسیاری برای صعود به این قله اقدام میکنند.
در مقاله دیگری به شکل کامل به بررسی این کوه زیبا پرداختیم اما در این حد از ما بپذیرید که قلهای بسیار پر برف که عملا در تابستانها صعود میشود و صعود آن در زمستان را میتوان فرآیند چالش انگیز در نظر گرفت.
قله هفت تنان
قله هفت تنان ارتفاعی بالغ بر 4182 متر دارد و یکی از جذابیتهای این منطقه را شاید بتوان یخچال ایلوک دانست که طولانیترین یخچال طبیعی ایران به شمار میرود. در مسیر قله هفت تنان باید پا بر روی این یخچال زیبا بگذارید. پیشمایش این مسیر تا حد زیادی طولانی است و از پای صعود که در جایی به نام آبشار شیخ علیخان شروع میشود باید چیزی بالغ بر 8 ساعت زمان نیاز دارید. پس باید آمادگی جسمانی خوبی برای صعود به این قله داشته باشید. لازم به ذکر است که برای صعود این قله نیز باید خود را به چلگرد و سپس به سمت آبشار حرکت کنید.
قله شاه شهیدان
قله شاه شهیدان قلهای به ارتفاع 4150 متر است که در رشته کوه زردکوه قرار گرفته است. این قله موقعیتی جنوبی نسبت به قله کلونچین دارد و در واقع به سمت مرز دو استان چهار محال بختیاری و خوزستان نزدیکتر میباشد. همچنین در این قله جانپناهی به اسم چال میشان وجود دارد که دسترسی به آب در کنار جانپناه از طریق برف آبهای موجود در منطقه نیز ممکن است. به شکل کلی منطقه زردکوه دارای چندین جانپناه است که به شما امکان استفاده از آنها را ایجاد میکنند.
قله کینو
یکی دیگر از قلل مهم زردکوه قله کینو است که با ارتفاع 3701 متر بلندترین قله استان خوزستان به شمار میآید و از قلل پر صعود زردکوه نیز به شمار میرود. بخشی از این اقبال به دلیل لیست شدن نام قله در پروژه سیمرغ است که هم میتواند مثبت باشد و هم میتواند تاثیرات زیست محیطی منفی را به دنبال داشته باشد. شاید بتوان قله کینو رو به عنوان بخش انتهایی زردکوه در نظر گرفت. البته به عنوان آخرین قلل مهم و اصلی زردکوه. وجود دو رشته کوه بلند دو استان در زردکوه و وجود چشمههای بینظیر بر ارزش این رشته کوه بسیار زیبا میافزاید.
جاذبههای گردشگری مهم زردکوه
این منطقه دارای جاذبههای گردشگری بسیار زیادی است که واقعا بازدید از آنها در فصل مناسب میتواند لذتی توصیف نشدنی را برای شما به ارمغان آورد. در این بخش قصد داریم به بررسی مهمترین جاذبههای گردشگری زردکوه بپردازیم.
شهرستان چلگرد
چلگرد را پایتخت برف ایران میدانند و امکان ندارد زمستانی باشد و خبر از بارشهای چند متری در این منطقه به گوشتان نرسد. همین موضوع باعث غنای پهنههای آبی در این منطقه شده است به نحوی که شاید مهمترین پهنههای آبی ایران چون زاینده رود و کارون و دز از زرد کوه و شهرستان چلگرد سرچشمه میگیرند. خود این مساله به خودی خود جذابیت بسیاری زیادی برای این شهر ایجاد میکند چه برسد که بخواهیم پیرامون موضوعات مختلفی چون جذابیتهای فرهنگی، صنایع دستی و غذایی این شهرستان صحبت به میان آوریم.
غار یخی چما
غار یخی چما همانطور که از اسم آن مشخص است ناشی از بارشهای برف چند متری است که به دلیل جریان آب از زیر آن به شکل تونل تبدیل میشود. این تونل عظیم در فاصله 25 کیلومتری چلگرد و بعد از روستایی به نام روستای شیخ علیخان (پای صعود قله هفت تنان) قرار گرفته است. غار یخی چما را بیشتر در فصل تابستان بازدید میکنند و به گفته کارشناسان بزرگترین منبع تامین آب شیرینی ایران نیز همین جریان آبی و همین جریان برفی است که در نهایت به سد کوهرنگ سرازیر میشود.
رودخانه بازفت
این رودخانه یکی از سرشاخههای اصلی رود کارون به شمار میرود. این رودخانه در مسیر حدود 95 کیلومتری که طی میکند از میان بکرترین مناطق زاگرس عبور میکند و آن را میتوان از رودخانههای مهمی دانست که هدفش تامین آب بسیاری از خانوارهای کشور عزیزمان ایران است.
پیست اسکی چلگرد
یکی از بزرگترین پیستهای اسکی کشور پیست اسکی چلگرد میباشد که هر ساله در فصل اسکی در زمستان و اوایل بهار پذیرای اسکی بازان زیادی از سراسر کشور میباشد.
روستای سر آقا سید
روستای سرآقاسید لقب ماسوله زاگرس را دارد. یک روستای پلکانی که هم به واسطه معماری و هم به واسطه جذابیتهای فرهنگ و البته به دلیل داشتن جذابیتهای طبیعی و دسترسی به کوهستانهای سر به فلک کشیده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و هر ساله هم کوهنوردان و طبیعت گردان بسیاری به این منطقه سفر میکنند. به شکل کلی این روستا از لوکیشنهای گردشگری است که حداقل یک بار باید بازدید از آن را در لیست اهداف گردشگری خود قرار بدهید.
دشت لالههای واژگون
اگر افتخار بازدید از دشت لالههای واژگون کوهرنگ را داشته باشید دیگر شاید بتوان گفت در بقیه جاهای ایران لالههای واژگون به چشمنتان نخواهند آمد. بزرگترین رویشگاه لالههای واژگون در ایران همین منطه است. دشت لالههای واژگون کوهرنگ در لیست آثار طبیعی ملی ایران نیز ثبت شده است و مورد حفاظت است. این گلهای بسیار زیبا که اسامی محلی جذابی چون گل اشک مریم یا گل قلندری نیز نامیده میشود در اوایل بهار میرویند و با هر چه گرمتر شدن هوا در اواسط بهار به سمت ارتفاعات بالا حرکت میکنند و در نهایت تا سال بعد به خواب میروند.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی یکی از رشته کوههای بسیار زیبا پرداختیم که شاید کمتر مورد توجه کوهنوردان قرار گرفته باشد. هرچند دو قله پر صعود در آن وجود دارد اما بسیاری به اشتباه نام زردکوه را به یک قله اختصاص میدهند در صورتی که زردکوه خودش رشته کوهی مهم است که از ترکیب چندین و چند قله مرتفع و مهم ساخته شده است.
از نکات مهمی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت میتوان به این موارد اشاره کرد: دلیل اهمیت زردکوه، قلل مهم زردکوه، موقعیت جغرافیایی زردکوه در کشور، صعود به قلل مهم آن و همچنین مهمترین جاذبههای گردشگری زردکوه. اگر نکتهای وجود دارد که پیرامون آن مطرح نشده است لطفا آن را با ما در میان بگذارید. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
یوسف تقی زاده
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.
مطالب مرتبط
نظر بدهید
سوالات متداول شما
خیر، زردکوه یک رشتهکوه است و نه یک قله. این منطقه شامل قلل متعددی است که در دل رشتهکوه زاگرس قرار دارند و به عنوان یکی از مهمترین رشتهکوههای ایران پس از دنا شناخته میشود.
بلندترین قله زردکوه، قله کلونچین با ارتفاع 4221 متر است. این قله بلندترین قله استان چهار محال و بختیاری نیز محسوب میشود.
زردکوه در استانهای چهار محال و بختیاری و خوزستان قرار دارد. بخش اعظم آن در شهرستان کوهرنگ و بخش دیگری در استان خوزستان واقع شده است.
زردکوه سرچشمه رودخانههای مهمی مانند کارون، زایندهرود و دز است. بارشهای برف زیاد در این منطقه موجب تشکیل چشمههای آب شیرین و پهنههای آبی قابل توجه میشود.
از جمله مهمترین جاذبههای گردشگری زردکوه میتوان به شهرستان چلگرد، غار یخی چما، رودخانه بازفت، پیست اسکی چلگرد، روستای سر آقا سید و دشت لالههای واژگون اشاره کرد. این مکانها هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکنند.