آشنایی با پیست های اسکی ایران

زمان مطالعه: 14 دقیقه

در فصول سرد سال، یکی از تفریحات مورد علاقه بسیاری از مردم اسکی و دیگر ورزش‌های زمستانی است. در ایران هم تعدادی پیست اسکی وجود دارد که برخی از آنها استاندارد و برخی دیگر غیر استاندارد هستند. در این مطلب قصد داریم شماری از پیست‌های اسکی موجود در ایران را معرفی کنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.


فهرست:

پیست اسکی فیروزکوه

    پیست اسکی فیروزکوه همانطور که از نامش پیداست، در شهرستان فیروزکوه قرار دارد. این شهرستان که یکی از شهرهای استان تهران محسوب می‌شود، در فصول سرد سال شاهد بارش‌های قابل توجه برف است و به همین دلیل پتانسیل و قابلیت لازم را برای ورزش اسکی را دارد. پیست اسکی شهرستان فیروزکوه که در۲ کیلومتری غرب این شهر قرار دارد را در سال 1375 تاسیس کرده‌اند. این پیست در ارتفاعات روبه‌روی اداره جهاد کشاورزی شهرستان قرار دارد.

درباره پیست اسکی فیروزکوه در دکوول بخوانید.

پیست اسکی توچال

    توچال را باید یکی از پیست‌های اسکی استان تهران دانست که باید آن را بلندترین پیست اسکی ایران دانست. این پیست همنام بلندترین قله مشرف به تهران نیز هست. از دهه بیست به بعد که ورزش اسکی داشت جایگاهش را در میان ایرانیان پیدا می‌کرد؛ کسانی که به این ورزش علاقه داشتند، آن را در قله توچال آغاز کردند. در سال 1355 پیشرفت‌های زیادی در کوهنوردی و اسکی توسط برخی از فعالان در این رشته حاصل شد. در این سال یک تله کابین تاسیس و راه‌اندازی شد که تا قله ۳۹۴۴ متری توچال بالا می‌رفت. یعنی علاقمندان زمانی که فقط پنج کیلومتر از کوه‌های تجریش فاصله می‌گرفتند، می‌توانستند در کوه‌های شمال تهران به اسکی کردن بپردازند.

    امید می‌رفت تا پیست اسکی توچال به یکی از بزرگترین پیست‌های اسکی جهان بدل شود. اما با شروع جنگ تحمیلی و متوقف شدن بسیاری از پروژه‌ها، توسعه توچال که تنها دو پیست آن ساخته شده بود هم توقف یافت. از این دو پیست یکی در ایستگاه پنج تله کابین و دیگری در ایستگاه هفت یا همان قله قرار داست که در حال حاضر تنها پیست اسکی قله قابل استفاده است. این پروژه در آن زمان بسیار منحصر به فرد به نظر می‌آمد و قرار بود شامل منطقه پشت قله نیز شامل باشد و برای آن حدود ۱۲ دستگاه بالابر طراحی شده بود، که این دستگاه‌ها تا قله دیزین پیش می‌رفت و در نهایت امکان هفت ماه اسکی کردن را برای علاقه‌مندان فراهم می‌کرد.

    امروزه اما فقط ایستگاه ۷ تله کابین توچال که دو تله سیژ و یک تله اسکی دارد؛ در فصل زمستان از اواسط آبان تا اواسط خرداد ماه پذیرای ورزشکاران و علاقمندان به اسکی خواهد بود. لازم به ذکر است که توچال یکی از طولانی‌ترین فصول اسکی در ایران را دارد.

پیست اسکی توچال را در دکوول ببینید.

پیست اسکی دیزین

    دیزین را باید اولین پیست اسکی در ایران دانست که فدراسیون جهانی اسکی آن را برای برگزاری مسابقات رسمی تایید کرده است و درواقع این پیست را باید بین‌المللی دانست. دلیل این رسمیت بخشیدن را باید در امکانات ویژه این پیست مانند نکات فنی مانند، شیب مسیر، طول مسیر، محل برگزاری مسابقات و امکانات رفاهی جستجو کرد. پیست اسکی دیزین در شمال کوه‌های استان تهران یعنی منطقه گاجره در فاصله ۱۲۳ کیلومتری از مسیر جاده چالوس و ۷۱ کیلومتر از مسیر شمشک قرار گرفته است. اولین دستگاه‌های بالابر دیزین را در سال ۱۳۴۸ نصب کرده‌اند. به تدریح ۴ تله کابین، ۲ تله سیژ، ۹ تله اسکی بشقابی و یک تله اسکی چکشی نیز به امکانات این پیست اضافه شد.

    علاقمندان به اسکی از اوایل آذرماه تا اواسط اردیبهشت ماه می‌توانند برای انجام این ورزش به دیزین مراجعه کنند. در این مجموعه ۲ هتل، ‌۱۹ کلبه و ۶ رستوران برای کسانی که قصد استفاده از چنین امکاناتی را دارند فراهم است. لازم به ذکر است که فعالیت مجموعه دیزین فقط مربوط به فصل زمستان نیست بلکه امکان انجام اسکی روی چمن نیز در این مجموعه وجود دارد. در سال ۱۳۷۲ با نظر فدراسیون جهانی اسکی و همکاری متخصصان این رشته، استارت پیست اسکی روی چمن را زدند تا علاقمندان به این ورزش بتوانند در تابستان هم از آن استفاده کنند.

پیست اسکی دیزین را در دکوول ببینید.

پیست اسکی شمشک

    پیست اسکی شمشک را نیز باید یکی از پیست‌های نزدیک به تهران دانست که در روستای شمشک ۵۷ کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد. بهره‌برداری از این پیست از سال 1337 آغاز شد. از امکانات پیست شمشک می‌توان به۲ تله سیژ، ۳ تله اسکی بشقابی و ۲ تله اسکی چکشی اشاره کرد.

    کمی بعد از اینکه پیست اسکی دیزین از طرف فدراسیون جهانی تاییده بگیرد، درست در شهریور 1375 شمشک هم تغییراتی در شیب، مسیر پیست و تایی ایجاد کرد و توانست بین‌المللی شود. در پیست اسکی شمشک ۲ هتل و ۴ رستوران وجود دارد که هنگام حضور در این پیست می‌توانید به سراغ آنها هم بروید. شاید برایتان جالب باشد که بدانید طول فصل اسکی در این پیست از اوایل آذر تا اواسط فروردین ماه متغیر است. در فصل زمستان شمشک را با کمک نورافکن‌های زرد نورپردازی می‌کنند و به این صورت اسکی‌بازان تا پاسی از شب می‌توانند به اسکی بپردازند.

درباره پیست اسکی شمشک در دکوول بخوانید.

پیست اسکی آبعلی

    آبعلی را باید اولین پیست اسکی در ایران دانست که دستگاه‌های بالابر برای آن نصب کرده‌اند. این اتفاق مربوط به سال ۱۳۳۲ است. حتی تا قبل از نصب این بالابرها هم اسکی‌بازان زیادی بودند که برای انجام این ورزش خود را به این محیط کوهستانی می‌رساندند.

    از آنجایی که منطقه آبعلی تابستان‌های بسیار خنک و مطبوعی دارد؛ در گذرگاه اصلی یعنی جاده تهران و شمال قرار گرفته است در میان ایرانیان شناخته شده است و محبوبیت زیادی دارد. آبعلی در ۵۷ کیلومتری شرق تهران قرار دارد. طول فصل اسکی در این پیست از اواسط دی آغاز می‌شود و تا اواسط اسفند ماه ادامه دارد. این منطقه را باید محل تولد اسکی نوین و پایه و اساس ورزش اسکی در ایران دانست. در این پیست اسکی 1 تله کابین، 5 تله اسکی بشقابی، 1 تله سیژ و 3 تله اسکی چکشی قرار دارد و باید آن را به سه بخش پیست شرکت نفت، پیست‌های خصوصی و پیست تربیت بدنی تقسیم کرد.

درباره پیست اسکی آبعلی در دکوول بخوانید.

پیست اسکی پاپائی

    یکی دیگر از پیست‌های اسکی ایران که در این مطلب باید به معرفی آن بپردازیم، پیست اسکی پاپائی است که در استان زنجان قرار دارد و باید آن را یکی از قدیمی‌ترین پیست‌های اسکی ایران دانست. پیست پاپائی در کیلومتر ۲۴ جاده زنجان – بیجار واقع شده است. یکی از امتیازات پیست پاپائی این است که فاصله بسیار کمی با شهر زنجان دارد. این کمک می‌کند تا اسکی‌بازان شهرهای استان زنجان و حتی قزوین به سراغ آن بروند. این پیست دارای ۲۲ هکتار  وسعت و  ۲۱۶۰ متر ارتفاع است. از امکانات آن می‌توان به دو دستگاه بالابر اشاره کرد.

درباره پیست اسکی پاپائی در زنجان در دکوول بخوانید.

پیست اسکی سپیدان

    پیست اسکی سپیدان در ۸۰ کیلومتری شمال شهر شیراز و ۵ کیلومتری اردکان فار واقع شده است و باید آن را ۲۶۵۵ ارتفاع از سطح دریا دانست. شاید جالب باشد که بدانید پیست اسکی سپیدان، دومین پیست محبوب در استان فارس است که البته متاسفانه امکانات محدودی دارد.

پیست اسکی سپیدان در دکوول ببینید.

پیست اسکی فریدون شهر

    یکی از معروف‌ترین پیست‌های اسکی که در استان اصفهان قرار دارد و در فصول سرد سال عده زیادی از مردم این استان و سایر علاقمندان به اسکی را به سوی خود می‌کشاند، پیست اسکی فریدون شهر ر ۱۸۰ کیلومتری غرب اصفهان و ۳ کیلومتری فریدون‌شهر و در دامنه کوه تسیخه است. این پیست را باید یکی از بلندترین پیست‌های اسکی ایران دانست که معمولا از پاییز تا اواخر فرودین می‌توان از آن استفاده کرد.

    از آنجایی که شهرستان فریدون‌شهر در اقلیم کوهستانی زاگرس قرار دارد و دارای بیش از ۲۵۰۰ متر ارتفاع است. بارش برف زیادی دارد و همین مساله شرایط و پتانسیل ایجاد یک پیست اسکی خوب را در این منطقه به وجود آورده است. پیست اسکی فریدون‌شهر را باید تنها پیست اسکی استاندارد در استان اصفهان دانست که دارای  شیب تند حدودا ۳۵ درجه است. این پیست که مجهز به برف‌کوب و سایر امکانات رفاهی و درمانیست را باید مرتفع‌ترین پیست اسکی فلات مرکزی ایران دانست.

درباره پیست اسکی فریدون شهر اصفهان در دکوول بخوانید.

پیست اسکی کوهرنگ

    کوهرنگ یکی از مناطق سرد ایران است که معمولا هر ساله بیشترین میزان بارش برف در بین شهرها را دارد. این منطقه را باید دارای پتانسیل لازم برای  اسکی دانست و به همین دلیل هم یک پیست اسکی در این شهر ساخته شده است. پیست اسکی کوهرنگ را باید در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و دارای امکانات رفاهی و تفریحی مناسبی است. این پیست اسکی در ۸۵ کیلومتری شهرستان شهرکرد قرار گرفته و دسترسی به آن از طریق منطقه زاگرس امکان‌پذیر است. محل این پیست در نزدیکی شهر چلگرد، مرکز شهرستان کوهرنگ قرار گرفته است.

پیست اسکی کوهرنگ  را در دکوول ببینید.

پیست اسکی شیرباد

    برای رسیدن به پیست اسکی شیرآباد، باید خود را به کیلومتر ۲۵ جاده مشهد – چناران، انتهای دره دولت آباد، منطقه شیرآباد برسانید. این منطقه را باید سردسیر با آب و هوای مطبوع دانست که در فصول سرد سال برف زیادی در آن می‌بارد. برای رسیدن به این پیست از ابتدای جاده مشهد باید حدود ۳۶ کیلومتر مسافت را طی کنید تا به ورودی پیست برسید. شیرآیاد ۴۵ هکتار مساحت و ۱۲۰۰ متر طول دارد. در سال 1390 امکاناتی همچون تله اسکی و تله سیژ به این پیست اضافه شد و از دیگر امکانات آن باید به یک سالن غذاخوری و همچنین پارکینگ اشاره کرد.

    بلندترین نقطه در ارتفاعات شیرباد  ۳۳۰۵ متر  ارتفاع دارد و به همین دلیل پیست شیرآباد را با لقب بام خراسان رضوی نیز می‌شناسند.

درباره پیست اسکی شیر باد در دکوول بخوانید.

پیست اسکی نسار

    پیست اسکی نسار در جنوب غربی بیجار و در شهرک مهدیه واقع شده است. این پیست ۱۱۲ هکتاری پارکینگ و سالن غذاخوری دارد و مجهز به تله سیژی ۱۳۰۰ متری و دستگاه پیست کوب است. ورودی این پیست تا کمی پیش هفت هزار تومان بوده که البته سایر هزینه‌ها شامل تله سیژ و  پارکینگ محاسبه نشده است.

درباره پیست اسکی نسار در دکوول بخوانید.

پیست اسکی آلوارس

    یقینا شما همه می‌دانید یکی از برف‌خیزترین مناطق ایران، استان اردبیل است. حقیقتا سرمای هوا و بارش برفش در این شهر مثال زدنی است. اردبیل دارای یک پیست اسکی بسیار خوب است که تا اواخر بهار هم می‌توان از آن استفاده کرد. این پیست که به آن آلوارس می‌گویند، در ۳۰ کیلومتری شهرستان سرعین از توابع استان اردبیل قرار دارد. از میان امکانات موجود در پیست اسکی آلوارس می‌توان به بالابر، تله‌سیژ و ... اشاره کرد. این پیست را حدود سال ۸۵-۸۴ افتتاح کرده‌اند و با وجود اینکه در ۳۰ کیلومتری سرعین قرار دارد؛ حتی در تابستان‌ها که گرمای هوا به ۳۰ الی ۳۵ هم می‌رسد، می‌توان برف را در این مکان به وضوح دید. این منطقه تابستان‌های بسیار خنکی دارد.

درباره آلوارس اردبیل در دکوول بخوانید.

پیست اسکی کاکان

    پیست اسکی کاکان در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. برای اسکی در این پیست باید به دامنه‌های زاگرس و قله دنا در ۱۸ کیلومتری یاسوج سفر کنید. جایی در نزدیکی دهستان کاکان و منطقه آب نهر که با ارتفاع ۲۶۰۰ متری‌اش میزبان اسکی‌بازان سراسر کشور است. این پیست دارای 600 متر طول مفید و 1500 متر عرض مفید است و در آن از تله‌اسکی بشقابی به‌عنوان دستگاه بالابر استفاده می‌کنند. برای اسکی سواری از اوایل دی‌ماه تا اواخر اسفندماه می‌توانید به این پیست مراجعه کنید. از میان امکانات موجود در پیست اسکی کاکان می‌توان به خوابگاه و رستوران اشاره کرد.

درباره پیست اسکی کاکان در دکوول بخوانید.

پیست اسکی تاریک دره

    پیست اسکی تاریک قله در ۱۰ کیلومتری جنوب غربی جاده گنج‌نامه در شهر زیبای همدان و در دامنه‌های کوه‌های الوند واقع شده است. این پیست به طور رسمی در سال ۱۳۶۴ مورد بهره‌‌برداری قرار گرفت و آغاز به کار کرد. سه دستگاه تله اسکی در روزهای اسکی در خدمت علاقه‌مندان این ورزش است. در حال حاضر این پیست دارای سالن غذاخوری، خوابگاه و سایر امکانات موردنیاز یک اجتماع حدود ۵۰۰ نفری را است.

پیست اسکی تاریک دره همدان را در دکوول ببینید.

پیست اسکی دربندسر

    جدیدترین پیست اسکی تهران را در سال۱۳۶۱ با همکاری پیشکسوتان و علاقه‌مندان به اسکی و سرمایه‌گذاری یک شرکت خصوصی راه‌اندازی کردند. پیست اسکی دربندسر در ۶۰ کیلومتری شمال شرقی تهران در روستای دربندسر واقع شده است. در این پیست ۲ تله سیژ و ۳ تله اسکی به‌عنوان دستگاه‌های بالابر وجود دارد. شما می‌توانید از اواسط آذر تا اواخر فروردین ماه برای انجام ورزش اسکی به دربندسر مراجعه نمایید. همچنین یک دره به نام تلتنگه، در شمال این پیست قرار دارد که تیرماه هر سال در آن مسابقات اسکی برگزار می‌شود و علاقمندان و واجدان شرایط می‌توانند در آن شرکت کنند.

درباره پیست اسکی دربندسر تهران در دکوول بخوانید.

پیست اسکی پولادکف

    یکی دیگر از بزرگ ترین پیست‌های اسکی ایران که در کوه سپیدان استان فارس قرار دارد، پیست اسکی پولادکف است که آن را با نام پیست سپیدان نیز می‌شناسند. این پیست را می‌توان در محور سپیدان به آبشار مارگون، قبل از روستای کمهر و در ۸۰ کیلومتری شمال شهر شیراز پیدا کرد.

    پیست پولادکف در سال ۱۳۸۱ با حمایت مالی گروه صنعتی پولادکف افتتاح و مورد بهره برداری عموم قرار گرفت. از نیمه‌های پاییز تا اوایل بهار که بارش برف در این منطقه سنگین می‌شود. اسکی بازان زیادی برای انجام این ورزش راهی پولادکف می‌شوند. البته این منطقه دارای ویژگی منحصر به فرد آب و هوایی است که باعث شده این پست به صورت چهار فصل دایر باشد. پیست اسکی پولادکف دارای تله کابین و تله اسکی نیز هست. این پیست از سطح دریا به ۲۸۵۰ متر ارتفاع دارد. البته می‌توان با استفاده از تله کابین و تله اسکی به قله پیست در ارتفاع حدود ۳۴۰۰ متری از سطح دریا صعود نمود.

درباره پیست اسکی پولادکف در دکوول بخوانید.

پیست اسکی خور

    یکی دیگر از پیست‌هایی که در ایران وجود دارد و باید به معرفی آن بپردازیم، پیست اسکی خور ۲۸۰۰ تا ۳۰۰۰ متر از سطح دریا است که در استان البرز، نزدیک به سد امیرکبیر (سد کرج) و در کنار روستای تاریخی خور قرار دارد. برای اینکه به این پیست بروید باید خود را به ۲۳ کیلومتری جاده کرج-چالوس برسانید و قبل از اینکه به تاسیسات سد امیرکبیر برسید باید وارد راه فرعی که به روستای خور می‌رسد شوید.

    پیست اسکی خور را قبل از سال ۱۳۵۷ ساخته‌اند و پس از دوران جنگ ایران و عراق مجددا آن را راه‌اندازی کرده‌اند. این پیست دو مسیر ۱۸۵۰ متری و ۳۵۰ متری دارد و به طور روزانه می‌تواند ۱۳۰۰ اسکی‌باز را در خود جای دهد.

درباره پیست اسکی خور در دکوول بخوانید.

پیست اسکی خوشاکو

    پیست اسکی خوشاکو واقع در استان آذربایجان غربی، ۳۴ کیلومتری غرب ارومیه قرار گرفته است و هر سال با آغاز فصل سرما و انباشت برف، پذیرای اسکی بازان ایرانی و خارجی خواهد بود. این پیست در منطقه راژان که کوه‌هایی با شیب مناسب و جلوه‌های زیبای بصری از طبیعت دارد؛ واقع شده است.

پیست اسکی خوشاکو در دکوول ببینید و درباره آن بخوانید.

پیست های اسکی پیام و سهند

    استان آذربایجان شرقی با توجه به سردسیر بودن و شرایط جغرافیایی اش، دو پیست خوب و مهم دارد. یکی پیست اسکی «پیام» که در ارتفاعات مرند و در فاصله ۶۰ کیلومتری از تبریز واقع شده. منطقه‌ای که در تابستان هم تفرجگاه مناسبی برای خانواده‌ها است و در کل منطقه مهمی برای تفریح مردم تبریز و کل آذربایجان به حساب می‌آید.

    مورد دیگر هم پیست اسکی سهند است که در ۳۹ کیلومتری جنوب شرقی شهر تبریز قرار گرفته و حدود ۴۰ دقیقه از این شهر فاصله دارد. اسکی بازان می‌توانند در شش ماه از سال از برف‌های این پیست برای اسکی استفاده کنند. عمق برف‌های پودری این پیست گاهی تا چهار متر می‌رسد، با این حال، این پیست بهمن‌گیر نیست و فضای مناسبی برای انجام هرگونه ورزش زمستانی را دارد.

درباره پیست های اسکی پیام و سهند در دکوول بخوانید.

پیست اسکی شازند

    پیست اسکی شازند تنها پیست اسکی استان مرکزی است که در شهرستان شازند و در جاده شازند – هندو قرار گرفته است. فاصله این پیست از شهر شازند ۲۵ کیلومتر و تا شهر اراک ۴۵ کیلومتر است. این پیست در ارتفاعات پلنگ در و در نزدیکی روستای پاکل قرار دارد. از آنجایی که این منطقه در ارتفاعات قرار دارد، فصل سردش زود آغاز می‌شود و معمولا بارش برف در این فصول اتفاق می‌افتد. این پیست دارای حدود ۱۲۰۰ متر ارتفاع و ۵ کیلومتر طول است. از جمله امکاناتی که در این پیست موجود است می‌توان به سه دستگاه تله سیژ، هتل اقامتی، رستوران، تجهیزات برف‌روبی و ساختمان اداری اشاره نمود.

درباره پیست اسکی شازند اراک در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    تمام پیست‌هایی که در این لیست به شما معرفی کردیم، مورد تایید فدراسیون هستند. چند پیست دیگر در استان‌های کشورمان وجود دارد که در دسته پیست‌های استاندارد قرار نمی‌گیرند و طبیعتا امکانات قابل توجهی هم ندارند. اگرچه براساس دستور العمل‌های بین‌المللی، بسیاری از همین پیست‌های فعال و استاندارد هم کم و کسری‌های زیادی در امکانات خود دارند اما با این وجود در لیست استانداردها قرار گرفته‌اند و بهتر است برای ورزش اسکی یکی از آنها را انتخاب کنید.

    اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این نوشته بدان اشاره نشد و با اگر تجربه مراجعه به هر کدام از این پیست‌ها را دارید، آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.