قله درفک: تجربه‌ای بی‌نظیر در طبیعت

زمان مطالعه: 7 دقیقه

قله درفک را باید یکی از زیباترین کوهستان‌های ایران و همچنین یکی از زیستگاه‌های مهم گیاهی و حیوانی در کشور دانست که 2733 متر ارتفاع دارد و در رشته کوه البرز غربی قرار گرفته است. برای دسترسی به این قله باید خود را به استان گیلان، 27 کیلومتری شمال‌شرقی شهرستان رودبار، دره سه هزار تنکابن برسانید.


قله درفک

    پایین‌تر از قله درفک، بیست کلبه سنگی وجود دارد که در فصل‌های بهار و تابستان، یعنی زمانی که محلی‌ها دام‌هایشان را برای چرا به این منطقه می‌آورند از آن استفاده می‌کنند. دشت‌‌های سرسبز و کوهپایه‌‌های جنگلی پوشیده درختان انبوه، چشم‌انداز این منطقه است که چشم هر بیننده‌‌ای را به خود خیره می‌کند. در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره کوهستان زیبای درفک بررسی نماییم. ابتدا به معرفی موقعیت جغرافیایی این کوهستان خواهیم پرداخت و سپس درباره دیگر موارد مهم مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.

نام قله

درفک  

ارتفاع

2733 متر

استان

گیلان

رشته کوه والد

رشته کوه البرز غربی

موقعیت جغرافیایی قله درفک 

    قله درفک با ارتفاعی بالغ بر 2733 متر در نزدیکی  ﺷﻤﺎل‌ﺷﺮﻗﯽ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن رودﺑﺎر در استان گیلان و رﺷﺘﻪ ﮐﻮه‌ اﻟﺒﺮز ﻏﺮﺑﯽ واقع شده است و جز آتشفشان‌های خاموش ایران به حساب می‌آید. درفک از سمت جنوب به کوه‌های منجیل، از شرق و جنوب ‌شرقی تا کوه‌های پیشکوه و رشته‌کوه‌های تخت‌ سلیمان و تا دره سه هزار تنکابن ادامه می‌یابد.

    تقریبا این قله حدود 27 کیلومتر تا منطقه رودبار فاصله دارد. همچنین فاصله تهران تا درفک نیز در حدود 5 ساعت است. رودبار و زیتون‌فروشی‌های بی‌شمارش را که رد کنید به رستم‌آباد می‌رسید، مسیر سمت راست به درفک می‌رود و مسیر بعدی به روستاهایی که در بالادست قرار گرفته‌اند. روستاهایی مثل دشت ویل و توتکابن و سندس که هرکدام زیبایی‌های خاص خودشان را داردند.

قله درفک و موقعیت جغرافیایی آن را در دکوول بخوانید

وجه تسمیه نام قله درفک

    نام قله درفک (Dorfak Peak) از دالفک یا دلفک گرفته شده است و می‌توان آن را آشیانه‌ عقاب معنا کرد. بعضی از افراد معتقدند که نام درفک از قوم دِربیک گرفته شده است که روزگاری در کنار دریای خزر ساکن بوده‌اند. این منطقه به سرزمین مه و خورشید هم شهرت دارد و در مسیر کوهنوردی آن تابلویی دیده می‌شود که نوشته اینجا محل عبور فرشتگان است.

مسیرهای صعود به قله درفک

    همانطور که گفته شد قله درفک در ارتفاع ۲۷۳۳ متری البرز غربی در کوه‌های گیلان قرار گرفته است که از چند مسیر می‌توان به این قله صعود کرد:

  1. مسیر جبهه شرقی: سیاهکل، دیلمان، شاه شهیدان، اربناب و قله درفک
  2. مسیر جبهه غربی با توجه به روستای پای صعود به دو مسیر تقسیم می‌شود: 
  •  مسیر اول: رستم‌آباد، توتکابن، شیرکوه، لارنه، جیهونی و قله درفک (طولانی‌ترین مسیر)
  • مسیر دوم: رستم‌آباد، توتکابن، راجعون، جیرونی و قله درفک

مسیرهای صعود به قله درفک با دکوول

صعود به قله درفک از مسیر شیرکوه

    برای اینکه از این مسیر به قله درفک برسید باید از طریق اتوبان قزوین - رشت به سمت رودبار و پس از آن به سمت رستم‌آباد حرکت کنید. در مقابل راهدارخانه (جمشیدخانه) رستم‌آباد یک جاده‌ وجود دارد که آنجا باید به سمت راست تغییر جهت بدهید و پس از عبور از توتکابن و پلی که بر روی رود سپید قرار دارد، به سمت روستای شیرکوه حرکت کنید.

    اگر بخواهید در این منطقه استراحت کنید می‌توانید به سمت مسجد و حسینیه‌ موجود در آن بروید. پس از عبور از شیرکوه بلافاصله وارد جنگل‌های منطقه خواهید شد، در صورتی که همین مسیر را ادامه دهید بعد از گذر از یک سراشیبی تند به یک فضای بی‌درخت و سرسبز خواهید رسید که نام آن لارنه است. بعد از گذر از  لارنه دوباره وارد جنگلی خواهید شد که بلندی گیاهانش به دو متر می‌رسد.

    راه دوم این است که پس از گذشتن از امام‌زاده هاشم و قبل از رسیدن به کاروانسرای لات، از یک فرعی در سمت راست جاده خارج شوید و مسیر را ادامه دهید تا به دامنه‌های شمالی درفک برسید. پس از آن باید از یک منطقه کم درخت به نام مزرعه عبور کنید سپس یک شیب تند جلوی پایتان خواهید دید.

    پس از عبور از این شیب به سیاه‌دره خواهید رسید که در آن درختچه‌های سیب جنگلی و ازگیل و آلو وجود دارد. سپس چشمه جیرونی را پیش رویتان خواهید دید که در آن کلبه‌هایی برای استراحت وجود دارد. توجه داشته باشید که این کلبه‌ها تنها فضای استراحت قبل از حرکت به سوی قله است. بعد از گذر از جیرونی، وارد یک منطقه کم‌ درخت خواهید شد و پس از عبور از گردنه پهن دژ به قله خواهید رسید.

صعود به قله درفک از مسیر روستای شاه شهیدان

    یکی از مسیرهای صعود به این قله از راه سیاهکل است که ابتدای این مسیر از جاده دیلمان شروع می‌شود و از انتهای خاکی آن به روستای معروف شاه شهیدان خواهد رسید. اوایل صعود  کوهپیمایی از شاه شهیدان به صورت مراتع و علفزار شروع می‌شود و بعد از حدود یک ساعت به ابتدای مسیر جنگلی خواهید رسید که عبور از جنگل‌ها نیز حدود یک ساعت طول می‌کشد.

    بعد از طی کردن مسیری به ییلاق وزنه بن می‌رسید که در آن چشمه‌ای گوارا پیش روی شماست که می‌توانید آب مورد نیازتان را تامین کنید و ادامه مسیر را تا کاسه درفک بپیمایید. مسیر اول سینه‌کش سمت راست است که به تدریج صعود کرده و به خط‌الرأس کاسه ختم می‌شود و مسیر دوم نیز مسیر سمت چپ است که از حاشیه دره‌ای پرشیب به ارتفاعات قله می‌پیوندند. از چشمه وزنه بن تا قله سه ساعت طول خواهد کشید.

طولانی‌ترین مسیر صعود به قله درفک

    طولانی‌ترین مسیر صعود به این قله را باید مسیر سطلخ جان (جبهه غربی) دانست. بدون شک این مسیر یکی از زیباترین مسیرهای صعود به قله درفک و حتی یکی از زیباترین مسیرهای کوهستانی ایران به شمار می‌رود.

    صعود از این مسیر از انتهای روستا در کنار استخر بزرگ آب از پاکوب مشخصی، آغاز می‌شود که در حین گذشتن از جنگل از پیچ و خم‌های دره نیز می‌گذرد تا کوهنوردان را به منطقه گردهتال برساند. کوهنوردان باید از آنجا نیز صعود خود را ادامه دهند تا به سیاه دره برسند و بعد از مدت به منطقه جیرونی پایین که دارای سنگ‌های سفید و چند گودال در سمت چپ است و کمی پایین‌تر از آن چشمه آبی قرار دارد؛ خواهند رسید. سپس به منطقه جیرونی بالا و پس از طی کردن مسافتی به منطقه معروف پهن دشت خواهید رسید. حدود دو ساعت و نیم پس از آن نیز به منطقه کاسه درفک خواهید رسید.

نکات ایمنی هنگام صعود

    در مسیر صعود به قله زیبای درفک امکان دارد با مه غلیظی روبه رو شوید این مساله هم می‌تواند سفر شما را زیباتر کند و هم می‌تواند احتمال گمشدن شما را بالا ببرد. قله درفک در زمستان به شدت برف‌گیر و طوفانی است بنابراین اگر در این فصل راهی قله می‌شوید، بهتر است تجهیزات کافی با خود همراه داشته باشید. یادتان باشد که سگ‌های موجود در این کوهستان بعد از سگ‌های قله سبلان وحشی‌‏ترین سگ‌های ایران محسوب می‏‌شوند؛ بنابراین بهتر است با یک تیم کوهنوردی حرفه‌ای و مجهز به این قله سفر نمایید.

    اگر در تابستان راهی قله درفک شوید، با آب و هوایی مطبوع و طبیعتی سرسبز رو به رو خواهید شد. برای صعود به این قله هم فصل گرما بهترین و امن‌ترین زمان صعود به نظر می‌رسد. حتی امکان دارد در تابستان هم مجبور به عبور از مناطقی گلی باشید که از باران‌های روزها یا حتی هفته‌های اخیر به جامانده است. در نهایت می‌توان گفت بهترین زمان صعود به قله درفک، فصل پاییز است. در این فصل جنگل‌های بی‌نظیر با برگ‌های رنگارنگ را خواهید دید و با وجود مه غلیظ و ابرهای موجود در این فضا یک چشم‌انداز فوق‌العاده زیبا را تجربه خواهید کرد.

    برای سفر به این مناطق حتما از راهنما استفاده کنید و به تنهایی به این مسیرها پا نگذارید. چرا که بخشی از این طبیعت‌گردی‌ها نیاز به آگاهی و تجهیزات دارد.

درباره نکات ایمنی هنگام صعود به قله درفک در دکوول بخوانید.

جاذبه‌های منطقه

    تی تی کاروانسرا در سیاهکل یکی از جاهای تاریخی این منطقه است. در شمال این کاروانسرا،‌ روستای بالارود واقع شده که ۱۲ کیلومتر با سیاهکل فاصله دارد و بسیار باصفاست. در مسیر جنگلی سیاهکل به دیلمان و در ۲۵ کیلومتری سیاهکل آبشار لونک قرار گرفته است. آبشار لونک یک آبشار دوقلوی زیباست که در بهار و پاییز بسیار دیدنی است. یک ساعت و ربع راه در پیش دارید تا از درفک به دیلمان برسید که یکی از جاهای دیدنی گیلان است و چند روستای سبز و خرم در آن قرار دارد. اگر فصل بهار به این منطقه سفر کردید، می‌توانید سری هم به دشت سوسن چلچراغ بزنید که یک ساعت تا دیلمان فاصله دارد.

    اگر دوست دارید سفرتان رویایی‌تر شود، می‌توانید در جنگل درفک کمپ کنید اما برای این کار لازم است حتما تجهیزات لازم را همراه با خود ببرید. شاید جالب باشد که بدانید کوهنوردان در زمان صعود به درفک با یک تابلوی چوبی مواجه می‌شوند که روی آن نوشته شده است: «اینجا محل عبور فرشتگان است، زمین را آلوده نکنید» و بعد روی تابلو جهت فلشی به سوی قله خواهید دید.

درباره جاذبه های گردشگری اطراف قله درفک در دکوول بخوانید.

طبیعت گردی در درفک

    اگر دوست دارید یک طبیعت‌گردی بی‌دردسر و جذاب را در این منطقه تجربه نمایید، می‌توانید سری به بخش ییلاقی درفک بزنید که در شمال این رشته‌کوه قرار دارد. این منطقه دشتی سرسبز است که باید آن را چراگاهی برای گوسفندان منطقه دانست. قسمت زیادی از این دشت را گیاه گزنه تشکیل می‌دهد که به نظر می‌رسد برای درمان دردهای روماتیسم مفید است.

منطقه ییلاقی درفک

    منطقه ییلاقی درفک بسیار سرسبز و باصفاست. در بعضی از روزها مه غلیظی دور درختان را فرا می‌گیرد و فضای رویایی را به وجود می‌‌آورد. اگر اهل طبیعت گردی، کمپینگ و چادرزدن هستید، این ییلاق مکان مناسبی برای شماست. اگر هم دوست ندارید کمپ کنید می‌توانید از محلی‌ها اتاق کرایه نمایید و با خیال راحت دو سه روزی را در این منطقه بمانید. در چند سال اخیر در این منطقه خانه‌های بومگردی زیادی به راه افتاده که از مهمانان پذیرایی می‌کنند.

    در دامنه کوه درفک و قبل از رسیدن به قله، تعدادی کلبه سنگی وجود دارد که در بهار و تابستان محلی‌ها در آنها زندگی می‌کنند و به دامداری مشغول هستند. این روستا یکی از زیباترین مناطق در شمال ایران است، منطقه‌ای کوهستانی که بین رودبار و سیاهکل،‌ در بالای دیلمان، عمارلو و خورگام قرار گرفته است.

منطقه ییلاقی درفک با دکوول. همچنین میسرهای صعود به قله درفک را بشناسید.

ساکنان منطقه درفک

    کاسه بالایی قله درفک جایی برای ییلاق دامدارانی محسوب می‌شود. آنها در تابستان از روستاها و جنگل‌های دم ‌کرده به سمت این قله می‌روند. در کاسه آتشفشان درفک یک غار خواهید دید که ییلاق‌نشینان در تابستان از یخچال آن به عنوان منبع آب استفاده می‌نمایند. آبی که از یخچال درفک به وجود می‌آید در فصول بهار و تابستان به عنوان منبع طبیعی آب برای چوپانان و محلیان استفاده می‌شود.

غار تنگ درفک

    این غار در پایین دیواره‌ مجاور قله قرار دارد که تمام سال برف را در خود نگه می‌دارد. دهانه‌ این غار وسیع و تنگ به طول 100 متر است به همین دلیل وارد شدن به آن بدون تجهیزات غارنوردی ممکن است شما را با مشکل جدی مواجه کند.

دیواره درفک

    در شمال قله درفک، یک دیواره آهکی وجود دارد که به منطقه جنگلی سیاهکل و دیلمان و از جنوب به منجیل و از غرب به دره رودخانه محدود می‌شود. ارتفاع دیواره درفک در حدود 500 متر است.

تخریب قله درفک

    متاسفانه در زلزله‌ای که در 1369 در این منطقه اتفاق افتاد تیکه‌هایی از تیغه قله فرو ریخت و بعد از آن به دلیل بارش برف خیلی سنگین، بر شدت فرسایش قله افزوده شده است.  ارتفاعات سنگلاخی این کوهستان که پوشش‌ گیاهی منحصر به فردی هم دارند، بیش از هر چیزی این قله را در معرض تهدید تصرف جمعیت انسانی قرار می‌دهد و همچنین در برخی نقاط قله به دلیل چرای بیش از حد دام امکان رشد پوشش گیاهی غیرممکن به نظر می‌رسد.

کلام آخر

    در مطلب قله درفک: تجربه‌ای بی نظیر در طبیعت، هر آنچه را که لازم بود درباره این قله زیبا بدانید بررسی کردیم. ابتدا به معرفی این قله پرداختیم و سپس درباره دیگر موارد مهم آن حرف زدیم. اگر نکته دیگری درباره قله درفک وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد و یا اگر تجربه صعود به این قله را دارید؛ حتما آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.