لیلا اسفندیاری، کوهنورد و ماجراجوی ایرانی، یکی از زنان پیشرو در عرصه کوهنوردی ایران بود که با تلاش و ارادهای قوی توانست قلههای بلند جهان را فتح کند و الگویی برای بسیاری از زنان ایران و جهان شود. او نه تنها در زمینه کوهنوردی بلکه در زمینه تلاش برای عبور از مرزهای محدودیتهای اجتماعی نیز شناخته شده است. در این مقاله به زندگی، موفقیتها، و چالشهای این زن شجاع میپردازیم. اینجا دکوول است رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران.
فهرست:
زندگینامه لیلا اسفندیاری
لیلا اسفندیاری در 27 بهمن 1349 در تهران به دنیا آمد. او از دوران کودکی به ورزش علاقه داشت و به تدریج به کوهنوردی روی آورد. تحصیلات او در رشته زیستشناسی بود، اما عشق او به کوهنوردی مسیر زندگیاش را تغییر داد. اسفندیاری به عنوان یکی از نخستین زنان ایرانی توانست به کوههای بلند جهان صعود کند و تواناییهای خود را در این عرصه به اثبات برساند. از همان کودکی علاقه خاصی به طبیعت و کوهنوردی داشت. این علاقه او را به سمت باشگاههای کوهنوردی کشاند و به سرعت استعداد و تواناییهای خود را نشان داد.
موفقیتهای کوهنوردی
لیلا اسفندیاری با صعود به قلههایی چون نانگاپاربات (هشتمین قله بلند جهان) و گاشربروم II (سیزدهمین قله بلند جهان) نام خود را در تاریخ کوهنوردی ایران ثبت کرد. او با ارادهای محکم و بدون حمایت مالی و معنوی گسترده، این موفقیتها را به دست آورد. لیلا در شرایطی که بسیاری از امکانات و حمایتها برای زنان در این عرصه محدود بود، به عنوان یک زن ایرانی توانست به موفقیتهایی برسد که الهامبخش بسیاری شد.
چالشها و دشواریها
یکی از چالشهای اصلی لیلا اسفندیاری، کمبود حمایتهای مالی و معنوی برای صعودهایش بود. او اغلب به تنهایی و با حداقل امکانات به کوهها میرفت. علاوه بر این، محدودیتهای اجتماعی و فرهنگی نیز برای او چالشهایی ایجاد میکرد. در جامعهای که هنوز باورهای سنتی در مورد نقش زنان در آن غالب بود، لیلا به عنوان یک زن کوهنورد با مقاومتهای بسیاری روبرو شد. اما با این وجود، او هرگز تسلیم نشد و با شجاعت به مسیر خود ادامه داد.
میراث لیلا اسفندیاری
لیلا اسفندیاری با وجود عمر کوتاه، میراث بزرگی از خود به یادگار گذاشت. او الگویی برای بسیاری از دختران و زنان ایرانی شد تا به دنبال رویاهای خود بروند و در عرصههای مختلف فعالیت کنند. همچنین، او باعث شد تا کوهنوردی زنان در ایران بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
مرگ لیلا اسفندیاری نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان خبرساز شد. او به عنوان یک زن ایرانی توانست به قلههای بلند جهان صعود کند و مرزهای فرهنگی و اجتماعی را پشت سر بگذارد. نام او همواره در تاریخ کوهنوردی ایران باقی خواهد ماند و الهامبخش بسیاری از زنانی خواهد بود که به دنبال دستیابی به اهداف بزرگ خود هستند.
صعودهای بینالمللی و افتخارات
اما شهرت جهانی لیلا اسفندیاری با صعودهای بینالمللی او آغاز شد. او در سالهای پایانی عمر خود به هیمالیا رفت و به یکی از موفقترین کوهنوردان زن ایرانی در این رشته کوه تبدیل شد. البته در اینجا مقاله بیشتر به جنبه موفقیتهای وی در حوزه کوهنوردی پرداخته شد در حالی که وی دستاوردهای زیادی در حوزه غارنوردی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میشود.
۱۳۸۶ صعود یخچال دره یخار دماوند به عنوان اولین و تنها زن ایرانی
اولین صعود دیواره علم کوه با منیره رفیعی نخستین صعود مستقل زنانه
۱۳۸۶ سرپرستی نخستین گروه ایرانی و پیمایش کامل غار نمکدان، طولانیترین غار نمکی جهان
۱۳۸۷ صعود به قله نانگاپاربات به ارتفاع ۸۱۲۶ متر و سرپرستی گروه در کنار نفرات دیگری چون کاظم فریدیان
۱۳۸۸ پیمایش غارهای جیتا، سینک هول بلا و آلبرت در لبنان
۱۳۸۸ سرپرست برنامه اکتشاف غارهای میدان پرآو و اکتشاف غار میراث
۱۳۸۸ شرکت در برنامه بینالمللی اکتشاف غارهای مگالایای هند به عنوان نماینده ایران
۱۳۸۹ شرکت در برنامههای اکتشافی غارهای انگرمینوسپیدان و غار جهان بین
۱۳۸۹ تلاش برای صعود قله کی ۲ دشوارترین کوه جهان و صعود به کمپ ۲ تا ارتفاع ۷۵۶۵ متری
۱۳۸۹ شرکت در برنامههای بینالمللی اکتشاف غارهای ایالت مگالایا هند برای دومین بار
۱۳۹۰ صعود به قله گاشربروم ۲ به ارتفاع ۸۰۳۵ متر و جان باختن در راه بازگشت از قله در اثر سقوط
درگذشت لیلا اسفندیاری در گاشربروم 2
با وجود تمام موفقیتها، سرنوشت غمانگیزی در انتظار لیلا اسفندیاری بود. او در سال ۲۰۱۱ در حین صعود به قله گاشربروم ۲ در پاکستان، بر اثر سقوط جان خود را از دست داد. مرگ ناگهانی او جامعه کوهنوردی ایران را به شدت شوکه کرد و بسیاری از کوهنوردان و علاقهمندان به کوهنوردی را عزادار کرد.
لیلا اسفندیاری که برای صعود به قلههای گاشربروم ۱و۲ به این کوهستان رفته بود، در دومین تلاش خود، در ساعت ۱۴:۱۵ بعد از ظهر جمعه ۳۱ تیر ۱۳۹۰ (۲۲ ژوئیه ۲۰۱۱) موفق میشود قله گاشربروم ۲ را صعود کند اما در حین فرود دقایقی بعد در بازگشت تیمی (۶ مرد و لیلا) از قله به سمت کمپ ۳، در حدود ساعت ۱۴:۳۰ بعد از ظهر به دلیل خستگی و از دست دادن تعادل خود از مسیر دشوار یخی زیر قله سقوط میکند که طول سقوط لیلا ۳۰۰ متر بود و در حدود ارتفاع ۷۶۵۰ متری در مکانی خارج از مسیر در میان صخرهها، بین دو شیب یخی متوقف میشود.
کلام آخر
لیلا اسفندیاری تنها یک کوهنورد نبود، بلکه نمادی از تلاش، اراده و پشتکار بود. او با زندگی کوتاه اما پر از افتخار خود، الگویی ماندگار برای نسلهای آینده شد. این مقاله از دکوول: رسانه ادونچر و کوهنوردی ایران را به بررسی زندگینامه پر فراز و نشیب لیلا اسفندیاری اختصاص دادم. وی در تمام طول زندگی خود در مسیر رسیدن به اهداف خود استقامت و سرزندگی داشت و از این رو توانست نام خود را برای همیشه در تاریخ کوهنوردی ایران جادوانه کند. دکوول همراه شماست.
یوسف تقی زاده
علاقه شخصی من به کوهنوردی و صعودهای بلند هیمالیایی منجر شد که به شکل حرفهای این ورزش رو دنبال کنم و به سمت مربی شدن و راهنمای کوهستان شدن برم.