معرفی ورزش سنگ نوردی

تاریخ انتشار: 1401/9/15 - تاریخ آخرین تغییرات: 1403/1/8

صخره‌نوردی را باید ورزشی دانست که در آن افراد تلاش می‌کنند از موانعی بالا بروند و پس از آن به نوک یک صخره یا قله کوه برسند. برای انجام این کار معمولا تجهیزات سنگ‌نوردی مانند طناب و کارابین و چکش مخصوص و... نیاز است. اینکه چه نوع تجهیزاتی احتیاج‌مان می‌شود به عواملی همچون تندی شیب و ارتفاع و شدت صعود و... بستگی دارد.

مهم‌ترین چیزی که برای انجام این ورزش نیاز خواهید داشت، نیروی جسمانی و آمادگی ذهنی بالاست. شما برای اینکه بتوانید راحت از صخره‌ بالا روید باید هم اندام منتناسب و چالاک داشته باشید و هم ذهنتان آماده باشد. یقینا صخره‌نوردی رشته سخت و پرچالشی است و به همین خاطر هم بدون آمادگی ذهنی نمی‌توان به سراغ آن رفت.

در این مطلب قصد داریم سیر تا پیاز را درباره ورزش سنگ‌نوردی بررسی کنیم. ابتدا شما را با انواع سنگ‌نوردی آشنا می‌کنیم و سپس درباره دیگر موارد مهم مربوط به آن حرف خواهیم زد. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با ما تا انتهای این مطلب از وب سایت دکوول همراه باشید.


آنچه میخواهید درباره معرفی ورزش سنگ نوردی بدانید:

انواع سنگ نوردی

    ورزش سنگ‌نوردی یا صخره‌نوردی، خود زیر مجموعه‌هایی به شرح زیر دارد:

  • بولدرینگ  Bouldering: این شاخه به امکانات کمی نیاز دارد و حتی بعضا بدون طناب هم می‌توان آن را انجام داد.

درباره شاخه بولدرینگ در سنگنوردی در دکوول بخوانید.

  • دیواره‌نوردی  Big Wall Climbing: در این نوع، سنگ‌نورد 24 ساعت زمان نیاز دارد تا به صورت مرحله به مرحله و با ابزارگذاری درست بتوانند صعود را به پایان برسانید. دیواره‌نوردی را به دو دسته کلاسیک و مصنوعی تقسیم می‌کنند.

درباره دیواره نوردی یکی از زیر شاخه های ورزش سنگنوردی در دکوول بخوانید.

  • سنگنوردی به روش ابزارگذاری  Trad Climbing: در این نوع سنگ‌نوردی باید مسیر را خودتان به وجود بیاورید و این کار با ابزارگذاری مناسب انجام می‌شود.

درباره روش ابزار گذاری در داخل شکاف های در زمان سنگنوردی در دکوول بخوانید.

  • سنگ نوردی اسپورت Sport Climbing: در این نوع سنگ‌نوردی که یکی از عمومی‌ترین حالت‌هاست، از رول بوت به عنوان میانی استفاده می‌شود. در این نوع سنگ‌نوردی ارتفاعاتی که برای صعود انتخاب می‌شود، کوتاه هستند.

درباره سنگ نوردی اسپورت در دکوول بخوانید.

  • درای‌تولینگ یا صعود ترکیبی (Dry Tooling/ صخره نوردی با تبرهای مخصوص یخ‌نوردی

درباره درای‌تولینگ یا صعود ترکیبی در دکوول بخوانید.

    صخره‌نوردی چند طوله: این نوع سنگ‌نوردی هم به شکل سنتی و هم به شکل اسپرت انجام می‌شود. در این مدل صعودکننده تا جایی که بتواند بالا برود، کارگاه ایجاد می‌کند. نفر بعدی میانی‌ها را جمع کرده و این فرایند به همین ترتیب ادامه پیدا می‌کند.

برخی تفاوت‌های این زیرمجموعه‌ ها

    مهم‌ترین تفاوتی که باید بدان اشاره کرد این است که، تجهیزاتی که باید در هر کدام از این موارد استفاده شود متفاوت است. مثلا بولدرینگ به عنوان یکی از رشته‌های پایه‌ای صخره‌نوردی، نیازی به تجهیزات خاص ندارد. وجود یک تشک زیر صخره‌های محل صعود که بتواند امنیت جانی خود را تامین کنند، کافی است. اما برای زیرمجموعه‌های دیگر به تجهیزاتی همچون طناب و کلنگ نیاز خواهید داشت.

    نوع صعود، شدت درگیری بدن هنگام صعود، دشواری و چالش مسیر، جنس دیواره یا صخره، و... هم در هر زیرمجموعه با دیگری فرق دارد. در صورتی که بخواهید این ورزش را به صورت حرفه‌ای ادامه دهید لازم است تا درباره این تفاوت‌ها اطلاعاتی کسب کنید. یک دسته‌بندی دیگر برای ورزش صخره‌نوردی وجود دارد که براساس آن این ورزش را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم کرد:

  • صخره نوردی داخل سالن یا سنگ نوردی سالنی
  • صخره نوردی در طبیعت

    اگر قرار باشد صخره‌نوردی در طبیعت را انتخاب کنید، لازم است مسائلی همچون شدت وزش باد، سردی یا گرمی بیش ‌از حد هوا و... را در نظر بگیرید. اما در صخره‌نوردی داخل سالن در نظر گرفتن عوامل طبیعی از این دست لازم نیست. امنیت صخره‌نوردی در سالن خصوصا برای کودکان و تازه کاران بیشتر از طبیعت است. در صورت انتخاب صخره‌نوردی در طبیعت، نکته دیگری که باید بدان توجه کنید، این است که هر مکانی که برای صعود انتخاب می‌کنید، دارای شرایط مخصوص به خود است و تجهیزات ویژه خود را می‌طلبد.

فواید صخره نوردی 

    اما دلیل اینکه صخره‌نوردان تمام سختی و مشقت این ورزش را تحمل می‌کنند، چیست؟ یقینا صخره‌نوردی مزایا و فواید زیادی دارد که شمار زیادی از ورزشکاران را به سوی خود می‌کشاند، در ادامه لیستی از این فواید را همراه با توضیحاتشان به شما ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

افزایش قدرت عضلانی و افزایش  قدرت سرپنجه‌ ها

    یکی از مهم‌ترین مزایای انجام ورزش صخره‌نوردی، بالا رفتن قدرت عضلانی و قدرت سرپنجه‌هاست. برای اینکه بتوانید صخره‌نورد خوبی شوید باید سرپنجه‌های قوی داشته باشید زیرا در این ورزش به قدرت سرپنجه‌های دست‌ها اتکای زیادی می‌شود. صخره‌نورد در بیشتر مواقع مجبور خواهد شد بیشتر وزنش را به کمک سرپنجه‌ها بالا بکشد. در ورزش صخره‌نوردی تقریبا همه عضلات بدن درگیر هستند و بنابراین تقویت می‌شوند. کسانی که این ورزش را انتخاب می‌کنند، در طول فعالیتشان به بدن‌هایی عضلانی و قوی دست می‌یابند و درصد چربی در بدن آنها بسیار پایین می‌آید.

افزایش انعطاف‌ پذیری بدن

    یکی دیگر از مزایای انجام ورزش صخره‌نوردی این است که باعث انعطاف‌پذیری بدنتان خواهد شد. در طول انجام این ورزش، بارها در شرایطی قرار خواهید گرفت که نیاز است دست یا پایتان را برای پیدا کردن تکیه‌گاه با تمام توان دراز کنید یا بکشید. در دراز مدت قرارگیری در این شرایط باعث انعطاف بدنتان خواهد شد. انجام این ورزش اگرچه کار بسیار سختی به نظر می‌رسد اما اگر از صخره‌نوردان بپرسید به شما خواهند گفت که ارزشش را دارد. زمانی که به نوک صخره و مقصد نهایی برسید تمام سختی‌ها و خستگی‌ها می‌روند و جایشان را به شعف و شادمانی ناشی از پیروزی و رسیدن می‌دهند.

سلامت قلب و عروق

    یکی دیگر از مزایای صخره‌نوردی حفظ سلامت قلب و عروق است. ورزش‌های کمی را می‌توان پیدا کرد که علاوه بر تاثیر روی قدرت عضلانی به نیروی قلب و ظرفیت ریه هم کمک کنند. صخره‌نوردی را باید یکی از این ورزش‌های نادر دانست. در هنگام انجام این ورزش به مرور زمان قدرت و توان قلبتان بهتر و بیشتر خواهد شد و به عبارت ساده‌تر قلب بهتر خون را در رگ‌ها پمپاژ می‌کند و در نتیجه اکسیژن بیشتری هم راهی جریان خون خواهد شد و در نهایت استقامت بدنی شما افزایش خواهد یافت. در این جریان ریه‌ هم تقویت خواهد شد و بهتر اکسیژن را به بخش‌های مختلف بدن خواهد رساند.

سوزاندن کالری و کاهش وزن

    یکی دیگر از فواید ورزش صخره‌نوردی کمک به کاهش وزن و چربی‌سوزی است. صخره‌نوردی را باید یکی از فعالیت‌های شدید ورزشی دانست زیرا در هنگام صعود، بدن انرژی زیادی را می‌سوزاند. همچنین چربی‌های مضر و ذخیره‌شده که در بدن هم به عنوان قسمتی از انرژی سوزانده‌شده در دراز مدت خواهند بود. یک انسان معمولی زمانی که صخره‌نوردی انجام می‌دهد، در طول یک ساعت تا 900 کالری هنگام صعود و تا 600 کالری هنگام فرود می‌سوزاند. هنگامی که بدن تمام کالری‌ها و چربی‌هایی که از خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها تامین شده است را بسوزاند، به سراغ چربی‌های ذخیره شده خواهد رفت و این مساله به کاهش وزن کمک خواهد کرد.

رویارویی با چالش ‌های جدید و جرئت یافتن برای غلبه بر ترس ‌ها

    صخره‌نوردی را باید یک فعالیت روحی و ذهنی هم محسوب می‌شود. در واقع این ورزش ذهن شما را به سطوح بالاتری خواهد رساند و همچنین اعتماد به نفستان را هم تقویت می‌کند. معمولا زمانی که در چالشی موفق می‌شویم اعتماد به نفسمان هم افزایش پیدا می‌کند. رابطه صخره‌نوردی و اعتماد به نفس هم از همین اصل ساده پیروی می‌کند.

    نکته مهم دیگری که با این ورزش می‌توانید شاهد تاثیرش بر روح و روان خود باشید، غلبه بر ترس‌ها و نگرانی‌هاست. از آنجایی که در این ورزش باید جسارت  به خرج هید، خصوصا در صورت انتخاب طبیعت به جای سالن، این جسارتی که باید خرج کنید بیشتر هم می‌شود. به مرور زمان شجاعتی که به دست می‌آورید را می‌توانید وارد زندگی روزمره هم بکنید و به انسان شجاعتی تبدیل شوید.

روحیه ‌گرفتن و کاهش استرس

    یکی دیگر از فواید صخره‌نوردی، کاهش استرس و بالا رفتن روحیه است. ورزش‌هایی که شدت فعالیت جسمانی بالایی دارند مغز را مجبور به ترشح سه ترکیب شیمیایی دوپامین، سروتونین و کانابینوئید می‌کنند که ترشح این ترکیبات شیمیایی احساس رضایت و خشنودی را در انسان به وجود می‌آورد و حال روحی افراد را بهتر می‌کند. با وجود حال روحی بهتر به مرور زمان استرس و اضطراب هم کاهش پیدا می‌کند. بنابراین در صورتی که قصد دارید بر اضطراب و گوشه‌نشینی خود غلبه کنید، صخره‌نوردی در این راه می‌تواند کمک کننده باشد.

محبوب‌ترین نقاط ایران و  جهان برای صخره نوردی

    اگر می‌خواهید صخره‌نوردی در طبیعت را امتحان کنید، می‌توانید از لیست زیر به عنوان بهترین مکان‌ها برای انجام این ورزش استفاده نمایید. پنج مورد اول از دیواره‌های طبیعی ایران برای سنگ‌نوردی هستند و درباره اکثرشان مفصلا درمقالات دیگر حرف زده‌ایم و پنج مورد دوم هم محبوب‌ترین نقاط جهان برای صخره‌نوردی محسوب می‌شوند.

دیواره‌های طبیعی ایران برای سنگ نوردی

نقاط طبیعی جهان برای سنگ نوردی

  • پارک ملی گولیانگ
  • شهر یانگشاو
  • منطقه گتو
  • گوانجو
  • لیمینگ

تجهیزات صخره ‌نوردی

    بالاتر کمی درباره تجهیزات صخره‌نوردی حرف زدیم اما، اگر بخواهیم اطلاعات دقیق‌تری درباره تجهیزات مورد نیاز برای این ورزش ارائه دهیم باید بگوییم اصلی‌ترین تجهیزات مورد نیاز برای صخره‌نوردی به شهر زیر است:

  1. طناب قابل کشش( دینامیک)
  2. طناب غیر قابل کشش( استاتیک)
  • صندلی صعود Harness
  • لباس صخره‌نوردی
  • هشت فرود(Figure 8)
  • کارابین(Carabin)
  • کلاه(Helmet)
  • اسلینگ(Quickdraw)
  • نوار، تسمه(Tape)
  • میخ و چکش
  • رول و مته رول
  • یومار
  • کرول
  • گری گری
  • شانت
  • فی فی هوک

کلام آخر

    در مطلب معرفی ورزش سنگ نوردی، هر آنچه را که لازم بود درباره این ورزش بدانید بیان کردیم. درباره انواع آن حرف زدیم، فوایدش را بررسی کردیم و بهترین مکان‌ها در طبیعت را برای صخره‌نوردی به شما معرفی کردیم. اگر نکته دیگری درباره این موضوع وجود دارد که در این مطلب بدان اشاره نشد، آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید تا دیگران هم بتوانند از آن استفاده کنند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد و از خواندن آن لذت ببرید.