راهنمای صعود به قله خلنو بام استان تهران

زمان مطالعه: 12 دقیقه

قله خلنو، به عنوان بلندترین نقطه استان تهران، یکی از قله‌های مشهور و به عبارتی سومین قله بلند رشته کوه البرز می‌باشد. این قله که ارتفاعی بیش از 4000 متر دارد، مکانی محبوب برای کوهنوردان و اهالی پروژه سیمرغ کوه‌های ایران محسوب می‌شود. در این مقاله از دکوول قصد داریم در ارتباط با موقعیت جغرافیایی، مسیرهای صعود به قله خلنو (تابستانه و زمستانه)، پوشش گیاهی، بهترین فصل صعود و همچنین موضوعات مهم دیگری که در یک صعود لازم است یک کوهنورد آن را بداند صحبت کنیم، پس با ما همراه شوید تا بیشتر درباره این کوه زیبا در قلب رشته کوه البرز مرکزی بدانیم.


موقعیت جغرافیایی قله خلنو

    خلنو در دهستان رودبار قصران، بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات استان تهران قرار دارد و از سمت جنوب به شمشک و رودبار قصران، از جهت شمال به دره رودخانه وارنگه‌رود، از سمت شرق به دشت لار و از غرب به وسیله‌ی خط‌الرأس هرزه‌کوه به دره رودخانه کرج امتداد می‌یابد. مبدا صعود این قله بیشتر از سمت روستای لالون یا در واقع از جبهه جنوبی آن است درباره علت نامگذاری روستای لالان وجود گل‌های لاله در این منطقه است، به این روستا لالگون یا لالون هم گفته می‌شود، و دارای چشمه آب گازدار طبیعی که بومی‌های روستا به آن چشمه تلخاب یا تلخون نیز می‌گویند.

  • موقعیت UTM این قله: 39s 549689  3991266
  • طول و عرض جغرافیایی آن نیز به این ترتیب است: 36.064700 N 51.551768  E

اهمیت صعود به این قله

    قله خلنو به دلیل ارتفاع بالا و مسیرهای دسترسی چالش‌برانگیز، یکی از مقاصد محبوب کوهنوردان حرفه‌ای، علاقه‌مندان به طبیعت‌گردی و خصوصا کوهنوردانی مایل به دریافت مدرک سیمرغ کوه‌های ایران هستند، می‌باشد. صعود به این قله نیازمند تجهیزات مناسب کوهنوردی و توانایی بالا در پیمایش مسیرهای سخت و دشوار دارد، که در ادامه به بررسی هر یک از موارد مهم در برنامه کوهنوردی خوب خواهیم پرداخت.

راهنمای صعود به قله خلنو

    صعود به قله خلنو، بلندترین نقطه استان تهران، یک تجربه چالش‌برانگیز و به یادماندنی برای کوهنوردان است. در این راهنما، نکات کلیدی برای یک صعود موفق به این قله را بررسی می‌کنیم:

پیش از صعود

  1. آمادگی بدنی و روحی: اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی برای مواجهه با چالش‌های فیزیکی و روحی صعود آماده هستید.
  2. تجهیزات: لازم است تجهیزات مناسب کوهنوردی شامل کفش مناسب کوهنوردی، لباس گرم مناسب کوهنوردی(پلار و گورتکسکلاه، دستکش، عینک آفتابی، کرم ضد آفتاب، غذا و آب کافی، چادر، کیسه خواب و کیف کمک‌های اولیه، کیت بقا و... داشته باشید. البته این موارد با توجه به فصل صعود متفاوت خواهد بود اما موارد ذکر شده به صورت کلی بیان شده است.
  3. بررسی شرایط آب و هوایی: قبل از صعود، شرایط آب و هوایی منطقه را بررسی کنید تا از ایمنی سفر اطمینان حاصل شود. برای بررسی آب و هوا می‌توانید به صفحه اینستاگرام آقای هاشم نژاد یا کانال تلگرام ایشون مراجعه نمایید همچنین استفاده از اپلیکیشن و یا سایت Windy و سایت mountain-forecast پیشنهاد می‌شود.

در مسیر صعود به قله خلنو به چه مواردی باید دقت کنیم، درباره آن با این مقاله از دکوول همراه باشید.

مسیرهای صعود به بام استان تهران قله خلنو

از مسیر روستای لالان

    جهت صعود به قله خلنو از مسیر روستای لالان ابتدا با وسیله نقلیه که در اختیار دارید از تهران گذر کرده و به سمت لواسانات می‌روید و در میدان لشگرک به سمت فشم تغییر مسیر می‌دهید این جاده را نیز تا رسیدن به روستای لالان(لالون) ادامه می‌دهید، به سمت بالای روستا یا همان جهت شمال حرکت کنید و در امتداد رودخانه مسیر را ادامه دهید.

    بعد عبور از باغ‌‌ها و ویلاهای در حال ساخت به ابتدای مسیر رودخانه در دره لالون خواهید رسید. در مسیر تنگه لالون و بستر رودخانه چند بار مجبور به عبور از رودخانه خواهید شد که ابتدا برای عبور از تخته چوب باریکی استفاده می‌شود که مدتهاست در آنجا قرار دارد و بعد از آن هم چند بار از روی سنگ‌های داخل رودخانه گذر خواهید کرد که به دلیل سطح پایین آب برای عبور مشکل خاصی نخواهید داشت و به تعویض کفش و لباس در این مسیر نیازی نخواهد بود.

    بعد از رودخانه به یک پاکوب مشخص با شیب خیلی کم مسیر را ادامه می‌دهید،  تا به چشمه تلخاب یا تلخون برسید. لازم به ذکر است که آب این چشمه کاملا تلخ است. این تلخی ناشی از املاحی است که در آب وجود دارد. این چشمه از زیر سنگی سرخ می‌جوشد که آب این قسمت از مسیر رودخانه به رنگ سرخ مایل به مسی تغییر رنگ داده است.

درباره مسیرهای صعود به بام استان تهران قله خلنو در دکوول بخوانید.

    پس از عبور از چشمه تلخاب به محل آبشار لالون خواهید رسید، به دلیل وجود چندین سطح صاف و دسترسی آسان آب، محل شب‌مانی بیشتر تیم‌هایی است که قصد صعود دو روزه به قله خلنو را دارند، همچنین در فصول گرم سال این محل به عنوان گوسفندسرا و محل نگهداری دام مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بعد از آبشار شیب مسیر بیشتر شده و روند کلی حرکت به سمت شمال و شمال شرق است بعد از گذر از آبشار، گردنه ورزآب و قله برج در این قسمت مسیر قابل دیدن خواهد شد.

محل شب مانی در دامنه‌های قله خلنو بالای آبشار لالون جهت کسب اطلاعات بیشتر با دکوول همراه باشید.

    در ادامه مسیر به گردنه ورزآب خواهید رسید، بعد از گردنه به دو شکل می‌توانید مسیر را ادامه دهید به این صورت که:

  •  مسیر اول کفی سمت شرق گردنه (موسوم به کاسه خلنو) که پاکوب مشخصی دارد و تا زیر قله پیش می‌رود و با یک شیب زیاد به سمت شمال و در نهایت به قله می‌رسد را در پیش بگیرید.
  • مسیر دوم مسیر قله برج، قله خلنو کوچک و قله خلنو بزرگ است که در این مسیر صعود به قله برج شیب مسیر بیشتر از مسیر اول است و به دلیل بافت سنگی و حرکت دست به سنگ در این مسیر سرعت حرکت تیم را نسبتا کند می‌کند. اما منظره زیبایی از دماوند و قله آزادکوه در این مسیرخواهید داشت.

    در قله برج دو مسیر برای صعود خلنو در پیش خواهید داشت ابتدا باید بیان کنیم اگر فنی کار هستد از تیغه‌های ژاندارک (ژاندارم) گذر کنید تیغه‌های ژاندارک بعد مسافت طولی کوتاهی دارند ولی باید دقت بسیار در گرفتن گیره‌ها داشته باشید. سنگ‌های روی تیغه ساختار زبر یا به عبارتی دیگر از نوع سنگ خارا هستند و غیر ریزشی می‌باشند. در دو طرف تیغه شیب بسیار تندی وجود دارد که در مواردی خاص و ضروری می‌توان از سمت جنوبی و کمی پایین‌تر از آن، تیغه را تراورس کرد.

    البته بعد از سوار شدن روی تیغه، تراورس آن از پایین دارای خطر بیشتری خواهد بود قسمت چالشی مسیر از تیغه بخشی است که یک شکافی دو متری آنها را از هم جدا کرده است. اگر آمادگی عبور از این مسیر تیغه‌ای را ندارید بهتر است از یال شمالی در مسیر سنگی کمی فرود داشته باشید و بعد از تراورس و گذر از مسیرهای مشخص به زیر قله خلنو حرکت کنید.

    در نهایت به قله خواهید رسید، برای برگشت بهتر است از مسیر پاکوب و مشخص استفاده کنید . برای دسترسی به پاکوب مناسب برگشت، باید خط‌الراس بین خلنو بزرگ و کوچک را تا میانه طی کنید و به سمت جنوب سرازیر شوید. قسمت‌هایی از مسیر برگشت شن‌اسکی می‌باشد که سرعت فرود تیم را بیشتر خواهد کرد، در نهایت شما مجدد به ابتدای مسیر صعود خواهید رسید. کل مسافت پیموده شده (صعود و فرود) در این مسیر 26 کیلومتر خواهد بود و میزان ارتفاعی که صعود می‌کنید حدود 2000 متر می‌باشد.

صعود به قله خلنو از مسیر تیغه‌های ژاندارک جهت کسب اطلاع درباره این مسیر با دکوول همراه باشید.

از مسیر دره وارنگه رود

    برای صعود به قله خلنو از مسیر وارنگه‌رود باید با یک وسیله نقلیه ابتدا به سمت کرج حرکت کنید و سپس مسیر را به سمت گچسر و وارنگه رود ادامه دهید. بعد از عبور از این مسیر طولانی و بسیار پر ترافیک به روستای وارنگه‌رود که در ابتدای مسیر صعود است، خواهید رسید که بعد از طی مسافتی حدودا 45 دقیقه‌ای به اولین چشمه خواهید رسید و این چشمه‌ها تا انتهای مسیر دره بسیار وجود دارد باید به یاد داشته باشید دره وارنگه رود مسیر پیمایشی بیشتری نسبت به مسیر روستای لالان دارد.

    در انتهای دره به محلی به نام میان رود می‌رسید که این مکان تقریبا حدود 9 ساعت پس از آغاز مسیر به آن می‌رسید که علت نام گذاری آن به این اسم، این است که سبب جدایی یک رودخانه به دو نهر می‌شود. به یاد داشته باشید در زمان رسیدن به میان رود برای رسیدن به قله خلنو باید به سمت دره‌ی در سمت راست خود حرکت کنید بعد از حدودا 12 ساعت کوهپیمایی به کنار دریاچه خلنو خواهید رسید.

    در این منطقه احتمال وجود خرس می‌باشد پس تمهیدات لازم را بیندیشید، برای شبمانی در کنار دریاچه خلنو مکان مناسبی وجود دارد و می‌توانید از آنها بهره ببرید و در نهایت بعد از دریاچه خلنو مسیر به سمت قله خلنو ادامه پیدا خواهد کرد غالب صعودها از مسیر وارنگه رود برگشت به سمت روستای لالان است و این مسیر طولی 46 کیلومتری را پیمایش خواهید کرد (صعود و فرود) و ارتفاعی که صعود می‌کنید 1820 متر خواهد بود.

نمای زیبای قله خلنو از مسیر دره وارنگه رود با دکوول همراه باشید.

    برای صعود به قله خلنو چندین مسیر خط الراسی نیز وجود دارد( مسیر خط الراسی به مسیری گفته می‌شود که باید مسیر را بر روی یال میان کوه‌ها در ارتفاع بالا ادامه دهید.) که عبارتند از:

  1. خط الرأس سرکچال به خلنو
  2. خط الرأس کمان‌کوه به خلنو
  3. خط الرأس جانستون به خلنو

    که با شروع مسیر از هر کدام از این قله‌ها در نهایت شما به قله خلنو خواهید رسید.

    مسیرهایی که در بالا به آنها اشاره شده است همگی مسیرهای تابستانه صعود به قله خلنو هستند در ادامه به مسیر زمستانه صعود به قله خلنو خواهیم پرداخت.

مسیر زمستانه صعود به قله خلنو

    برای صعود به این قله در فصل زمستان ابتدا به سمت دهستان رودبارقصران حرکت می‌کنید، نرسیده به میدان سپیدستان واقع روستای سپیدستان باید از رودخانه گذر کرده و به نقطه آغازین یال سرلجنی برسید. سپس این یال را باید تا انتها ادامه دهید و در نهایت به سمت چپ و به طرف قله سرکچال حرکت کنید.

    بعد از عبور از یک زین اسبی به پناهگاه لجنی خواهید رسید. مسیر را به سمت قله سرکچال یک ادامه دهید و باید از هر سه قله سرکچال عبور کنید در نهایت به سمت شمال و دره دریوک رهسپار می‌شوید و یک زین اسبی بزرگ را پشت سر می‌گذارید و در نهایت بعد از گذر از قله برج به بام استان تهران قله خلنو خواهید رسید.

درباره مسیر زمستانه صعود به قله خلنو در دکوول بخوانید.

بهترین فصل صعود به قله خلنو

    بهترین زمان برای صعود به قله خلنو فصول بهار و تابستان است، چرا که علاوه بر شرایط دمایی، آب و هوایی مناسب فرش سبز زمین زیرپای شما گسترده شده است و زیبایی آسمان شب نیز برای شما بسیار جذاب خواهد بود. اما اگر کوهنوردی حرفه‌ی و عاشق صعود در فصول سرد و با برف فراوان در مسیر هستید زمستان نیز می‌تواند برای شما صعود این قله را پر ازجذابیت و چالش‌های فراوان کند.

ایمنی

  1. همراه داشتن راهنما: برای اطمینان از ایمنی، توصیه می‌شود که با یک راهنمای مجرب صعود کنید.
  2. اطلاع به افراد محلی: قبل از صعود، برنامه سفر خود را به افراد محلی یا مسئولین امنیتی اطلاع دهید.
  3. همراه داشتن تجهیزات ارتباطی: داشتن تلفن همراه با شارژ کافی و بیسیم، نقشه توپوگرافی منطقه و قطب‌نما، GPS می‌تواند در مواقع ضروری کمک‌کننده باشد.

درباره بهترین فصل صعود به قله خلنو در دکوول بخوانید.

آنتن دهی موبایل در منطقه

    بعد از گذر از روستای لالان و در ورودی تنگه لالان آنتن موبایل قطع شده و در طول مسیر نیز آنتن دهی خوبی وجود ندارد، بهتر از قبل از رسیدن به ورودی تنگه لالان تمامی هماهنگی‌های لازم را با تلفن انجام دهید.

نزدیکترین مرکز درمانی

    دهستان رودبار قصران، خانه بهداشت روستای زایگان

درجه سختی قله خلنو

    اگر بخواهیم بهتر در ارتباط با میزان درجه سختی صعود به قله خلنو صحبت کنیم می‌توانیم از قله توچال که بسیاری از تهرانی‌ها آن را صعود کرده‌اند برای این قیاس استفاده کنیم. چون تقریبا ارتفاع مشابهی با قله خلنو دارد، در این مقایسه باید بگویم به دلیل مسیر تیغه‌ی خلنو آن هم در ارتفاعات بالا لازم است شما علاوه برتوان جسمانی و آمادگی فنی، توان روحی بالا نیز داشته باشید.

    به همین دلیل بهتر است قبل از صعود به قله خلنو قلل 4000 متری دیگری که دسترسی به آن‌ها آسان‌تر است را صعود کنید که هم‌هوایی خوبی را تجربه کنید و هم از نظر جسمانی آماده شده باشید و همچنین مهم است شما از نظر روحی برای حضور در این ارتفاع اغنا شده باشید. پیشنهاد می‌گردد قللی از جمله: کلون بستک، سرکچال‌ها، توچال و ... در برنامه خود قرار دهید.

    همچنین می‌توانید در مقاله با عنوان چطور برای صعود ارتفاعات بیش از 4000 متر آماده شویم در سایت مراجعه کنید و با مطالعه آن می‌توانید برنامه ریزی بهتر و دقیق‌تر برای حضور در این ارتفاع و شرایط خاص آن را داشته باشید.

درباره درجه سختی قله خلنو در مسیر دریاچه خلنو و لالون در دکوول بخوانید.

پوشش گیاهی

    قله خلنو پوشیده از ترشک، گرز، شبدر وحشی ، جعفری وحشی، قارچ‌های خوراکی، گلپر، گون، لاله، شقایق، زرشک و ... است که نظر هر بیننده را در فصول بهار  و تابستان به خود جلب می کند.

وضعیت دسترسی به آب
    در راه دو چشمه خواهید دید. قبل از آبشار لالان چشمه تلخاب که آب آن برای آشامیدن مناسب نیست و چشمه دوم بالاتر از آبشار و در ابتدای مسیر دره ورزآب که آب مناسب برای شرب دارد.

نکات دیگر

  • حفظ محیط زیست: همیشه به حفظ محیط زیست توجه داشته باشید و از ریختن زباله در طبیعت خودداری کنید.
  • احترام به فرهنگ محلی: از فرهنگ و سنت‌های مردم محلی احترام بگذارید و از آن‌ها پیروی کنید.
  • توجه به نشانه‌های هشداردهنده: در صورت بروز هرگونه مشکل جسمانی یا شرایط نامساعد آب و هوایی، تصمیم به بازگشت داشته باشید.

    در نهایت صعود به قله خلنو می‌تواند یکی از به‌ یادماندنی‌ترین تجربیات یک کوهنورد باشد، اما ایمنی و آمادگی همیشه باید در اولویت قرار داشته باشد.

درباره وضعیت دسترسی به آب در مسیر صعود به قله خلنو از سمت روستای لالون در دکوول بخوانید.

کلام آخر

    قله خلنو به ارتفاع تقریبی 4370 متر یکی از زیباترین قلل رشته کوه البرز مرکزی محسوب می‌شود سالانه کوهنوردان زیادی در فصول مختلف برای صعود به این قله برنامه ریزی می‌کنند و وارد منطقه شده و موفق به صعود آن می‌شود، قله خلنو را می‌توان یک روزه نیز صعود کرد که البته ممکن است برای افراد مبتدی و کسانی که آمادگی جسمانی مناسبی ندارد سنگین باشد اما ویژگی بسیار خوب صعود به این شکل این است که از میزان حجم و وزن کوله شما کم خواهد کرد.

    اگر تجربه خاص و منحصر به فردی درباره صعود به قله خلنو دارید بسیار خرسند خواهیم شد آن را با دکوول در میان بگذارید. همچنین اگر مایل هستید درباره قله خلنو بیشتر بدانید مقاله قله خلنو را مطالعه نمایید.


محدثه احمدی



امتیاز دهی ( میانگین امتیازات: 5 )


شبکه های اجتماعی




دسته بندی ها

سوالات متداول شما

ابتدا باید از تهران گذر کنید و به سمت لواسات بروید در میدان لشکرگ به سمت فشم بروید و از میدان فشم به سمت روستای لالان(لالون) ادامه مسیر دهید.
بهترین فصول بهار و تابستان است که ماه‌های خرداد تا تیر بهترین زمان برای حضئر در این منطقه معرفی شده‌اند.
مسیر روستای لالون، چشمه تلخاب، آبشار لالون و گردنه ورزآب و در نهایت کفی سمت شرق گردنه (موسوم به کاسه خلنو) که پاکوب مشخصی دارد و تا زیر قله پیش می‌رود.
1- مسیر روستای لالون، چشمه تلخاب، آبشار لالون و در نهایت گردنه ورزآب،کفی سمت شرق گردنه (موسوم به کاسه خلنو) که پاکوب مشخصی دارد و تا زیر قله پیش می‌رود. 2- مسیر روستای لالون، چشمه تلخاب، آبشار لالون و در نهایت گردنه ورزآب، قله برج، قله خلنو کوچک و قله خلنو است که این مسیر به تیغه‌های ژاندارک(ژندارم) منتهی می‌شود. 3- مسیر صعود از دره وارنگه رود که طولانی‌ترین مسیر می‌باشد.
مسیر صعود زمستانی خط الراس سرکچال‌ها می‌باشد که در انتها به قله خلنو می‌رسد.